Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Analiză: Centrul chinologic Sibiu, școala de reșapat șefii din poliție. Hărțuire sexuală, incompatibilitate și câini pierduți

Analiză: Centrul chinologic Sibiu, școala de reșapat șefii din poliție. Hărțuire sexuală, incompatibilitate și câini pierduți

În 2013, directorul Centrului Chinologic de la Sibiu, Crișan Mucenic Lăzureanu, era eliberat din funcție în urma unor acuzații de hărțuire sexuală. Din acel moment, ”școala de câini” de la Sibiu a devenit locul unde mai mulți ofițeri din Ministerul de Interne și-au găsit odihna în urma unor scandaluri mai mici sau mai mari, în județele de proveniență.

”Comportament nepotrivit, cu gesturi având conotații sexuale”

Comisarul șef de poliție, Crișan Lăzureanu, a demisionat atunci tocmai când a primit neînceperea urmăririi penale într-un dosar în care este acuzat de două subalterne de hărțuire sexuală, manifestată prin ”atingeri sau gesturi nepotrivite”.

Dosarul a fost deschis atunci ca urmare a unei sesizări întocmite de Direcția Control Intern din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Direcție care la începutul anului 2012 a realizat un control la Centrul Chinologic de la Sibiu.

Două angajate ale Școlii de câini au depus rapoarte în care au arătat că ”numitul Lăzureanu Crișan Mucenic, în calitate de director al Centrului Chinologic, a avut un comportament nepotrivit, cu gesturi având conotații sexuale”.

Dosarul deschis în ianuarie 2012 a fost închis în octombrie, după ce procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale, deoarece cele două angajate au declarat că faptele de hărțuire sexuală s-au produs în 2009, iar ele nu au dorit să se ajungă la procuratură. Cele două angajate au spus în fața procurorului că au întocmit rapoartele către IGPR ”în speranța că se vor lua anumite măsuri pentru ca acesta (Crișan Lăzureanu – n.r.) să înceteze”.

În final, lui Lăzureanu nu i s-a imputat nimic, iar în fața procurorului care l-a cercetat, acesta a declarat că cele două angajate au ”interpretat eronat gesturi ale sale care nu au avut conotații sexuale”.

Lăzureanu a fost înlocuit în funcție de adjunctul Călin Tătărucă, cel care a fost director adjunct al centrului din 2010, şi lucra în cadrul instituţiei din 1995.

Aventurile lui Salvador Viorel Caragea

Interimatul lui s-a încheiat în 2015, când în funcție a fost numit Salvador Viorel Caragea, fost șef al IPJ Gorj.

Considerat ”omul lui Ponta”, Caragea a fost cercetat în 2011 pentru că ”a făcut cadou” unui fin de-al său unul din câinii din dotarea Inspectoratului pe care îl conducea. Comisia de anchetă venită să cerceteze situația a descoperit că ciobănescul german din dotarea poliției a fost înlocuit, între timp, cu un maidanez. Scandalul s-a încheiat cu sancționarea unui subaltern de-al lui Caragea.

Înainte de a ajunge la Sibiu, Caragea a fost șeful Poliției Gorj. În 2013, fostul ministru de Interne Radu Stroe a dispus cercetarea disciplinară a lui Caragea, după un val de plângeri la adresa sa. Era acuzat de presiuni asupra angajaților săi și asupra oamenilor de afaceri din Gorj, dar și hărțuirea sexuală a unor femei de afaceri, luare de mită, cumpărare de influență, dar și relații de prietenie cu anumiți interlopi. În urma controlului, polițistul nu a fost sancționat în niciun fel, însă a fost mutat la Sibiu.

Nici aici nu a scăpat de acuzații. Despre el s-a spus că a ordonat legarea câinilor în lanțuri prinse de cabluri, că a eliminat explozibilii și stupefiantele din antrenamente și a dispus înlocuirea acestora cu ”obiecte purtătoare de miros”, fapt ce au afectat calitatea instruirii și au perturbat activitatea.

Salvador Viorel Caragea a fost anchetat de DNA pentru divulgare de informații și era cercetat în momentul numirii sale în Sibiu în nu mai puțin de 17 dosare penale.

A plecat înapoi în Gorj și a vrut să intre în politică, înscriindu-se în USR. Intenția lui era să candideze pentru Primăria Târgu Jiu. Și-a dat demisia din partid după doar o zi, pentru a nu prejudicia imaginea USR. El a menționat tot timpul că acuzațiile împotriva sa au fost nefondate.

O perioadă, adjunct al lui Caragea a fost fostul șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, comisar șef, Liviu Gabriel Dumitru.

Mutarea la Sibiu a fostului șef al IPJ Hunedoara era considerată atunci de către presa locală ca o consecință a unui incident din stațiunea montană Straja, acolo unde un interlop a bătut o salvamontistă.

Citește și: Viorel Salvador Caragea, fostul șef al Centrului Chinologic, membru USR. O zi

Salvador Caragea. ”Polițistul lui Ponta” venit între câini și potăi

Director cu nota 4,85

În 2021, s-a organizat concurs pentru ocuparea funcției de director al al Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu. Deși în primă fază erau doi candidați în concurs, relata Bugetul.ro, unul a picat examinarea psihologică, iar celălalt a pierdut examenul scris cu nota 4,85.

Conform surselor Bugetul.ro, adjunctul Centrului Chinologic Sibiu, comisarul-șef Adrian Dragomanu, a luat nota 4,85 la proba interviu pentru ocuparea funcției de director al instituției.

Chiar și în această situație, Dragomanu a rămas director interimar al instituției.

Un incompatibil

Luni s-a anunțat numirea de director al instituției a comisarului Cosmin Adrian Iana, fostul șef al IPJ Vâlcea.

În octombrie anul trecut, acesta era găsit în stare de incompatibilitate ce către Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În acea perioadă adjunct al şefului Poliţiei Râmnicu Vâlcea, Iana s-a implicat în activități privind și aflate în legătură cu o societate comercială, ”încălcând prevederile art. 45, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului”, după cum precizează ANI într-un comunicat de presă remis în octombrie 2021.

Potrivit presei locale, Cosmin Iana este poliţist din 1997. A lucrat intiţial la Direcţia de Permise şi Înmatriculări, ca agent de poliţie, iar ulterior, în 2010 a trecut la Serviciul Poliţiei Rutiere. A stat doar câteva luni în această poziţie, după care s-a mutat la Biroul Poliţiei Rutiere, de unde a trecut direct la şefia Inspectoratului Judeţean de Poliţie  (IPJ) Vâlcea. În 2013 şi 2015 a fost înaintat în grad înainte de termen, întâi ca inspector de poliţie şi apoi ca şi subcomisar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Adina

Acum 1 an

=)))))))
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Vela, Orban si Berechet au Rx-ul retetelei de crima organizata inscaunate in MAI, Justitie si CCR ce curata ''bubosii'' presedintelui Iohannis.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Ducă-se pe pustii.
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Când am văzut știrea anterioara cu numirea în funcție și poza, m-am gândit ca oare o fi un alt Salvador Caragiale, dar am zis ca am idei preconcepute... Na' ca nu m-a mințit intuiția...
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Cine face numirea băieților pe pozițiile astea?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ultimul are chiar o privire "inteligenta"...
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Se rasuceste bietul Dr.Greblea in mormant cand vede ce a ajuns Centrul Chinologic ! Halal !

Raspunde

Nasa

Acum 1 an

Din 2007 Centrul Chinologic a pornit pe topogan pe fondul excesiv al numirilor unor "rebuturi" ale Politiei Romane, care nu au avut nimic in comun cu fondul extrem de sensibil din punct de vedere profesional al activitatii acestei institutii. Din nefericire pe acest fond au avut loc pensionari grabnice ale profesionistilor formati in timp, cu multa rabdare din partea fostilor conducatori, profesionisti cu scoala, daca pot sa spun iar acum s-a ales praful. Stimabililor continuati pana se va pune lacatul pe poarta scolii, dar mai ales pe specialitati de dresaj care altadata au fost portdrapelul profesional al colectivului de cadre.Rusine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus