Reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, primarul Sibiului, al Șelimbărului, președinta Consiliului Județean Sibiu și fostul vicepremier al României au prezentat, împreună, proiectul Arena Universitară. Un complex sportiv gândit să fie amenajat în Șelimbăr, la 300 de metri de troiță, pe un teren de trei hectare. Un complex care ar urma completat cu unul hotelier și un campus pentru învățământ.
Rectorul ULBS, Sorin Radu, a motivat evenimentul comun de prezentare a proiectului complexului sportiv drept un angajament de susținere pentru finanțarea lui. Arena Universitară, numele ales pentru complex, are un studiu de fezabilitate finalizat, fiind obținute toate avizele necesare următoarei etape: proiectare și execuție.
Această etapă ar urma derulată de către Compania Națională de Investiții (CNI), iar pentru acest lucru este nevoie de susținere astfel încât prin bugetul de stat, Guvernul să aloce începând de anul viitor sumele necesare. 70.516.278,14 milioane de euro, fără TVA (83,9 mil. de euro, cu tot cu TVA) este suma estimată prin SF pentru ridicarea acestui complex sportiv.
”Mesajul este acela că într-un oraș și județ atât de frumoase nu putem construi decât împreună. Mai ales când proiectul unui complex sportiv se încadrează în noul concept de dezvoltare durabilă”, a justificat Sorin Radu, rectorul ULBS, organizarea unei conferințe comune pentru prezentarea proiectului.
”Comunitatea trebuie să înțeleagă corect stadiul acestui proiect. Complexul sportiv va fi pentru activitățile specifice ale ULBS, dar va asigura și un spațiu pentru activități cultural-educative, congrese și așa mai departe. Implică și studenții AFT. Își propune să găzduiască meciurile CSU Sibiu și să colaboreze cu cluburile și asociațiile sportive. Maniera în care a fost proiectat răspunde și nevoilor județene. Va avea o sală de peste 5.000 de locuri, construită pe patru niveluri (S+P+2E – n.r.), cu o parcare subterană de peste 500 de locuri, săli de cursuri, săli de conferință și așa mai departe”, a descris parțial proiectul rectorul ULBS. Alături de sala principală va fi ridicată și o sală de antrenamente.
La exterior, complexul sportiv va include și un teren de fotbal cu gazon, terenuri de tenis, de baschet și volei, de handbal, pistă de atletism, parcare.
”Inițial a fost vorba de o sală de sport pentru Universitate. Discutând cu profesioniști în domeniu, efectiv am constatat că dacă facem un lucru, să fie unul bine făcut, care să servească comunității. De aici am propus un complex cu 3.000 – 3.500 de locuri, dar am ajuns la CNI care ne-au întrebat că, dacă nu avem alte săli, atâtea locuri nu sunt suficiente. Doamna director al CNI ne-a spus că putem trece la etapa următoare, să facem o sală de 5.000 de locuri”, rectorul ULBS, Sorin Radu
Nu e o concurență
Înainte de a organiza conferința de prezentare a Arenei Universitare, cei prezenți la prezidiu nu s-au mai întâlnit niciodată în respectiva formulă. Asta în condițiile în care și CJ Sibiu are în plan construirea unei noi săli polivalente în Câmpușor estimată la 56 de milioane de euro și tot prin intermediul CNI, iar Primăria Sibiu ridică noul stadion și o bază pentru sportul de masă lângă Obor. Investiții care, în mod normal, ar trebui să se auto-susțină la un moment dat. Acesta este contextul în care cei prezenți au fost întrebați cum asigură complementaritatea acestor proiecte.
”Arena Universitară vine să completeze stadionul. Nu intră în competiție cu Sala Transilvania, ci vine ca o completare. Complexul va fi în afara orașului, dar cu conexiuni rutiere foarte bune, va avea acces și din drumul național și din prelungirea bulevardului Mihai Viteazul. Presupune crearea de trotuare și piste de biciclete. Ne propunem să nu supraaglomerăm orașul. Nu văd o competiție a proiectelor, ci o prioritizare”, a răspuns Sorin Radu.
Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, spune că județul are nevoie de ambele săli. ”Cele două proiecte, reconstruirea Sălii Transilvania și cel al ULBS sunt complementare. Este nevoie foarte mare de astfel de săli sportive în județul nostru. Suntem în discuții cu Primăria Sibiu pentru a reloca Sala Transilvania într-o zonă pe care Primăria o are în atenție pentru activități sportive. Am luat în calcul că pe varianta ocolitoare sud am prevăzut o descărcare în acea zonă. Nu o să fie o competiție, județul are nevoie de ambele săli”, a răspuns Daniela Cîmpean.
Citește și Proiect de 56 de milioane de euro: sala Transilvania va fi reconstruită în Câmpușor
Primarul Sibiului, Astrid Fodor. ”Stadionul are o cu totul altă destinație, fotbalul, cu excepția unor evenimente culturale mari, de genul concertelor. Dar în rest, important e fotbalul pe acest stadion. Complexul din zona Obor este de mai mici dimensiuni, pentru antrenamente, pentru cei care doresc să practice fotbalul ca un hobby”, a arătat primarul Sibiului.
Și alte două proiecte
Terenul pe care este gândit acest complex sportiv este cel care, în 2005, a fost oferit de către MApN pentru construirea unui nou spital județean promis de liberalii din acea vreme. Cum proiectul nu a mai reușit, terenul a fost transferat în administrarea ULBS, în urma unor demersuri la care conducerea AFT a participat activ.
”ULBS avea nevoie de o bază sportivă cel puțin la nivelul performanțelor realizate în învățământ. Universitățile mișcă lucrurile și sunt motoare de dezvoltare locală și regională. Am conceput acest proiect cu gândul de a avea o bază sportivă comună. Avem nevoie de această arenă universitară. În opinia mea, acest proiect nu se va opri aici. Sunt alte două proiecte în diferite faze de dezvoltare”, a spus Ghiță Bârsan, rectorul AFT.
Este vorba de un complex hotelier cu cantină pentru sportivi și de un campus care să deservească învățământul preuniversitar și companiile private implicate în învățământul dual, dar și învățământul universitar. Aceste proiecte, însă, deocamdată sunt în faze incipiente.
Arena Universitară. Cifre și date
Sursa: comunicat ULBS
Structura proiectată a complexului sportiv acoperă atât spații interioare, cât și exterioare, cu destinație multiplă, astfel:
a. spații interioare
• parcare cu o capacitate de 502 locuri, din care 31 pentru persoane cu dizabilități;
• subsol/demisol zonă tehnică (CT, post transformare, 4 depozite ALA pentru 600 de persoane, rezerva intangibila de apa);
• 1 amfiteatru cu capacitate de 125 locuri;
• 3 săli de curs cu capacitate de 70 locuri/sală;
• 6 săli de seminar cu capacitate de 30 locuri/sală;
• 6 săli de laboratoare cu capacitate de 30 locuri/sală;
• 1 sală profesorală de 25 locuri - 6 cabinete profesorale de 30 locuri/ cabinet;
• sală jocuri sportive cu dimensiuni de 45 x 30m;
• sală fitness - culturism de 400 mp;
• sală gimnastică și de sporturi de kombat de 300 mp;
• sală de tenis de masa/ badminton de 400 mp;
• sală de antrenament în vederea pregătirii de joc (o întreagă clădire separată de complexul sportiv).
b. spații exterioare
• 1 teren multifuncțional cu gazon (fotbal) de 90 X 50 m;
• 2 terenuri de tenis de câmp de 40 X 20 m/ teren;
• teren multifuncțional pentru baschet și volei de 35 X 20 m;
• teren de handbal de 45 X 25 m;
• pistă de atletism de 400 m;
• la exterior se va prevedea o parcare pentru autovehicule: care de televiziune, zonă mașini ISU, mașini jandarmerie, autocare sportivi.
Celelate declarații
”În general, cetățenii se uită când vine vorba de proiecte mari doar către primărie. Dar într-un oraș există și alte entități care sunt obligate să pună lucruri în mișcare. Iar ULBS a arătat că este un actor activ în această direcție. Îi felicit pentru că sunt pro-activi, nu au venit să întindă mâna, ci cu un proiect gata făcut, pe care să îl susținem. Finanțarea este mare și știm că sunt și alții care doresc să obțină finanțare. Mult succes tuturor”, Astrid Fodor, primarul Sibiului
”Nu numai că ne bucurăm când o investiție importantă se realizează în Sibiu, mai ales într-un sector unde lipsesc investiții. Foarte mult timp s-a investit în cultură, Sibiul este un județ recunoscut ca destinație culturală, relevant național și internațional. Este momentul să facem un pas înainte și să acordăm și sportului atenția cuvenită. Iată, avem două proiecte importante care merg mai departe, care vor susține nevoia organizării de competiții sportive. Județul poate fi o destinație și pentru practicarea turismului sportiv”, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu
”Când Sorin Radu a venit cu această idee, m-am uitat peste cifre, mai întâi. Doar unul din zece români face sport, suntem pe penultimul loc în UE ca speranță de viață, dar suntem pe primul loc la cheltuieli publice pentru tratamente medicale generate de lipsa sportului. Știu câtă nevoie este nevoie de spații pentru activități sportive, educaționale, recreaționale. Acest proiect are toate argumentele să fie susținut. Voi fi alături de acest proiect până în etapa finală. Urmăresc dezbaterile publice: niciun om responsabil nu pune proiecte serioase în cap, ci se străduiește să găsească surse multiple de finanțare. Cred cu tărie că orice om cu forță diferită de la nivel local până la nivel național este dator să sprijine proiecte de dezvoltare, investiționale, mai ales proiecte care să ajute comunitatea pentru un stil de viață sănătos. Printre primele întrebări pe acest proiect au fost și cele legate de deschiderea pentru cei care vor să facă sport de masă. Suntem obligați să sprijinim sportul de masă. Nu pot decât să vă felicit pentru ambiția pentru acest proiect”, Raluca Turcan, deputat (Sorin Radu a arătat că Raluca Turcan a sprijinit acest proiect în faza de notă conceptuală în vremea când era vicepremier)
”Cel puțin o parte din părul meu alb se datorează acestui proiect. Încă din primul mandat de rector mi-am dorit să realizez acest proiect și mă bucur că toată lumea a înțeles că nu este doar un proiect al ULBS, ci pentru comunitatea sibiană, întreg județul. Fără sprijinul AFT și MApN, cu siguranță nu am putea vorbi de acest proiect. Nu dărâmăm, ci construim pentru comunitate. Am întrebat adesea ce ar fi Sibiul fără ULBS. Sper să vă întreb domnule Grecu ce ar fi Șelimbărul fără Universitate. Noi avem specializarea Sport și am pierdut oportunități. Tot ce vom face împreună, subliniez împreună, va fi pentru a aduce plus valoare pentru județul Sibiu”, Ioan Bondrea, președintele Senatului ULBS
”Îmi doresc ca lucrurile să nu se oprească aici. O astfel de sală face parte din strategia de dezvoltare a comunei. Sportul este parte integrantă din educație. Domnule rector Bîrsan vă lansez o provocare: Șelimbărul trece la un alt nivel dacă această investiție va fi dusă la capăt. Aș dori ca, de ce nu, pe lângă acest complex să înființăm chiar și un liceu militar pe lângă celelalte lucruri. Acolo să fie un campus educațional-sportiv, de la creșă până la universitate”, Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: 84 mil euro prezentat complexu , sala polivalenta ulbs selimbar , arena universitarea sibiu ,
Vizualizari: 7991
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Un român
Acum 8 ore
Alex
Acum 8 ore
Vremcase
Acum 8 ore
Alex