Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiul, după Cluj în clasamentul scumpirii pieței imobiliare. Analist: Vânzătorii de locuințe nu mai pot ține de prețuri, cresc marjele de negociere

Sibiul, după Cluj în clasamentul scumpirii pieței imobiliare. Analist: Vânzătorii de locuințe nu mai pot ține de prețuri, cresc marjele de negociere

Prețurile de pe piața imobiliară par să fi atins maximul ultimilor ani, urmând o scădere, e concluzia unei analize realizate de Wall-Street.ro.

Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare, spune că alături de Cluj, Sibiul a avut cele mai mari creșteri pe piață, la nivel național, însă în ultima perioadă pare că există un semnal că vânzătorii sunt dispuși la mai multe negocieri pentru a vinde locuințele ori terenurile.

După ce începuse anul 2022 în forță, în ultimele luni piața rezidențială a început să dea semne de ezitare, cu un ritm de creștere al prețurilor mult mai temperat, cu semne că volumul tranzacțiilor va scădea în a doua parte a anului, dar și cu o diferență mult mai mare între prețurile de listare și cele de tranzacționare, scrie Wall-Street.ro.

„E ca la jocul cu două echipe care trag aceeași sfoară în direcții opuse – de la cele care temperează avântul pentru achiziții imobiliare, precum creșterea consecutivă a dobânzilor la credite și a inflației care afectează puterea de cumpărare, în contextul general instabil, până la cele care conduc la mărirea prețurilor în continuare – gradul încă foarte bun de accesibilitate a locuințelor, nevoia locativă neacoperită și presiunile cu care se confruntă dezvoltatorii – costuri în creștere și proiecte blocate”, a explicat Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare.

Piața a încetinit la începutul verii

Potrivit acestuia, la nivel național, anul 2022 a debutat cu creșteri ale prețurilor la apartamente, urmând linia ascendentă trasată de 2021. După ce ianuarie, februarie și chiar martie au continuat în ritmul de creștere prevăzut, luna aprilie a fost prima cu o creștere mai modestă. Luna mai a adus înapoi trendul ascendent anterior, dar curba de creștere a încetinit mai evident în lunile iunie și iulie.

„Uitându-ne la evoluția prețurilor din iulie 2021 până în 2022, remarcăm cele mai mari creșteri de preț la apartamentele din Cluj-Napoca (+20%), Sibiu (+17%) și Iași (+15%), iar cele mai mici la Timișoara (+6%), București și Constanța (+8%).

Privind însă doar spre ultimele două luni, iulie 2022 versus iunie 2022, identificăm prețuri în scădere, deocamdată foarte timid, de până într-un procent, la apartamentele vechi din București, Craiova și Oradea”, a mai indicat Răzvan Voicu.

Marja de negociere este de 3-5 ori mai mare în acest moment decât era în urmă cu un an, semn că vânzătorii nu pot ține de prețurile solicitate, spune acesta.

Vânzările imobiliare în Sibiu: mai slab în iulie, față de 2021, dar mai bine pe primele 7 luni

Conform datelor ANCPI, în județul Sibiu s-au vândut în luna iulie a acestui an 1.029 de imobile, în total. Dintre acestea, 216 au fost proprietăți agricole, 285 au fost proprietăți cu construcții, iar 232 de proprietăți fără construcții.

În comparație, în iulie 2021, au fost în total 1.097 de tranzacții. 91 dintre acestea au vizat terenuri agricole, 3 terenuri neagricole, 337 de proprietăți cu construcții și 314 proprietăți fără construcții.

În perioada ianuarie – iulie 2021 erau vândute în județul Sibiu 6.258 de proprietăți, în timp ce în acest an, în aceeași perioadă s-au vândut 7.007 proprietăți.

Prețuri ca în 2009

1.751 de euro pe metru pătrat este prețul estimat acum al locuințelor în Municipiul Sibiu, arată o statistică realizată de imobiliare.ro, în Sibiu.

Statistica ce urmărește evoluția prețului în ultimii 14 ani arată că datele de astăzi sunt încă departe de ce se întâmpla în urmă cu 14 ani, înaintea crizei imobiliare din 2009.

”Indicele imobiliare.ro reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site de către agenţiile imobiliare şi proprietari”, explică datele graficului.

Înaintea crizei din 2009, prețul aprtamentelor în Sibiu era de 2.058 de euro/ metru pătrat, iar de atunci a scăzut la un minim de 821, în decembrie 2014.

Citește și: Imobiliare: Prețul pe metru pătrat în Sibiu încă nu se apropie de cel de dinaintea crizei din 2009. Ce se întâmplă pe piață

Tranzacțiile vor scădea în a doua parte a anului

În ceea ce privește numărul tranzacțiilor, managerul de la Storia.ro spune că în anul 2021 a fost unul record, datele ANCPI arătând că anul trecut s-a încheiat cu un număr de tranzacții de unități individuale cu 49% mai mare decât în 2020, care la rândul său fusese cu 8% peste 2019, dar în 2022, evoluția din ultimele luni indică o evoluție descendentă pentru a doua parte a anului.

„Iunie și iulie au fost însă amândouă sub nivelul atins în 2021, ceea ce ne indică posibilitatea unei scăderi a numărului de tranzacții în a doua parte a anului. Când tragem linie la final de 2022, ne așteptăm să ajungem la un număr total de tranzacții sub cel din 2021 cu aproximativ 10-15%, dar peste cel din 2020”, spune Răzvan Voicu.

Din căutările utilizatorilor Storia.ro reiese că cele mai dorite locuințe sunt apartamentele de 3 camere (28,3% din căutări), urmate de cele de 2 camere (27,1%). Podiumul se încheie cu case, căutate de 19,5% dintre utilizatori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Denisa unghii cu gel

Acum 1 an

Arhitecților mult peste Dubai, M. Viteazu peste Manhattan și Ciresica peste Coasta de azur! Sa fim mândri ca suntem sibieni! Oricum, prefer satul nostru condus de fosilele de sasalai fata de Clujul ăla care mi se pare un ghetou la prețuri de Las Vegas, plus că mult mai fuduli decât noi, ceea ce e extrem de greu.
Raspunde

Marioara Vecerzan

Acum 1 an

Este normal ca pretul locuintelor din burgul nostru sa creasca si in curand vor depasi cu mult cele din Cluj, unde preturile sunt umflate artificial datorita moldovenilor evazionisti care se muta in Ardeal sau isi trimit beizadelele la facultate unde dau de droguri si alte pacate si ajung boschetari. In Sibiu lucrurile stau altfel, personal cunosc mai mult de 10 persoane, buni crestini, cu situatie materiala foarte buna, care s-au mutat aici din Luxembourg, Zurich si Monte Carlo. Ne mandrim cu preturi mari pentru imobiliare si votam in continuare FDGR, nu lichele peneliste tradatoare de neam si tara!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Daca locuiesti intr-o hruba ce se darama pe tine, dar care are valoare mare te incalzeste cu ceva? Cine vinde ceva de obicei cumpara altceva. Cresterea mare si nejustificata a preturilor este doar specula creata de agentiile de imobiliate pentru a avea incasari mai mari coroborat cu lacomia vanzatorului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus