Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
12°C

FOTO Și ruinele pot fi salvate. 2.000 de euro pe metru pătrat să faci o locuință dintr-o văgăună din centrul Sibiului

FOTO Și ruinele pot fi salvate. 2.000 de euro pe metru pătrat să faci o locuință dintr-o văgăună din centrul Sibiului

Pentru a interveni asupra unei clădiri din centrul istoric trebuie obținut avizul Direcției de Cultură, iar asta înseamnă mult timp. Atunci când reconfigurezi un spațiu și îi oferi o altă utilitate, trebuie schimbate, dacă nu montate de la zero, rețelele existente de electricitate, apă, canalizare și eventual gaz. Ca să nu mai vorbim de igrasie, mucegai, ori reparația sau reparația mai multor pereți și pardoseli. Iar apoi mobilă făcută special pentru niște spații care de cele mai multe ori nu se potrivesc cu cele standard, făcute pentru apartamentele clasice.

Prețul pentru a reabilita un spațiu în centrul Sibiului pornește de la 800 de euro pe metrul pătrat și poate depăși 2.000. Merită?

Arhitectul sibian Tudor Șt. Popa, restaurator și designer de interior a prezentat un proiect făcut pentru el, cu intenția de a-l închiria în regim hotelier, iar noi ne-am interesat în ce condiții poate fi refolosit un spațiu uitat din centrul orașului. Și cu câtă muncă. ȘI bani.

”În urmă cu câțiva ani am reușit readucerea la viață a unei părți de construcție, monument istoric, ce atunci când am văzut-o pentru prima oară mi-a oferit un șoc. Era o clădire părăsită, cu subsolul inundat, iar bolta de cărămidă prin care se infiltrase apa în ultimii cine-știe-câți ani, era și ea parțial căzută. Deci un real pericol.

Este adevărat că atunci când am hotărât salvarea locuinței am știut că trebuie alocat și un buget nelimitat, fără să realizez exact ce înseamnă nelimitatul ăsta. E drept, finalul a arătat un total de aprox. 2.500 euro/mp dar nu cred că e cu vreun regret ținând cont de ce a fost și ce a devenit.

“Un om normal la cap nu s-ar băga în așa ceva” spuneau vecinii atunci când am preluat proiectul de reconfigurare, amenajare și… reînviere a spațiului aflat într-o avansată stare de degradare. Dar am văzut potențial uriaș în apartamentul părăsit de mulți ani și cred că am scos tot ce era mai bun din el”, a povestit Tudor pe blogul său unde propune sibienilor diferite subiecte legate de arhitectură, amenajări interioare și urbanism.

Locația respectivă a devenit un apartament în regim hotelier cu 1,5 dormitoare, dispus pe două nivele, însă pentru a-l face funcțional a fost nevoie de mai multe intervenții.

”Acum nu se mai vede dar subsolul a fost o adevărată provocare inginerească: am dublat pereții existenți pentru a realiza o “perdea” de aerisire naturală între ei; am îndepărtat total umezeala din sol prin realizarea straturilor succesive de nisip compactat, pietriș și izolație; am realizat un întreg sistem de drenaj care să conducă eventualele urme de inundație spre pompa îngropată în sol și am reconstruit bolta după o tehnică tradițională, folosind pentru asta doar cărămidă realizată manual, arsă într-un sat din județul Brașov”, spune Tudor.

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu arhitectul sibian pentru a afla de ce merită să bagi bani, să transformi o ”văgăună” din centrul Sibiului într-un apartament de cinci stele.

E nevoie de mai multe avize decât pentru un proiect obișnuit? Vorbim de o zonă protejată, istorică, e nevoie poate de alte racorduri...

Trebuie știut faptul că pentru a interveni asupra unei clădiri din Centrul Istoric trebuie obținut avizul Direcției de Cultură și, evident, o autorizație de construcție acolo unde intervin modificări funcționale sau de structură. Chiar și în cazul unor simple reparații interioare, se pot descoperi decorații valoroase ori fresce pe pereți și tavane. Aici intervine experiența arhitectului pentru a le pune în valoare, nicidecum ele nu trebuie stricate ori acoperite cu vopsea lavabilă. Orice astfel de detaliu istoric crește valoarea unui spațiu.

Cât costă crearea unui spațiu de locuit dintr-o zonă care nu era destinată pentru așa ceva?

Atunci când reconfigurezi un spațiu și îi oferi o altă utilitate, intervin de obicei modificări la rețelele existente de electricitate, apă, canalizare deci, din cauza asta, și reparații mai multe la pereți și pardoseli. Toate acestea aduc costuri suplimentare într-un proiect de amenajare interioară. Costurile pot varia între 800 și 2000 de euro/mp.

Cum se face evaluarea dacă merită făcută transformarea?

De obicei atunci când oamenii deschid un șantier fără să fi avut experiențe anterioare, bugetul gândit inițial pentru cheltuieli este mult subevaluat.

Cea mai importantă întrebare a mea atunci când mă văd pentru prima oară cu potențiali clienți este: care este bugetul? Mulți se fâstâcesc și nu știu ce să răspundă, parcă sunt chiar deranjați de întrebare. Dar tocmai reacția lor îmi poate spune dacă sunt într-adevăr pregătiți pentru ce urmează să se întâmple. Din păcate, am avut și eu cazuri în care a trebuit să atrag atenția oamenilor că nu este posibil să facă tot ceea ce vor cu bugetul pe care îl au.  

Eu, de exemplu, preiau și managementul de proiect în proiectele mele și lucrez împreună cu proprietarii și pe bugetul investiției. Nu le dau doar proiectul de amenajare și designul interior ci lucrăm împreună și pe costurile necesare pentru echipele de meșteri, cumpărăm materialele de construcție, mobila, decorațiunile. Ba le oferim și alternative de alte finisaje atunci când cele gândite inițial prin proiect depășesc bugetul. Astfel ne este mai ușor să ținem în frâu cheltuielile și să ducem proiectul până la capăt.

Decorul, mobila se creează înainte sau după amenajare?

Cred că este important ca întreg șantierul să țină seamă de un proiect. Sunt căi nenumărate prin care poți da utilitate unor spații altfel pierdute. Lumina contează și ea foarte mult, așa că instalația electrică trebuie trasă în funcție de poziția mobilierului.

Cel mai corect este ca mobila să fie comandată în momentul în care se începe șantierul. Altfel este posibil să ajungi în situația în care ai parchetul lustruit, dar mobila să îți vină doar peste o lună. Sau meșterii să fie obligați să ia pauză o săptămână pentru că nu a ajuns gresia și faianța. Din păcate, ne lovim de astfel de situații tot mai des de când cu coronavirusul și războiul.

Din punct de vedere turistic, dacă locația e destinată regimului hotelier, cât de mult contează ca locația să fie bine amenajată?

Probabil că sunt și proprietari care consideră că nu merită să investească mulți bani într-un apartament în regim hotelier deoarece el oricum se va strica. Dar ei nu realizează faptul că tocmai modul cum este amenajat un apartament le selectează clienții. Dacă ai o mobilă ieftină și perdea la duș este evident că și prețul de închiriere este mai mic deci și turiștii ce vor rezerva mai puțin atenți.

Cu cât se plătește în plus pentru un spațiu mai deosebit?

Atunci când ajungi să ți se rezerve apartamentul tocmai pentru că este foarte bine amenajat, cu siguranță și turiștii vor avea mult mai mare grijă de el. Eu, atunci când plec în concediu, sunt dispus să plătesc în plus pentru un apartament de designer și am super mare atenție să nu stric ceva. Sunt sigur că mai sunt oameni ca mine.

De unde găsești constructori, meșteri, instalatori? Cât de greu e să-i programezi pentru a intra în locație, cât sunt de scumpi?

Eh, abia acum ajungem la partea care ne arde cu adevărat. Este o lipsă gravă de meșteri, iar cei care sunt buni și știu meserie sunt foarte solicitați. Dacă ai noroc, poți găsi meșteri, electricieni sau instalatori liberi peste două săptămâni. Dacă nu ai noroc, ei au lucrări programate cel puțin pentru următoarele trei sau patru luni, deci nu te pot ajuta.

Eu am format în timp colaborări cu câteva echipe foarte bine pregătite și devotate astfel că pot oferi o oarecare siguranță că rezultatul va fi satisfăcător, iar perioada în care lucrăm la proiectul de design interior este tocmai bună pentru a îi putea programa să înceapă șantierul imediat după ce punem și noi toate detaliile la punct.

Trebuie avut grijă la meșterii ce fac inițial o ofertă mai mică pentru a lua lucrarea după care suplimentează lista de lucrări cu tot felul de detalii care măresc bugetul. Chiar și detaliile de genul tăiaturii la 45 de grade la plinte sau placarea cu plăci de gresie de dimensiuni mari sunt motive întemeiate pentru meșteri ca să ceară bani în plus. Este bine de găsit o firmă cu care să se încheie contract și care să își asume eventualele greșeli de pe șantier fără a arunca în cârca beneficiarului costuri suplimentare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Bosu

Acum 2 luni

Idealul oricărui șefut , oricat de mic ( marunt ) ar fi ,este ori sa fie avansat ori sa rămână acolo pe viata
Raspunde

Vaga Una

Acum 2 luni

Dacă ceri avizul Direcției de cultură în evul mediu, îl primești la timp cât sa te spuci de lucru în prezent (dacă ai muncitori). Arhitectul de 2 mii pe metru pătrat putea fi oricine, dacă găsea pe unul să investească. Articolul e propagandă ieftină, ieftină de tot.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus