Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Toma Zerestea, fermierul care s-a întors din Columbia să crească vaci în Turnu Roșu, a reușit să reformeze pășunatul în comună. ”Inițial, prețul chiriei era de 1.200 de lei pe hectar și am reușit să o scot la 320 de lei pe hectar”

Toma Zerestea, fermierul care s-a întors din Columbia să crească vaci în Turnu Roșu, a reușit să reformeze pășunatul în comună. ”Inițial, prețul chiriei era de 1.200 de lei pe hectar și am reușit să o scot la 320 de lei pe hectar”

Toma Zerestea a reușit să scadă prețul hectarului de pășune de patru ori în urma discuțiilor pe care le-a avut cu primarul din Turnu Roșu, dar și cu majoritatea consilierilor locali.

Ajutat de Asociația Forța Fermierilor a reușit să unească toți fermierii din zonă și să trimită solicitări autorităților locale, relatează Agrointeligența.

Pășunea din comuna Turnu Roșu din județul Sibiu a fost dată spre folosință sătenilor cu animale începând doar din acest an, iar chiria care se stabilise inițial la 1.200 de lei pe hectar a rămas în cele din urmă la 320 de lei pe hectar, la intervenția fermierilor nemulțumiți de prețul mare.

”Inițial, prețul chiriei era de 1.200 de lei pe hectar și am reușit să o scot la 320 de lei pe hectar. Nu am avut niciodată pășune închiriată de la Primărie pentru că nu s-a dat. Erau multe hectare de pășune, dar dacă nu a fost dată nimănui, terenul de pășunat s-a împădurit și când s-au făcut amenajamentele silvice a fost declarată o mare parte din teren pășunat împădurit. Au mai rămas eligibile pentru pășunat numai 30 de hectare din 96 câte sunt în total. Când s-au făcut primele estimări, Primăria cerea 1.200 de lei pe hectar, nu știu dacă a fost eroare de calcul, dar aceasta a fost prima ofertă pe care au depus-o tot la solicitarea mea, cu ajutorul adreselor făcute de Asociația Forța Fermierilor. Am avut niște discuții cu primarul, cu agentul agricol și consilierii și am reușit să o reducem la 320 de lei pe hectar. Poate nu e cel mai bun preț, putea să fie și mai mic, dar am putut să scoatem ceva”, a menționat mulțumit crescătorul de animale sibian.

În ședința de Consiliu Local, votul exprimat de către consilieri a fost unul în acord cu solicitările fermierilor exprimate în scris prin adrese bine documentate de juriștii AFF. S-a votat unanim pentru împărțirea pășunii, iar aceasta a fost marea mulțumire a fermierului Toma Zerestea, care a mai avut în trecut nemulțumiri legate de administrația comunei. De data aceasta, vechile conflicte s-au făcut uitate și s-a lucrat în favoarea fermierilor.

”Acum ne bucurăm că acei consilieri care au fost la ședință și primarul, domnul Stelian Istrate, s-au pus de acord, iar la vot nu a fost nimeni împotrivă. Dar eu le-am spus că nu aș fi plecat de acolo fără o soluție”, a încheiat hotărât crescătorul Toma Zerestea, un mic fermier cu experiență dobândită în străinătate, mai exact în Columbia, dar care s-a întors pe meleaguri românești pentru a face zootehnie.

Citește și: După ce a fost fermier în Columbia, actor în filme de acțiune și muncitor în Spania, un sibian s-a întors acasă. „Am devenit mai bogat spiritual”

Sursa foto: Agrointeligența

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Incearca dar in mafia si coruptia endemica din Romania nu face mare branza. Pestele tot de la cap se impute.
Raspunde

Sparrow

Acum 2 luni

Ce povesti de mediu virtual...... " Dupā ce s-a intors din ......" Si urmeazā intordeauna ceva bombastic, de click bite. Care nu are absolut nici o legaturā cu povestea. Bā, dacā era asa : " dupā ce a pāsunat timp de 12 ani vite in Arkansas, dupā ce a dat la montā vite Wagyu timp de 8 sezoane de imperechere la Osaka, si dupā alti 9 ani petrecuti in fermele de vite din Australia- un sibian a decis sā se intoarcā acasā si sā-si facā o fermā de vite, atunci da, intelegeam, dar asa ?????? Bine mā, zic si eu atunci " dupā ce m-am intors de la cumnatā-miu de la tras vinu' m-am oprit la Asociatia de Proprietari si mi-am plātit taxele !!!!!!!! Au fost mai mari ca luna trecuta ! Titlu : " Inflatia afecteazā productia casnica de vin "
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus