Miercuri,
28.02.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Președintele Camerei de Comerț a României: “Statul e vinovat de prețurile mari la energie”. Cere subvenții achitate din profitul Romgaz și Hidroelectrica

Președintele Camerei de Comerț a României: “Statul e vinovat de prețurile mari la energie”. Cere subvenții achitate din profitul Romgaz și Hidroelectrica

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, consideră că vinovat pentru escaladarea alarmantă a prețurilor la energie este statul român.

El susține că suma de 2,7 miliarde de lei, în loc de 30 miliarde de lei, alocată la rectificarea bugetară Ministerului Energiei este îndreptățită pentru că principalul producător de energie este chiar ministerul, informează Europa FM.

Faptul că premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Energiei şi ANRE să prezinte, pe 22 august, situaţia pieţei de energie şi rezultatele implementării compensării este strict problema guvernului, a opinat, într-un interviu pentru Europa Fm, președintele CCIR, Mihai Daraban.

”Marea problemă este că producătorul este de stat și face niște profituri care depășesc orice imaginație. Producătorul are un acționar majoritar. Se numește Ministerul Energiei”, spune Daraban.

El a dat ca exemplu Hidroelectrica, care a avut un profit de 3,8 miliarde de lei și a împărțit deja dividentele, dar și Romgaz, care are în conturi 750 milioane de lei.

Soluția pentru ca prețurile la electricitate și gaze să fie mai mici este tot în ograda statului – spune Daraban – nu la distribuitorii de energie care au prețuri reglementate de ANRE.

Urmând exemplul altor state din vestul Uniunii Europene, trebuie revenit și la anumite sectoare care produceau energie clasică, precum mineritul, a încheiat Mihai Daraban.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Rob

Acum 1 an

Am mai zis la o știre similară cum producatorii de energie înregistrează profituri recor pe speculă fără nici o justificare. La momentul ăla au sărit peneliștii (sau pesediștii, că acum sunt același lucru) de serviciu din comentarii, că distribuitorii, că liberalizarea și aberații de genul. Aș zice că ar fi bine să aveți puțină coloană vertebrală, măcar ca și cetățeni, dar apartenența politică vine cu colapsul cerebral. Vă vedeți la alegeri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus