Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Ministrul Mediului despre topul județelor unde apar cele mai dese incendii de pădure: Avem județe piromane. Sibiul e pe locul 2

Ministrul Mediului despre topul județelor unde apar cele mai dese incendii de pădure: Avem județe piromane. Sibiul e pe locul 2

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că sunt în țară câteva ”județe piromane”, făcând referire la un clasament al incendiilor de pădure publicat de Regia Autonomă Romsilva, și în care Sibiul este pe locul 2.

”Nu se pot compara pădurile din România cu cele din Spania, din Grecia sau din Portugalia, motiv pentru care incendiile de pădure sunt pe suprafețe mai mici sau mai rare, în timpul caniculei, în România, dar avem din păcate așa-zisele județe piromane, acolo unde persoane iresponsabile dau foc la vegetația uscată de pe câmp, de pe terenurile agricole, în zona pădurii, la vegetația uscată și sunt din păcate multe județe care sunt campioane la acest lucru. Am avut lunile trecute întâlniri inclusiv cu ISU, inclusiv cu domnul ministru Bode, pentru a preveni aceste incendii de vegetație uscată sau incendiile de pădure, dar este extrem de greu să luptăm împotriva acestor persoane iresponsabile, care generează focurile în zonele respective”, a declarat ministrul la RFI.

Tanczos Barna pune valurile de caniculă pe seama schimbărilor climatice: „Este acea încălzire globală care ne afectează pe toți, sunt acele fenomene meteorologice extreme, care sunt generate de schimbările climatice și nu mai poate nega nimeni că activitatea umană a pus o presiune prea mare asupra naturii și că măsurile care sunt impuse prin acorduri internaționale, prin reducerea emisiilor de carbon, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt absolut necesare”.

Tanczos Barna se așteaptă ca temperaturile din acest val de caniculă din România să nu fie la fel de ridicate ca în Spania sau Portugalia: „Colegii de la ANM vor emite în cursul zilei de joi, probabil, o avertizare meteo de fenomene extreme, caniculă, o să vedem dacă o să fie cod roșu sau portocaliu. Cu siguranță, urmează câteva zile de temperaturi foarte ridicate. Nu ne așteptăm să ajungem la 42-43 de grade, cum au fost temperaturile din Spania sau din Portugalia sau chiar 46 de grade, la un moment dat, o să fim undeva în limita de 40 de grade”.

Citește și: 73 de incendii de pădure în Sibiu. Locul 2 la nivel național

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Attila Verestoy a salvat multe județe de focul piromanilor forestieri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus