Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

De ce plătim și apa de ploaie

De ce plătim și apa de ploaie

Aceasta este întrebarea la care răspund reprezentanții Apă Canal Sibiu printr-o postare pe pagina oficială de facebook.  Apele meteorice sau pluviale sunt apele care provin din precipitaţii atmosferice, din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperișuri, terase, platforme industriale și/sau curți interioare. Acestea nu sunt însă ape curate și toată apa care ajunge în canal trebuie curațată înainte de a fi redată în natură.

"În orașe, mai ales, apa de ploaie se încarcă cu reziduuri petroliere şi de uleiuri, plumb de la combustibilii folosiți de mașini
particule din abrazarea cauciucurilor şi discurilor de frână ale automobilelor. Sunt deci suficient de poluate încât să afecteze reţeaua publică de canalizare şi să necesite epurare, la fel ca celelalte ape uzate" se arată în postarea amintită.

Mai mult, în stația de epurare a apelor uzate, apele din precipitații diluează apa uzată, scoțând astfel din parametrii funcționali o etapă importantă a procesului de epurare – treapta biologică.

Readucerea în stare normală de funcționare a stației înseamnă un consum suplimentar de energie și de reactivi, dar și costuri mai ridicate chiar decât epurarea uzuală a apelor menajere. Dacă această apă nu ar fi preluată în sistemul de canalizare şi transport al apelor uzate, ar exista un pericol real de inundații, mai precizează specialiștii Apă Canal Sibiu.

foto ilustrativă depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Cornel Opinceanu

Acum 1 an

Perfect logic. De vara urmatoare, sunt de parere ca ar trebui sa platim si razele solare puternice. Fiind mai cald, omul transpira mai mult, spala mai des hainele, si astfel se producere o crestere a apelor reziduale rezultate. Evident, atat apa pluviala cat si razele solare sunt elemente care se pot controla foarte usor de catre orice cetatean, cu instrumente la indemana oricui. Dar alegem sa nu o facem, asa ca TREBUIE sa platim in plus!
Raspunde

Ce-i cu bălmăjeala asta incoerentă

Acum 1 an

"Acestea nu sunt însă ape curate și toată apa care ajunge în canal trebuie curățată înainte de a fi redată în natură." - e vorba de canal de colectare menajer sau canal de colectare pluvial? "Sunt deci suficient de poluate încât să afecteze reţeaua publică de canalizare şi să necesite epurare, la fel ca celelalte ape uzate" - deci ApaCan duce canalul pluvial de pe stradă la stația de epurare? Da sau nu? "Mai mult, în stația de epurare a apelor uzate, apele din precipitații diluează apa uzată, scoțând astfel din parametrii funcționali o etapă importantă a procesului de epurare – treapta biologică." - adică ApaCan se plânge că își diluează singură stația de epurare cu apa de pe stradă? Sau se referă la cetățenii care duc apa pluvială din gospodărie la menajer? "Dacă această apă nu ar fi preluată în sistemul de canalizare şi transport al apelor uzate, ar exista un pericol real de inundații" - până la urmă e mai bine să meargă apa pluvială la menajer ca să evităm inundațiile sau e mai bine să nu meargă, ca să nu dilueze stația? Ceva nu pușcă...

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Deocamdata epurarea biologica a ploilor o face tot natura nu mafiotii statului roman. https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/75/poluarea-atmosferica-si-poluarea-fonica
Raspunde

Jula Ioan

Acum 1 an

Dar când luni de zile nu sunt precipitații de ce trebuie să plătim ? apă pluvială ?

Raspunde

PIRANDA

Acum 1 an

"transpira mai mult, spala mai des hainele" nu in romania, dorm la umbra si cu apa nu se inteleg

Raspunde

Opinie

Acum 1 an

Un raspuns fara noima din partea Apa-Canal! Calculul il fac in functie de suprafata acoperisului, dar acea apa nu are voie sa ajunga in canalizarea pluviala, fiindca o supraincarca! Asa ca noi platim pentru apa care se scurge de pe acoperis in pamant (obligatoriu). Taxa ar trebui sa mearga catre Dzeu, dar nu mai scriu ca le dau idei celor de la biserica....

Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Drepr recunostinta pt. ca mai ploua din cand in cand!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Vorba corupților, trebuie toți sa trăiască.
Raspunde

Banea

Acum 1 an

marea hotie este că si in lunile in care nu a plouat deloc, ni se incaseaza apa pluviala. Statia de meteo hidrologie comunica Lunar cantitatea medie de precipitatii pentru localități ( sau ar trebui sa o facă) către Apă-canal Aceste date nu apar in factura apă canal, ca sa stie tot omul ce plateste. Dacă vă analizati facturile, o sa vedeti că suma de plata pentru apa pluviala este aceeasi indiferent de lună. Ceea ce evident este incorect, deoarece este imposibil sa plouă exact la fel 12 luni . Mă gândesc foarte foarte serios la o plangere penală pentru înselăciune. Vă dati seama cati bani au luat necinstit?
Raspunde

ZXcZXC

Acum 1 an

adica atunci cand construiesti o casa sau la orice casa ori imobil ti se impune si se spune clar ca apa pluviala nu se amesteca cu cea din canalizare si merg pe trasee diferite (deci dublu consum de tevi si bani) iar cand ajunge la statia de epurare o pune impreuna ca doar ce conteaza bani sa iasa. Pai bai *** de ce nu le tratati separat pentru ca este clar pentru orice om cu creier functional ca epurarea apei de ploaie separat este mai putin costisituare decat daca o amestecati cu rahatul si epurati apoi totul impreuna... Nu exista niste norme si reguli in acest sens? cat despre ce aduna apa de ploaie de pe strazi de ce sa plateasca cetateanul la care se scurge doar apa de pe acoperis sau din curte de pe dale cand mizeria se creaza de pe strazile orasului? oricum tot ceteatul plateste dar nu plateste dublu in acest caz cum este acum (plateste individual apa de ploaie si inca odata prin taxele si impozitele de la primarie). Noaptea mintii intr-un ora european care se vrea modern

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus