Filip Alexandru Svaricek are 29 de ani și este îndrăgostit de dans. De la 14 ani a început să cunoască încet încet lumea dansului și și-a îndreptat atenția spre un gen de dans care, în acele momente, în România, nu era înțeles atât de bine. Sibianul este coregraf și este cel care împreună cu clubul la care predă, Young Till Death, a reușit să pună Sibiul pe harta mai multor competiții importante de street dance și să creeze momente artistice în care dansul, teatrul și baletul se completează perfect.
De Young Till Death probabil sibienii nu aud pentru prima dată. Ei sunt tinerii care colorează orașul prin dansurile lor inedite și care, în preajma Crăciunului, și-au făcut un obicei din a dansa în centrul Sibiului, sub privirile turiștilor și trecătorilor. În spatele coregrafiilor și acrobațiilor inedite, este coregraful sibian Alexandru Svaricek, cu care am povestit mai multe despre cum e perceput după mai mulți ani street dance-ul în orașul nostru, despre cum s-a format Young Till Death, dar și despre provocările de a lucra cu adolescenții.
Totul este despre dans și pasiune
Alexandru și-a descoperit pasiunea pentru dans la vârsta de 14 ani. Pe atunci, tehnologia nu era atât de avansată, dar acest lucru nu l-a împiedicat să încerce să facă „antrenamente imaginare” și să învețe ceva nou în fiecare zi.
„La vârsta de 14 ani făceam antrenamente imaginare, ca să zic așa. Nu era prea multă influență în sfera de dans de stradă. Tot ceea ce puteam vedea a fost pe youtube și erau lucruri destul de limitate. Am început cu pași mici într-o sală de sport a liceului. Când nu ști despre ce e vorba, imiți. Imitam tot felul de lucruri care mi se păreau mie mai interesante. Unele ieșeau mai bine, altele mai prost, unele erau dificile, unele mai ușoare”, povestește Alex.
Tânărul a avut de ales între dansul de stradă sau break dance și a ales partea de dans de stradă. Spune că dansul de stradă este complex și necesită multă dedicare, creativitate și dorința de a dezvolta aptitudini noi cu fiecare antrenament în sală.
„Dansul de stradă este la fel ca toate celelalte sporturi. Noi avem o structură foarte clară, avem niște valori foarte bine puse la punct pe care le urmez și le transmit mai departe elevilor. Ce pot spune oamenilor este că dansul de stradă cuprinde din fiecare câte puțin: din balet, din dans sportiv, din dans contemporan, din circ. Necesită o capacitate foarte mare de a fi atent, de a-ți dezvolta atenția distributivă. Ceea ce cred eu că reprezintă foarte mult dansul de stradă este complexitatea lui pentru că sunt mișcări pe care trebuie să le înveți, înveți niște baze, iar când ajungi la un nivel superior deja ține de imaginația ta și de cât de creativ este instructorul, coregraful. Ieșitul din comun este partea cea mai interesantă la dansul de stradă”, detaliază tânărul.
„Mi se spunea că nu pot ajunge nicăieri cu asta”
Când a început să se antreneze din ce în ce mai mult și și-a dat seama că acest sport nu poate rămâne doar la nivelul de pasiune, Alex a simțit de la cei din jur negativitate. Erau sceptici în ceea ce privește viitorul său, dar acest lucru nu l-a descurajat, ba dimpotrivă, i-a dat un impuls să continue. Prima experiență mai serioasă în calitate de instructor, a avut-o în jurul vârstei de 18 ani atunci când a antrenat mai mulți copii.
„Nu am crezut că voi continua cu asta pentru că în jurul meu era foarte multă negativitate în ceea ce privește viitorul meu cu dansul de stradă. De multe ori, mi se spunea că nu pot ajunge nicăieri cu asta. Era totul liber, nu eram condiționat de un antrenament anume, dar munceam foarte mult și mă antrenam singur, de plăcere. O cunoștință m-a recomandat unui fost instructor coregraf, ne-am întâlnit ocazional, el trebuia să plece în Germania și mi-a propus să continui ceea ce el a adunat deja, câțiva elevi pe care i-a avut la acea școala de dans, să încerc și să văd ce pot face. M-am dus în prima mea oră ca instructor și am făcut ce am crezut eu de cuviință. Drept urmare, astăzi, după zece de ani de zile, îmi dau seama că am făcut bine”.
Lui Alex a început să-i placă din ce în ce mai mult ceea ce făcea. Tocmai de asta, a plecat un an de zile în Germania unde a muncit pentru a putea pune pe picioare primul lui club de dans. „A trebuit să plec pentru a lucra în Germania și a câștiga ceva bani. M-am întors în țară și am făcut primul meu club de dans. Am început cu 12 copii de junior și 8 – 10 adolescenți, peste 14 ani, am fost la primele noastre concursuri, am luat printre ultimele locuri, dar mereu ne-am încurajat. M-a impulsionat să fac o schimbare în toată treaba asta și să găsesc ceva care să pună în evidență ceea ce muncim noi. Cel mai de efect lucru a fost să fim mai originali, să încercăm să nu mai fim la fel ca americanii, sau ca germanii sau englezii. Să încercăm să fim noi, români”.
De ce Young Till Death?
De cinci ani, Alex a reușit să creeze clubul Young Till Death, un club plin de tineri energici și dornici să împărtășească talentul lor cu publicul. Pe unele dintre cele mai cunoscute piese românești, de cele mai multe ori tradiționale, Alex reușește să creeze coregrafii uimitoare. Clubul este împărțit în mai multe categorii, categoria principală, 15-20 de ani, sub divizia iron kids, 12-15 ani și subdivizia baby bons 8-12 ani. „Numele este un scris inscripționat pe o bluză. Nu știam ce nume să dau trupei și m-am gândit să fie ceva mai ieșit din comun. Mi-am cumpărat o bluză și scria Young Till Death pe ea, așa a venit numele”, spune tânărul despre alegerea numelui clubului de dans.
Toate ideile pentru coregrafii îi aparțin lui Alex. Muzica este prelucrată de el, videoclipurile care apar în mediul online sunt făcute tot de el, iar toate mișcările de street dance sunt gândite pentru a forma coregrafii cât mai spectaculoase și complexe.
„Cel mai important lucru este să fi serios să faci ceea ce faci. Din dorință de originalitate, am învățat să editez muzică, să editez poze, să montez videoclipuri, să fac afișe, colaje muzicale. Nu am o influență foarte puternică de pe internet, nu aș putea să explic cum îmi vin ideile. Mă întreb ce aș vrea să văd să-mi placă mie, ce mi-ar plăcea să văd eu ca spectator. Film, teatru, dans în același spectacol, asta cred că este ce facem cel mai interesant din toată țara, un grup care dezvoltă o gamă foarte largă din artele spectacolului, acrobație, dans și teatru, toate puse într-un cadru de film”, detaliază tânărul.
Alex povestește că, la început, a fost destul de greu să introducă acest tip de dans în fața publicului. Oamenii erau oarecum reticenți la ideea de nou, dar încet încet au început să le cunoască activitatea și să vină la spectacolele lor.
„La început a fost destul de greu să introducem dansul de stradă pentru spectatori. Nu știu dacă comunitatea sibiană neapărat sau comunitatea din România, e un pic reticentă și refuză să vadă și altceva față de ceea ce au văzut până acum. De când promovăm ceea ce facem, au început să ne cunoască și să guste acest dans. Îi văd impresionați în așa fel încât nu știu să reacționeze, dar într-un sens bun. După ani și ani reacțiile vor fi din ce în ce mai bune pentru că este de datoria noastră să educăm publicul. Dacă nu îl educăm este dificil, trebuie cumva să-i facem să reacționeze, iar acest lucru ține de mine și de sportivi”, apreciază coregraful sibian.
Cum e să lucrezi cu tinerii
Relația dintre coregraf și dansatorii săi este una foarte importantă și se bazează pe sinceritate. Copiii sunt schimbători, poate uneori tratează lucrurile cu superficialitate, și atunci este momentul în care Alex intervine și le reamintește care sunt motivele pentru care au ajuns în toată această poveste.
„Sunt foarte sincer cu ei, de obicei îi supără adevărul. Le spun când sunt schimbători sau superficiali, când nu învață la timp, le spun tot ceea ce e în regulă. De multe ori, poate sunt influențați de feelingul de vedetism și eu încerc să-i aduc cumva cu picioarele pe pământ. În regulament scrie că trebuie să ai o atitudine conformă în ceea ce ține de sport și-n realitate, și pe internet. Totul ține de decență. Fiind sincer cu ei, de multe ori îi supără, dar observă cât de mult muncim împreună și faptul că investesc în ei”
Tinerii au luat premii la diferite concursuri din țară și au reușit să se califice și la concursuri internaționale, dar, din păcate, lipsa unui sprijin financiar i-a împiedicat să ne reprezinte țara.
„Din păcate, nu este încurajat acest sport cum ar trebui să fie. Am fost la concursuri. Am luat premii de loc întâi, loc doi, am traversat toate etapele podiumului. Am reușit să ne calificăm și în America, și-n Croația, numai că, din păcate, situația financiară nu ne prea ajută, iar mersul la acele competiții necesită o investiție destul de mare din partea părinților”.
Ne întâlnim cu ei la FITS 2022
Un moment special și drag pentru Alex este spectacolul pe care l-au pregătit anul trecut la Festivalul Internațional de Teatru. Aplauzele oamenilor și conexiunea creată cu publicul l-au impresionat atât pe coregraf, cât și pe elevii săi.
View this post on Instagram
„Cel mai drag moment a fost primul nostru spectacol la FITS. Când îți vezi munca valorificată și aplaudată de lume și de sportivi nu are cum să nu ți fie drag, mai ales știind că a fost un moment pregătit luni de zile. Văzându- i că au muncit atât, m-am văzut pe mine când eram mic și nu aveam cumva un anumit scop, munceam de dragul dansului. La sfârșitul momentului m-am dus în public și i-am aplaudat pe sportivii mei, nu m-am dus eu în mijloc să fiu aplaudat. Mi-a fost drag de ei mai ales că sunt niște tineri care au făcut o schimbare în viață și nu au ales baschetul, handbalul, sau altceva. Au ales un dans de stradă, un dans dificil pe care nu oricine îl poate practica”, apreciază tânărul.
La Festivalul Internațional de Teatru din acest an, tinerii pregătesc două momente: primul în data de 30 iunie, la ora 20, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, și al doilea, în 1 iulie, tot la ora 20, în Piața Habermann. „O să fie o poveste foarte interesantă despre mafie, despre cum se descurcau familiile acelea bogate de pe timpuri și am făcut o poveste foarte faină, va fi în premieră. Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu va fi în mișcare, iar în piața Habermann va fi static”.
Pe viitor, Alex își dorește să facă cât mai multe progrese împreună cu elevii săi și să apropie și mai mult publicul de ceea ce înseamnă street dance. „Ne-am dori creăm un spectacol foarte diversificat și să aducem lumea să trăiască momentele ca la un film, să meargă la un cinema real, cu imagine, cu oameni pe scenă care să danseze, să dezvoltăm clubul, să avem un loc unde să ne putem pune în valoare”, concluzionează Alex.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: dans de stradă sibiu , coregraf sibiu , young till death sibiu , street dance sibiu , Filip Alexandru Svaricek
Vizualizari: 5811
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Ion
Acum 3 ore
Subcarpați
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 5 ore
Ovidiu