Sâmbătă,
13.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Pont de evadare: ”În această perioadă este cel mai frumos loc din țară, nu doar din Sibiu”

Pont de evadare: ”În această perioadă este cel mai frumos loc din țară, nu doar din Sibiu”

Zilele acestea a înflorit bujorul în zona montană a județului Sibiu, spectacolul natural oferit fiind unul încântător, dar de scurtă durată.

Într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului pe tema ”Anilor drumeției”, președinta Consiliului Județean Sibiu a lansat o invitație tuturor sibienilor: Să urce în acest sfârșit de săptămână pe Iezerul Mare, unde tocmai a înflorit bujorul de munte.

”Zona Iezerelor Cindrel este extraordinară de obicei, însă în perioada aceasta mai mult ca oricând. Acum, chiar zilele acestea, înflorește bujorul de munte. Acea combinație de verde smarald de la Iezer, cu malurile rozalii date de culorile bujorului de munte, este ceva de vis. Așa ceva nu ai cum să vezi în altă parte sau în alt moment al anului. În această perioadă este cel mai frumos loc din țară, nu din Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean.

bujorul de munte iezer cindrel

Ea le recomandă sibienilor care doresc să admire peisajul să urce cu mașina până la Păltiniș, iar de acolo să meargă pe jos, pe traseul amenajat, în funcție de capacitatea fizică a fiecăruia. Traseul Paltiniș - Poiana Găujoara - Șaua Bătrâna este marcat cu cruce roșie și durează, în medie două ore. Ulterior Șaua Bătrâna - Iezerul Mare este marcat cu bandă roșie și durează cel mult trei ore.

Ce spune un specialist

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă pe acest subiect cu Florin Ionescu, ghid montan, participant la mai multe activități în cadrul ”Anilor drumeției”. În trecut el a organizat inclusiv excursii pentru cine a dorit să admire bujorul de pe Iezer.

”Bujorul, de obicei, înflorește la scurt timp după ce se topește zăpada. El poate fi văzut atât în zona Iezerului Mare cât și în alte zone montane, la altitudini de peste 1.800 de metri. Inclusiv pe Transfăgărășan, în zona Bâlea, există pâlcuri”, a explicat specialistul.

Sibienii și turiștii au mai multe variante pentru a ajunge la Iezerul Mare, în funcție de starea fizică a fiecăruia și disponibilitatea la efort. Cert este că natura și mai ales bujorul nu se admiră din mașină.

bujorul de munte iezer

”Pentru a ajunge la bujorul de munte din zona Iezer există mai multe variante. Cele clasice pornesc din Păltiniș, pe creasta munților Cindrel. Prima zonă cu bujori o poți vedea imediat cum treci de Bătrâna. Atracția principală este că aici ai Iezerul cu lacul în spate. Acesta este un traseu care durează între 8 și 10 ore, dus întors, însă depinde foarte mult de ritmul fiecăruia. Un traseu mai ușor presupune să mergi cu mașina pe drum forestier pe la Gura Râului, pe Cheile Cibinului, apoi la Cabana Crăciuneasa. Ajungi chiar sub Iezer. Acesta este un traseu mai facil, însă ai nevoie de o mașină mai înaltă, aș recomanda un Duster sau ceva similar. Nu în ultimul rând, mai este varianta să mergi dinspre Pasul Șteflești, de la Râul Sadului, unde tot așa, este nevoie de o mașină de teren”, a explicat Florin Ionescu.

Atenție mare, bujorul este protejat

Bujorul de munte este o specie protejată și ruperea lui se pedepsește aspru. Cine este surprins că a rupt o ramură poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de lei. De asemenea, iubitorii de munte atrag atenția celor mai puțini inițiați să nu lase gunoaie, să nu facă grătar și să nu deranjeze natura cu muzica dată tare.

”Ceea ce nu mi-a plăcut deloc în perioada aceasta, mai ales în week-end, este că pe Cindrel e ca la bâlci. Vin o mulțime de așa ziși turiști, urcă cu mașini de teren și ajunși acolo fac grătare, pun muzică, strică complet atmosfera. Să nu uităm că este o Arie naturală acolo și autoritățile ar trebui să fie mai prezente, să vadă ce se întâmplă. Iar bujorii pot fi admirați și fotografiați, în niciun caz rupți pentru că sunt specie protejată”, mai spune Florin Ionescu, ghid montan.

bujorul de munte cindrel

Important de precizat că nu doar specia este protejată, ci întreaga zonă a Iezerelor este rezervație naturală, motiv pentru care accesul cu mijloace motorizate este interzis conform legii ariilor protejate.

Sursa foto: Florin Ionescu / www.romania-tours.travel

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Gogu

Acum 1 lună

Cocalari din toată țara, scoateți enduro, scoateți ATV-urile sau rablele 4x4 și haidați la munte!
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Consiliul judetean sa faca bine sa gaseasca o metoda de a descuraja escaladatul varfului Cindrel cu masinile si motocicletele. Ca se duce pe valea Cibinului orice placere de a admira bujorul de munte cand iti vajaie pe la urechi esapamentele turate !
Raspunde

Ovidiu

Acum 1 lună

Da, este foarte frumos in Cindrel la Iezere. Am fost in weekend. Dar este pacat ca zona este poluata de enduro desi este interzis accesul lor in rezervatie. 10 enduristi straini erau entuziasmati pe poteca la refugiul Cindrel ca au urcat pana la iezere. Ca sa nu mai spun ca cei de la ocolul silvic Gura Raului au puncte de exploatare in imediata apropriere de iezere. Bucurati-va de peisajele naturale cat inca mai exista fiindca in Romania avem o placere dementa de a le altera.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Linda ecologista

Acum 1 lună

Sa fie amendat acela care a rupt o ramura de bujor nu cei care iau lemn cu camionul. Ecologia salvează Romania. O salvează , dar de dezvoltare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Larysa Marya Ciorogar

Acum 1 lună

Am fost si ieu saptamana trecuta cu prietenul meu e o excursie romantica si am si luat o galetusa de bujori ca sa ne amintim de excursie si sa ii avem in gradina! Recomand!
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Pai era plin de culegatori in weekend, mult mai multi decat turistii.
Raspunde

Haha

Acum 1 lună

La balea sunt sute de turisti care smulg bujorul de munte efectiv cu tot cu radacina!!!! Jandarmeria sta la tigara si se face ca nu vede! Cand le spui, se fac ca ploua! La fel si la paltinis, avem jandarmi se fac ca ploua cand trec turistii cu tolba plina de bujor!
Raspunde

Vasile

Acum 1 lună

Faceti ceva cu enduristii și atevistii - mai dăunători și decât șobolanii. Măcar șobolanii au un scop.

Raspunde

Kol

Acum 1 lună

cand se deschide sezonulde vanatoare la ei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus