Vineri,
01.07.2022
Thunderstorm With Rain
Acum
23°C

Noul cetățean de onoare al Sibiului: Ori de câte ori am încercat să fac ceva a trebuit să plec din Sibiu

Noul cetățean de onoare al Sibiului: Ori de câte ori am încercat să fac ceva a trebuit să plec din Sibiu

Dacă România ar avea o alee a rockerilor celebri, sibianul Adrian Ordean cu siguranță ar merita un loc de cinste. Cu o carieră în industria muzicală de peste o jumătate de secol, Adrian Ordean a străbătut țara în lung și lat, cântând pe atâtea scene și în atâtea localități că îi este imposibil să le mai țină minte pe toate. Românii însă, cu siguranță țin minte faimosul refren: ”După ani și ani...”, al trupei Compact. E semnat Adrian Ordean. De curând, Consiliul Local Sibiu i-a acordat lui Adrian Ordean titlul de cetățean de onoare al Sibiului, el fiind deja cetățean de onoare al județului.

 

Cum regăsiți Sibiul? Vă întreb asta pentru că dvs. nu mai locuiți de mult aici.

Nu mai locuiesc în Sibiu de mulți ani. Dar am păstrat legătura cu Sibiul non-stop. Am avut părinții aici... acum, din păcate, nu mai am niciun părinte. De doi ani de zile. Dar vin cu mare plăcere la Sibiu și mă bucur că am luat legătura cu Daniela Simionescu (directorul Hermannstadt Fest n. r.) pentru festivalul acesta. Sunt conectat bine de tot la Sibiu.

Atât de bine încât să mai știți ce se întâmplă prin viața orașului? Spre exemplu, știți că este închis podul peste Cibin sau că a promovat Hermannstadt în Liga 1?

Eh, nu, nu chiar așa. Mă mai uit câteodată, dar nu pot cuprinde tot. Încerc să mă uit în general la ce se întâmplă... Cum a fost cu cetățeanul de onoare, apropo, ok, mă bucur că s-a gândit la mine cine s-a gândit. Nu știu cine a fost. E ok, e în regulă, eu am spus întotdeauna despre Sibiu lucruri frumoase. Mai ales că am locuit aici atâta timp, copilăria mea... Am o emoție de fiecare dată când vin la Sibiu, chiar dacă vin pentru un eveniment sau ceva. Sau de câte ori trec prin Sibiu.

Mai e Sibiul același pe care îl știți?

Nu prea mai e... S-au schimbat multe.

În bine, în rău... cum vedeți schimbările?

Măi... nu știu ce să zic... nu știu cât e bine și cât e rău.

Nu păreți prea încântat.

Nu sunt încântat în general. Nu iau Sibiul ca pe un loc aparte în care se întâmplă lucruri, în general lucrurile nu mai sunt ca altădată. Odată ce eu le-am trăit pe alea, despre care cred și consider că sunt destul de bune, văd că lucrurile merg din ce în ce mai prost. Nu știu cât va mai dura...

Nu este doar o nostalgie, un gând după alte vremuri? Mai înaintați în vârstă, vă amintiți de tinerețe...

Nu, cred că este o realitate. Nimic în jur nu mai e la fel. Lumea s-a schimbat și pe plan global, nu doar Sibiul.

Nu mă dezamăgiți, vă rog. Eu aici trăiesc, pentru mine acum este Sibiul în plină înflorire. Ce vedeți schimbat la Sibiu?

În primul rând lumea. Mi se pare că oamenii nu mai sunt atât de prietenoși ca altădată, pe vremuri erau mult mai deschiși, legăturile păreau a fi mai puternice și chiar erau mai strânse. Acum, toată lumea este foarte ocupată, foarte ocupată, de abia mai poți sta de vorbă cu cineva. M-am întâlnit recent cu băieți, fete, prieteni de-ai mei de 30 de ani și mi se pare că așa puțin am vorbit pentru cât timp a trecut.

Toți sunt pe fugă, toți aleargă după bani...

Da, hm, hm, fiecare e cu treburile lui, nu mai are lumea timp.

Acum, nu doar în Sibiu se întâmplă asta. Sunt convins că în București e și mai rău.

Da, exact. Avem alte lucruri după care alergăm. Și situația asta de acum, de pe glob, nu știu ce să spun.

Vă sperie războiul?

Nu mă sperie, dimpotrivă. Am avut de multe ori turnee în care vorbeam: Băi, ce meserie ne-am ales și noi! Dacă se întâmplă ceva, apare un război sau o problemă gravă, pe noi ne uită lumea. Noi a doua zi nu știu dacă mai avem ce să mâncăm. Iată că am avut dreptate, a venit pandemia și ne-a trântit la pământ pe toți. Și nici nu ne-am trezit bine că a început altă zăpăceală.

Vreți să spuneți că e greu pentru un artist să treacă de la pandemie la război, lumea nu se mai gândește la concerte și distracții, stă cu teamă, se gândește la ziua de mâine.

Exact. Oamenii au bani, atât mai au și îi au pentru alte lucruri. Hrana este mai importantă și un loc unde să te adăpostești. Mă rog mergem înainte... Văd că piața din România s-a redeschis și ne ajută și anotimpul, se pot face evenimentele afară. Primăriile văd că au început să sune iar. Cu Compact avem până în 25 septembrie semnate contracte pentru aproape fiecare week-end.

Sibiul se găsește pe lista aceasta?

Deocamdată nu, doar evenimentul acesta, zilele acestea.

Coincidența naibii, cetățean de onoare și nu aveți un concert zdravăn în Piața Mare.

Daaa... (râde n. r.) Probabil că o să avem, depinde de organizatori.

Evident.

Știți cum se întâmplă. Oricum, cererea a scăzut, ierarhia în genurile muzicale s-a schimbat în România, s-a răsturnat practic.

Ce este acum pe primul plan?

Muzica de petrecere este clar pe locul unu, cu manelele. Să nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu manelele sau cu muzica de petrecere. Mai ales că sunt proprietar de studio și am înregistrat foarte multe manele. Am cunoscut astfel mulți muzicieni extraordinari, dar aceasta este realitatea. Totul s-a schimbat. Muzica rock sau ce cânt eu, pop-rock, hard-rock, a ajuns la coadă.

Pe de altă parte, dvs. ați avut trupa ASIA, ați avut Amadeus, adică știți foarte bine ce se cere pe piață. Explicați-mi și mie, vă rog, de ce nu vedem de ani de zile o trupă din zona Sibiului, un cântăreț mare din Sibiu, o vedetă în adevăratul sens al cuvântului?

Bună întrebare. Vă mărturisesc faptul că și eu căutat răspunsul de atâtea ori pentru că ori de câte ori am încercat să fac ceva a trebuit să plec din Sibiu. Pentru că a trebuit să fiu aproape de televiziuni, de radiouri, acolo, la București, se mișcă treaba.

Deși, uitați, mai nou lucrăm online, stăm acasă... Însă ce faceți dvs., pentru a avea succes, nu poți sta acasă.

Așa este, din păcate așa funcționează treaba. La București sunt casele de discuri, casele de producție...

Ce ne lipsește în Sibiu? Banii? Voința? Că oameni talentați sigur găsim.

Nu știu ce să spun. Cred că este mai degrabă o obișnuință, așa ne-am învățat.

Provincialism?

Nu neapărat. Cargo este o trupă din provincie și uitați ce succes are. Funcționeză foarte bine și ca ei sunt și alții. Bucureștiul are și un miraj, e o chestie.

Când va veni vremea să vă retrageți, v-ați gândit să vă întoarceți la Sibiu?

M-am gândit, să știți! M-am gândit de multe ori.

Și? Ce vă reține?

Încă n-am luat o decizie. Știți de ce? Am văzut atâtea schimbări de situație de-a lungul vieții mele că... nu aș spune că mi-e teamă, dar mi-e așa... las timpul în pace, el este cel care rezolvă toate lucrurile.

Mi-am notat înainte să ne întâlnim o vorbă din cartea dvs.: E bine să mai întoarcem privirea spre trecut pentru că acolo se află valorile care ne influențează destinul. Ca om mai tânăr ca dvs., vă întreb ce valori considerați astăzi că sunt esențiale?

Chiar ca sibian, apropo de valori, dacă întorc capul și mă uit în spate, păi să nu uităm că a fost un Ricky Dandel, au fost niște muzicieni extraordinari din Sibiu. Unii au plecat, chiar în străinătate și au cunoscut succesul, au făcut treabă extraordinară pe unde au mers. Sunt atâtea legende aici. Mă refer inclusiv la folclor, dacă ne uităm în spate, dacă ne întrebăm ce au făcut înaintașii noștri? Ei ne-au deschis drum spre ceea ce suntem astăzi.

De acord, absolut că avem ce învăța de la înaintașii noștri. Însă observ un tipar: Și Ricky Dandel a plecat din Sibiu ca să aibă succes.

Da, până la urmă sigur că fiecare își găsește calea. Totuși, eu consider că aici, în Sibiu, m-am format ca artist și mai departe m-am dezvoltat. Dar să știți că la mine poate e doar o problemă personală, eu nu m-am mutat la București și am zăcut acolo. Am muncit, zi de zi. În 30 de ani cred că am stat acasă 50 de zile, în rest mi-am făcut bagajul în fiecare zi și eram seară de seară în alt oraș, în alt oraș... Asta înseamnă turnee, așa am reușit să cânt în fața a milioane de oameni.

Adrian Ordean concertează la Sibiu sâmbătă, de la ora 18:00, în Habermann Markt, în cadrul Festivalului Hermannstadt Fest alături de Compact B.

Născut la Sibiu în 10 martie 1955, Adrian Ordean a studiat la Liceul de Muzică din oraș. În 1974 a avut prima apariție la Televiziunea Română, în emisiunea ”Steaua fără nume”. Între 1975-1978 a participat la multe spectacole şi turnee alături de Ricky Dandel, Victor Socaciu şi mulţi alţii. În 1979 înfiinţează, alături de Florin Grigoraş, grupul Riff. În perioada 1981 - 1988 face parte din grupul Roşu şi Negru. Apoi, din 1988 până în 1996 face parte din trupa Compact.

În 1999 a înfiinţat grupul ASIA, care a fost catalogat de specialişti drept cel mai important grup de fete - ''girls-band'' - din România. Compune piese pentru şapte materiale discografice ale grupului. Un an mai târziu, în 2000, înfiinţează grupul Amadeus. În 2017 a reunit trupa Compact B și și-a lansat cartea "După ani şi ani... Povestiri din spatele scenei", un fel de "jurnal" al turneelor, al concertelor din lunga carieră.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus