Peste zece pisici abandonate preia într-o zi Asociația Animal Life. Numărul lor a crescut în ultimele luni, iar situația devine din ce în ce mai greu de gestionat. Andreea Roseti, vicepreședintele Animal Life, spune că lucrurile sunt cu atât mai grele cu cât au crescut și costurile pentru hrana animalelor.
Aceasta explică faptul că fenomenul este unul dificil de gestionat, chiar dacă sterilizări se fac în fiecare zi. „Sunt mai multe pisici pentru că a scăzut numărul câinilor cu sau fără stăpân de pe domeniul public. Și atunci automat este mai greu, cam asta se întâmplă în toate orașele unde s-au făcut campanii masive de sterilizare a câinilor. Este îngrijorător fenomenul pentru că noi nu îl putem gestiona singuri. Ar trebui să intervenim cu sterilizări masive. Noi sterilizăm în fiecare zi lucrătoare, într-unul din cabinete se sterilizează o pisică de-a noastră. Cu toate acestea, noi nu facem față”, a spus Andreea pentru Turnul Sfatului.
Costurile sunt mai mari
Problema legată de numărul mare al pisicilor este amplificată și de costurile crescute atât pentru hrana, cât și pentru tratamentele de care au nevoie. Totodată, în contextul crizei din Ucraina, au scăzut atât donațiile, cât și adopțiile.
„Bineînțeles că și costurile sunt mari. Majoritatea animalelor care ajung la noi sunt rănite, sunt bolnave, au nevoie de tratament și mâncarea pe care le-o luăm este de calitate mai bună. Este normal. Toate acestea se resimt au scăzut donațiile, au scăzut adopțiile, iar în contextul crizei se din Ucraina se resimt aceste modificări. Noi încercăm să căutăm oameni care să le adopte”, mai explică aceasta.
Cel puțin zece animale pe zi
Andreea spune că, deși nu mai sunt locuri pentru animale, nu au cum să-i refuze pe oameni atunci când găsesc pe stradă o pisică rănită, de exemplu.
„Fără să exagerez, primim solicitări pentru cel puțin zece animale pe zi. Locuri nu mai avem de mult. Ni se spune dacă nu mai avem locuri să nu mai preluăm. Gândiți-vă că și pentru noi este o presiune din partea oamenilor. Oamenii, când se trezesc cu o pisicuță la ușă și este bolnavă, pe noi ne sună. Nu ai cum să-i spui omului că nu poți prelua pisica respectivă. Situația nu e roz de loc, cu greu mai facem față”.
Ceea ce și-ar dori asociația să facă este să implementeze un program de sterilizare masiv susținut de primării. „Populația e în creștere, sunt foarte mulți pui abandonați, sunt foarte multe bolnave, cumva am vrea să putem sta la masă cu autoritățile și să discutăm problema aceasta. Ce ne-am dori noi este un program de sterilizare susținut de primării, în principiu cam aceasta ar fi soluția pentru implicare”.
Citește și: Sibiul are o nouă problemă: s-a umplut de pisici comunitare
Sursă foto: Animal Life
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1852
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Gogu
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Justin
Acum 5 ore
Marius
Acum 5 ore
Tzepe. tzepe ...