Anna Chala este ucraineancă și are 30 de ani. A venit la Sibiu în urmă cu trei luni, iar de puțin timp și-a mutat în orașul nostru afacerea de care se ocupa în Ucraina. De profesie inginer civil și designer, tânăra coase manual rochii, iar o parte din ele a reușit deja să le aducă la Sibiu și dorește să-și facă populare creațiile printre sibience.
Anna a venit la Sibiu împreună cu fiica sa de trei ani. Soțul său a rămas în Ucraina, unde lucrează ca inginer electric la Siemens. „Compania ne-a ajutat să ajungem la Sibiu. Le mulțumim foarte mult pentru asta. Să te muți cu un copil într-o altă țară pe timp de război este foarte dificil”, își începe Anna povestea.
„Sibiul este orașul perfect pentru a trăi și pentru a-ți crește copiii”
De când a ajuns în orașul nostru, Anna a primit ajutor din toate părțile. Locuiește într-un apartament cu fiica sa în vârstă de trei ani și cu sora sa care, la rândul ei, are doi copii: o fetiță în vârstă de cinci ani și un băiat de doar câteva zile.
„Oamenii m-au impresionat. Sunt foarte buni și generoși. Mă simt aici de parcă aș fi într-o familie. Țin să le mulțumesc foarte mult pentru asta. Desigur, cred că Sibiul este orașul perfect pentru a trăi și pentru a-ți crește copiii. Parcurile verzi imense, priveliștile frumoase ale munților creează impresia de viață liniștită și încrezătoare. Ne ajută foarte multă lume în Sibiu. Avem deja prieteni români”, detaliază Anna.
Cum și-a descoperit pasiunea pentru crearea rochiilor
Încă din copilărie a început să coasă haine. Au fost primele momente în care a experimentat acest lucru și i-a plăcut. Inspirația pentru ceea ce face acum o găsește la oamenii din viața ei, dar și la trăirile pe care le are.
„Sunt o persoană creativă. Inspirația îmi vine mai ales noaptea. Stau, desenez și apoi cos. De fapt, la 7 ani am cusut prima dată. Mama m-a învățat să cos haine simple. Am făcut multe greșeli în această perioadă. Dar mi-au oferit o experiență valoroasă. Cel mai multe creații ale mele sunt cusute manual. Sunt rochii couture. Oamenii din viața mea sunt importanți, de la ei îmi vine toată inspirația”.
Deși a absolvit universitatea tehnică, Anna a fost atrasă întotdeauna de partea de design și a încercat să-și îndrepte atenția către această pasiune a sa. A lucrat cinci ani de zile ca inginer civil, iar apoi a găsit momentul potrivit ca să se dedice cu totul design-ului.
„În tot acest timp visam să proiectez rochii, nu structuri. Când eram în concediu de maternitate am început să-mi realizez marele vis. Am început să cos. Prima colecție am realizat-o în doi ani din cauza presiunii timpului. După aceea a început războiul”.
Rochiile Annei au ajuns la Sibiu
În aceste momente, creațiile Annei se găsesc la Sibiu. Și-a adus colecția în orașul nostru din dorința de a câștiga un venit, dar și de a-și umple timpul liber pe care îl are. Dacă sunteți curioși să vedeți rochiile pe care le face tânăra, puteți accesa pagina de Instagram chala_couture. Prețurile pentru o rochie lungă variază între 780 și 1.100 de euro, o rochie scurtă costă între 340 și 550 de euro, iar corsetele între 40 și 150 de euro.
„Încerc să găsesc soluții pentru orice situație. De aceea am decis să-mi mut colecția la Sibiu. A trăi în timp de război este foarte greu. Dar trebuie să căutăm câteva moduri de a trăi mai departe. Munca mea mă tratează de frică și incertitudine. Nu am încă cliente aici, dar sper ca sibiencelor să le placă ceea ce fac eu”, detaliază Anna.
Vrea o viață normală
Annei îi este foarte dor de soțul ei. Tot ce vrea acum este să se oprească războiul și să revină la viața pe care o avea înainte. Vrea să se întoarcă acasă, dar va păstra legătura cu toți oamenii pe care i-a întâlnit în orașul nostru. Ba chiar ia în calcul posibilitatea de a lucra din două țări.
„Mi-e foarte dor de soțul meu. Îmi iubesc țara și plâng când citesc știri despre situația de pe front. Plâng pentru că armata rusă ne omoară copiii și soldații în fiecare zi. Plâng pentru că mi-e teamă pentru părinții și prietenii mei. Viața mea nu mai e cum a fost înainte. Nu am niciun plan pentru viitor. E dificil să spun ce vreau să fac. Vreau să am o viață normală. Acum îmi doresc un singur lucru, să se oprească războiul. Este un genocid împotriva ucrainenilor. Când războiul se va opri, o să mă întorc la casa mea iubită. Dar mă voi întoarce la Sibiu la prietenii mei români. O să văd dacă voi putea să lucrez pentru două țări. Dar aceasta va fi o altă poveste”, încheie ucraineanca.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 8962
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Pintilie
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Xxx
Acum 6 ore
Nobody
Acum 6 ore
Claudiu