Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Medic sibian pediatru: ce este boala telefonului și cum poate fi prevenită

Medic sibian pediatru: ce este boala telefonului și cum poate fi prevenită

Medicul Ileana Medina Capătă, medic specialist în medicină fizică și de reabilitare în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, vorbește despre una dintre patologiile actuale. Este vorba despre boala telefonului, o patologie care afectează în mod special copiii și adolescenții. Dacă nu este prevenită sau tratată din timp aceasta poate duce la complicații serioase. Sfaturile medicului au fost făcute publice pe pagina de facebook a unității medicale.

Citește și „Medic specialist pediatru despre mușcătura de căpușă: Sibiul este zonă endemică cu o incidență mai crescută a bolii Lyme”

Boala telefonului mobil (cervicalgia Text Neck sau Anterior Head Syndrome) este considerată de mulți autori de specialitate, boala secolului XXI.

Copiii au acces de la vârste fragede la telefon mobil și tabletă, pe care, de cele mai multe ori, nu le folosesc într-o poziție corectă, capul și gâtul fiind mult proiectate anterior, arhitectura coloanei cervicale este afectată, pierzându-se lordoza fiziologică. Se estimează că 75% din populația lumii stă aplecată peste dispozitivele mobile, câteva ore pe zi, cu capul înclinat înainte.

Modificările care apar la nivelul coloanei cervicale, ligamentelor de susținere, tendoanelor, mușchilor și segmentelor osoase sunt însoțite de durere musculo-scheletală – un simptom tot mai des întâlnit în rândul copiilor și adolescenților.

Citește și: „Medicul sibian Simona Șofariu despre obezitatea la copii: „Terapia obezității pediatrice necesită implicarea întregii familii”

Clinic se observă durere în regiunea gâtului, rectitudine sau cifoza cervicală, hipercifoza dorsală, limitarea mobilității și rigiditatea coloanei cervicale. De asemenea durerea iradiază în umăr și/sau în membrul superior (furnicături la nivelul degetelor), iar musculatura din zona gâtului se contractă. Poate apărea hipotonia mușchiului trapez, romboizi și rotatori externi ai umărului, durere de cap, cefalee de tip tensional sau amețeli (vertij cervicogen).

În cele mai rele cazuri, atunci când apar complicațiile medicul vorbește de osteoartrită cu debut precoce, compresia discurilor intervertebrale, afecțiuni oculare (miopie, oboseală și/sau uscarea ochilor), pulmonare și chiar cardiace. Poate apărea durere la nivelul mandibulei sau articulației temporo-mandibulare și modificări comportamentale (iritabilitate, înstrăinare, scăderea atenției și a concentrării; afectarea abilitaților de comunicare, în special comunicarea față-în-față).

Cum poate fi prevenită

Ca tratament dr. Ileana Medina Capătă vorbește despre kinetoterapie, fizioterapie, masaj și tratament medicamentos, la nevoie (analgezice, AINS, miorelaxante, neurotrofice).

Toate acestea pot fi prevenite dacă se limitează accesul la telefonul mobil sau tabletă. Este interzis accesul la aceste dispozitive copiilor sub 3 ani. De asemenea, este importantă păstrarea unei posturi corecte în timpul folosirii unui astfel de dispozitiv: telefonul trebuie ținut ridicat, la nivelul ochilor, iar utilizarea excesivă trebuie evitată. Este nevoie de pauze la fiecare 20 – 30 de minute. Totodată trebuie evitată ținerea în mână a dispozitivelor mari și grele pentru o perioadă îndelungată. Medicul recomandă, în schimb, practicarea unui sport în mod constant.

Dr. Ileana Medina Capătă poate fi găsită la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. Aceasta oferă consultații programate în Ambulatoriul de specialitate al spitalului de luni până vineri.

Programările se pot face atât telefonic la numărul 0787-251.513 cât și online pe site-ul spitalului pentru zilele de Luni, Joi, Vineri între orele 08:00 – 11:00 și pentru zilele de Marți și Miercuri între orele 14:00 – 17:00.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus