Luni,
02.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Execuția centurii ocolitoare sud a Sibiului se amână. Pentru următorul exercițiu financiar european

Execuția centurii ocolitoare sud a Sibiului se amână. Pentru următorul exercițiu financiar european

În fața evidenței că o centură ocolitoare nu mai poate fi realizată până la finele lui 2023, conducerea CJ Sibiu propune ca execuția variantei ocolitoare sud să devină un proiect pentru care să ceară fonduri din exercițiul financiar european 2021 - 2027.

Proiectul centurii ocolitoare sud a municipiului Sibiu a fost demarat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu autoritățile centrale. Planurile inițiale prevedeau ca proiectarea și execuția acestui obiectiv să fie finanțate din fondurile europene nerambursabile alocate României în exercițiul bugetar 2014 – 2020 (pentru care țara noastră a primit din nou o derogare de trei ani pentru finalizarea investițiilor astfel finanțate, adică până în decembrie 2023).

Cum abia în cursul zilei de ieri a fost lansată consultarea publică pentru obținerea avizelor de mediu pe baza unui PUZ preliminar a devenit evident că centura ocolitoare sud nu are șanse a fi nici demarată, darmite finalizată până în decembrie 2023, când se încheie perioada în care pot fi folosite fonduri europene nerambursabile din bugetul multianual 2014 – 2020.

Citește și Pe unde va trece centura ocolitoare sud a Sibiului: prima documentație urbanistică este supusă consultării publice

Conducerea CJ Sibiu a inițiat, în acest context, un proiect de modificare a parteneriatului încheiat în urmă cu doi ani cu CNAIR, pentru finanțarea nerambursabilă a centurii ocolitoare sud. Propunerea CJ Sibiu este ca din fondurile 2014 – 2020 să mai fie finanțată proiectarea obiectivului, urmând ca execuția centurii de 21,4 km să fie amânată pentru când vor putea fi accesate fondurile din exercițiul bugetar european 2021 – 2027.

Deocamdată, varianta ocolitoare sud are un ”PUZ preliminar”

Prea complex

Parteneriatul cu CNAIR în ceea ce privește varianta ocolitoare sud a Sibiului poate fi modificat doar printr-o hotărâre adoptată de majoritatea consilierilor județeni. Proiectul redactat pentru adoptarea acestei hotărâri urmează să fie supus dezbaterii și plenului CJ în cursul săptămânii viitoare.

De doi ani, de când sibienilor le-au fost prezentate în precampanie electorală tot felul de variante de traseu, centura ocolitoare sud a rămas tot la stadiul de întocmire a documentelor

Iar potrivit raportului de specialitate care însoțește proiectul este nevoie de prorogarea termenelor din cauza complexității investiției. După termenele prelungite cu studiul de prefezabilitate, abia în vara anului trecut a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru Varianta ocolitoare sud Sibiu. Pentru trei milioane de lei, la care se adaugă TVA, asocierea de firme bucureștene Beta Cops – Total Road ar fi trebuit să livreze SF-ul la începutul acestui an.

Citește și 1,36 miliarde de lei, primul preț estimat pentru Centura Sud. Preț de 4 milioane de euro/kilometru

Însă acest document nu este nici acum gata, nu are un termen clar de finalizare, iar conducerea CJ Sibiu dă vina pe complexitatea proiectului și numărul mare de variante luate în calcul (mai întâi trei, apoi cinci).

”Pe parcursul elaborării documentației s-a constatat că realizarea documentației tehnico-economice (studiul de fezabilitate) pentru obiectivul de investiții în cauză necesită timp mai îndelungat decât cel prognozat la încheierea Parteneriatului de implementare. Aceste întârzieri sunt determinate de apariția unor factori ulteriori încheierii Parteneriatului, respectiv complexitatea proiectului și analiza minuțioasă a oportunităților identificate la nivelul multiplelor variante care au fost propuse și care trebuie analizate. Astfel, perioada de timp alocată realizării Studiului de fezabilitate s-a dovedit a fi insuficientă, fapt ce ar elimina posibilitatea de încadrare în termenul limită de decontare a cheltuielilor eligibile aferente fazei de execuție în cadrul exercițiului financiar european 2014 – 2020”, se arată în raportul de specialitate elaborat pentru modificarea parteneriatului cu CNAIR.

Modificare potrivit căreia, în actualul exercițiu financiar european să mai fie finanțată, eventual, proiectarea centurii ocolitoare sud, urmând ca eventuala execuție să mai fie realizată din fondurile nerambursabile care vor putea fi cheltuite până prin 2030.

Consultă aici Proiectul de hotărâre elaborat pentru amânarea realizării investiției Varianta ocolitoare sud a Sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Bibanu

Acum 2 ani

De sa nu o amanam pana in 2050 ca doar nu e nicio grabă. No io asa gandesc. Incet si sigur.
Raspunde

Florin

Acum 2 ani

Reduceti aparatului birocratic din Consiliul Judetean Sibiu si institutiile ce tine de el. La Bihor Bolojan a redus de la inceputul mandatului aparatul consiliului judetean de la 174 la 86 de angajati iar acum judetul e santier la numarul de centuri ale unor orase/ comune, poduri si infrastructura parcuri industriale.
Raspunde

Anghel Saligny

Acum 2 ani

mai bine ati lua serios in calcul traseul centurii din poza 2 decat ABERATIA din poza 1 !

Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Da nu înțeleg la ce ne trebuie centura asta??? Pai in articol scrie ca avem proiectul!!! E ok...ne ajunge! Nu vedeți va de ani de zile numai proiecte și realizari...p...! Un p nu e de la proiect! Gata circulam pe proiecte...invatam in proiecte...suntem tratați in proiecte...e totul super! Mai da o n....de centura prea ne am învățat numai in mașini! A..dacă era vb de o centura smart pr bici și troti ...aia se poate face imediat! Doar aia cu barba...par lung și cret si glezne goale mai au drept de circulație! Restul au doar dreptul s plătească impozite!

Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

promisiun i= minciuni plus coruptie sistematica a statului

Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

nu ajuta absolut la nimic! traficul actual e cartiere dormitor, centru (scoala), zona industriala si invest. trebuie inel central! - troita - arhitectilor - valea aurie - aeroport..... restul e sifonare pentru drumuri care nu au sens si nu preiau trafic...

Raspunde

Co

Acum 2 ani

Știe cineva când se dau bursele?????

Raspunde

Bebe

Acum 2 ani

bravo gigi asa ar trebui consruit un inel
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus