Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

VIDEO De ce a fost necesară prelungirea închiderii podului de pe Alba Iulia. Și de ce ”așa puțini muncitori”?

VIDEO De ce a fost necesară prelungirea închiderii podului de pe Alba Iulia. Și de ce ”așa puțini muncitori”?

Punct esențial pe harta traficului rutier din Sibiu, podul rămas în picioare pe șoseaua Alba Iulia peste Cibin rămâne închis peste termenul estimat inițial din cauza unor necunoscute subterane, care necesită foraje suplimentare. Reprezentanții Geiger Transilvania, antreprenorul general, explică și motivele numărului muncitorilor prezenți pe șantier.

După demolarea vechiului pod peste Cibin din amonte, pentru ca podul din aval rămas în picioare să poată fi redat traficului în siguranță, proiectul tehnic prevede baterea unor palplanșe (un fel de grinzi din oțel - vezi foto principală) până la adâncimea de 12 metri. Rolul acestora este de a susține picioarele podului rămas în picioare, care până acum era sprijinit de vechea construcție.

În timpul procesului de batere a palplanșelor, însă, acestea s-au ”oprit” la o adâncime de aproximativ zece metri. ”Parcă băteam în elastic, palplanșele erau împinse înapoi”, explică un muncitor de pe șantier.

Zona respectivă nu a putut fi studiată din punct de vedere geotehnic în timpul proiectării, având în vedere amplasarea vechiului pod. Pentru a putea bate rândul de palplanșe rămase câțiva metri în afară este nevoie de executarea unor foraje pe lângă acestea, pentru a ”permeabiliza” zona elastică.

”Noi, de fapt, nu știm exact ce este acolo. Nu știm dacă este marnă, poate este o bucată de beton. Noi trebuie să respectăm proiectul, dacă scria că până la 12 metri trebuie asigurate palplanșele, atunci asta trebuie realizat”, explică Ovidiu Simen, directorul regional al Geiger Transilvania.

Pentru a preveni astfel de probleme și la piciorul dinspre oraș al podului care urmează a fi redat traficului, antreprenorul general arată că a fost schimbată soluție. ”În partea dinspre oraș a podului, am schimbat soluția. Facem foraje și construim piloți forați”.

Numărul de muncitori pe șantier

În contextul prelungirii termenului de închidere a traficului până pe 25 iunie au apărut numeroase voci care au criticat numărul de muncitori de pe șantier. Reprezentanții Geiger Transilvania spun că în actuala fază a lucrărilor, creșterea numărului de muncitori nu ar avea efect asupra ritmului de lucru. 

”Noi nu cărăm nisipul cu roaba, încărcată cu lopata. Acolo vorbim acum de o consolidare, o muncă mecanizată, cu utilaje. Până nu se termină această consolidare nu au ce căuta 25 de oameni. Cu siguranță, atunci când va veni partea de cofrare, de legare a fierului, vor fi și 40 de oameni. Așa funcționează un șantier. Iar celor care solicită să se lucreze zi lumină, le recomand să citească legislația românească în ceea ce privește reglementarea muncii. Sau să meargă la Inspectoratul Teritorial de Muncă și să le spună că vor ca cineva să lucreze 12 ore pe zi”, adaugă Ovidiu Simen.

În partea din amonte urmează a fi amenajat un pod temporar, utilizat pentru lucrările din șantier

Până în aprilie 2023

Este a doua oară când traficul peste Cibin pe șoseaua Alba Iulia este închis complet, după restricțiile de la începutul lunii mai, când au avut loc lucrări de mutare a rețelelor. Acum traficul a fost închis pentru demolarea vechiului pod din amonte, în locul căruia va fi ridicat un nou pod cu trei benzi (una dedicată virajului la dreapta, pe strada Maramureșului).

Lucrările ar urma să fie finalizate în aprilie 2023. Până atunci traficul ar mai urma închis total de câteva ori.

Citește și Începe infernul: podurile de pe șoseaua Alba Iulia se închid complet și apoi cu restricții până în 2023

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Doru

Acum 2 ani

Să se lucreze zi lumină nu înseamnă să lucreze același om 12 ore pe zi timp de 7zile pe săptămână, stimabile. Cu respectarea legislației, se poate lucra non-stop, în 4 schimburi. Dacă voi n-aveți angajați, de ce v-ați înscris la licitație?! Am uitat, suntem în România, unde totul e permis cât timp dai cei 10%... FUIE MODOR sau cum ar zice #rezist?!
Raspunde

Constantin

Acum 2 ani

Un pod în 12 luni.Centrul comercial de la gara tot 12 luni, acolo au lucrat la privat și ce suprafață.
Raspunde

Totul bine și frumos

Acum 2 ani

Dar nu e nevoie ca cineva sa lucreze 12 ore. ÎNSĂ se poate lucra in 2 sau chiar 3 schimburi! Aceste poduri sunt vitale pt oraș și chiar trebuiesc finalizate cât mai repede! Nu avem nevoie de răspunsul plin de superioritate al respectivului…
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Măi ironicule , de lucrul in schimburi ai auzit ?
Raspunde

Titel

Acum 2 ani

Dar de lucru in schimburi, 8 ore:tura nu s'a auzit la Geiger Transilvania? Ne credeti pe toti prosti? A ....e curentul scump noaptea, ore de noapte mai costisitoare. Dar era mai simpli sa atunci pisica la "cei ce habar nu au de legislatie" .
Raspunde

Baurecht

Acum 2 ani

Cine spune ca pt a lucra zi lumina trebuie sa munceasca aceeasi echipa 12 ore, cum zice mesterul asta ? Nu pot lucra 2 echipa in 2 schimburi ? Sau se obosesc utilajele ?? Datorita importantei podului ar fi obligatoriu sa se lucreze 3 schimburi , 24 din 24 ore , 7 zile din 7 .. mestere !! Legislatia muncii permite acest lucru , dar mesterul vrea profit maxim pe seama nervilor sibienilor si a prostiei si incompetentei administratiei locale … care trebuia sa fi impus prin contract acest lucru ! Dar .. „i se rupe“!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cbrt

Acum 2 ani

Serios, “mestere”? Iti explica omul ca degeaba aduce 1.000 de chinezi ca nu are ce sa faca cu ei dar tu atata ai inteles din tot articolul, ca nu vor sa lucreze in schimburi? Cum este sa comentezi de la calculator cand bate aerul conditionat pe tine? Sigur nu lucrezi de noapte daca la prima ora ai comentat deja. Natie de priceputi, la politica, la fotbal si de o vreme la constructii!
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Mestere, sclavia a fost abolita demult. Nu vrei tu sa muncesti noaptea? Crezi ca in ziua de azi gasesti muncitori care sa vrea sa faca din astea ca sa circuli tu de la birou acasa cu masina mai repede? Ii impui sa lucreze noaptea si si-a dat demisia a doua zi, ca sunt destule firme care vor sa il angajeze. Tu pe ce lume traiesti? Mestere!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 2 ani

Plin de stiutori pe aici. Cati dintre voi lucrati in constructii? Noaptea in albia raului la foraje si cofrare? Turnare betoane in rau la 2 noaptea? O spun din nou, analfabeti functionali! Ce firma din tara asta are 3 randuri de muncitori care sa si fie dispusi sa lucreze in 3 schimburi? Stati toti in fata la calculator si comentati fara sa intelegeti realitatile unei societati unde nimeni nu vrea sa muncessca, toti viseaza la cripto si muncitorii in constructii sunt adusi din Asia. In plus firma are un termen stabilit prin contract si dupa cum scrie in articol acel termen este anul viitor. Comentati anul viitor pe vremea asta!
Raspunde

Ghita Pristanda

Acum 2 ani

Nu noaptea, prietene, dar ziua se poate lucra, chiar dacă e sâmbătă sau duminică. Sau în timpul săptămânii până la 21.00, cât e lumină. Vorbim de un pod care dă peste cap tot orașul, la care ar trebui să se lucreze non-stop atât timp cât se poate. Dar coana hoașcă de la primărie trebuia să le impună acest lucru prin contract, cu termene stricte, nu termene de un an pentru un pod. Olandezii sau japonezii ar fi făcut toată treaba asta în 2 luni cel mult.
Raspunde

@Andrei, atoatestiutor

Acum 2 ani

termene de executie negociate cu primaria in defavoarea cetatenilor; daca-i noapte, care-i problema? au aparut becurile de cativa ani buni; muncitorii nu doresc sa lucreze in 3 schimburi daca nu-i platesti, dar daca in loc sa platesti muncitorii folosesti banii ca sa castigi contractul..... un kkt de pod penste un kktel de raulet trebuia facut de la 0 in max 2 luni chiar si in romania, termina aia podul peste dunare intr-un timp mai scurt decat o reparatie de pod peste cibin, realizezi asta atotstiutorul vietii?
Raspunde

Baurecht

Acum 2 ani

Mai Andrei ! Tu nu ai ce cauta in constructii ! Ca nu sunteti voi in stare sa gasiti inca o echipa de buldozeristi super calificati ( cum zici

Raspunde

Ovidiu

Acum 2 ani

Pentru cei care au postat referitor la lucrul în 3 schimburi. Am specificat în discuția cu domnul Deleanu că astăzi problema nu este legată de lipsa personalului pe șantier și cu siguranță nu o să fie această problemă pe viitor. În acest moment vorbim de niște lucrări speciale de consolidare care se desfășoară cu ajutorul unui utilaj specializat. Utilajele de acest gen necesită la rândul lor personal specializat și numărul acestpor utilaje/personal este limitat așa că nu există posibilitatea lucrului în schimburi ( pur și simplu nu există așa mulți subantreprenori specializați pe parte de batere palplanșe și foraje ) Se lucrează zi lumină, programul de noapte nefiind o opțiune datorită riscurilor lucrului la înălțime și pe un șantier relativ instabil (pe zona demolată). Este o falsă argumentație povestea cu lucrul în 3-4 schimburi pentru că deja se lucrează de dimineața de la 7:30 până seara atunci când există front de lucru. Spre deosebire de alte firme, pe toate proiectele, firma Geiger a terminat lucrările în termenul contractual, de cele mai multe ori chiar înainte de termen. Se respectă contractul cu beneficiarul și mai ales sunt respectate toate normativele tehnice, legislația în vigoare și drepturile salariaților la odihnă. Știu din experiență că nu am cum să câștig cu argumente logice în fața celor care sunt enervați de faptul că stau în trafic și mai ales nu am cum să conving pe cineva online că am dreptate(nici nu am această intenție). Am vrut doar să aduc la cunoștința celor care sunt interesați de proiect care este stadiul lucrărilor și motivele pentru care a fost amânată deschiderea podului care a rămas în picioare. Specific și faptul că existau două variante de lucru, cea cu închidere totală pentru un an de zile și aceasta în care sunt închideri temporare. Beneficiarul a ales a doua variantă pentru a reduce disconfortul și cred că a ales o variantă corectă. Vorbim de o perioadă cumulată de cca 30 de zile în care podul este închis complet așa că foarte probabil o să supraviețuim în această perioadă.
Raspunde

Ie Greu

Acum 2 ani

@Andrei are un punct de vedere absolut corect. Indiferent că ne convine sau nu Câtă vreme contractul a fost semnat în actuala formă și constructorul respectă termenul limită -poate chiar îl devansează cu câteva luni- nu cade în sarcina lui decât execuția in termenii stabiliți Nu constructorul este cel căruia "i se rupe" câtă vreme termenii contractului și durata au fost agreeati de cei care cer voturile sibienilor
Raspunde

@le Greu

Acum 2 ani

atata timp cat caietele de sarcini si termenele de executie sunt stabilite de comun acord inaintea inceperii licitatiei sau, mai rau, caietele de sarcini sunt dictate / elaborate exact de viitorul castigator al licitatiei ..... nu ne mai luati de prosti, e o lucrare de 2 luni pentru care constructorul si-a alocat un an sa o execute si daca o executa in 11 luni incep laudele prin presa, ca harnicii si vrednicii au terminat inainte de termen; daca intarzie o luna, au aparut situatii neprevazute care au necesitat lucrari suplimentare si care sunt taxate la greu
Raspunde

Baurecht

Acum 2 ani

Pai tocmai ca „i se rupe“ si constructorului ! S-a complacut in situatia contractuala dulce , croita la comanda ! E chestiune de obraz ! Nici constructorului nici primariei nu le pasa de contribuabil , de problemele si nervii ce le creaza ! Banii nostrii sunt buni si ii indestuleaza pe ambii ! Podul de piatra de la Independenta l-au construit predecesorii nostrii in mai putin de un an . In evul mediu … si circulam si acum pe el ! Apropos de lucrul de noapte : in vest majoritatea reparatiilor de autostrazi se fac pe noapte , pt a perturba cat mai putin circulatia .
Raspunde

Sdfgdgf

Acum 2 ani

in tarile cu apa calda aceste poduri modificate erau facute in maxim 3 luni dar cu forta de munca adecvata si mai ales lucrat 24 din 24 la santier nu cum spune nulitatea asta "Ovidiu Simen, directorul regional al Geiger Transilvania" care ne crede pe toti prosti numai el este cel mai destept si atotstiutor in ale legilor... Asa cum spuneau si cei de mai sus se poate lucra in 2-3-4 schimburi si operatiile de turnare de beton sau altele se pot face ziua dar gaurirea sau alte operatii se pot face si noaptea ca doar nu se face manual asa cum spune si "stimabilul" ori cei care lucreaza in alte tipuri de santiere (foraje, terasamente de tot felul si nu numai) unde se lucreaza si noaptea. Nu poti sa blochezi un oras o perioada asa de mare de timp pentru un rahat de pod... Banii stiu sa ii ia iar calitatea muncii acestei faimoase firme este Medie spre Mediocra asa cum se poate vedea pe unele din strazile Sibiului si nu numai...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sfgtryu

Acum 2 ani

Inca un specialist! De ce nu faci tu o firma sa faci lucrari in 3 luni. 2-3 poduri pe an. Il poti face in 2 zile ca asa postau alti artisti filmari pe net! Sunt sigur ca ai svea o firma de succes. Toti sunteti nascuti constructori fratele meu, experti geologi si fierari betonisti. Cum le stiti voi pe toate!
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Tu sti ca de fapt acolo nu este o modificare nu este asa? Sti ca sunt 2 poduri din care unul se demoleaza si celalalt se repara nu e asa? Sti ca betonul se toarna si astepti 30 de zile pana faci incarcare pe el? Sti ca este un pod monolit nu unul prefabricat? Sti ca podul nou se face pe piloti forati si ca aia nu se fac in 24 de ore. Nu, normal ca nu sti. Ai auzit tu ca trebuie termen mai scurt si postezi pe net! Plin de voi, incredibil ce plin de voi! USR nu este asa?
Raspunde

@Andrei

Acum 2 ani

bine ca nu trebuie sa faceti diguri sau baraje ca nu stiu cum reusiti cu betonul ala cere se intareste in 30 de zile; sunt betoane care se intaresc in 6 ore; de ce nu se face un pod din prefabricate? asa ca sa tineti traficul blocat? la autostrazi se pot folosi prefabricatele da la un podulet nu; inginerii lu' peste
Raspunde

Ie Greu

Acum 2 ani

In cazul in care ați uitat sau încă nu viețuiați in Sibiu pe vremea aia, podul de la Piața Cibin a fost reconstruit pe vremea lui Iohannis în 20 de luni Și dacă rețin bine, acolo a prestat o asociere de vreo 5 firme . Una din Galați,chiar... Sa mai amintesc cat a durat deranjul din Piața mare când au refacut-o? Și acolo s-au lucrat "pe drept" și fără albia Cibinului Așa și atât se poate in România secolului 21, din păcate. Și nimic nu e mai simplu decât să arătăm cu degetul
Raspunde

Guxu

Acum 2 ani

Dar atunci nu era plin de ### gisti,care la prima oră întârzie la sala de sport,apoi merg la birou(nu la muncă).Când termină in jur de ora 17 ar zbura daca s ar putea in zona Arhitecților sau Șelimbăr!
Raspunde

Ie Greu

Acum 2 ani

Constat că deja sunt suspectat de partizanate și că aș încerca să iau pe cineva de prost. Absolut fals Incercam doar să va reamintesc că "a vuit netul" de cate ori s-au reparat sau modificat cate ceva prin oraș. Egal, un pod că cel de la gara, la piața Cibin sau in piața mare. Și a fost deranj și au fost nervi, nemulțumiți și nemulțumiri. Dar până la urmă , nu-i așa, a fost mai bine pentru toți Daca se face , de ce se face. Daca nu se face , de ce nu se face.... Țările cu apa caldă,muncitori cu freza aliniată pe stânga la toți, schimburi că în vremea comuniștilor și alte asemenea. Sa fim serioși Țările cu apa calda au adunat demult toți meseriașii capabili din tara asta. Iar românii s-au obișnuit să se descurce oricum numai muncind nu. Dovada stau sutele de anunțuri de angajare. Se fuge de agricultură și construcții ca la balamuc O știți la fel de bine ca și mine . Dar, cum spuneam, ce simplu e să stai la umbra aerului condiționat și sa dai din degete. (pentru conformitate, fac parte dintre cei care folosesc linia 10 a Tursib ului pentru a merge la munca și da, de când cu închiderea podului în discuție, e distracție maximă: dar tot nu mă gândesc să mă duc să omor macar vreo 2,3 la constructor)
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Oricum o iei, oricâte explicații aduc unii sau altii, treaba e ffff clara - avem un rahat de pod peste un rahat de râu. Suntem in anul 2022 cu tehnologii aferente, dar semnam contracte cu termene de 11-12 luni pt asa ceva. E de-a dreptul jenant pt institutiile de stat implicate, e de-a dreptul jenant cum incearca firma geiger s-o drege cu explicații. Ăsta era pod care mergea făcut fara nicio pb in 3-4 luni (am zis luni, nu săptămâni ca prin vreo Japonie China Norvegiei sau alta, unde corupția nu se mănâncă la toate cele 3 mese ale zilei). Succes Geiger, succes doamnă Fodor in pensie..

Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Wow , plin de constructori pe aici! Nici nu-mi dau seama de ce , cu atatia ingineri constructori care le stiu pe toate , tot se prabusesc poduri in Romania!

Raspunde

Mesteru

Acum 2 ani

De fapt toata frustrarea voastra este cauzata de Departamentul Circulatie sau cum pl. s-o numi , cei care ar trebui sa reconfigureze traficul in zona pentru a nu creea ambuteiaje, de fapt ei nu au facut nimic in acest sens
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

distractivi ageamii ăștia cu aduceți mai mulți oameni, etc. Deci, dacă o femeie face un copil în 9 luni, aduceți 9 femei și se rezolvă mai rapid?
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

intotdeauna am fost REZERVAT in legatura cu lucrarile contractate de primaria Sibiu (in care efectiv URLA INCOPETENTA si IGNORANTA), totusi hai sa le dam o sansa celor de la Geiger, par a fi o firma serioasa care isi asuma 100% proiectul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus