În documentația urbanistică supusă consultării publice pentru zona Câmpușor, ceea ce inițial se dorea a fi un ”aqua-park” a devenit acum o zonă botezată ”oraș-sportiv”. Adică un parc tematic sportiv, dedicat sibienilor amatori și turiștilor și nu neapărat sportivilor de performanță.
”Bucurați-vă de energia sportului și a naturii!” este motto-ul propus pentru Planul urbanistic zonal elaborat pentru cele aproximativ 29 de hectare pe care Primăria Sibiu le deține în Câmpușor și pe care intenționează să amenajeze ”un oraș-sportiv”.
Documentația este, în prezent, în consultare publică la Agenția de protecție a mediului, unde sibienii pot trimite eventuale sugestii sau opinii până pe 18 iulie. O zi mai târziu, pe 19 iulie 2022, de la ora 15:00, Primăria Sibiu anunță că va organiza o dezbatere publică pe subiectul acestei documentații.
Propunerile
În această zonă ar urma ridicat ultra-discutatul ”aqua-park” al orașului, un spa, dar și piscine deschise. În partea dinspre noua stradă amenajată peste Câmpușor (până la care ar mai urma amenajate două străzi paralele), este propus un hotel ”cu servicii turistice care să funcționeze complementar activităților propuse și să permită o utilizare turistică a zonei, nu doar una de nivel municipal”. De o parte și de alta a zonei pentru hotel sunt propuse clădiri pentru birouri, comerț și servicii, dar și alte potențiale unități de cazare.
”Grație resursei de teren mai generoase în zona de sud a amplasamentului, se propune realizarea unui teren de fotbal, agrementat (sic!) și cu pistă de atletism, pentru practicarea sporturilor de masă. Se propun tribune de mici dimensiuni, modulare”, se arată în prezentarea documentației urbanistice supusă consultării publice.
În partea dinspre Cristian a zonei, planul urbanistic zonal propune amenajarea unei baze hipice. Iar între toate aceste facilități ar urma să fie amenajat un parc imens, astfel încât 90% din această suprafață să fie păstrată fără ”amprente minerale”.
Parcul ar urma tranzitat exclusiv de trotuare pentru pietoni, piste de alergare și piste de biciclete. De o parte și de alta a Cibinului sunt propuse zone de promenadă și loisir.
Zona ar urma să fie tranzitată de patru străzi, cea principală (cu o ampriză de 28,5 metri) urmând să traverseze prin intermediul unui pasaj calea ferată în continuarea străzii Preot Bacca. Toate străzile sunt prevăzute perimetral, iar parcările ar urma amenajate în zona căii ferate care leagă Sibiul de Vințu de Jos.
Gunoaiele, un risc pentru inundații
Documentația preia din Planul urbanistic general al Sibiului, adoptat în urmă cu 11 ani, măsurile propuse pentru conservarea sau refacerea unor zone naturale, cum ar fi zăvoiul de sălcii și arini de-a lungul Cibinului. Cu atât mai mult cu cât același PUG prevede instituirea unei arii naturale protejate înspre Cristian.
Până la astfel de demersuri, însă, o problemă majoră în zonă este reprezentată de gunoaiele aruncate în cantități mari de sibieni. ”Zona de studiu, traversată de râul Cibin, în parte, zonă de luncă, este afectată de un risc de inundabilitate de 1% (odată la 100 de ani) pe cca. 30% din teritoriu. (...) Trebuie menționat faptul că în zona studiată – mai exact ceea ce reprezintă lunca Cibinului amonte de Turnișor, prezenţa deşeurilor menajere şi a molozurilor provenite din demolări care aglomerează albia majoră a Cibinului amplifică riscul hidrologic”, se arată în broșura elaborată pentru PUZ-ul în discuție. Documentație care propune ca înainte de toate să fie făcută și menținută curățenia pe malurile Cibinului.
În ultimul an, la diferite intervale de timp, Primăria Sibiu a tot dat publicități simulări ale planurilor pentru Câmpușor
Un proiect pentru copiii copiilor
Documentația a fost elaborată în cadrul unui contract semnat acum doi ani pentru suma de 235.000 de lei, plus TVA, cu asocierea Raumplan Design SRL și Agorapolis SRL. Potrivit urbaniștilor, acest plan urbanistic ar urma implementat etapizat în următorii 20 de ani.
Consultă aici, în format integral:
Broșura de prezentare a PUZ-ului
Memoriul justificativ al PUZ-ului
Regulamentul local de urbanism propus
Citește și: Noi imagini cu propunerile din Cîmpșor. ”Ne-am inspirat din curgerea naturală a râului Cibin”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: propunere oras sportiv campuso , plan urbanistic zonal campusor , proiect aqua park sibiu , aqua park sibiu
Vizualizari: 5806
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Luca
Acum 3 ore
Dumitru Cimpean
Acum 3 ore
Dumitru Cimpean
Acum 3 ore
FLORIN IOAN
Acum 3 ore
FLORIN IOAN