Punct esențial pe harta traficului rutier din Sibiu, podul rămas în picioare pe șoseaua Alba Iulia peste Cibin rămâne închis peste termenul estimat inițial din cauza unor necunoscute subterane, care necesită foraje suplimentare. Reprezentanții Geiger Transilvania, antreprenorul general, explică și motivele numărului muncitorilor prezenți pe șantier.
După demolarea vechiului pod peste Cibin din amonte, pentru ca podul din aval rămas în picioare să poată fi redat traficului în siguranță, proiectul tehnic prevede baterea unor palplanșe (un fel de grinzi din oțel - vezi foto principală) până la adâncimea de 12 metri. Rolul acestora este de a susține picioarele podului rămas în picioare, care până acum era sprijinit de vechea construcție.
În timpul procesului de batere a palplanșelor, însă, acestea s-au ”oprit” la o adâncime de aproximativ zece metri. ”Parcă băteam în elastic, palplanșele erau împinse înapoi”, explică un muncitor de pe șantier.
Zona respectivă nu a putut fi studiată din punct de vedere geotehnic în timpul proiectării, având în vedere amplasarea vechiului pod. Pentru a putea bate rândul de palplanșe rămase câțiva metri în afară este nevoie de executarea unor foraje pe lângă acestea, pentru a ”permeabiliza” zona elastică.
”Noi, de fapt, nu știm exact ce este acolo. Nu știm dacă este marnă, poate este o bucată de beton. Noi trebuie să respectăm proiectul, dacă scria că până la 12 metri trebuie asigurate palplanșele, atunci asta trebuie realizat”, explică Ovidiu Simen, directorul regional al Geiger Transilvania.
Pentru a preveni astfel de probleme și la piciorul dinspre oraș al podului care urmează a fi redat traficului, antreprenorul general arată că a fost schimbată soluție. ”În partea dinspre oraș a podului, am schimbat soluția. Facem foraje și construim piloți forați”.
Numărul de muncitori pe șantier
În contextul prelungirii termenului de închidere a traficului până pe 25 iunie au apărut numeroase voci care au criticat numărul de muncitori de pe șantier. Reprezentanții Geiger Transilvania spun că în actuala fază a lucrărilor, creșterea numărului de muncitori nu ar avea efect asupra ritmului de lucru.
”Noi nu cărăm nisipul cu roaba, încărcată cu lopata. Acolo vorbim acum de o consolidare, o muncă mecanizată, cu utilaje. Până nu se termină această consolidare nu au ce căuta 25 de oameni. Cu siguranță, atunci când va veni partea de cofrare, de legare a fierului, vor fi și 40 de oameni. Așa funcționează un șantier. Iar celor care solicită să se lucreze zi lumină, le recomand să citească legislația românească în ceea ce privește reglementarea muncii. Sau să meargă la Inspectoratul Teritorial de Muncă și să le spună că vor ca cineva să lucreze 12 ore pe zi”, adaugă Ovidiu Simen.
În partea din amonte urmează a fi amenajat un pod temporar, utilizat pentru lucrările din șantier
Până în aprilie 2023
Este a doua oară când traficul peste Cibin pe șoseaua Alba Iulia este închis complet, după restricțiile de la începutul lunii mai, când au avut loc lucrări de mutare a rețelelor. Acum traficul a fost închis pentru demolarea vechiului pod din amonte, în locul căruia va fi ridicat un nou pod cu trei benzi (una dedicată virajului la dreapta, pe strada Maramureșului).
Lucrările ar urma să fie finalizate în aprilie 2023. Până atunci traficul ar mai urma închis total de câteva ori.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: de ce a fost necesara prelungi , geiger transilvania poduri cib , cat timp e inchis podul peste , de ce asa putini muncitori , inchidere pod alba iulia , Geiger Transilvania
Vizualizari: 8099
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Sibianul
Acum 2 ore
DEWALD
Acum 3 ore
Sile dieselarul
Acum 3 ore
Dfhdfh