Eduard Gabriel Böhm este sibianul care, raportat la vârsta lui, are cele mai multe donări de sânge din județ. La cei 33 de ani ai săi are deja 74 de donări, în ultimii trei ani ajungând și la nouă donări pe an. Un adevăr crud pe care îl spune este că toți vrem, toți ne dorim, dar ajungem să donăm doar în cazul în care o persoană apropiată are nevoie. Cu sângele pe care îl donăm o dată se pot salva trei vieți.
Eduard Gabriel Böhm este sibian get beget, născut și crescut în acest oraș. Are 33 de ani și este botezat atât la Biserica Evanghelică, cât și la cea Ortodoxă, tatăl lui fiind sas și mama româncă. Cu un zâmbet care nu-i prea lipsește de pe buze și cu o lumină aparte pe chip este tânărul din Sibiu cu cele mai multe donări de sânge raportate la vârsta lui.
Până la 13 ani, Eduard a copilărit în Broscărie, apoi în Vasile Aaron, iar în prezent locuiește în cartierul Terezian alături de Adriana, soția sa și de cei doi copii, Erik care are patru ani jumătate și Katharina de numai un an și jumătate. Eduard spune ușor amuzat că ambii lui copii sunt născuți în luna februarie.
A lucrat ca inginer până în urmă cu patru ani, când s-a angajat în vânzări. Acum lucrează pentru o firmă din Oradea și reușește să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu de acasă, din Sibiu. Are, însă și momente în care își vizitează clienții în alte orașe ale țării.
A fost elev al Școlii Gimnaziale nr. 4 din Sibiu, la secția germană, apoi a fost elev al Liceului Energetic, tot la secția germană.
„Mi-am dorit să ajung la acest liceu pentru că eu eram atras de partea tehnică. Am fost penultima generație a secției de germană. Apoi s-a desființat”, spune Eduard.
În cele din urmă a absolvit cursurile Facultății de Inginerie din Sibiu, fiind bursier.
„M-a ajutat mult liceul pe care l-am făcut. Materia primilor ani de facultate deja o știam. Și nu am fost un chiulangiu. Îmi plăcea să merg la cursuri”, mai povestește el.
Studiile le-a finalizat cu un masterat în domeniu.
La început a donat pentru libere și bonuri
A început să doneze sânge încă de la vârsta de 18 ani. Povestește că îi plăcea atunci să-l asculte pe Florin Chilian și i-a fost suficient să audă un îndemn al artistului pentru donare, făcut în cadrul unei campanii, pentru a se prezenta la Centrul de Transfuzii.
„Am donat o dată și apoi am văzut că am primit și liber de școală, pentru că pe atunci eram încă în liceu și a început să-mi placă. Apoi am văzut că mi-au dat și bonuri. Îmi amintesc că mai mergeam cu câțiva colegi de clasă, luam bonurile i le dădeam mamei, ea îmi dădea bani și ieșeam cu toții în oraș”, povestește Eduard.
A început apoi să doneze sânge de mai multe ori pe an, iar dosarul său de la Centrul de Transfuzii a tot început să crească și să se facă din ce în ce mai gros. Într-o zi, în urmă cu mai bine de doi ani, de curiozitate și-a numărat donările și a văzut că a depășit 40 de donări. Pentru că deja era prieten cu cei de la centru i-a rugat să-i spună care este sibianul cu cele mai multe donări și a aflat că este vorba despre un bărbat de 63 de ani care avea atunci 107 donări până la acea vârstă.
Citește și: Record de donatori la Centrul de Transfuzie Sibiu: În 27 de ani, de când suntem, nu am văzut atât de mulți
„Știu că am mers atunci la d-na doctor și am întrebat-o până la ce vârstă putem dona sânge și mi-a spus că până la 65 de ani. Mi-am făcut un calcul și am realizat că până la 65 de ani putea face peste 120 de donări. A fost momentul în care mi-am stabilit un țel. Mi-am propus ca până la vârsta de 42 de ani să ajung la 125 de donări. Din acel moment donez cât de des pot. În ultimii doi, trei ani ajung și la nouă donări pe an”, spune Eduard.
Dintr-o donare de sânge ajuți trei oameni, din afereză ajuți 5
Din anul 2007 și până în prezent a ajuns să aibă 74 de donări. Ceea ce-și dorește acum este să rămână sănătos să o poată face și mai departe.
Tânărul spune că, teoretic, se poate dona o dată la două luni, dar în aceste două luni, după 30 de zile de la prima donare, poți face afereză. Ce înseamnă asta?
„Mergi și donezi sânge, iar specialiștii de la Centrul de Transfuzii, cu ajutorul unui aparat cu centrifugă, separă anumite componente din sângele tău după care, sângele rămas este introdus, din nou, în organism. Sângele extras, afereza, este folosită pentru bolnavii de leucemie. Din ce am reținut eu, dintr-o pungă de sânge donat în mod normal ajuți trei oameni. Dintr-o donare de afereză ajuți cinci oameni”, explică Eduard.
Spune că de aproximativ trei ani donează și afereză, așa ajungând la cele nouă donări pe an.
Pe măsură ce s-a maturizat și-a schimbat și întreaga perspectivă cu privire la donarea de sânge. Dacă la început îl motivau liberele și bonurile acum vorbește despre cu totul altceva.
„Mi-am dat seama cât este de important este să donezi în momentul în care au început să mă sune de la centru că au nevoie de sângele meu. Eu am grupa 0 pozitiv și aveam, cred, în jur de 20 de donări când au început să mă sune că au nevoie de grupa mea. A fost momentul în care am realizat că ajut cu adevărat. Mi-am spus că și așa nu sunt eu un mare geniu ca să las ceva în urmă, în schimb pot ajuta cât mai mulți oameni care au cu adevărat și cu disperare nevoie de ajutor. Și cine știe? Poate printre ei se va număra și geniul acela care va revoluționa lumea”, spune zâmbind Eduard.
De fapt așa se și descrie, o persoană care iubește planeta, are grijă de ea, are spirit civic și căreia îi sunt dragi oamenii și nu se dă înapoi atunci când poate să ajute.
„Încercați să donați! Măcar o dată”
Un lucru de care este cu adevărat mândru este faptul că a reușit să-și convingă fratele și apropiații să doneze.
„Cred că i-am convins și prin faptul că eu donez atât de mult. Mereu glumesc spunându-mi că eu trebuie să trăiesc cel mai mult ca să-i pot salva pe toți. Dar i-am convins și luându-i cu mine ca să vadă cum este. Este important să nu-ți fie frică și să nu-ți fie rău”, spune Eduard.
De câte ori vorbește despre donarea de sânge, ochii i se aprind și vocea lui capătă inflexiuni vesele care îți demonstrează cât de mult îi place să ajute.
„Dacă mă crezi, de multe ori am impresia că și dorința asta mare a mea de a dona mă face să rămân sănătos. Pentru că am un scop. Este deja demonstrat cât de mult te poate ajuta psihicul în combaterea bolilor”, mai spune Eduard.
Nu îi este frică de ace, niciodată nu i-a fost rău și întotdeauna a donat din mâna stângă.
Citește și: Record de donatori de sânge la Sibiu, pentru ucraineni. În trei zile au donat 224 de sibieni
La Centrul de Transfuzii se simte ca acasă. A văzut multe acolo, inclusiv oameni cărora li se face rău și leșină, dar spune că nu este ceva ieșit din comun, iar personalul acționează repede în cazul lor și îi pune pe picioare.
Povestește că o donare durează șase, șapte minute, maxim, dar dintr-o mișcare de închidere și deschidere a pumnului poți face sângele să circule și mai repede, recordul lui fiind de 4 minute.
Mesajul lui Eduard pentru oameni este simplu, dar cât se poate de important.
„Încercați să donați! Măcar o dată. Nu este deloc greu și dacă te simți bine după, chiar merită să donezi. Cea mai prețioasă lecție pe care am învățat-o eu este că nu merită să donezi pentru ziua liberă sau pentru bonuri, ci pentru că ajuți pe cineva care, din păcate, are nevoie. Eu am donat și pentru oameni din alte orașe, pentru că o poți face. Trebuie doar să notezi numele persoanei pentru care vrei să donezi, indiferent în ce oraș din România se află acea persoană și sângele va ajunge la ea. Îi încurajez pe toți să doneze, nu doar pe tineri. Ideal este să ajungi să donezi până să fii obligat să o faci pentru un prieten sau pentru cineva din familia ta. În esență asta este problema. Toți vrem, toți ne dorim, dar ajungem în momentul în care o persoană apropiată are nevoie, când, de fapt, prin donarea de sânge asta reușim să facem, să nu mai fie nevoie”, spune Eduard.
Pentru a ajunge la Centrul de Transfuzii să donezi nu-ți trebuie decât dorință și o adeverință de la medicul de familie că ești clinic sănătos, atât.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: centrul de stransfuzii sibiu , cele mai multe donari , Eduard Gabriel Bohm , donare sânge sibiu , donare sange
Vizualizari: 5823
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
QWERTY
Acum 8 ore
A
Acum 8 ore
Sibian
Acum 9 ore
Un sibian vero
Acum 9 ore
Rob