Sâmbătă,
14.09.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Primul pas spre Gușterland. Modernizarea Dealului Gușteriței începe cu realizarea unei noi străzi

Primul pas spre Gușterland. Modernizarea Dealului Gușteriței începe cu realizarea unei noi străzi

Strada Mălinului din cartierul Gușterița va intra în modernizare, în contextul proiectului de dezvoltare a zonei de agrement de pe Dealul Gușteriței. Agenția de Mediu Sibiu a publicat Memoriul de prezentare a proiectului de modernizare a tronsonului II al străzii, care include asigurarea alimentării cu apă potabilă, iluminat public, dar și amenajarea cablajului metropolitan. Investiția va scurta drumul rutier spre viitoarea zonă turistică și va duce la dispariția aluviunilor și noroiului în zonă.

Memoriul a fost întocmit la cererea Primăriei Sibiu, în baza unui contract de proiectare, de către firma Aspire Design SRL, activă în domeniul activităților de inginerie și consultanță tehnică legată de acestea din anul 2014. Compania a avut afaceri în ultimii 2 ani de aproape 1,8 milioane lei. „Scopul documentației este de a stabili soluția tehnică optimă pentru Modernizarea străzii Mălinului – Tronson II din municipiul Sibiu, prin amenajarea unui spațiu carosabil, asigurarea alimentării cu apă potabilă, realizarea iluminatului public și al rețelei de cablaj metropolitan”, se menționează în rezumatul proiectului.

Prin segmentul respectiv de stradă se prelungește tronsonul actual al străzii Mălinului, asfaltat și reabilitat în 2018, dar și se asigură un timp mai scurt de deplasare către străile Răchiței și Bradului, precum și cu Dealul Gușterița. În prezent, pe această stradă, tronsonul II, nu există imobile, aceasta nu este amenajată, prezentând numeroase denivelări cauzate din lipsa infrastructurii și a pantei accentuate.

„Pe sectorul de stradă analizat nu există un sistem de colectare a apelor pluviale, apele pluviale șiroind în general pe suprafața străzii, iar din cauza pantei accentuate a străzii, acestea se evacuează rapid pe platforma străzii de la baza dealului, antrenând aluviuni în zona intersecției cu strada Viilor. În cadrul amplasamentului nu există rețele de apă/canalizare, infrastructură de iluminat public sau tubulatură de cablaj metropolitan.

Starea tehnică a amplasamentului nu corespunde exigențelor pentru desfășurarea în condiții de siguranță și confort a traficului rutier și pietonal și nici celor de mediu (generează praf și noroi, favorizează producerea zgomotului și a poluării, favorizează poluarea apelor subterane și de suprafață)”, se menționează în descrierea situației actuale a tronsonului vizat pentru modernizare.

Citește și: Gușterlandul va costa șase milioane de euro: sănii de vară pe doi km, schi pe 170 de m, piste și poteci iluminate

Astfel, în ceea ce privește asfaltarea străzii, aceasta va avea o lungime de circa 325 m, cu lățimea părții carosabile de 4 m. Viteza de proiectare este de 10 km/h. 

În memoriu sunt propuse două scenarii pentru modernizarea carosabilului: primul prevede ca acesta să fie alcătuit „dintr-o îmbrăcăminte asfaltică și fundație din materiale de balastieră”, iar al doilea scenariu se referă la propunerea ca acesta să fie realizat „dintr-o suprastructurare din macadam așezat pe o fundație din balast”. Scenariul al doilea este recomandat de autorul documentului depus la APM Sibiu.

strada malinului gusterita

În ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, documentul prevede că aceasta va avea loc în contextul proiectelor Primăriei de modernizare a străzii Salcâmilor și Amenajare a zonei de agrement Dealul Gușteriței. Investiția urmează să asigure alimentarea cu apă potabilă către clădirea multifuncțională din cadrul Zonei de agrement. Soluția prevede că alimentarea cu apă a consumatorilor de pe strada Salcâmilor (capătul amonte a străzii) să se realizeze prin intermediul unei stații de pompare, amplasate în zona de început a străzii Mălinului – Tronson II.

Pentru al treilea obiectiv, cel de iluminat public, se propune ca pe strada analizată să fie realizată o nouă rețea de iluminat – una de tip subterană: „Se vor utiliza stâlpi metalici noi din oțel galvanizat cu înălțimea de 6 m (13 bucăți), echipați fiecare cu câte o lampă LED pregătită pentru telegestiune”.

gusterita

Citește și: După un an de Gușterland, Primăria s-a apucat de SF. Pentru ”roller coaster”, pârtie de schi artificială, tiroliană

„Prin realizarea investiției se urmăresc obiective specifice care, atinse, vor determina realizarea obiectivului strategic: 

  • Cantitatea de noxe emanate de mijloacele de transport pe o stradă modernizată și optimizată va fi mult mai redusă decât în situația actuală;
  • Reducerea cantității de zgomot și de vibrații;
  • Modernizarea străzii va avea un impact semnificativ atât pentru participanții la trafic, cât și pentru persoanele/societățile care locuiesc/au sediul sau lucrează în imediata apropiere”, se menționează la capitolul justificarea necesității investiției.

Valoarea totală a investiției este estimată la 1,8 milioane lei cu TVA, echivalentul a 370.600 euro, iar perioada de implementare propusă este 10 luni, în care sunt prevăzute serviciile de proiectare și achiziții de lucrări. În ceea ce privește lucrările de construcții propriu-zise, acestea vor putea fi executate în 4 luni, conform memoriului depuse la APM Sibiu. Până atunci însă, autoritățile locale urmează să decidă mai întâi sursa fondurilor alocate.

Citește și: VIDEO Anii Drumeției. Traseul pe care sibienii se pot răcori, după-amiaza, pornind din Gușterița

Totodată, memoriul subliniază că tronsonul II al străzii Mălinului „va contribui la stimularea practicării unor activități recreative și de agrement, inclusiv la utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, aducând un aport considerabil reducerii emisiilor de CO2 și asigurării condițiilor optime pentru creșterea confortului și a calității vieții”. Se așteaptă, de asemenea, ca modernizarea străzii „să rezolve o serie de probleme legate de accesul spre Dealul Gușteriței, mobilitate, agrement și sport pentru cetățeni și turiști în concordanță cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a mun. Sibiu, Ghidul de Dezvoltare al mun. Sibiu 2014-2024 și Strategia Integrată de Dezvoltare a mun. Sibiu 2015-2023”.

dealul gusteritei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tourette

Acum 1 an

Un lucru bun.... sa poti urca la cruce, mai repede. Asta pana mai avem voie sa avem cruce acolo si nu o vor inlocui cu steagul LGBT..Q. ....probabil "inca nu e momentul". Asa cam grabiti-va.
Raspunde

Vasile

Acum 1 an

Cu enduristii din zona ce facem? Nu pot fi dusi la un centru de enduristi abandonanti unde sa li se dea prin difuzoare non stop zgomot de motoare turate, praf si fum sa se simta ca pe dealul Gusteritei?
Raspunde

Z

Acum 1 an

Un început pe cinste ar fi fost cu un tur virtual
Raspunde

Calin

Acum 1 an

Trebuie asfaltatâ și acea stradă ca sa scurtăm drumul pe care se duc la furat lemne țiganii. Și la băut motocicliștii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus