Duminică,
21.04.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Ministrul Economiei: România va avea un rol cheie în reconstrucţia Ucrainei

Ministrul Economiei: România va avea un rol cheie în reconstrucţia Ucrainei

România va avea un rol cheie în reconstrucţia Ucrainei, având în vedere poziţia strategică, a afirmat vineri ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de Agerpres.

"Cred că reconstrucţia Ucrainei este responsabilitatea unei societăţi europene civilizate. Şi noi, toate ţările Uniunii Europene, trebuie să contribuim la asta", a subliniat ministrul, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

Pe de altă parte, el a subliniat că reconstrucţia Ucrainei a început deja în prima zi a războiului. "De ce? Pentru că au fost mii, milioane de refugiaţi care au părăsit Ucraina încercând să găsească o ieşire, o soluţie pentru ei, pentru familiile lor şi să supravieţuiască în perioada următoare. Şi ce s-a întâmplat? Polonia şi România, ţările care sunt la graniţa Ucrainei, au oferit sprijin din prima zi, sprijin care a fost ajutor umanitar în primul rând", a subliniat Spătaru.

El a precizat că Guvernul României a făcut posibil ca mii de oameni, de ucraineni, să aibă un loc de muncă, să se integreze în societate, să ofere copiilor posibilitatea de a învăţa.

"Aceasta este baza reconstrucţiei Ucrainei pentru că, la un moment dat, acei oameni se vor întoarce în Ucraina şi vor continua să lucreze pentru că sunt oameni mândri, mândri că sunt ucraineni", a adăugat Spătaru. Ministrul Economiei a adăugat că aceştia au familiile acolo şi sigur se vor întoarce la locul lor.

În opinia sa, cu siguranţă România va avea o contribuţie semnificativă în reconstrucţie, fiind la graniţa Ucrainei.

"Am început să facem legătura şi în infrastructura din Galaţi. Au finalizat linia de cale ferată care transportă cereale din Ucraina şi au continuat să facă afaceri, nu cum o făceau înainte, dar continuă să facă afaceri, să zicem pentru a supravieţui, pentru a avea finanţarea adecvată pentru oamenii care lucrează acolo, pentru oamenii care luptă acolo", a adăugat Spătaru.

El a precizat că acesta este un aspect foarte important pe care trebuie să-l arătăm Europei, că "suntem pregătiţi pentru asta".

"Vom juca un rol cheie în acest sens şi, în întreaga configuraţie a reconstrucţiei, să spunem, care va dura ani. O sumă semnificativă de bani va fi alocată pentru asta", a mai spus ministrul, care a subliniat că Europa, Statele Unite au anunţat că oferă sprijin.

"Este vorba despre oameni, despre ţări, despre continuitatea afacerii, aşa cum ştim cu toţii că trebuie să fie. Şi din această perspectivă aş spune că poziţia strategică a României şi avantajele României, începând deja din prima zi de război, vor avea un rol cheie în reconstrucţia viitorului Ucrainei", a mai spus ministrul Economiei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 an

Vezi-ți de mafia si corupția ta si lasă Ucraina in pace ca are cine s-o construiască.

Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Romania o să aibă....sa nu zic ce!!!! Da m a întreb de...reconstrucția și dezvoltarea României îl interesează??? Sa nu cumva sa aflam că... Ucraina o sa fie nevoită sa ne ajute

Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

De reconstructia Romaniei cine se va ocupa?

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Romania au terminat-o.

Raspunde

Leonard

Acum 1 an

Lasa TU UCRAINA si reconstruieste Romania , politician de 2 LEI. Sunt sate , comune care arata dupa Al doilea razboi mondial intr-o Tara care Este in UE si in NATO. NORMAL PENTRU BUSINESS ESTE OKEY DAR NU SI PENTRU OAMENII DE RAND. VOI CHIAR NU AVETI BUN SIMT. DUPA 30 DE ANI DE FACUT NIMIC VOI VRETI SA RECONSTRUITI O ALTA TARA. Credeti ca Romania arata bine in situatia de fata ?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus