Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Arhiepiscopia Alba Iulia îl denunță pe Cristian Pomohaci: A cumpărat un local și l-a transformat în biserică. E cercetat de ”port ilegal de uniformă”

Arhiepiscopia Alba Iulia îl denunță pe Cristian Pomohaci: A cumpărat un local și l-a transformat în biserică. E cercetat de ”port ilegal de uniformă”

Solistul de muzică populară Cristian Pomohaci, fost preot, este acuzat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei care face parte din Mitropolia Ardealului că oficiază ilegal slujbe religioase.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, anunță printr-o circulară transmisă în 20 octombrie că solistul de muzică populară Cristian Pomohaci și-a construit singur o biserică și îi invită pe credincioși să nu o frecventeze, fiind în afara Bisericii Ortodoxe, relatează G4Media.

”Poate aduce multă suferință și necaz în viață, pe plan spiritual și fizic”

”Cu multă îngrijorare și durere, vă aducem la cunoștință faptul că domnul Cristian Pomohaci, fost paroh al Parohiei Moșuni, Protopopiatul Târgu Mureș, deși nu mai are calitatea de preot, a continuare să mimeze Preoția și să facă slujbe religioase în garajul casei persoale din localitatea Moșuni. Mai mult decât atât, de curând, a cumpărat un local în localitatea Ernei, județul Mureș, pe care l-a transformat în biserică sau mănăstire, fiind împodobit cu iconostas și cu obiecte de cult, oficiindu-se acolo slujbe specifice Bisericii ortodoxe.

Prin urmare, îndemnăm pe toți credincioșii Eparhiei noastre să nu frecventeze acel locaș, deoarece nu este o biserică sfințită de către un episcop ortodox, după rânduială ortodoxă. De asemenea, tot ceea ce se săvârșește acolo de către domnul Cristian Pomohaci și ajutoarele acestuia nu este valid, nu aduce binecuvântare și har celor ce participă la astfel de slujbe. Dimpotrivă, le poate aduce multă suferință și necaz în viață, pe plan spiritual și fizic. Totodată, vă aducem la cunoștință că domnia sa este cercetat de către organele statului cu privire la infracțiunea de port ilegal de uniformă, deoarece Biserica Ortodoxă Română, prin instanțele ei de judecată, i-a interzis acestuia dreptul de a mai purta reverendă și veștminte preoțești sau de a mai sluji cele sfinte”, se precizează în document.

Invitat de onoare la evenimentele din județul Sibiu

Solistul Cristian Pomohaci este invitat, de asemenea, la numeroase evenimente culturale și artistice organizate de localitățile din județul Sibiu. A fost, de exemplu, invitat la Festivalul Florile Oltului, desfășurat pe stadionul Avrig, în această vară.

”Să ne ajute bunul Dumnezeu să ne vedem cu bine și în seara asta la festivalul florile Oltului de la Avrig județul Sibiu!”, a notat Pomohaci pe pagina sa de Facebook, urcând apoi imaginile cu concertul susținut în oraș.

Evenimentul a fost organizat și finanțat de Primăria și Consiliul Local Avrig și nu apare pe lista de proiecte culturale finanțate de Consiliul Județean Sibiu.

O solicitare adresată Consiliului Județean cu privire la finanțarea evenimentelor la care participă Pomohaci a rămas fără răspuns de mai bine de trei luni.

Caterisit de Mitropolia Ardealului

Pomohaci a fost caterisit de Mitropolia Ardealului ca urmare a unor acuzații de agresiune sexuală asupra minorilor, care s-au încheiat în justiție prin prescrierea faptelor. A fost trimis în judecată și condamnat, în schimb, pentru evaziune fiscală.

În 2017 a recunoscut în fața procurorilor că a închiriat 11 din apartamentele pe care le deține la sume mult mai mari decât cele declarate la Fisc. Potrivit procurorilor, suma nedeclarată de Pomohaci se ridică la 684.487 lei, echivalentul a 152.883 euro, bugetul statului fiind prejudiciat cu 136.572 lei.

În 2016, Cristian Pomohaci a fost dat afară din rândul preoților ortodocși, ca urmare a unei decizii a Consistoriului Mitropolitan, după acuzațiile de agresiune sexuală asupra minorilor. ”Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci”, au decis atunci reprezentanții Mitropoliei Sibiului.

Citește și: Cristian Pomohaci, vedetă în Sibiu, repudiat în Brașov. Consiliul Județean Brașov nu vrea să-i plătească onorariul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Anemona Perișoreanu-Mutică

Acum 1 an

Nu e nimic, dragostea sibienilor pentru parintele si duhovnicul nostru de suflet nu va fi un impediment ca Primăria sa-l invite din nou la festivalul de cantece populare (Untoldul sibian) din Piața Mare, așa cum a facut anul acesta! Dreptate pentru Pomohaci!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Suparare mare, Arhiepiscopia Alba Iulia a ramas fara clienti...Parintele Pomohaci are Har Ceresc cata vreme romanii ii asculta si urmeaza invataturile. Hristos insusi a poruncit, lasati pe fiecare sa-si pastoreasca oile lui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus