Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Ministrul Sănătății, despre șansele noului spital județean: eventual, să fie mai mic. ”La mine nu a venit nimeni din Sibiu, niciodată”

Ministrul Sănătății, despre șansele noului spital județean: eventual, să fie mai mic. ”La mine nu a venit nimeni din Sibiu, niciodată”

În timp ce autoritățile și politicienii altor orașe și-au susținut proiectele pe care vor să le finanțeze prin PNRR în fața ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la Sibiu n-a mers nimeni la București să prezinte, măcar, proiectul noului spital județean. Prin urmare, ministrul știe că, de fapt, autoritățile locale nu pot asigura cofinanțare sau că proiectul este îndoielnic conceput, deoarece s-a scumpit cu 50%. Iar după cum ministrul știe date eronate despre proiectul de la Sibiu, autoritățile locale de aici știu date eronate despre cum pot obține finanțare prin PNRR. Toate acestea rezultă dintr-un interviu acordat de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Proiectul de hotărâre elaborat în urmă cu zece zile de către Ministerul Sănătății pentru alegerea proiectelor de noi spitale care să primească finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a scos din cărți proiectul noului spital de la Sibiu. Și asta pentru că a fost impusă o sumă maximă a investiției de 206,88 milioane de euro, fără TVA, raportat la cele 500 de milioane de euro, fără TVA, valoarea estimată a noului spital de la Sibiu.

Despre această limită maximă ministrul Alexandru Rafila arată că, deocamdată, este parte a unui proiect în dezbatere. Dar pentru eliminarea acestea, ministru lasă de înțeles că nu prea există cale. ”Aici e o zonă tehnică, în care stăm pur și simplu cu creionul în mână și să vedem cum putem face să îndeplinim cele două criterii, respectiv realizarea a 25 de obiective de investiții în cadrul sumei alocate de 1,7 miliarde de euro. Asta nu este o chestiune de negociere politică, ci una pur tehnică”.

În acest context, Alexandru Rafila apreciază că, pentru a mai prinde ceva finanțare prin PNRR, autoritățile locale ar trebui să regândească proiectul la o scală redusă. ”Eu cred că Sibiul ar putea să aplice pentru o sumă mai mică, prin care să construiască un corp de clădire, o aripă, nu știu cum este studiul de fezabilitate realizat acolo, care să permită eligibilitatea și apoi finanțarea”. Potrivit lui Rafila, autoritățile din Sibiu au gândit greșit atunci când au anunțat că pot finanța proiectul noului spital județean din mai multe surse, printre care să se găsească și PNRR-ul. ”Nu putem face o asociere de finanțări din diverse locuri”, explică Alexandru Rafila.

Ministrul nu știe dacă proiectul noului spital de la Sibiu este cel mai matur din țară, Totodată, Alexandru Rafila nu are cunoștință de acel protocol de colaborare semnat la Sibiu în iulie 2020, prin care ministerul pe care îl conduce acum, cel al Fondurilor Europene și Guvernul României se angajau să asigure finanțare noului spital județean Sibiu. Despre lipsa de relevanță a acelui document semnat în acea ”zi istorică”, după cum o descria Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, dar și despre cum nici social-democrații sibieni nu s-au preocupat să susțină, în vreun fel, acest proiect în fața colegului lor, puteți afla în răspunsurile date mai jos de către Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Citește și VIDEO – Problema noului Spital Județean Sibiu a ajuns pe masa premierului. Cîmpean: ”PNRR-ul nu este singura sursă de finanțare”

Reporter: Aici, la Sibiu, noi știm că este cel mai matur proiect pentru un nou spital, având lansat deja și anunțul de intenție în ceea ce privește construirea și dotarea. Este cel mai...

Alexandru Rafila: Știți care e problema? Nu pot să discut dacă este cel mai matur sau cel mai puțin matur. Noi nu avem de unde să știm lucrul acesta. După ce se vor elabora aceste criterii (pentru selectarea proiectelor care să fie finanțate prin PNRR – n.r.) va exista un termen limită, astfel încât cei care aplică să furnizeze toate detaliile tehnice care justifică sau arată maturitatea fiecărui proiect. Deci care este cel mai matur vom judeca după ce vom primi de la toată lumea proiectele, studiile de fezabilitate și alte elemente care ilustrează posibilitatea de edificare a fiecărui proiect.

Reporter: S-a făcut caz la Sibiu pentru că acum doi ani, aici s-a semnat un parteneriat între Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene și Guvernul României, prin care toate părțile se angajau să finanțeze acest nou spital. Dumneavoastră, acum, în calitate de ministru al Sănătății, aveți cunoștință de acel protocol? Considerați că ar trebui să țineți cont de acest protocol sau îl vedeți doar ca pe o foaie electorală?

Alexandru Rafila: Sincer, nu cunosc detaliile acestui protocol, dar eu cred că la dispoziția Guvernului României există și alte surse de finanțare, care vor putea face posibilă finanțarea unor proiecte serioase în Sănătate și, dacă noul spitalul județean de la Sibiu, absolut justificat, va fi inclus într-o altă linie de finanțare, eventual un împrumut de la Banca Europeană de Investiții sau o finanțare nerambursabilă, nu știu detaliile, mi se pare absolut justificat și noi vom sprijini acest demers.

În acea ”zi istorică” de 30 iulie 2020, predecesorul lui Alexandru Rafila semna la Sibiu cu premierul din acea vreme și încă un ministru o hârtie care valorează azi ”fix zero”

Reporter: De când sunteți ministru a fost cineva la dumneavoastră – de la Consiliul Județean Sibiu sau de la PSD Sibiu, de exemplu, – să vă prezinte acest proiect?

Alexandru Rafila: Nu. Nu a fost nimeni de la Sibiu, niciodată. Au venit din alte zone: de la Brașov, de la Ploiești, din alte orașe din țară, dar de la Sibiu, niciodată. Nimeni.

Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

Chestiunea valorii maxime impusă unui proiect

Reporter: Acest criteriu, al valorii maxime a unei investiții, de 206,88 de milioane de euro, fără TVA, va putea fi modificat?

Alexandru Rafila: În primul rând e vorba de un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, deci nu de o hotărâre adoptată de Executiv. În al doilea rând, din păcate, noi suntem constrânși de modul în care a fost conceput acest proiect, PNRR, în zona investițiilor în Sănătate, mă refer la spitale, să facem două lucruri: să ne încadrăm într-un buget maxim de 1,7 miliarde de euro și să facem prin acest proiect cel puțin 25 de unități sanitare.

Reporter: Acest lucru era clar.

Alexandru Rafila: Ca să facem cele 25 de unități sanitare, este necesar să introduci niște criterii de eligibilitate. Suma solicitată pentru toate cele 49 de proiecte incluse în PNRR este de 3,6 miliarde de euro, față de 1,7 miliarde suma disponibilă. Prin urmare, noi trebuie să facem în așa fel încât să ridicăm 25 de spitale și să ne încadrăm în banii disponibili. Vă dați seama, dacă există proiecte de 500 – 600 de milioane de euro, nu o să avem suficienți bani să ne atingem indicatorul referitor la numărul minim de 25 de spitale. Eu am toată deschiderea și chiar multă apreciere, din motive personale, pentru locuitorii județului Sibiu și sunt convins că toată lumea merită un spital nou, mai ales într-un județ-emblemă precum este Sibiul. Dar nu avem ce face, ne-am propus aceste criterii ca să încercăm să putem să ne încadrăm în cele două cerințe - 1,7 miliarde de euro, sumă totală, și minim 25 de proiecte eligibile. Tocmai de aceea am propus o valoare de trei ori mai mare decât suma medie care revine pentru un spital. Dacă împărțim 1,7 miliarde de euro la 49 de proiecte depuse, rezultă 68 de milioane de euro, iar noi am propus să alocăm de trei ori mai mult.

Mai mult, spitalul din Sibiu știți bine că a avut inițial o propunere de 400 de milioane de euro și acum această a fost ridicată la 600 de milioane de euro. Este un element pe care vă rog să îl apreciați dumneavoastră, nu fac eu comentarii. Când a fost făcut acest proiect PNRR a fost impusă și o cotă de cofinanțare beneficiarului: la proiectele de până la 150 de milioane de euro, cofinanțarea este de doar 5%. La cele care depășesc 300 de milioane, cofinanțarea este de 40%. Deci este clar că la modul în care a fost gândit, a fost gândit pentru proiecte care au nevoie de cofinanțare mai mică. 

Dacă ne referim la spitalul din Sibiu, ar fi nevoie de o cofinanțare de 240 de milioane de euro, pe care autoritățile din Sibiu ar trebui să o asigure. 

Reporter: O sumă considerabilă.

Alexandru Rafila: Verificați dumneavoastră care este bugetul anual al județului Sibiu și o să vedeți că e undeva la 70 – 80 de milioane de euro. Suntem într-un cerc în care încercăm să găsim soluții, iar eu nu pot să propun soluții demagogice. În trecut se vorbea de mai puțin de 25 de unități sanitare. Am fost la Bruxelles să vedem dacă se poate renegocia PNRR-ul pe partea de unități sanitare și mesajul pe care l-am primit de la Comisia Europeană a fost categoric «Nu». Nu știu cum, noi, ca Minister al Sănătății, am putea să facem altfel decât să punem în dezbatere publică și dacă se există propuneri care să ne ducă la respectarea celor doi parametri, adică suma limită și numărul de investiții, noi suntem deschiși și putem modifica. Și mai este un aspect, care cred că e foarte important: creșterea unui buget cu 50% față de proiecția inițială este o problemă serioasă. Deoarece chiar dacă s-au mărit unele costuri și așa mai departe, 50% este foarte mult.

Reporter: Dacă îmi permiteți să vă corectez, cifrele nu sunt chiar reale. Inițial, acum doi ani, era vorba de un cost al noului spital estimat de 420 de milioane de euro, fără TVA, iar acum suma estimată a fi necesară pentru noul spital este de 595 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Prin urmare, creșterea estimării nu este atât de mare (aproximativ 19%, față de 50%, procent cunoscut de ministrul Sănătății – n.r.).

Alexandru Rafila: Eu vă spun ce am văzut la minister. Am văzut o sumă inițial solicitată, nu știam dacă e cu sau fără TVA. Deci nu este nicio problemă în acest sens. Sumele pentru aplicații includ și TVA. Și încă ceva: un obiectiv din PNRR trebuie finanțat integral. Adică, noi, România, suntem obligați ca un proiect finanțat prin PNRR să fie gata până la sfârșitul lui 2026. Și eu cred că Sibiul ar putea să aplice pentru o sumă mai mică, prin care să construiască un corp de clădire, o aripă, nu știu cum este studiul de fezabilitate realizat acolo, care să permită eligibilitatea și apoi finanțarea. Noi avem un scor, nu știu dacă ați văzut, sunt multe criterii, care sunt obiective, prin care sunt acordate punctaje și care permit întocmirea unui clasament al spitalelor care urmează să fie finanțate prin PNRR. Lucrul acesta trebuie să fie clar pentru toată lumea: dacă pentru spitalul județean se poate face doar clădirea și să se facă dotarea din alte proiecte, ar trebui să vină cu un proiect care să se încadreze într-o sumă limită, astfel încât să funcțional PNRR-ul și să putem atinge cele două obiective pe care nu noi le-am făcut, așa au fost negociate și este obligația României, nu a altcuiva să le respecte.

Citește și Reacția Danielei Cîmpean după ce proiectul noului spital a fost scos din PNRR: ”Important este să taci atunci când trebuie!”

”Nu putem face o asociere de finanțări, din diferite părți”

Reporter: La Sibiu s-a marșat până acum pe ideea a trei surse de finanțare pentru noul spital: PNRR, împrumut de la Banca Europeană de Investiții făcut de ministerul Fondurilor Europene și, eventual, un împrumut al autorităților locale. Pentru că nu doar Consiliul Județean este implicat, ci și Primăria Sibiu, care are în vedere includerea în viitorul spital județean a celui de Pediatrie...

Alexandru Rafila: Atenție: noi trebuie să facem, prin PNRR, un proiect integrat. Adică, de exemplu, dacă noul spital județean are două aripi, noi facem o aripă prin PNRR și cealaltă din altă finanțare. Noi trebuie să finanțăm un obiectiv integral prin PNRR. Asta înseamnă că ai un studiu pentru o investiție și o termini până în 2026. Și asta mi se pare ciudat, că se fac diverse afirmații prin spațiul public, dar nimeni n-a venit la noi să discute chestiunea aceasta. Să le explicăm măcar.

Reporter: Adică prin PNRR trebuie finanțat integral un anume obiectiv?

Alexandru Rafila: Poate să fie finanțat și doar o parte. Dacă e o investiție atât de mare, precum cea de la Sibiu. Să zicem că aceasta costă 500 de milioane de euro, fără TVA. Putem finanța jumătate prin PNRR, să zicem, să facem clădirea. Și alt proiect, să o utilăm. Sau, invers, utilăm clădirea din PNRR, pe care o construim din alte surse. Asta se poate. Dar nu putem face o asociere de finanțări din diverse locuri. Eu am foarte clar: am în PNRR maxim 200 de milioane, plătești cotă parte maxim 20%. Vedeți cum crește? De la o cofinanțare de 5% până la 150 de milioane, până la 20% pentru cele de 200 de milioane de euro. Deci gândirea din spatele acestui proiect a fost să fie făcute investiții de până la 150 de milioane, maxim 200 de milioane, căci de aceea este cofinanțarea este atât de mică pentru proiectele de până la 150 de milioane de euro.

Reporter: Aceste lucruri nu au fost spuse la Sibiu.

Alexandru Rafila: Vedeți, asta e politica. Eu sunt mai tehnic în zona politică. Important este să găsim soluții să rezolvăm problemele oamenilor.

Reporter: Să avem spital...

Alexandru Rafila: Exact.

Reporter: Câtă decizie politică apreciați dumneavoastră că există în impunerea acestor criterii de finanțare prin PNRR? Vă întreb deoarece, înainte de apariția acestui proiect de hotărâre de Guvern, după cum ați declarat și dumneavoastră, era permisă și finanțarea unor proiecte mai mari de 206 milioane de euro, fără TVA, dar cu o cofinanțare mai mare, de 40%...

Alexandru Rafila: Eu nu aș vrea să ne ducem în zona politică. Aici e o zonă tehnică, în care stăm pur și simplu cu creionul în mână și să vedem cum putem face să îndeplinim cele două criterii, respectiv realizarea a 25 de obiective de investiții în cadrul sumei alocate de 1,7 miliarde de euro. Asta nu este o chestiune de negociere politică, ci una pur tehnică, obiectivă, măsurabilă, reproductibilă și așa cred că trebuie să judecăm, să fim obiectivi. Noi, ca și Minister al Sănătății, dacă găsim orice alte oportunități de finanțare a unor obiective importante, inclusiv noul spital județean de la Sibiu, îl sprijinim.

Oamenii dintr-un județ, dintr-un oraș au sau nu opțiuni politice diferite. Dar în fața sistemului de Sănătate ei devin pacienți și au dreptul la servicii de sănătate de calitate. Nu cred că cineva va fi tratat într-un spital în funcție de opțiune politică.

Citește și Vor să dea bani să ajungă la toți, dar nu și la Sibiu! Noul spital județean, scos din PNRR de Ministerul Sănătății

Sursa foto principală: Guvernul României

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 2 săptămâni

Cum adică n a venit nimeni din SB???? Pai n a făcut apel USR ul???? Nici nu mă gândeam că nu rezolva ei de a doua zi tot!!! Doar sint cei mai cei! Plus că... ghinionul Sibiului...daca ministrul sănătății era încă din usr...la ora asta cred că deja spitalul era funcțional!!! Ce ghinion pe tara asta să aibă așa un partid și să nu fie ... singur la guvernare!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 săptămâni

Xxxestistangaci rau ma uslistule vanzator
Raspunde

Xxx

Acum 2 săptămâni

As prefera sa fiu așa decit analfabet ca tine!
Raspunde

Claudiu

Acum 2 săptămâni

Asa sunt de curios..... Cam ce au sa ne spuna cei care isi cumpara diverse advertoriale prin presa pentru a ne arunca in ochi cum se ingrijesc de prezent si viitor . Sau cum au grija de batrani. Egal de la ce partid sau de la toate partidele. Nimeni nu poate insemna altceva decat nimeni. Si-atunci, simplificand, toti politicienii care cersesc voturile sibienilor sau ne vantura zilnic cai verzi pe pereti (de la primarie sau consiliu si pana la un "amarat" de consilier (care ridica mana contra cotizatiei de sedinta !, nu pe gratis) sunt nimeni. Protocoale, dusmanii sau amicitii politice, zile istorice, date tehnice, cifre, pret dublat... Putin imi pasa de toate astea cata vreme nimeni nu se duce la modul concret sa vada ce e cu banii aia de pe masa atunci cand acestia ajung pe masa, intr-un tarziu. Ironicilor si "luptatorilor cu clopoteii trasurii a la Caragiale, aveti decenta de a va cere afara . Singuri Niciodata nu e prea tarziu chiar daca nu stiti face nimic altceva decat sa mintiti
Raspunde

ValKer

Acum 2 săptămâni

Pai Iohannis de unde e, nătărăule ? Sa fie mai mic ?.... uite asa, incet incet o sa inceapa planurile de federalizare, autonomie, etc. Bucurestiul se dovedeste a fi incompetenta si ticalosia intruchipata.
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Nici n-o sa vina. Tâlhar pe tâlhar foarte rar se deranjează.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aristide

Acum 2 săptămâni

Eu sunt mic, nu stiu nimic! Asta spune aceste lup in blana de oaie! El stie foarte bine ca Sibiul este condus de liberali si a avut sarcina de partid sa scoata spitalul din carti! A facut-o si acum vine cu argumente puerile: Nu a venit nimeni la mine! Atunci intreb eu: Sa vina ca sa ce? Sa-i promita ceva?!?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 2 săptămâni

un mare incompetent d-nul ministru...de fapt ce te poti astepta de la PSD!!!
Raspunde

JD Lassabyk

Acum 2 săptămâni

Cât de mic să fie ? Un dispensar, ceva ?
Raspunde

Alex

Acum 2 săptămâni

A aflat mai multe detalii ministrul sănătății de la un simplu jurnalist de ziar local decât de la toate memoriile consiliului județean. Nu a fost în stare președinta CJS să expună situația viitorului spital așa cum a făcut-o jurnalistul de la Turnul Sfatului. Felicitări!
Raspunde

Vladimir

Acum 2 săptămâni

În urmă cu cîțiva ani, Ministerul Sănătății a elaborat niște proiecte-tip de spital județean, proiecte complete, verificate de Minister, avizate, făcute la faza PT (Proiect Tehnic, cu liste de cantități, detalii etc), și le-a dat gratis județelor care doreau să le implementeze... Atunci era vorba de un amplasament pe Calea Poplăcii, pe terenul Ministerului Apărării, dar lucrurile s-au blocat la atribuirea terenului. Unde e proiectul ăla, am uitat cu toții de el...? N-ar fi bun de implementat acuma în locul faraonicului proiect de spital de 900 de paturi pentru care avem bani numa de-un desen animat...? Acuma vedem că ”ai noștri” de la CJ Sibiu au lucrat cu capu-n traistă (...cum le este felul...), fără să povestească detalii despre asta cu finanțatorii și fără să-și pună problema că detaliile (tehnice) fac diferența... Eu îi dau dreptate Rafilului, degeaba ne supărăm acuma ca măgarul pe sat, altă dată poate cineva deschide ochii (...că de deschis punga, o deschidem degeaba, că n-avem parale de așa ceva...)
Raspunde

Vladimir

Acum 2 săptămâni

Cel mai clar mi se pare că de la început scria acolo în PNRR ”1,7 miliarde € pentru 25 spitale”, ori asta înseamnă 68 milioane €, (TVA inclus) pentru fiecare spital, ce n-a fost clar acolo...? Nimeni n-a citit fraza asta-minune...? Că ”ai noștri” (...mai bine zis, ”***”...) credeau că se face o excepție că sîntem orașul lui Iohannis și ele-s mai cu moț... Că fac un proiect la care să se minuneze UE și pe care să luăm jumate din bugetul alocat României.... Că se uită lumea ca curca-n lemne la imaginile tridimensionale de pe site-ul CJ... E, uite că nu se face nicio excepție...! Iar noi rămînem cu 3D-urile și cu un proiect faraonic (plătit deja cu cîteva milioane de €) de care n-avem bani.

Raspunde

Mad

Acum 2 săptămâni

Pe ce criterii s-a intocmit lista cu cele 25 de proiecte. Adica in loc sa construim un spital, sau chiar 3 , modern de la 0 mai bine petecim 25.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Poate da bani Viktor Orban? Ca nemtii sunt zgarciti si au probleme cu gazu.
Raspunde

Marius

Acum 2 săptămâni

Cum sa prezinti un spital la un km de groapa de gunoi? Sunt alte zone ma bune. De ce nu luati terenul din spatele bazei de pompieri din strand? Nu se mai cultiva nimic acolo! Doar buruieni. Nu este nici un interes din partea administratiei locale, stateau o luna in bucuresti pentru convingere.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 săptămâni

Si cand te gandesti ca habarnistul asta vrea sa fie premier sau presedinte iti dai seama in ce tara traim.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus