Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Livia Mareș, directorul Centrului de Transfuzii Sibiu: „Impresionantă a fost noaptea cu incendiul de la Colectiv. Au venit mulți să doneze și au așteptat într-o liniște totală”

Livia Mareș, directorul Centrului de Transfuzii Sibiu: „Impresionantă a fost noaptea cu incendiul de la Colectiv. Au venit mulți să doneze și au așteptat într-o liniște totală”

Livia Mareș lucrează la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu de 27 de ani, mai exact din anul 1995, iar din decembrie anul trecut conduce acest centru. Într-un interviu acordat publicației Turnul Sfatului, biologul vorbește despre provocările unei unități cu spațiu puțin și deficit de personal, dar și despre realizări, obiective și despre cât de importantă este donarea de sânge și care este profilul donatorului sibian.

Citește și: Record de donatori la Centrul de Transfuzie Sibiu: În 27 de ani, de când suntem, nu am văzut atât de mulți

Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Lucrez în Centrul de Transfuzie Sanguină de 27 de ani, iar la conducerea lui am fost numită în decembrie anul trecut. Eu am terminat Facultatea de Biologie, deci sunt biolog. După ce am absolvit facultatea am găsit un post la Spitalul Orășenesc din Cisnădie. Asta s-a întâmplat prin 1991. Apoi, în 1995 a apărut un post de biolog la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu pe care l-am ocupat prin concurs. Am avut un director care a condus centrul până anul trecut în decembrie când s-a pensionat și de atunci mi s-a propus să preiau această funcție.

Cu ce gânduri ați plecat la drum în calitate de director?

Cu gânduri mari, dar nu știu câte dintre ele vor putea fi duse la bun sfârșit pentru că toate sunt legate de bani.

Din obiectivele pe care vi le-ați propus care este mai aproape de suflet?

S-au mai și îndeplinit dintre ele. De exemplu, nu aveam un generator de curent ceea ce era o mare problemă. Îl avem acum. Nu aveam suficiente congelatoare sau frigidere profesionale. Aveam, dar ca și cele alimentare fără monitorizarea temperaturii și alarme dacă scade sau crește temperatura. Ei bine, acum avem. De anul trecut și chiar si anul acesta am mai primit două congelatoare și suntem în regulă. Cea mai mare problemă pe care o aveam, dar care se va rezolva de săptămâna viitoare este informatizarea. În momentul de față avem un program de gestionare al donatorilor, însă care nu merge până la expediție sânge. Este doar pentru gestionarea la fișier a donatorilor. Astfel, în următoarele  două săptămâni ne informatizăm.

Va rămâne a doua mare problemă pe care nu știu când și cum o s-o rezolvăm. Este vorba despre spațiul de care dispunem. Spațiul pe care îl avem acum și care este de la începuturi a devenit insuficient și inadecvat. Ne-ar trebui un spațiu mult mai generos pentru că am primit aparatură multă, pe care am tot înghesuit-o, dar deja nu mai are loc. Nici curentul nu este gândit pentru consumul de acum, iar spațiul de primire al donatorilor și de circuit al acestora este destul de mic. Ne gândim la o mansardare, dar nu știu în ce măsură vom reuși pentru că această clădire, împreună cu spațiul, aparține de Ministerul Sănătății. Noi suntem aici, în curtea spitalului, dar avem spațiul nostru care este proprietatea Ministerului Sănătății și atunci doar împreună cu ei vom reuși să facem ceva în acest sens.

Există și un obiectiv pe termen scurt?

Da! Ne-am dori să achiziționăm câteva paturi de recoltare pentru colectă mobilă pentru că vrem să intensificăm și acest gen de colectă. Asta înseamnă că vom putea să ne deplasăm unde ne propunem. Ne-am dori să putem merge și noi către donatori. De exemplu, Mediașul își dorește colectă mobilă pentru că este mai ușor să mergem noi acolo. De exemplu, la un astfel de eveniment pe care l-am avut în luna mai au venit 70 de persoane. Vă dați seama că este mai ușor să mergem noi acolo decât să vină toți 70 aici. În acest scop ne-am dori și personal suplimentar, pentru că momentan avem un sigur medic la consultații și cu care ne descurcăm destul de greu în perioada concediilor când trebuie să aducem din afară pe cineva. Personalul este clar insuficient aici. Din această cauză ni se mai reproșează că programul este scurt. Dar să știți că noi am mai încercat să-l prelungim și nu am avut neapărat beneficii.

Citește și: Caravana de donare de sânge Untold ajunge în weekend la Sibiu. Abonamente gratis

Cum s-a schimbat și cum a evoluat donarea de sânge în toți acești ani?

În primul rând veneau mai puțini oameni să doneze. De-a lungul timpului numărul donatorilor a crescut, excepție făcând cei doi ani de pandemie. Deocamdată 2019 este anul care deține recordul absolut de donatori. Eu sper ca anul 2022 să fie mai bun decât 2019 pentru că are toate premisele. De exemplu, de la începutul anului acesta și până la 30 iunie au fost 5.771 de donatori. Comparativ cu 2019 această cifră este mai bună în aceeași perioadă.

2020 și 2021 au fost ani grei, în care accesul a fost mai dificil din cauza restricțiilor. Ce am mai observat este că s-a schimbat structura donatorului, iar asta mă bucură foarte mult. Dacă înainte veneau donatori mai mult pentru beneficiile pe care le aveau, care nu au fost mari niciodată și care au rămas de ani buni la aceeași valoare, eu văd că acum vin și mai mulți tineri, iar mulți nu mai vin pentru acele beneficii, ci pur și simplu au aflat că pot face un gest prin care să ajute oameni. Întotdeauna am mers pe această idee. Adică, da, dăm acele beneficii pentru că sunt acordate prin lege, dar aș vrea să fie cât mai mulți donatori care să nu vină pentru ele ci din bună credință.

Când au fost campanii, de exemplu am avut în primăvară campania „Sânge pentru Ucraina” au venit mulți tineri și nu numai, care stăteau liniștiți la coadă fără să plece indiferent de condiții. Cum a fost, de exemplu si în pandemie când am avut restricții cu privire la numărul de persoane care puteau fi lăsate înăuntru. Au fost zile în care a plouat sau era rece și totuși donatorii stăteau. I-am admirat mereu pentru că este un gest extraordinar să te duci undeva unde nu primești mai nimic, dimpotrivă dai tu ceva și totuși să stai chiar dacă ai văzut că este coadă, chiar dacă ai văzut că durează. Asta mi-aș dori. Așa mi-aș dori să fie donatorii care vin la noi.

În momentul de față putem vorbi despre o problemă reală în donarea de sânge?

O problemă reală este tot timpul pentru că mereu suntem la limita satisfacerii cererii. De exemplu și în Sibiu. Cererea de sânge a crescut constant de-a lungul anilor și asta pentru că fie sunt mai multe paturi în spital, fie sunt mai multe secții, sau avem un spital privat pe care nu l-am avut înainte și care este și el consumator de sânge. Chiar dacă a crescut și numărul donatorilor nu întotdeauna reușim să satisfacem toată cererea.

Și ce se întâmplă atunci când este cerere și nu aveți suficient sânge?

Avem pârghii, în sensul că, având o bază de date apelăm la donatori care vin pentru că îi chemăm noi. Poate nu aveau de gând să vină atunci, dar pentru că le spunem că avem nevoie, vin. Sau avem varianta să cerem sânge din alt județ. Asta facem de câte ori este nevoie. Pentru aceste situații avem o colaborare cu Ambulanța Sibiu și chemăm salvarea care se duce și transportă sângele.

În România există o bancă de sânge?

Păi, banca de sânge o are fiecare județ în parte. Noi practic avem banca de sânge pentru județul Sibiu și fiecare județ are centrul lui de transfuzie, pentru că noi deservim tot județul Sibiu. Nu mai este un al centru.

Atunci putem vorbi de un profil al donatorului?

Da, bărbații sunt cei care donează mai mult. V-am spus că de la începutul anului am avut peste 5.700 de donatori. Dintre aceștia 3.681 au fost bărbați și femeile 2090. De asemenea, mai mulți sunt  cei care vin în mod repetat decât cei care vin o dată sau ocazional și tot mai mulți sunt cei care vin regulat. Ca și grupă de vârstă cel mai mult donează cei între 31 și 40 de ani.  

La nivel național cam pe ce loc se situează Sibiul atunci când vorbim despre donarea de sânge?

Din acest punct de vedere situația variază de la un an la altul, dar aș putea spune că suntem undeva între locul 10 și locul 15 dintre toate cele 42 de județe ale țării dacă punem și Bucureștiul. Poate locul 12 sau 13 ca și număr de donatori raportat la mia de locuitori, pentru că nu contează efectiv numărul de donatori ci și cât de mare este județul. Pentru că sunt județe mari și acolo este normal ca numărul de donatori să fie mai mare.

Citește și: Record de donatori de sânge la Sibiu, pentru ucraineni. În trei zile au donat 224 de sibieni

În toți acești ani în care ați lucrat la Centrul de Transfuzii v-a impresionat ceva în mod deosebit?

A fost un moment care m-a impresionat în mod deosebit și care mi-a rămas în minte. Noaptea aceea cruntă cu incendiul de la Colectiv. Sibienii s-au mobilizat și au venit în număr foarte mare să doneze sânge. Când vezi atâția oameni care vin și stau cuminți la coadă pentru a le veni rândul să doneze ai un sentiment care îți umple sufletul. Mai impresionant de atât a fost faptul că așteptau într-o liniște totală. Eu eram în laborator lângă sala de așteptare și nu auzeam nimic. De obicei dacă vin mai mulți și se cunosc între ei, mai vorbesc, mai râd, mai fac o glumă, dat atunci așteptau într-o liniște totală.

Ce ar trebui să facă și ce nu donatorii înainte de a veni la Centrul de Transfuzii? De exemplu pot mânca?

Ei nu trebuie neapărat să facă lucruri speciale, dar dacă și-au propus să vină într-o anumită zi să doneze este bine cu o zi înainte, nu neapărat să țină un regim strict, dar să fie un regim fără grăsimi, fără alcool. Pot consuma și aici, la sediu, înainte de donare un sanviș sau ceva ușor. Dacă mănâncă cu o oră, două înainte de donare, nu se modifică nimic în sânge. Este chiar indicat uneori pentru că nu riști să ți se facă rău. Dar revin, donatorii trebuie să se gândească că acel sânge va ajunge la cineva. Să se gândească dacă ei ar fi să primească sângele cum ar vrea să fie și atunci vor ști ce pot mânca. De asemenea, trebuie să nu se știe cu niciun fel de boli cronice care ar putea afecta primitorul, să răspundă cinstit la chestionarul pe care trebuie să-l completeze.

Fumătorii pot dona?

Da, pot dona, doar că nu este indicat ca nici înainte, nici după donare să fumeze. Asta și pentru protecția lor personală. Aceste criterii de excludere atunci când au fost gândite au fost gândite astfel încât sângele să fie în beneficiul bolnavului, să nu-i facă niciun rău, dar în același timp nici donatorului să nu-i facă vreun rău faptul că a donat o cantitate de sânge.

Și dacă tot ați adus vorba este o cantitate standard de sânge care se recoltează de la donatori sau se stabilește în funcție de anumite criterii, cum sunt cele de greutate, să spunem?

Este o cantitate standard care este programată de aparat, deci nu există riscul de a se recolta mai mult sânge decât trebuie, dar se poate întâmpla să se recolteze mai puțin dacă cumva donatorul leșină sau are o stare de rău.

Care este această cantitate?

Se recoltează 400, maxim 450 de mililitri. Acolo în pungă este și o soluție anticoagulantă și împreună nu trebuie să depășească 450 de mililitri.

Există o grupă de sânge la care suntem deficitari?

Grupele necesare sunt în funcție de pacienți. Dacă se nimerește ca într-o zi să fie nevoie de sânge de aceeași grupa și Rh în mai multe locuri, pe mai multe secții  acolo ar fi problema. Mai ales pe Rh-ul negativ. Acolo întotdeauna întâmpinăm dificultăți, în sensul că bolnavii care au Rh negativ pot să primească doar sânge cu Rh negativ. Acesta este răspândit în populație cam 20%, restul de 80% avându-l pozitiv.

Aveți și aplicații care să-i ajute pe donatori să se programeze?

Da! Avem aplicația Donorium prin care se pot face programări, însă locurile pe această aplicație sunt limitate tocmai pentru a putea da acces și celor care vin să doneze și nu știu, nu pot sau nu vor să folosească aplicația. Dacă nu mai sunt locuri pe aplicație pot veni fără programare. Nu trebuie neapărat să se programeze. Am făcut aplicația pentru cei care nu au timp și pentru cei care pot ajunge numai la o anumită oră. Își vor face programare și vor intra la ora aleasă fără să mai aștepte la rând.

Cum v-ați dori să perceapă oamenii donarea de sânge?

Mi-aș dori foarte mult ca toți să înțeleagă că faptul de a dona sânge în sine este un gest măreț care nu trebuie făcut doar pentru o recompensă. Răsplata ta este binele  pe care-l faci. Este un beneficiu instant. Eu știu sigur că toți cei care au venit din convingere că fac un bine deja se simt mai fericiți când pleacă de la noi. Știți cum este? Foarte mulți dintre oameni își dau seama cât de important este sângele doar atunci când au pe cineva apropiat internat în spital și este nevoie de sânge. Dacă sângele lipsește vin apropiații pacientului și vor să doneze, dar eu spun că este frumos si benefic ca acel sânge să fie acolo deja când ai nevoie de el. Și ca să fie acolo trebuie ca fiecare om care se simte sănătos să se gândească de două, trei ori pe an să doneze sânge. Nu trebuie mai mult.

Citește și: Zece jandarmi sibieni au donat sânge, în cadrul unei campanii naționale

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Noaptea când pompierii au mințit ca nu cunoșteau obiectivul Colectiv.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus