În ciuda Festivalului Internațional de Teatru, numărul turiștilor străini din municipiu este mic, semnalează proprietarii de apartamente închiriate în regim hotelier. Problema e sesizată și de organizatorii de evenimente, dar și de Asociația Județeană de Turism (AJT) Sibiu.
”Nu mai sunt turiștii pe care îi aveam în anii de dinainte de pandemie. Avem foarte mulți români, spre 90% din închirieri. Sunt oameni de clasă medie care vin pentru un week-end sau câteva zile, în trecere într-un concediu prin Transilvania”, spune un proprietar de apartamente închiriate prin Airbnb și Booking.com.
Cristian Cismaru, președintele Asociației My Transylvania, spune și el că turiștii străini sunt tot mai puțini.
”Noi avem stornări de 90%, cetățeni străini. Turiștii din străinătate nu mai vin în Europa de est, în general și în România și Sibiu, în particular, din cauza războiului. La brunch-urile pe care le organizăm noi, acum avem 99% români. Înainte de pandemie aveam o treime turiști străini. Cei care caută astfel de experiențe sunt la fel de mulți, dar au dispărut turiștii străini”, spune el.
Citește și: Județul Sibiu, promovat ca destinație atractivă pentru ecoturism la nivel internațional
Cismaru este de părere că pe lângă principala cauză, războiul, turiștii nu văd în Sibiu o destinație de vară și din cauza lipsei ștrandurilor și lacurilor.
”Un motiv e, așa cum am spus, clar, războiul. Dar, pe de altă parte, Sibiul, pe perioadele caniculare de vară, tot timpul a fost în această situație, iar motivul ține de faptul că orașul nostru nu e asimilat cu un loc în care să poți face o baie. Noi nu avem un resort, lacuri, idei de a face un turism de acest nivel, iar oamenii aleg destinații în care pot face o baie. Asta se poate observa, de altfel, și în Europa. Acum, cele mai accesate locații sunt cele cu litoral.
Dar lipsa turiștilor străini, repet, poate fi observată și în Polonia, și mai ales în țările baltice. Dacă noi avem o scădere de 90% a turiștilor străini, acolo nivelul e de 100%, în scădere. Cauza e simplă: războiul”, a explicat Cristian Cismaru.
Simina Manea, director executiv al Asociației Județene de Turism, spune și ea că numărul turiștilor din străinătate e mic în această perioadă, în oraș, în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus.
”Același semnal îl primim și noi din piață. În continuare, numărul de turiști străini este destul de redus. Nu putem spune că nu ne așteptam la asta. Aveam o predicție în acest sens a fost dată după ce principalii tour-operatori au anunțat că anulează rezervările. Toate grupurile de turiști administrate de marile agenții de turism au fost anulate. Creșterea numărului turiștilor individuali se va face treptat.
Pe perioada Festivalului de Teatru s-a putut observa o creștere a numărului de turiști străini. Spun turiști, pentru că există și turism business, nu doar unul de vacanță. Vor mai fi creșteri și acum, cu ocazia Turului Ciclist și poate pe perioada Festivalului ASTRA Film.
Avem în schimb grupuri de turiști veniți la noi încurajați de zborurile low-cost. Avem inclusiv grupuri de turiști americani, iar ghizii sunt asaltați în această perioadă. Dar vorbim de grupuri mici, turism individual.
Noi continuăm campaniile de promovare în Italia, Spania și Irlanda și avem un feed-back pozitiv. Chiar cluburile de drumeții ne-au transmis că se simte o creștere a numărului de turiști din Irlanda”, spune Simina Manea, director executiv al Asociației Județene de Turism.
Citește și: Sibiul, pe locul 6 la turism, în 2021. Pandemia ne-a dat 7 ani înapoi
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5446
Ultimele comentarii
Acum 19 ore
Veo
Acum 20 ore
Shogun
Acum 20 ore
Lucru slab
Acum 20 ore
Bucur
Acum 20 ore
Kokos