Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

VIDEO Urbanism la Sibiu: proiectul unei case, respins după ce arhitectul șef nu a convins consilierii locali

VIDEO Urbanism la Sibiu: proiectul unei case, respins după ce arhitectul șef nu a convins consilierii locali

Documentația urbanistică pentru o casă de vacanță în zona Tropinii Noi a fost respinsă de consilierii locali, după ce liberalii și reprezentații USR nu s-au arătat convinși de explicațiile date de Ioana Urdea, arhitectul șef din cadrul Primăriei Sibiu.

Planul urbanistic zonal în discuție a fost solicitat la finele anului 2020 proprietarei unui teren de 1.025 de mp din zona Tropinii Noi (aflată la intrarea în comuna Rășinari). Pe acest teren, proprietara dorește să își ridice o casă de vacanță.

În ședința forului deliberativ local de joi, consilierul local Adrian Bibu (PNL) a arătat că PUZ-ul în discuție – care reglementează peste 36 de ha de teren din zonă – nu a luat în calcul și câteva proiecte pe care Consiliul Județean Sibiu le are în vedere în zonă. ”Fiind făcut în zona Tropinii Noi, unde se face centura de sud a Sibiului și unde se dorește lărgirea pistei de biciclete, cred că ar trebui mai bine analizat. Ar trebui făcută o corelare cu ceea ce se dezvoltă acolo și ceea ce dorește acest PUZ acolo, de la drumuri, la parcelări. Acest aspect s-a discutat și în Comisia de urbanism: nu a fost solicitat aviz de la Direcția Tehnică și de la drumurile județene pentru acces la aceste parcele. Cred că acest PUZ ar trebui retras de pe ordinea de zi și analizat. Este propunerea grupului PNL, dacă nu, noi ne vom abține”, a spus Adrian Bibu.

De la referat, la gard

Înainte de a-i da cuvântul arhitectului șef al orașului, primarul Astrid Fodor a arătat că proiectul a fost inițiat doar după ce a fost încredințată de urbaniștii administrației locale că totul este în regulă. A insistat pe acest subiect după ce, în ultima perioadă, Astrid Fodor a retras de pe ordinea de zi mai multe proiecte pentru aprobarea unor documentații urbanistice, ca urmare a protestelor unor sibieni afectați de aceste documentații.

”Eu, înainte să inițiez un referat de aprobare, primesc o informare de la serviciile de resort. Deci nu fac un referat de aprobare că așa m-am gândit eu să fac un referat. Acel referat de aprobare îmi garantează că totul este în regulă, conform legii, că există toate avizele necesare. Este prezentă aici doamna arhitect șef, să ne lămurească dacă e cazul. Și în funcție de asta decideți dacă îl votați sau nu. Eu nu pot să mai tot retrag proiecte că unul sau altul dintre cetățeni că le afectăm gardul prin lărgirea străzii”, a spus Astrid Fodor.

Primarul a continuat pe subiectul gardului, considerând că acesta ar fi substratul discuției. ”Că și acesta este unul dintre motive, am aflat, deși la consultarea publică nu s-a exprimat nimeni. Și acel gard, ca să precizez pentru toată lumea, s-a construit fără autorizație de construire. Nu știu dacă ăsta este unul dintre motive, dar să fim realiști”.

Adrian Bibu a arătat că nu de la un gard pornește discuția pe acest subiect. ”Vorbesc aici doar de viziunea macro, nu mă aplec la garduri și trei pomișori”.

Planșa documentației urbanistice respinsă de consilierii locali

Urdea: ”Nu consider că trebuia avizul de la Drumuri și ce ați menționat adineauri”

”Doamna arhitect șef aveți cuvântul, explicați-ne dacă proiectul acesta îndeplinește toate condițiile legale sau, dacă nu, dacă ați greșit făcându-mi acea informare, să îl retrag de pe ordinea de zi”, a invitat-o primarul Astrid Fodor pe Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului, să își susțină opinia profesională.

Ioana Urdea (foto stânga) a arătat că problemele ridicate în timpul consultării publice ”au fost rezolvate de comun acord”. Și deși PUZ-ul în discuție fac referiri la accesul înspre drumul județean care leagă Sibiul de Rășinari, arhitectul șef al Sibiului nu consideră că era nevoie de vreun aviz de la autoritățile județene.

”Cele ridicate de domnul consilier exced, după părerea mea, problemele acestui PUZ. Nu consider că trebuia avizul de la Drumuri și ce ați menționat adineauri. De obicei, în ședința de urbanism a Comisiei CTATU (Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism – n.r.) se cer toate avizele suplimentare dacă e nevoie. Reprezentanții instituțiilor își spun părerea. Nu a fost cazul și nu a sesizat nimeni din acești reprezentați că trebuie un aviz. Însuși proiectul, în forma în care este, nu afectează acum drumul. Celelalte probleme pe care le-ați ridicat bănuiesc că sunt binevenite de analizat pentru viitor”, a răspuns Urdea, fără să facă vreo referire la proiectul centurii sud pe care CJ Sibiu îl are în vedere în zonă.

CJ-ul nu știe ce face Primăria

Administrator al județului, Adrian Bibu a arătat că, din punctul lui de vedere, problema stă în componența CTATU. ”Mulțumesc pentru răspuns, dar vreau să precizez un lucru, pe care, dragi consilieri, vă rog să îl aveți în atenție: în comisia CTATU, doamna arhitect, știți foarte bine, nu există din păcate nici măcar un membru al Consiliului Județean. Și atunci această corelare nu are cum să fie făcută, dacă cei de la CJ nu au cunoștință de cauză. Și atunci, nefiind niciun membru al CJ, cum să fi cerut un membru al CTATU să se întâmple această corelare?”.

Arhitectul orașului a arătat că nu ea decide cine face parte din CTATU. ”Există o  legislație în vigoare privind din cine să fie compusă comisia de urbanism, iar în ceea ce privește avizele sunt prezenți de la alte instituții în comisii”.

Drumurile sunt ale Rășinariului pe teritoriul Sibiului

În discuție a intervenit și Ioan Plesciuc, consilier din partea USR, care a reluat un subiect legat de Tropinii Noi, pe care a mai intervenit acum un an.

”În ședința Comisiei de urbanism am discutat despre acest proiect, mai mult pe subiectul drumului și pe nevoia proprietarilor de acolo să cedeze părți din teren pentru lărgirea drumurilor. În ședința Consiliului lcoal din iulie 2021, exact acum un an, am prezentat problema cu totul deosebită și anormală a drumurilor din zona Tropinii Noi, care sunt în proprietatea comunei Rășinari, deși suntem acolo pe teritoriul administrativ al municipiului Sibiu. Am fost asigurați atunci că problema este cunoscută și că este în curs de rezolvare. Puteți să ne spuneți în ce stadiu se află rezolvarea problemei?”.

Astrid Fodor a răspuns scurt. ”Tot în stadiul de discuții. Dar numai că nu are legătură cu subiectul ăsta. Hai să ne concentrăm pe acest proiect”.

De aici, discuțiile s-au terminat repede. ”Atunci, consilierii PNL se vor abține”, a anunțat Adrian Bibu. Alături de reprezentanții PNL s-au abținut și cei ai USR, ”pentru” votând reprezentanții FDGR și PSD. Cu 13 abțineri și zece voturi pentru, proiectul a fost respins.

Consultă aici proiectul de hotărâre respins

Discuțiile pe tema acestui PUZ pot fi urmărite în înregistrarea de mai jos a ședinței Consiliului local, de la minutul 24:37

Citește și După aproape un sfert de milion de euro cheltuiți: conducerea Primăriei Sibiu va fi chemată în judecată

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Ion iliescu

Acum 1 an

Stati asa ca veddm niste nume pe aici… oameni valorosi au teren acolo nicidecum modesti anonimi… pai sa se faca….
Raspunde

Rasinareanul

Acum 1 an

Oamenii valoroși cum le zici tu au construit fara autorizație iar acum se împotrivesc reglementări zonei.iar gardul de care vorba e construit abuziv pe terenul altcuiva.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

foarte bine! excelenta rezolvarea!

Raspunde

Opinie

Acum 1 an

Urdea intotdeauna complica lucrurile si nu stie sa gaseasca rezolvare! N-are ce cauta in acea pozitie! Se vede ca nici nu mai are oameni in departament cu care sa lucreze! Au plecat toti datorita ei!
Raspunde

Opinie nefondata

Acum 1 an

De data asta Urdea n-are nici o treaba cu incompetenta si coruptia penelistilor. Au votat in favoarea cuiva “important” din Tropinii Noi, sa nu cumva sa ii deranjeze. A indrugat baliverne si nimic la subiect bibanul tot mai alunecos.
Raspunde

New Caracal

Acum 1 an

Sotul lui duoamna urdea e din rasinari de pe Ulita Urdii de unde si numele. Sigur acolo e terenul lor sau e pus pe alt nume de aceea este ea interesata.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Altfel spus, romanul e distructiv in toate variantele politice.
Raspunde

Herrrr

Acum 1 an

Arhitecta Urdea rămâne în funcție datorita slugărniciei față de puterea săsească. Priceperea ei este zero când **** bate din picior. Dupa secole de aroganță ardelenii s-au obișnuit cu supunerea. Calitatea deciziilor administrative și a construcțiilor din Sibiu vorbește de la sine.

Raspunde

FLOREA

Acum 10 luni

Se aude cu intreruperi sau asa citeste dl. presedinte ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus