Romii din Sibiu se tem că în contextul planurilor Primăriei de dezvoltare a unei zone de agrement și ecoturism în Gușterița ar putea fi strămutați de acolo, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, când a fost recondiționată zona Lacului lui Binder. „Regele” autodeclarat al romilor, care își are sediul în Sibiu, Dorin Cioabă, are însă o soluție pentru această problemă: alocarea unui teren în concesiune, pe care să se construiască bocuri în care romii să locuiască gratuit pentru o perioadă determinată, până își rezolvă problema spațiului locativ.
Potrivit lui Dorin Cioabă, relațiile romilor cu autoritățile locale din Sibiu au fost și sunt „în limitele normale”, singura problemă care rămâne nesoluționată fiind cea a spațiului locativ.
Romii, în municipiul Sibiu
„Problema aceasta a situației romilor, într-adevăr, a fost una cu care ne-am confruntat pentru că nu există locuri în Sibiu practic unde să le aloce un spațiu. Practic, i-au mutat dintr-o parte în alta. Îi lasă o perioadă undeva, iar când are nevoie Primăria de locație îi hușuie de acolo”, spune „regele” autodeclarat al romilor într-o declarație publică pentru Turnul Sfatului. „Cu siguranță, că primul lucru pe care îl va face (odată cu dezvoltarea Gușterlandului) - va zice că va trebui să-i mutăm pe romi de acolo”, precizează acesta.
Cioabă propune însă o soluție. „Eu asta văd - ca într-o zonă a Sibiului sau într-o zonă limitrofă, cum e Cristianul sau în altă parte dacă va fi zonă metropolitană, să se aloce un teren care să nu fie în proprietatea nimănui, să fie concesionat și să se construiască aceste locuințe speciale special pentru romi: două-trei blocuri sau pe teritoriul unei vechi întreprinderi sau foste CAP-uri. Și atunci când cineva care vine la Primărie și spune că n-are unde să locuiască, Asistența Socială să facă o anchetă, să i se dea pentru o perioadă de 6 luni - 1 an de zile un astfel de apartament și atunci se rezolvă problemele. Altfel n-are cum. Mutându-i dintr-o parte în alta practic amâni o situație...”, crede „regele” Ciobă. Acesta nu a precizat cine exact ar putea să construiască locuințele respective și dacă Uniunea pe care o conduce este dispusă să participe la acest lucru.
Acesta mai amintește despre așa-numitul cartier „Dallas”: „Când s-a făcut la Lacul lui Binder amenajarea, au fost forțați să plece de acolo; au plecat spre Gușterița, spre Turnișor. De acolo, din cartierul Dallas, cum era numit, își duceau copiii la școală, trăiau în locuințele improvizate de zeci de ani”.
Citește și: Dallas. Cartierul închis de la marginea Sibiului FOTO VIDEO
La sfârșitul lunii septembrie, la Sibiu, a avut loc Congresul Mondial al Romilor, marcând cea de-a 51-a aniversare a primului congres mondial al romilor. În cadrul acestuia, Dorina Cioabă a anunțat că va cere Uniunii Europene încheierea unui parteneriat pentru soluționarea problemelor romilor: neșcolarizarea, lipsa unui loc de muncă și lipsa protecției sociale.
„Toată situația s-ar rezolva dacă obținem parteneriatul cu UE și atunci am putea să facem un parteneriat cu Primăria Sibiu în care să ne aloce un teren (...) Acolo oamenii care au o situație precară și n-au unde să stea, să locuiască gratuit, să plătească doar utilitățile, până își rezolva problema unei locuințe”.
Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere al Primăriei Sibiu cu privire la situația romilor din municipiu, în speciala celor din Gușterița, inclusiv a cerut o părere vizavi de soluția propusă de Dorin Cioabă. Vom reveni cu un articol ulterior.
Romii, în județul Sibiu
L-am întrebat pe Dorin Cioabă și despre problemele actuale ale romilor la nivelul județului Sibiu. „În primul rând, vorbim despre comunitățile de romi din localități, cum ar fi Dumbrăveni, Iacobeni sau din zona Hârtibaciului, unde aceștia practic nu au din ce să trăiască. Primăria nu le-a dat în arendă pământ ca să lucreze, ei nu au avut moșteniri. Se confruntă cu lipsa locurilor de muncă”, spune acesta.
O altă problemă identificată de Cioabă ține de lipsa calificărilor profesionale, chiar dacă în interiorul comunității unii reprezentanți ai acesteia sunt cunoscuți pentru calitățile meșteșugărești. „Din cauza faptului că nu au o pregătire școlară, ei nu pot să obțină anumite calificări. Spre exemplu, sunt căldărarii de la Brateiu. Ei nu pot să fie recunoscuți și să aibă un buletin de meșteșugar, cu care să meargă în anumite târguri, să fie recunoscut că e un artist, să aibă o pensie, să fie angajat. Ei nu beneficiază de absolut nimic, pentru că nu au școală, deși, olarii sau alți meșteșugari sunt recunoscuți, au un carnet, pot să participe la târguri. Ei dacă se duc la anumite târguri, li se cer taxe mari și n-au de unde să plătească. Asta ar fi o problemă foarte mare în județul Sibiu”.
De obicei, zonele în care locuiesc romii sunt practic acolo unde se termină localitățile. „Nu le pune apă, nu le pune asfalt, nu le pune nici măcar pietriș. Sunt lăsați la marginea societății. Apoi, din cauza că n-au documente nu pot să-și pună curent sau gaz sau apă și de foarte multe ori există furturi de curent, când se urcă pe stâlp, riscă să fie curentați; autoritățile nu vor să-i bage în legalitate. Noi am zis că trebuie să se facă odată ordine. Am discutat și am și obținut pentru unii dintre ei, în sensul că s-a făcut o anexă în buletin și pe baza declarațiilor vecinilor, care confirmă că locuiește acolo de 10-20 de ani, s-au făcut buletine pentru o serie de oameni. Dar nu s-a rezolva problema proprietății. Ar trebui cineva de la primărie să spună că prin uzucapiune terenul e proprietatea lor, nu e revendicat de nimeni și atunci ar avea o adresă pentru ei, un document pentru casă”.
Romii, la nivel național
Situația la nivel național este și mai rea, dar cauzată de această dată, potrivit lui Cioabă, din cauza comunicării și a lipsei de alocări financiare. „Acum practic nu există niciun program clar pentru romi. Există o strategie a guvernului de îmbunătățire a situației romilor, există Agenția Națională pentru Romi, condusă de Iulian Paraschiv, care are rang de secretar de stat, dar ne spun că n-au buget. Au creat o agenție, au un program foarte bun în care ne-au consultat și pe noi cum să ajute comunitatea de romi, să îmbunătățim situația, dar nu au alocat nici măcar un leu. Și atunci, fără buget, ei vin să ne spună că știu cum să ajute, că ar vrea, dar n-au alocat nimic din bugetul României, nici măcar o sumă cât de mică. Am zis că, de fapt, este un program care a eșuat”.
Dorin Cioabă ne-a mai spus că va încerca la nivel de Uniune Internațională a Romilor o să încerce să pună presiune pe guvernul României să aloce și bani pentru comunitate. Tot el se plânge că nu există niciun fel de relații și comunicare cu reprezentanții guvernului în teritoriu. „Prefecturile erau obligate să angajeze câte un om, care să fie reprezentantul nostru, i-au exclus pe toți. Nici în Sibiu nu-i. Este o doamnă care se ocupă cu problema romilor în cadrul Prefecturii, dar ea nu este romă, nu cunoaște problemele noastre. Doar are o sarcină de la prefect să se ocupe și de romi, deși locul acela trebuia să fie ocupat de unul dintre persoanele din comunitatea de romi. Niciun fel de relații nu avem cu ea. Nu ne întreabă nimic, nu ne invită. Dar avem și noi oameni cu facultăți, care ar putea să facă acest lucru”, concluzionează „regele” autoproclamat al romilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: dallas sibiu , romi in gusterita , situatia romilor in sibiu , locuinte pentru romi , romi in sibiu , Dorin Cioabă
Vizualizari: 7986
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Corbul
Acum 4 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
SibiAnus
Acum 5 ore
Chituță, ai grija la codiță