Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Actualizare: Eugen Sabău, românul care și-a împușcat colegii a fost eutanasiat astăzi în Spania. Ultima dorință i-a fost refuzată

Actualizare: Eugen Sabău, românul care și-a împușcat colegii a fost eutanasiat astăzi în Spania. Ultima dorință i-a fost refuzată

Actualizare: Românul Marin Eugen Sabău a fost eutanasiat, la spitalul penitenciarului Terrass din Spania, potrivit presei din această țară. Românul a devenit primul deținut din Spania care a obținut dreptul de a fi eutanasiat, după ce această țară a legalizat sinuciderea asistată în 2021.

Știre inițială: Marin Eugen Sabău va fi eutanasiat astăzi, pe 23 august. Românul și-a câștigat dreptul la o moarte asistată, după ce a făcut un atac armat la sediul firmei la care lucra, în Spania, în decembrie 2021. Însă, ultima dorință i-a fost respinsă, scriu cei de la știridiaspora.ro

Tribunalul de instrucție 5 din Tarragona a respins eliberarea lui Eugen Sabău, cu o zi înainte ca acesta să fie eutanasiat. Avocatul lui Sabău ceruse libertatea clientului său pentru ca acesta să-și ia rămas bun de la familie dintr-un spital convențional, dar justiția a decis că acesta va rămâne în celulă. Este decizia luată de șefa instanței, Sònia Zapater, cu o zi înainte ca deținutul să fie eutanasiat, pentru că ea consideră că ar putea exista riscul de a fugi.

Cererea de libertate a fost prezentată pe 16 august, însă abia luni judecătorul a dat decizia. Magistratul i-a refuzat libertatea susținând că există indicii ale săvârșirii mai multor infracțiuni de tentativă de omor, în același timp ca în cazul în care deținutul este transferat la un spital convențional, „orice terț, membru de familie sau prieten, ar putea accesa cu ușurință și facilitează evadarea”. În plus, judecătorul subliniază că „în niciun moment acuzatul nu și-a cerut scuze victimelor și nici nu a dat semne de pocăință”.

Cazul lui Marin Eugen Sabău implică o ciocnire a drepturilor, fără precedent până acum în Spania: dreptul lui Sabău la o moarte demnă și dreptul victimelor sale la protecție judiciară efectivă, mai scriu cei de la știridiaspora.ro.

Procedura prin care va muri a fost stabilită de medicul lui. Bărbatul va fi întâi sedat, apoi i se va administra injecția letală. Decesul se produce în circa 5-10 minute, fără suferință. Spitalul penitenciar nu a comunicat deocamdată că procedura ar fi avut deja loc. Sabău se poate răzgândi până în ultima clipă.

Românul de 45 de ani a împușcat trei colegi și doi polițiști în timpul unui atac armat la fostul loc de muncă din Tarragona. În timpul intervenției poliției, Sabău a fost rănit grav, a paralizat și având dureri foarte mari și a cerut să fie eutanasiat, potrivit avocatului acestuia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Constitutional Court of Spain nu cartelul mafiot CCR.
Raspunde

Un jurist

Acum 1 an

Pentru Emil și nu numai: În România și MAREA MAJORITATE a ȚĂRILOR din UE și din LUME fapta medicului și a persoanelor implicate direct este o in CRIMĂ (pe bună dreptate) și e pedepsită ca atare de legislația penală. În toate aceste state din UE și din Lume NU este recunoscut un drept constițional la o așa-zisă moarte demnă și nici curțile constituționale nu au interpretat altfel textele constituțiilor. În cazul României Noul Cod penal pedepsește această faptă cu până la 5 ani închisoare: Articolul 190 Uciderea la cererea victimei Uciderea săvârșită la cererea explicită, serioasă, conștientă și repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferințe permanente și greu de suportat, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Primul criminal roman eutanasiat de spanioli.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus