Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Imobiliare: Prețul pe metru pătrat în Sibiu încă nu se apropie de cel de dinaintea crizei din 2009. Ce se întâmplă pe piață

Imobiliare: Prețul pe metru pătrat în Sibiu încă nu se apropie de cel de dinaintea crizei din 2009. Ce se întâmplă pe piață

1.751 de euro pe metru pătrat este prețul estimat acum al locuințelor în Municipiul Sibiu, arată o statistică realizată de imobiliare.ro, în Sibiu.

Statistica ce urmărește evoluția prețului în ultimii 14 ani arată că datele de astăzi sunt încă departe de ce se întâmpla în urmă cu 14 ani, înaintea crizei imobiliare din 2009.

”Indicele imobiliare.ro reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site de către agenţiile imobiliare şi proprietari”, explică datele graficului.

Înaintea crizei din 2009, prețul aprtamentelor în Sibiu era de 2.058 de euro/ metru pătrat, iar de atunci a scăzut la un minim de 821, în decembrie 2014.

Acest indice însă nu ia în calcul marja de negociere variabilă de la o tranzacţie la alta care determină preţul final al tranzacţiei, având la bază doar prețul cerut de către proprietari.

Citește și: Cum afectează războiul din Ucraina piața imobiliară din Sibiu. ”Am clienți care vor să investească 600-700 de mii de euro. Banii nu mai sunt de ținut în bancă”

Creștere de 20% a prețurilor în imobiliare în Sibiu. Pe primul loc din țară, după KIWI Finance

Preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor a urcat în medie cu 7,4% în primul trimestru din acest an, faţă de media ultimelor luni din 2021, potrivit unui comunicat al KIWI Finance, remis, marţi, Agerpres. Prin comparație, creșterea în Sibiu este de 20%, cea mai mare din țară.

Preţul a avut ca principali vectori de creştere Bucureştiul, alături de Sibiu, Ilfov, Braşov şi Oradea, unde majorarea preţurilor medii din tranzacţii a depăşit 10%, potrivit Indexului imobiliar KIWI Finance, indicele de accesibilitate rămânând la un nivel sustenabil. În fapt, creşterea fiecărui segment în parte (apartamente şi case) a fost de circa 9%-10% în primul trimestru, ea fiind "mascată" de creşterea puternică a ponderii caselor în total vânzări.

Citește și: Index imobiliar: Sibiul are cea mai mare scumpire din țară a prețului pe metru pătrat, în primul trimestru din 2022

Nesiguranță în viitor, pe piața imobiliară

Deși prețurile la apartamente cresc, piața locuințelor noi este în impas: pe de o parte, costurile mari cu energia, combustibilii și materialele de construcții au scumpit apartamentele, pe de alta, oamenii nu-și mai permit să ia credite.

2022 se anunță un an complicat pe piața imobiliară. În București, prețurile sunt atât de mari, încât oamenii ezită să mai facă achiziții. Mai ales de când inflația a crescut galopant.

La Sibiu, statistica arată o scădere drastică a numărului vânzărilor în aprilie, față de martie. Dacă în martie numărul total al vânzărilor din domeniul imobiliar era de 1.432, în aprilie, acesta a scăzut la 864.

Citește și: Se domolește frenezia imobiliară: 2022, un an complicat. Apartamentele sunt tot mai scumpe, oamenii încep să se ferească de credite

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Teo

Acum 2 luni

Sunt preturi destul de mari, cat sa se mai mareasca...?
Raspunde

Sandokan

Acum 2 luni

Atat timp cat va exista cerere, preturile nu vor scadea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 luni

păi nu plânge psd-ul că românii e săraci?
Raspunde

Dd

Acum 2 luni

Vedeti si comparatia ratei de schimb Euro/Leu 2009 vs 2022!
Raspunde

Mircea

Acum 2 luni

Ce abureli!!! Adica daca acelasi apartament era 55.000 in 2019 si acum e 85.000 cum nu au ajuns preturile la acelasi nivel a in 2019??!!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Nu cred nici macar jumatate din ce scrie in acest articol si in studiul / statistica facuta de imobiliare.ro. Piata de imobiliare stagneaza de mult timp la fel si preturile care sunt exagerat de mari pentru ce ofera, raportat la salariul mediu din tara, evident.
Raspunde

Evaluator-imobiliar

Acum 2 luni

Există riscul tot mai mare ca în următoarele 6 luni piaţa imobiliară din România să se blocheze. Motivele sunt mai multe, dar mă opresc la 2: 1. ROBOR actual este 6,23%, iar IRCC este 4,8% nimeni nu plăteşte ( încă) aceste dobânzi la creditele ipotecare. Iar frânarea puternică a creditării va avea ca și rezultat scăderea și mai mult a tranzacțiilor și apoi după o perioadă de 6-12 luni și a prețurilor 2. în America solicitările pentru creditele imobiliare sunt la minimul din ultimii 22 ani. integral articolul aici https://evaluator-imobiliar.ro/tendinte-imobiliare-2022/
Raspunde

Garfield

Acum 2 luni

Cât timp toate s-au scumpit peste tot in Europa, nu doar la noi, cât timp o întreagă țară (Ucraina) va trebui reconstruită - preturile materialelor de construcții vor crește, fapt ce va menține sau chiar crește în continuare prețul pe piața imobiliară. Că nu o să isi permită cei mai mulți să plătească acest prețuri corelat cu faptul că băncile restrâng creditarea, e altă poveste. Dar e foarte puțin probabil că prețurile vor scădea spectaculos pe piața imobiliară in viitorul apropiat.
Raspunde

Mioara

Acum 2 luni

Nu se mai vând apartamentele cum se vindeau. Cred că șacalii imobiliari și-au făcut planuri degeaba!
Raspunde

V

Acum 2 luni

Piata regleaza totul, nu conteaza cum ni se par noua preturile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus