Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Schimbarea la față a Sibiului: un ”oraș-sportiv” este propus în Câmpușor

Schimbarea la față a Sibiului: un ”oraș-sportiv” este propus în Câmpușor

În documentația urbanistică supusă consultării publice pentru zona Câmpușor, ceea ce inițial se dorea a fi un ”aqua-park” a devenit acum o zonă botezată ”oraș-sportiv”. Adică un parc tematic sportiv, dedicat sibienilor amatori și turiștilor și nu neapărat sportivilor de performanță.

”Bucurați-vă de energia sportului și a naturii!” este motto-ul propus pentru Planul urbanistic zonal elaborat pentru cele aproximativ 29 de hectare pe care Primăria Sibiu le deține în Câmpușor și pe care intenționează să amenajeze ”un oraș-sportiv”.

Documentația este, în prezent, în consultare publică la Agenția de protecție a mediului, unde sibienii pot trimite eventuale sugestii sau opinii până pe 18 iulie. O zi mai târziu, pe 19 iulie 2022, de la ora 15:00, Primăria Sibiu anunță că va organiza o dezbatere publică pe subiectul acestei documentații.

Propunerile

În această zonă ar urma ridicat ultra-discutatul ”aqua-park” al orașului, un spa, dar și piscine deschise. În partea dinspre noua stradă amenajată peste Câmpușor (până la care ar mai urma amenajate două străzi paralele), este propus un hotel ”cu servicii turistice care să funcționeze complementar activităților propuse și să permită o utilizare turistică a zonei, nu doar una de nivel municipal”. De o parte și de alta a zonei pentru hotel sunt propuse clădiri pentru birouri, comerț și servicii, dar și alte potențiale unități de cazare.

”Grație resursei de teren mai generoase în zona de sud a amplasamentului, se propune realizarea unui teren de fotbal, agrementat (sic!) și cu pistă de atletism, pentru practicarea sporturilor de masă. Se propun tribune de mici dimensiuni, modulare”, se arată în prezentarea documentației urbanistice supusă consultării publice.

În partea dinspre Cristian a zonei, planul urbanistic zonal propune amenajarea unei baze hipice. Iar între toate aceste facilități ar urma să fie amenajat un parc imens, astfel încât 90% din această suprafață să fie păstrată fără ”amprente minerale”.

Parcul ar urma tranzitat exclusiv de trotuare pentru pietoni, piste de alergare și piste de biciclete. De o parte și de alta a Cibinului sunt propuse zone de promenadă și loisir.

Zona ar urma să fie tranzitată de patru străzi, cea principală (cu o ampriză de 28,5 metri) urmând să traverseze prin intermediul unui pasaj calea ferată în continuarea străzii Preot Bacca. Toate străzile sunt prevăzute perimetral, iar parcările ar urma amenajate în zona căii ferate care leagă Sibiul de Vințu de Jos.

Gunoaiele, un risc pentru inundații

Documentația preia din Planul urbanistic general al Sibiului, adoptat în urmă cu 11 ani, măsurile propuse pentru conservarea sau refacerea unor zone naturale, cum ar fi zăvoiul de sălcii și arini de-a lungul Cibinului. Cu atât mai mult cu cât același PUG prevede instituirea unei arii naturale protejate înspre Cristian.

Până la astfel de demersuri, însă, o problemă majoră în zonă este reprezentată de gunoaiele aruncate în cantități mari de sibieni. ”Zona de studiu, traversată de râul Cibin, în parte, zonă de luncă, este afectată de un risc de inundabilitate de 1% (odată la 100 de ani) pe cca. 30% din teritoriu. (...) Trebuie menționat faptul că în zona studiată – mai exact ceea ce reprezintă lunca Cibinului amonte de Turnișor, prezenţa deşeurilor menajere şi a molozurilor provenite din demolări care aglomerează albia majoră a Cibinului amplifică riscul hidrologic”, se arată în broșura elaborată pentru PUZ-ul în discuție. Documentație care propune ca înainte de toate să fie făcută și menținută curățenia pe malurile Cibinului.

În ultimul an, la diferite intervale de timp, Primăria Sibiu a tot dat publicități simulări ale planurilor pentru Câmpușor

Un proiect pentru copiii copiilor

Documentația a fost elaborată în cadrul unui contract semnat acum doi ani pentru suma de 235.000 de lei, plus TVA, cu asocierea Raumplan Design SRL și Agorapolis SRL. Potrivit urbaniștilor, acest plan urbanistic ar urma implementat etapizat în următorii 20 de ani.

Consultă aici, în format integral:

Broșura de prezentare a PUZ-ului

Memoriul justificativ al PUZ-ului

Regulamentul local de urbanism propus

 

Citește și: Noi imagini cu propunerile din Cîmpșor. ”Ne-am inspirat din curgerea naturală a râului Cibin”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Frumos, dar e la cucuietii din deal. La tarā, cā doar n-o fi câmp'sorul altceva decât un sātuc alipit din considerente administrative Sibiului. Vax. Nici autobuzele nu circulà cumsecade acolo. Soferii tursib care au traseu acolo îsi pupa familia la plecare cā nu stiu dacā s-or mai intoarce
Raspunde

Doru

Acum 1 an

Ultima parte suna mai realist: "Potrivit urbaniștilor, acest plan urbanistic ar urma implementat etapizat în următorii 20 de ani."
Raspunde

Aaa

Acum 1 an

Ce bine arata totul pe hartie , suntem plini de idei
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pana atunci nu incep cu o alee, ca sa se poata plimba mai confortabil lumea pe acolo? Bine, printre turme de vaci si oi. Sau sa asfalteze frumos intre baza de pompieri si podul de pe Rozmarinului?
Raspunde

Iar am ramas fara aqua parc

Acum 1 an

Fara comantarii... iar fara aquaparc... hoteluri si zone de ,, conferinte’’ .... ce vrjeala au ... parc pentru olgarhi....
Raspunde

Dd

Acum 1 an

In primul rand este nevoie de indiguirea raului Cibin inainte de orice constructie. Zona Campsor este inundabila.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

primaria Sibiu , campioana la planuri , proiecte si desene!
Raspunde

Ie Greu

Acum 1 an

Acum ,na, dacă deja au terminat Gușterlandul (unde au mai prostit lumea sa și voteze pentru denumire) de ce să nu cheltuie pe ceva studii și în Câmpșor? Că gurile flămânde se tot înmulțesc
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Câmpșorul ( lunca inundabila a Cibinului - albia lui majoră ) are pânza freatica uneori la -25 cm ! Asemeni zonei Maierii Sibiului are teren fertil optim pentru legumicultură ; “ folosim “/irosim teren fertil pentru construcții …
Raspunde

Votant saxon

Acum 1 an

Dupa complexul de agrement de la Bindersee, acest proiect va deveni o atractie mondiala, un magnet pentru turistii care s-au saturat de saracia si lipsa de investitii din Dubai, Saint Tropez si Geneva!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ABSOLUT TOT CAMPSORUL (fiind si zona inundabila) trebuie expropiat in interes public si creat un parc mare intre baza de pompieri , calea ferata si pana la ipoteticul aqua parc - cu cat mai putin asfalt si drumuri si cu zero dezvoltari imobiliare. Suprafata de spatiu verde pe cap de sibian este tinde spre zero iar Sub ariniul este absolut insuficient pentru o aglomerare urbana de 200.000 de oameni.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Suna frumos, baze sportive, parcuri etc. De cativa ani construim stadionul... Cand construim, totusi, noul spital? Populatia Sibiului a crescut foarte mult in ultimii ani. Ramanem cu containerele in curtea actualului Spital Judetean? Sau incurajam doar spitalele private. Si inca o intrebare: ce se mai intampla cu cladirea fostului Tribunal Sibiu ajuns o ruină în plin centrul orașului? Asteptăm să se darâme?...
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Am ajuns efectiv sa ma inchin cand citesc gogomaniile astea! Gusterland, lacul lui Binder, vestitul parc de pe groapa de gunoi, pasajul poleit cu aur de la Bulevard, acum alta tampenie de unde pot sifona bani... Toate astea intr-un oras murdar si prafuit, cu cladiri ponosite (se uita cineva de la Prefectura peste drum?), fara picior de politist pe strada, cu drumuri praf si sensuri unice fara noima care aglomereaza si mai mult orasul, cu copaci mari taiati ca sa se planteze scobitori in loc, cu semafoare care tin 8 secunde (piata Cibin), cu lucrari care dureaza ani de zile... Sibiul e un oras "condus" de niste nulitati fara viziune, fara studii, fara bun simt. Si noi continuam sa-i votam...
Raspunde

Ilie

Acum 1 an

Ar fi prea frumos sa vedem planul acesta realizat in 10 ani. Dar pentru asta ar trebui sa se inceapa macar cu amenajarea malului si realizarea unor alei/piste si plantarea de copaci. Asta nu e f. greu.
Raspunde

Nicolae

Acum 1 an

Frumos.Vise plăcute .Eu doresc construirea unor locuințe sociale, nu private cum sunt cele din zona Kaufland sau peste râul trimbach zona calea Cisnădiei!50 de căsuțe stil garsoniera,o școală și grădiniță,o zonă de joaca pentru copii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus