Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

„Creăm o echipă nouă de actori la Sibiu, cu studenți din anul I. Nimeni nu a făcut așa ceva în lume”. Trei premiere la TNRS în septembrie

„Creăm o echipă nouă de actori la Sibiu, cu studenți din anul I. Nimeni nu a făcut așa ceva în lume”. Trei premiere la TNRS în septembrie

„MASS”, „Jocuri, Vorbe, Greieri...” și „Romeo și Julieta” sunt denumirile pieselor care vor fi prezentate publicului sibian în premieră în luna septembrie. Fiecare spectacol conține, la rândul său, câte un element de noutate - unul este realizat după un text ce va răsuna în premieră mondială la Sibiu, chiar dacă anterior a fost realizat un film nominalizat la Premiile BAFTA; iar în altul distribuția este alcătuită din studenți de anul I, fără nicio experiență pe marile scene, fiind o premieră mondială, potrivit directorului Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

După finalizarea ediției 2022 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), Constantin Chiriac, a anunțat pregătirile pentru cinci premiere care vor fi aduse pe scenă, în regia lui Silviu Purcărete, Andriy Zholdak, Andrei și Andreea Grosu, Hunor Horvath și Bogdan Sărătean. Trei dintre acestea vor avea loc în această lună, septembrie, iar regizorii au fost prezenți astăzi la Sibiu pentru a prezenta piesele.

„MASS” – un spectacol dureros

Chiar astăzi, la ora 19:00 și mâine la aceeași oră va avea loc avanpremiera, respectiv premiera spectacolului „MASS”, de Fran Kranz, în regia lui Andrei și Andreea Grosu. Este vorba despre o coproducție TNRS și Unteatru, astfel că o altă premieră va avea loc și la București. Spectacolul îi are în distribuție pe patru actori celebri, inclusiv doi dintre ei cunoscuți publicului sibian: Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki și Marius Turdeanu. Scenografia este semnată de Vladimir Turturica.

„Acest spectacol este o fericită colaborare între TNRS și UNTEATRU, alături de regizorii Andrei și Andreea Grosu, care au cucerit publicul sibian cu minunatele producții realizate pentru scena noastră. Distribuția reunește actori ai celor două teatre. De la UNTEATRU îi avem pe Mihaela Trofimov și Richard Bovnoczki, prezenți în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, în Domnișoara Iulia, unul dintre cele mai căutate spectacole românești ale ediției din acest an. Din partea TNRS, distribuția este completată de îndrăgiții actori Ofelia Popii și Marius Turdeanu. Ne dorim ca această coproducție, care deschide seria spectacolelor din toamnă, să fie o nouă șansă de a ne bucura de teatru și de a celebra frumusețea de pretutindeni”, a declarat Constantin Chiriac, directorul TNRS și președintele FITS.

Textul pentru acest spectacol este scris de Fran Kranz, actor și regizor american, care a avut roluri proeminente în filmele The Cabin in the Woods și Much Ado About Nothing. În 2012, a jucat rolul lui Bernard în Death of a Salesman, începându-și cariera pe Broadway, care a continuat cu You Can't Take It with You din 2014. Kranz și-a făcut debutul regizoral cu Mass (2021), care a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance și a fost apreciată de critici.

Andrei și Andreea Grosu spun că l-au contactat pe Kranz în ideea de a transpune subiectul într-un spectacol de teatru și au fost plăcut surprinși să afle că, de fapt, textul a fost scris pentru teatru. A fost însă adaptat pentru film anul trecut. La festivitatea premiilor BAFTA, filmul a obținut o nominalizare pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

„După ce am văzut filmul, ne-a fost dificil să găsim actorii. Deoarece doi sunt de la Sibiu, ne-am gândit la o coproducție. Textul e în premieră mondială, pentru că suntem primii care am ajuns la autorul lui și care a acceptat să colaboreze cu noi fără nicio ezitare”, au spus Andreea Grosu în cadrul conferinței de prezentare de la TNRS. „Textul e unul foarte greu. Sunt niște repetiții foarte grele pentru spectacol, pentru că vedem această reală tragedie în jurul nostru. Este un text despre o crimă, despre o iertare care nu știm dacă vine, dar sperăm să vină. Nu e un spectacol despre care să spunem că sperăm să vă placă. E un spectacol dureros. Actorii sunt foarte curajoși”, a completat Andrei Grosu.

„MASS” va avea avanpremiera în 8 septembrie, ora 19:00, iar premiera în 9 septembrie, ora 19:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcţii SA UniCredit, str. Triajului, nr 1-3, Sala Lulu.

„Jocuri, Vorbe, Greieri...” - un spectacol senin și neangajat

Noua creație a regizorului Silviu Purcărete se numește „Jocuri, Vorbe, Greieri...”. Acesta îl aduce pe scenă și pe Constantin Chiriac, directorul TNRS, alături de 20 de actori ai Teatrului din Sibiu. Producția are ca temă Poezia ca Spectacol, spectacolul poeziei.

În cadrul prezentării, Chiriac a rememorat perioada în care l-a cunoscut pentru prima dată pe Silviu Purcărete, descriind evenimentul ca fiind „un moment crucial din existența mea”. „Am făcut FITS-ul cu el. Era o bucurie să aduci la festival ceea ce crea el. El e o instituție, dar o instituție altfel. Are un fel de a iubi fără să arate și să ceară nimic, cum n-am mai văzut”, a spus Chiriac.

Directorul TNRS spune că Purcărete i-a propus de mai mult timp să facă împreună un film. I-a răspuns că „putem face și un spectacol” – așa începând colaborarea celor doi oameni de cultură.

Vorbind despre spectacolul poeziei, Silviu Purcărete l-a numit pe Chiriac „custodele unui tezaur de poezie uriaș”. „De aici se trage ideea de a împărtăși și publicului ceva din farmecul mai puțin cunoscut. În general, în cazul dlui Chiriac e cunoscută energia, dinamismul, mai puțin o parte misterioasă de sensibilitate și fragilitate, care am zis că merită s-o celebrăm, alături de, bineînțeles, cu talentul și entuziasmul colegilor actori”, a adăugat regizorul. „E un spectacol senin și neangajat”, a punctat el.

„Jocuri, vorbe, greieri…” va avea avanpremiera în 10 septembrie, la ora 19:00, iar premiera în 11 septembrie, la ora 17:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcţii SA UniCredit, str. Triajului, nr 1-3, Sala „Eugenio Barba”.

„Romeo și Julieta” – spectacolul-cadou al regizorului ucrainean pentru publicul român

Regizorul ucrainean Andriy Zholdak pregătește la Sibiu spectacolul „Romeo și Julieta”, după William Shakespeare, cu o distribuție formată din actori tineri ai TNRS. Celebrul regizor, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Harkov, este un vizitator fidel al Sibiului, colaborând cu TNRS de la sfârșitul anului ‘90.

„Ciumă și război - e o similaritate cu ceea ce avem astăzi. Și avem un regizor din Ucraina. Dar în același timp, în piesa lui Shakespeare e vorba despre iubire. Ne-am gândit astfel să dăm șansa să se manifeste. Nimeni nu a făcut așa ceva în lume. Majoritatea sunt studenți în anul I, cel mai în vârstă are 26 de ani”, a menționat Chiriac despre spectacolul pe care îl pregătește regizorul ucrainean.

La rândul său, Andriy Zholdak a spus că a discutat de mai multe ori cu directorul TNRS despre ce material poate face la teatrul din Sibiu: „Ne-am gândit că ar fi bine să facem un spectacol cu o generație tânără, pentru că e bine pentru noi să întâlnim sânge tânăr, care vine la Teatru. Constantin Chiriac a zis că e o idee bună. Am făcut de două ori casting (...) Desigur că acești actori nu au experiență, dar au sentimente, iubesc viața, au sexualitate, au viață în ei, sunt și naivi”. În altă ordine de idei, Zholdak a spus că în ciuda lipsei de experiență a actorilor, acesta nu face compromisuri în pregătirea piesei. „Cred că asta e și calea corectă [în pregătirea spectacolului]”, a punctat regizorul.

Din descrierea piesei: „Romeo și Julieta”, semnat de regizorul ucrainean Andriy Zholdak, este un elogiu adus frumuseții, însă și o coborâre în tenebrele pasiunii absolute. Readaptare modernă a textului shakespearian, cel mai recent spectacol al bine-cunoscutului „copil teribil” al teatrului european ne propune o experiență poetică despre abisurile sufletului tânăr și despre forța sa de a-și găsi salvarea prin iubire. Într-o perioadă fragilă amenințată de pandemie și de războiul purtat în vecinătatea țării noastre, Naționalul sibian oferă spectatorilor o revizitare memorabilă a unui text canonic al culturii universale care vorbește, mai mult decât oricând, despre „starea de urgență” a actului de a te dărui celuilalt. Pe acest fundal de emoții copleșitoare, se distinge cuplul central care iubește până la moarte, tot așa cum, în cele din urmă, moare pentru a iubi. Cu intensitate, cu încăpățânare și, mai presus de orice, cu speranța pe care numai tinerețea și inocența o pot cuceri.

Acesta a avut și un mesaj la finalul prezentării sale: „Ca regizor ucrainean, vreau acum ca această producție să fie percepută ca mulțumire, ca un cadou pentru România”.

Menționăm că Andriy Zholdak aduce pe scena din Sibiu spectacolul „Romeo și Julieta” după 17 ani de când lucrarea „Romeo și Julieta. Un fragment” a fost unul din motivele care au determinat plecarea sa de la Teatrul din Harkov și din Ucraina. Piesa a fost refuzată de teatrul din Harkov, iar Zholdak a primit invitația de a lucra în Germania.

„Romeo și Julieta” va avea avanpremiera în 24 septembrie, la ora 19:00, iar premiera în 25 septembrie, la ora 17:00, în Sala Mare a TNRS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus