Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Care este diferența dintre oftalmolog, optometrist și optician. Explicațiile unui medic oftalmolog sibian

Care este diferența dintre oftalmolog, optometrist și optician. Explicațiile unui medic oftalmolog sibian

Nu o dată auzim că opticile medicale oferă consultații gratuite în urma cărora putem pleca acasă cu sau fără ochelari. Cel mai adesea, însă, acolo găsim optometriști și nu medici oftalmologi. De asemenea ne este familiar și termenul de optician însă cu ce se ocupă el mai exact ne este neclar. Reporterul Turnul Sfatului a discutat cu medicul oftalmolog Dan Stănilă pentru a clarifica diferența dintre cei trei termeni.  

Citește și: „Proiect. Vouchere pentru copiii din învăţământul primar pentru control oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari”

Medicul oftalmolog Dan Stănilă explică faptul că singurul care are facultate de medicină este medicul oftalmolog. Optometristul și opticianul au doar cursuri tehnice.

Acesta precizează că la medicul oftalmolog trebuie mers atunci când se impune un consult oftalmologic complet.

„Trebuie să facem foarte bine diferența între afecțiunile oftalmologice. Acestea se împart în două mari categorii. O dată avem afecțiunile legate de viciile de refracție, când nu avem o boală organiză a ochiului. Un viciu de refracție este atunci când imaginea nu se formează pe retină. Aici avem miopia, hipermetropia și tipurile de astigmatism. Deci ochiul nu este bolnav, nu suferă nicio structură a globului ocular, dar imaginea este neclară pentru că nu se formează pe imaginea retinei, ci se formează înaintea sau în spatele retinei și atunci trebuie să găsim o corecție optică, fie cu ochelari, fie cu lentile de contact”, spune medicul.

Cealaltă mare categorie a afecțiunilor oftalmologice sunt bolile organice unde aven afecțiuni ale corneei ale cristalinului, ale retinei, ale sclerei, ale conjunctivei și multe alte patologii ale ochiului. Medicul sibian spune că partea aceasta o poate trata doar oftalmologul, el fiind singurul care are competențe în acest sens. Medicul oftalmolog este găsit în spitale sau în cabinete medicale.

Cu ce se ocupă optometristul

Dr. Dan Stănilă spune că optometristul are competențe în măsurarea vederii, în stabilirea refracției oculare și în prescripția de ochelari. Acesta se poate ocupa doar de viciile de refracție, prima categorie. Optometristul poate face doar măsurătorile și determină refracția.

diferențe oftalmolog optometrist optician ochelari

„Optometristul este găsit în optici medicale, acolo unde se vând ochelari. Optometristul dacă vede că nu poate rezolva problema pacientului, în cazul în care prescrie ochelari, dar pacientul are în continuare probleme, atunci îl trimite la un oftalmolog. De exemplu cum este cataracta, care este o patologie comună, mai ales la persoanele mai în vârstă. Dacă cristalinul nu mai este transparent putem purta orice fel de ochelari vrem, că este degeaba, omul nu va vedea mai bine”, mai spune medicul oftalmolog.

Citește și: „Premieră în chirurgia oftalmologică din Transilvania, în rețeaua Dr. Holhoș”

O altă diferență dintre oftalmolog și optometrist este aparatura de care dispun. La optică se va găsi un autorefractometru, fiind cel mai comun aparat folosit pentru măsurarea refracției oculare și pentru determinarea dioptriilor. Și mai găsești eventual un mens metru cu care măsori puterea optică a lentilei. Este folosit pentru verificarea ochelarilor.

Cu ce se ocupă opticianul

Opticianul este tehnicianul care se ocupă cu confecționarea ochelarilor. El este cel care preia rețeta venită de la oftalmolog sau de la optometrist și pe baza acelei rețete face ochelarii. Asta înseamnă că el comandă lentilele, are rama aleasă, șlefuiește lentilele și le montează în ramă.

Citește și: Clinica Ofta Total, servicii complete de oftalmologie: Ne pregătim pentru transplantul de cornee

„Opticianul este cel care confecționează ochelarii. El preia rețeta, pacientul își alege rama și el se ocupă de comandarea lentilelor prescrise de către oftalmolog sau optometrist pentru că ambii au această competență și după ce preia lentilele, pentru că acestea nu vin niciodată pe forma ramei, ci în formă sferică, opticianul, cu ajutorul unei mașini automate de șlefuit, dă forma lentilei după ramă și o montează”, spune dr. Dan Stănilă.

Oftalmologul cuprinde și ramura optometristului, dar nu și pe cea a opticeanului.

Citește și: Sfaturile unui oftalmolog de la pediatrie: Când școala este exclusiv on-line este indicat un consult oftalmologic

medic oftalmolog vs optometrist vs optician

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Dorin

Acum 1 lună

O familie de medici de excepție . Felicitări !
Raspunde

CA

Acum 1 lună

Baiatu' lu' mama... cum o fi sa primesti absolut totul de-a gata in lumea asta?? Sa ai totul asigurat?? ... sa dea un interviu dl dr si pe tema aceasta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus