Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Sibiul are cel mai bun sistem de colectare a deșeurilor din România. Ce facem bine și ce mai trebuie îmbunătățit

Sibiul are cel mai bun sistem de colectare a deșeurilor din România. Ce facem bine și ce mai trebuie îmbunătățit

Un studiu realizat de Societatea Academică din România în perioada septembrie 2021 - mai 2022, care a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București, a concluzionat că Sibiul are cel mai bun sistem de gestionare a deșeurilor din România.

Municipiul Sibiu a reușit să obțină 71 de puncte, devansând municipiul Oradea, cu 70 de puncte, și municipiile Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc și Iași, care au strâns câte 63,5 puncte fiecare.

Autorii studiului au scos în evidență faptul că în Sibiu deșeurile sunt colectate pe fracții, că fiecare platformă de gunoi este dotată cu recipientele necesare colectării separate și există o frecvență crescută pentru ridicarea deșeurilor.

Specialiștii Societății Academice au mai punctat faptul că sibienii sunt informați constant cu privire la modul în care trebuie aruncate corect deșeurile, ceea ce a dus la o creștere de la an la an a gradului de conformare al populației. Nu în ultimul rând, sistemul plătește pentru cât arunci a fost apreciat în mod deosebit.

Pe de altă parte, autorilor autorii cercetării au și o serie de recomandări, din care cităm pe cele mai importante:

- Realizarea de centre de colectare dedicate pentru DEEE-uri, deșeuri voluminoase, deșeuri construcții, unde populația să poată debarasa gratuit aceste tipuri de deșeuri și în afara campaniilor de colectare.

- Dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeuri de construcții gratuit pentru cetățeni.

- Adoptarea unui regulament de prevenire a poluării și de reducere a deșeurilor pe șantierele de construcţii.

Reprezentanții companiei de salubrizare a Sibiului, SOMA SRL, au declarat pentru Turnul Sfatului că rezultate acestui studiu reliefează toate lucruri bune făcute în Sibiu în ultimii ani.

”Faptul că acest rezultat vine în urma unei ample analize desfășurată de Societatea Academică Română nu face decât să ne bucure și să ne motiveze și mai mult. Bineînțeles că un rol important îl au dotările noastre, zecile de mașini care circulă zilnic prin Sibiu și județ fiind unele de ultimă generație. Însă cei mai importanți sunt angajații noștri, pentru ei facem eforturi zilnice în ceea ce privește instruirea și respectarea unor standarde la nivelul Europei de Vest. Pe de altă parte, această recunoaștere pe plan național vine să arate că în spatele curățeniei Sibiului se află un proiect comun, în care Soma este doar o componentă. Partenerii noștri sunt ADI Eco, Primăria Municipiului Sibiu și cetățenii orașului, cei care înțeleg de la an la an că viitorul îl reprezintă colectarea separată a deșeurilor. Ținem pe această cale să le mulțumim și să spunem că împreună suntem pe drumul cel bun, împreună am ajuns să fim dați ca exemplu pozitiv în România”, a declarat Ionuț Rusu, directorul Soma.

angajati soma sibiu

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu spun că apreciază rezultatele studiului citat, însă el trebuie privit mai mult ca o întreprindere privată.

”Deși ADI ECO Sibiu nu este în măsură să emită un punct de vedere cu privire la clasamentul publicat de Societatea Academică din România, societate privată, care și-a stabilit criteriile după care a fost întocmit clasamentul privind gestiunea deșeurilor, ne bucură clasarea Municipiului Sibiu pe primul loc, ceea ce ne întărește faptul că eforturile și implicarea atât a cetățenilor cât și a autorităților nu au fost în zadar. În ultimii ani, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu, s-a aflat într-o continuă dezvoltare, lucru care va continua și de acum înainte cu scopul de a ajunge la un grad de colectare selectivă cât mai ridicat, la o răspândire cât mai mare a informațiilor asupra importanței colectării selective”, au declarat oficialii ADI Eco Sibiu.

În plus, reprezentanții ADI Eco Sibiu mai spun că indiferent de clasamentele naționale și cine la face, există rezultate concrete pe care orice cetățean le poate vedea.

”Sistemul de colectare acoperă toate categoriile de deșeuri, astfel populația are la îndemână infrastructura necesară pentru a se debarasa responsabil de toate deșeurile generate: DEE-uri, voluminoase, periculoase, construcții și demolări. În ultimul timp cetățenii au început să fie mult mai atenți la cum separă deșeurile încă de acasă, respectând regulile de colectare separată”, concluzionează oficialii ADI Eco Sibiu.

Revenind la studiul Societății Academice din România, ar mai trebui menționat faptul că media pe țară este de 35,9 puncte, în comparație cu cele 71 de puncte obținute de orașul nostru. Sub media pe țară se află localități și primării de renume, precum Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, sau Alba Iulia.

Studiul a fost realizat de Societatea Academică din România cu sprijinul partenerilor Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Chirica

Acum 1 an

Vreti sa spuneti minciuna sau sloganul "plătește pentru cât arunci" !!!
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Ha ha! Târgu Mureș, ce avea faima de cel mai curat oraș din România acum la coadă cu u 19,5 puncte.
Raspunde

Cei de la Adi Eco n-au o problema in a te minti direct in fata

Acum 1 an

”Sistemul de colectare acoperă toate categoriile de deșeuri". Ce face un sibian de rand (fara auto) daca dupa o mica lucrare in casa aduna un sac de moloz? Ce face cu el cata vreme la rezidual nu se poate arunca? Optiunile Adi Eco si Soma sunt doua: suna la Soma si comanda un container mare de 3 sau 5mc pentru deseuri de constructii si plateste vreo 600 de lei pentru un sac. Sau 2: ia sacul in spate si merge cu autobuzul partial si apoi pe jos, sau cu taxiul cu sacul de moloz vreo 10 km pana undeva pe dealul daii la un depozit PRIVAT (care nu are site sau tarife sau program). Asadar un privat colecteaza contra cost molozul in Sibiu. In rest primaria nu face nimic. Nu e deranjata daca oamenii ajung (in lipsa de alternative) sa arunce pe camp sau in cabin – vezi zona str. Graului si Orzului.
Raspunde

Ne-carcotas

Acum 1 an

locuind in Buc si in acelasi timp urmarind dezbaterile aprinse despre cat de prost este sistemul de colectare in Sibiu pot doar sa spun ca este imbucurator ca multi sibieni sunt preocupati de subiect. da, sistemul din Sb nu este la fel de performant cum am vazut unii dintre noi in Europa de Vest insa cand il compari cu restul tarii, este foarte foarte avansat si civilizat. deci, nu e perfect, dar se poate mult, mult mai rau
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Ai de capul meu. Păi dacă Sibiul e cel mai evoluat am belit-o. Sibiul este la zeci de ani în urma unui oraș occidental și dacă ăsta e standardul înseamnă că stăm foarte prost (pe românește suntem în rahat) la acest capitol și ne vor paște niște amenzi pentru neîndeplinirea unor ținte europene în privința reciclării și colectării deșeurilor de la UE de vom plăti dublu taxa de salubritate. Iar jumate din tarif va fi amendă ca doar nu vor plăti Fodor cu Turcan sau Soma tot noi fraieri vom plătii amenzile în tarifele ce vor fi percepute de ADI Eeeecoco. Iar așa propagandă de studiu (parca e făcut la comanda Soma) să aud când colectăm 7 fracții și dacă te uiți în pubele găsești ce scrie acolo iar atunci din revalorificarea materialelor reciclate ai o taxa de salubritate decentă nu jecmaneala pentru îmbogățirea Soma. Nu cantitățile colectate selectiv ar trebui măsurate ci kilogramele de material reciclat valorificat raportate la mia de locuitori, acolo este adevărata valoare Studiu făcut de Academia cui? la comanda cui?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus