În timp ce autoritățile și politicienii altor orașe și-au susținut proiectele pe care vor să le finanțeze prin PNRR în fața ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la Sibiu n-a mers nimeni la București să prezinte, măcar, proiectul noului spital județean. Prin urmare, ministrul știe că, de fapt, autoritățile locale nu pot asigura cofinanțare sau că proiectul este îndoielnic conceput, deoarece s-a scumpit cu 50%. Iar după cum ministrul știe date eronate despre proiectul de la Sibiu, autoritățile locale de aici știu date eronate despre cum pot obține finanțare prin PNRR. Toate acestea rezultă dintr-un interviu acordat de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Proiectul de hotărâre elaborat în urmă cu zece zile de către Ministerul Sănătății pentru alegerea proiectelor de noi spitale care să primească finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a scos din cărți proiectul noului spital de la Sibiu. Și asta pentru că a fost impusă o sumă maximă a investiției de 206,88 milioane de euro, fără TVA, raportat la cele 500 de milioane de euro, fără TVA, valoarea estimată a noului spital de la Sibiu.
Despre această limită maximă ministrul Alexandru Rafila arată că, deocamdată, este parte a unui proiect în dezbatere. Dar pentru eliminarea acestea, ministru lasă de înțeles că nu prea există cale. ”Aici e o zonă tehnică, în care stăm pur și simplu cu creionul în mână și să vedem cum putem face să îndeplinim cele două criterii, respectiv realizarea a 25 de obiective de investiții în cadrul sumei alocate de 1,7 miliarde de euro. Asta nu este o chestiune de negociere politică, ci una pur tehnică”.
În acest context, Alexandru Rafila apreciază că, pentru a mai prinde ceva finanțare prin PNRR, autoritățile locale ar trebui să regândească proiectul la o scală redusă. ”Eu cred că Sibiul ar putea să aplice pentru o sumă mai mică, prin care să construiască un corp de clădire, o aripă, nu știu cum este studiul de fezabilitate realizat acolo, care să permită eligibilitatea și apoi finanțarea”. Potrivit lui Rafila, autoritățile din Sibiu au gândit greșit atunci când au anunțat că pot finanța proiectul noului spital județean din mai multe surse, printre care să se găsească și PNRR-ul. ”Nu putem face o asociere de finanțări din diverse locuri”, explică Alexandru Rafila.
Ministrul nu știe dacă proiectul noului spital de la Sibiu este cel mai matur din țară, Totodată, Alexandru Rafila nu are cunoștință de acel protocol de colaborare semnat la Sibiu în iulie 2020, prin care ministerul pe care îl conduce acum, cel al Fondurilor Europene și Guvernul României se angajau să asigure finanțare noului spital județean Sibiu. Despre lipsa de relevanță a acelui document semnat în acea ”zi istorică”, după cum o descria Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, dar și despre cum nici social-democrații sibieni nu s-au preocupat să susțină, în vreun fel, acest proiect în fața colegului lor, puteți afla în răspunsurile date mai jos de către Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Reporter: Aici, la Sibiu, noi știm că este cel mai matur proiect pentru un nou spital, având lansat deja și anunțul de intenție în ceea ce privește construirea și dotarea. Este cel mai...
Alexandru Rafila: Știți care e problema? Nu pot să discut dacă este cel mai matur sau cel mai puțin matur. Noi nu avem de unde să știm lucrul acesta. După ce se vor elabora aceste criterii (pentru selectarea proiectelor care să fie finanțate prin PNRR – n.r.) va exista un termen limită, astfel încât cei care aplică să furnizeze toate detaliile tehnice care justifică sau arată maturitatea fiecărui proiect. Deci care este cel mai matur vom judeca după ce vom primi de la toată lumea proiectele, studiile de fezabilitate și alte elemente care ilustrează posibilitatea de edificare a fiecărui proiect.
Reporter: S-a făcut caz la Sibiu pentru că acum doi ani, aici s-a semnat un parteneriat între Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene și Guvernul României, prin care toate părțile se angajau să finanțeze acest nou spital. Dumneavoastră, acum, în calitate de ministru al Sănătății, aveți cunoștință de acel protocol? Considerați că ar trebui să țineți cont de acest protocol sau îl vedeți doar ca pe o foaie electorală?
Alexandru Rafila: Sincer, nu cunosc detaliile acestui protocol, dar eu cred că la dispoziția Guvernului României există și alte surse de finanțare, care vor putea face posibilă finanțarea unor proiecte serioase în Sănătate și, dacă noul spitalul județean de la Sibiu, absolut justificat, va fi inclus într-o altă linie de finanțare, eventual un împrumut de la Banca Europeană de Investiții sau o finanțare nerambursabilă, nu știu detaliile, mi se pare absolut justificat și noi vom sprijini acest demers.
În acea ”zi istorică” de 30 iulie 2020, predecesorul lui Alexandru Rafila semna la Sibiu cu premierul din acea vreme și încă un ministru o hârtie care valorează azi ”fix zero”
Reporter: De când sunteți ministru a fost cineva la dumneavoastră – de la Consiliul Județean Sibiu sau de la PSD Sibiu, de exemplu, – să vă prezinte acest proiect?
Alexandru Rafila: Nu. Nu a fost nimeni de la Sibiu, niciodată. Au venit din alte zone: de la Brașov, de la Ploiești, din alte orașe din țară, dar de la Sibiu, niciodată. Nimeni.
Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”
Chestiunea valorii maxime impusă unui proiect
Reporter: Acest criteriu, al valorii maxime a unei investiții, de 206,88 de milioane de euro, fără TVA, va putea fi modificat?
Alexandru Rafila: În primul rând e vorba de un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, deci nu de o hotărâre adoptată de Executiv. În al doilea rând, din păcate, noi suntem constrânși de modul în care a fost conceput acest proiect, PNRR, în zona investițiilor în Sănătate, mă refer la spitale, să facem două lucruri: să ne încadrăm într-un buget maxim de 1,7 miliarde de euro și să facem prin acest proiect cel puțin 25 de unități sanitare.
Reporter: Acest lucru era clar.
Alexandru Rafila: Ca să facem cele 25 de unități sanitare, este necesar să introduci niște criterii de eligibilitate. Suma solicitată pentru toate cele 49 de proiecte incluse în PNRR este de 3,6 miliarde de euro, față de 1,7 miliarde suma disponibilă. Prin urmare, noi trebuie să facem în așa fel încât să ridicăm 25 de spitale și să ne încadrăm în banii disponibili. Vă dați seama, dacă există proiecte de 500 – 600 de milioane de euro, nu o să avem suficienți bani să ne atingem indicatorul referitor la numărul minim de 25 de spitale. Eu am toată deschiderea și chiar multă apreciere, din motive personale, pentru locuitorii județului Sibiu și sunt convins că toată lumea merită un spital nou, mai ales într-un județ-emblemă precum este Sibiul. Dar nu avem ce face, ne-am propus aceste criterii ca să încercăm să putem să ne încadrăm în cele două cerințe - 1,7 miliarde de euro, sumă totală, și minim 25 de proiecte eligibile. Tocmai de aceea am propus o valoare de trei ori mai mare decât suma medie care revine pentru un spital. Dacă împărțim 1,7 miliarde de euro la 49 de proiecte depuse, rezultă 68 de milioane de euro, iar noi am propus să alocăm de trei ori mai mult.
Mai mult, spitalul din Sibiu știți bine că a avut inițial o propunere de 400 de milioane de euro și acum această a fost ridicată la 600 de milioane de euro. Este un element pe care vă rog să îl apreciați dumneavoastră, nu fac eu comentarii. Când a fost făcut acest proiect PNRR a fost impusă și o cotă de cofinanțare beneficiarului: la proiectele de până la 150 de milioane de euro, cofinanțarea este de doar 5%. La cele care depășesc 300 de milioane, cofinanțarea este de 40%. Deci este clar că la modul în care a fost gândit, a fost gândit pentru proiecte care au nevoie de cofinanțare mai mică.
Dacă ne referim la spitalul din Sibiu, ar fi nevoie de o cofinanțare de 240 de milioane de euro, pe care autoritățile din Sibiu ar trebui să o asigure.
Reporter: O sumă considerabilă.
Alexandru Rafila: Verificați dumneavoastră care este bugetul anual al județului Sibiu și o să vedeți că e undeva la 70 – 80 de milioane de euro. Suntem într-un cerc în care încercăm să găsim soluții, iar eu nu pot să propun soluții demagogice. În trecut se vorbea de mai puțin de 25 de unități sanitare. Am fost la Bruxelles să vedem dacă se poate renegocia PNRR-ul pe partea de unități sanitare și mesajul pe care l-am primit de la Comisia Europeană a fost categoric «Nu». Nu știu cum, noi, ca Minister al Sănătății, am putea să facem altfel decât să punem în dezbatere publică și dacă se există propuneri care să ne ducă la respectarea celor doi parametri, adică suma limită și numărul de investiții, noi suntem deschiși și putem modifica. Și mai este un aspect, care cred că e foarte important: creșterea unui buget cu 50% față de proiecția inițială este o problemă serioasă. Deoarece chiar dacă s-au mărit unele costuri și așa mai departe, 50% este foarte mult.
Reporter: Dacă îmi permiteți să vă corectez, cifrele nu sunt chiar reale. Inițial, acum doi ani, era vorba de un cost al noului spital estimat de 420 de milioane de euro, fără TVA, iar acum suma estimată a fi necesară pentru noul spital este de 595 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Prin urmare, creșterea estimării nu este atât de mare (aproximativ 19%, față de 50%, procent cunoscut de ministrul Sănătății – n.r.).
Alexandru Rafila: Eu vă spun ce am văzut la minister. Am văzut o sumă inițial solicitată, nu știam dacă e cu sau fără TVA. Deci nu este nicio problemă în acest sens. Sumele pentru aplicații includ și TVA. Și încă ceva: un obiectiv din PNRR trebuie finanțat integral. Adică, noi, România, suntem obligați ca un proiect finanțat prin PNRR să fie gata până la sfârșitul lui 2026. Și eu cred că Sibiul ar putea să aplice pentru o sumă mai mică, prin care să construiască un corp de clădire, o aripă, nu știu cum este studiul de fezabilitate realizat acolo, care să permită eligibilitatea și apoi finanțarea. Noi avem un scor, nu știu dacă ați văzut, sunt multe criterii, care sunt obiective, prin care sunt acordate punctaje și care permit întocmirea unui clasament al spitalelor care urmează să fie finanțate prin PNRR. Lucrul acesta trebuie să fie clar pentru toată lumea: dacă pentru spitalul județean se poate face doar clădirea și să se facă dotarea din alte proiecte, ar trebui să vină cu un proiect care să se încadreze într-o sumă limită, astfel încât să funcțional PNRR-ul și să putem atinge cele două obiective pe care nu noi le-am făcut, așa au fost negociate și este obligația României, nu a altcuiva să le respecte.
”Nu putem face o asociere de finanțări, din diferite părți”
Reporter: La Sibiu s-a marșat până acum pe ideea a trei surse de finanțare pentru noul spital: PNRR, împrumut de la Banca Europeană de Investiții făcut de ministerul Fondurilor Europene și, eventual, un împrumut al autorităților locale. Pentru că nu doar Consiliul Județean este implicat, ci și Primăria Sibiu, care are în vedere includerea în viitorul spital județean a celui de Pediatrie...
Alexandru Rafila: Atenție: noi trebuie să facem, prin PNRR, un proiect integrat. Adică, de exemplu, dacă noul spital județean are două aripi, noi facem o aripă prin PNRR și cealaltă din altă finanțare. Noi trebuie să finanțăm un obiectiv integral prin PNRR. Asta înseamnă că ai un studiu pentru o investiție și o termini până în 2026. Și asta mi se pare ciudat, că se fac diverse afirmații prin spațiul public, dar nimeni n-a venit la noi să discute chestiunea aceasta. Să le explicăm măcar.
Reporter: Adică prin PNRR trebuie finanțat integral un anume obiectiv?
Alexandru Rafila: Poate să fie finanțat și doar o parte. Dacă e o investiție atât de mare, precum cea de la Sibiu. Să zicem că aceasta costă 500 de milioane de euro, fără TVA. Putem finanța jumătate prin PNRR, să zicem, să facem clădirea. Și alt proiect, să o utilăm. Sau, invers, utilăm clădirea din PNRR, pe care o construim din alte surse. Asta se poate. Dar nu putem face o asociere de finanțări din diverse locuri. Eu am foarte clar: am în PNRR maxim 200 de milioane, plătești cotă parte maxim 20%. Vedeți cum crește? De la o cofinanțare de 5% până la 150 de milioane, până la 20% pentru cele de 200 de milioane de euro. Deci gândirea din spatele acestui proiect a fost să fie făcute investiții de până la 150 de milioane, maxim 200 de milioane, căci de aceea este cofinanțarea este atât de mică pentru proiectele de până la 150 de milioane de euro.
Reporter: Aceste lucruri nu au fost spuse la Sibiu.
Alexandru Rafila: Vedeți, asta e politica. Eu sunt mai tehnic în zona politică. Important este să găsim soluții să rezolvăm problemele oamenilor.
Reporter: Să avem spital...
Alexandru Rafila: Exact.
Reporter: Câtă decizie politică apreciați dumneavoastră că există în impunerea acestor criterii de finanțare prin PNRR? Vă întreb deoarece, înainte de apariția acestui proiect de hotărâre de Guvern, după cum ați declarat și dumneavoastră, era permisă și finanțarea unor proiecte mai mari de 206 milioane de euro, fără TVA, dar cu o cofinanțare mai mare, de 40%...
Alexandru Rafila: Eu nu aș vrea să ne ducem în zona politică. Aici e o zonă tehnică, în care stăm pur și simplu cu creionul în mână și să vedem cum putem face să îndeplinim cele două criterii, respectiv realizarea a 25 de obiective de investiții în cadrul sumei alocate de 1,7 miliarde de euro. Asta nu este o chestiune de negociere politică, ci una pur tehnică, obiectivă, măsurabilă, reproductibilă și așa cred că trebuie să judecăm, să fim obiectivi. Noi, ca și Minister al Sănătății, dacă găsim orice alte oportunități de finanțare a unor obiective importante, inclusiv noul spital județean de la Sibiu, îl sprijinim.
Oamenii dintr-un județ, dintr-un oraș au sau nu opțiuni politice diferite. Dar în fața sistemului de Sănătate ei devin pacienți și au dreptul la servicii de sănătate de calitate. Nu cred că cineva va fi tratat într-un spital în funcție de opțiune politică.
Sursa foto principală: Guvernul României
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: rafila pnrr spital judetean si , ministrul sanatatii spital jud , rafila noul spital judetean si , ministrul sanatatii sansele no , in , Alexandru Rafila
Vizualizari: 5002
Ultimele comentarii
Acum 45 minute
Petruta
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Amadeus
Acum 1 oră
Minime