Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
8°C

”Rector pe viață”. Prin noua Lege a Educației se propune număr nelimitat de mandate pentru conducerea universităților

”Rector pe viață”. Prin noua Lege a Educației se propune număr nelimitat de mandate pentru conducerea universităților

Proiectul de modificare a Legii Educației, pentru învățământul superior, nu mai prevede număr limitat clar de mandate pe care o persoană le poate avea în funcția de rector de universitate. Acest număr va fi stabilit în Carta universitară, informează Edupedu.ro.

Legea actuală stabilește număr de cel mult 2 mandate succesive, complete, de câte patru ani.

Ce se propune prin proiectul Legii învățământului superior, aflat în dezbatere publică:

”Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară” (art. 133. alineat 4)

Ce prevede legea în vigoare:

”Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete” (art. 213, alineat 7)

Ce prevedea legea înainte de modificarea prin OUG 29/2014:

”Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora”.

Potrivit edupedu.ro, ministrul Cîmpeanu introduce în proiectul de Lege a învățământului superior posibilitatea ca rectorii să conducă universitățile pe viață printr-o exprimare ambiguă:

“O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate”, fără a prevedea explicit în textul legii ce înseamnă că nu poate fi “nelimitat” rector.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 771

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus