1.751 de euro pe metru pătrat este prețul estimat acum al locuințelor în Municipiul Sibiu, arată o statistică realizată de imobiliare.ro, în Sibiu.
Statistica ce urmărește evoluția prețului în ultimii 14 ani arată că datele de astăzi sunt încă departe de ce se întâmpla în urmă cu 14 ani, înaintea crizei imobiliare din 2009.
”Indicele imobiliare.ro reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site de către agenţiile imobiliare şi proprietari”, explică datele graficului.
Înaintea crizei din 2009, prețul aprtamentelor în Sibiu era de 2.058 de euro/ metru pătrat, iar de atunci a scăzut la un minim de 821, în decembrie 2014.
Acest indice însă nu ia în calcul marja de negociere variabilă de la o tranzacţie la alta care determină preţul final al tranzacţiei, având la bază doar prețul cerut de către proprietari.
Creștere de 20% a prețurilor în imobiliare în Sibiu. Pe primul loc din țară, după KIWI Finance
Preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor a urcat în medie cu 7,4% în primul trimestru din acest an, faţă de media ultimelor luni din 2021, potrivit unui comunicat al KIWI Finance, remis, marţi, Agerpres. Prin comparație, creșterea în Sibiu este de 20%, cea mai mare din țară.
Preţul a avut ca principali vectori de creştere Bucureştiul, alături de Sibiu, Ilfov, Braşov şi Oradea, unde majorarea preţurilor medii din tranzacţii a depăşit 10%, potrivit Indexului imobiliar KIWI Finance, indicele de accesibilitate rămânând la un nivel sustenabil. În fapt, creşterea fiecărui segment în parte (apartamente şi case) a fost de circa 9%-10% în primul trimestru, ea fiind "mascată" de creşterea puternică a ponderii caselor în total vânzări.
Nesiguranță în viitor, pe piața imobiliară
Deși prețurile la apartamente cresc, piața locuințelor noi este în impas: pe de o parte, costurile mari cu energia, combustibilii și materialele de construcții au scumpit apartamentele, pe de alta, oamenii nu-și mai permit să ia credite.
2022 se anunță un an complicat pe piața imobiliară. În București, prețurile sunt atât de mari, încât oamenii ezită să mai facă achiziții. Mai ales de când inflația a crescut galopant.
La Sibiu, statistica arată o scădere drastică a numărului vânzărilor în aprilie, față de martie. Dacă în martie numărul total al vânzărilor din domeniul imobiliar era de 1.432, în aprilie, acesta a scăzut la 864.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5159
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Dobrota
Acum 7 ore
Gica
Acum 7 ore
Gigi
Acum 7 ore
Iulian dorian pirtz
Acum 8 ore
Mihai