Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Patru proiecte majore ale Apă Canal care vor schimba viața sibienilor: ”Impactul asupra cetățenilor va fi major”

Patru proiecte majore ale Apă Canal care vor schimba viața sibienilor: ”Impactul asupra cetățenilor va fi major”

Societatea Apă Canal Sibiu sărbătorește luna aceasta împlinirea a 128 de ani de existență. Momentul se suprapune cu implementarea unora dintre cele mai mari investiții din istoria companiei. Cu această ocazie reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu patru dintre managerii de top ai companiei pentru a vedea cum se va schimba viața sibienilor în următorii ani, datorită acestor investiții majore.

În primul rând, vom vedea o extindere a serviciilor în noi localități din județ, inclusiv o aducțiune de 34 de kilometri care va alimenta cu apă Mărginimea Sibiului, după cum explică Laurențiu Tudorică, inginer șef exploatare Apă Canal Sibiu SA.

”Apă Canal operează în 30 de localități din aria de acoperire a județului și avem în administrare 14 stații de epurare. Prin programul POIM urmează o investiție destul de mare pentru modernizare și reabilitarea unor obiective. Avem propuse ca și proiect patru stații de epurare în Cristian, Săliște, Slimnic și Miercurea Sibiului – aceasta din urmă nu are deocamdată nici rețea de apă și nici canalizare. Pe de altă parte vor fi foarte multe lucrări de înlocuire, modernizare și extindere de rețele în aceste localități. Una dintre problemele pe care sperăm s-o rezolvăm cu această reabilitare este alimentarea Mărginimii Sibiului din sursa Tilișca. Acest râu care ajută la captarea, tratarea și furnizarea apei în zona respectivă are un debit destul de mic, ținând cont de extinderea Mărginimii. Se va construi o aducțiune care va alimenta din uzina Sibiu Dumbrava, în lungime de 34 de kilometri, și va alimenta toată zona Mărginimii Sibiului. Este un proiect foarte, foarte amplu, dar vom asigura o calitate mult mai bună a apei locuitorilor”, spune Laurențiu Tudorică, inginer șef exploatare Apă Canal Sibiu SA.

Schimbări în bine au loc și în municipiul Sibiu, unde în maxim trei ani toți beneficiarii vor avea contoare inteligente, de ultimă generație.

”În ultimii cinci ani am achiziționat, inclusiv în acest an, circa 17.000 de contoare. Tot ce montăm sunt contoare moderne, noi le spunem contoare inteligente, cu citire de la distanță. Au numeroase beneficii. În primul rând că este o mare ușurință în a le citi: În circa o jumătate de oră, de exemplu, un cititor de la noi poate să rezolve o stradă de 20 de imobile, folosind aparatura din dotare. Pe lângă acest aspect, ele dispun de tot felul de funcții suplimentare, se pot obține grafice, se poate observa dacă există pierderi în instalația interioară și inclusiv deranjul în raport cu clientul este mult mai mic. De acum, direct de pe stradă putem face citirea, chiar dacă acel contor se află în interior, într-un cămin după poartă”, a declarat Măirean Tatu, directorul tehnic al Apă Canal Sibiu SA.

Societatea a investit până acum în contorizarea inteligentă peste opt milioane de lei. În doi, maxim trei ani, Sibiul va avea în totalitate contoare inteligente de apă.

Toate aceste investiții, unele din fonduri proprii, au nevoie de o sursă financiară constantă și sănătoasă. Directorul economic al Apă Canal Sibiu SA, Dan Valeriu Mitea, dă asigurări că societatea are o bază economică foarte solidă.

”Avem o poziție financiară solidă care ne permite să privim cu optimism în viitor. De ani buni societatea reușește să mențină o profitabilitate adecvată, care îi permite să facă investițiile accesibile, fie că vorbim de fonduri europene, co-finanțări, sau despre dezvoltarea bazei materiale proprii. Încercăm să facem aceste investiții, care au ca finalitate creșterea calității serviciilor prestate, păstrând totodată niște tarife scăzute. Trebuie menționat aici că într-un top al operatorilor regionali suntem pe poziția 44 din 47, la mărimea tarifelor de apă și canalizare, lucru pe care încercăm să-l menținem și pe viitor. Vom face toate eforturile să păstrăm acest tarif scăzut”, a promis directorul economic al Apă Canal Sibiu SA, Dan Valeriu Mitea.

Nu în ultimul rând, municipiul Sibiu va experimenta încă de anul următor noi șantiere, unele pe câteva dintre arterele principale. Bineînțeles că va exista disconfort în trafic, însă Mihai Banciu, șeful Unității de Implementare a Proiectelor dă asigurări că merită efortul.

”Chiar acum, în acest moment când sărbătorim 128 de ani, Apă Canal traversează o perioadă cu contracte semnate de finanțare pentru cele mai mari investiții din istoria Apă Canal. Valorile estimate sunt de peste 200 de milioane de euro la nivelul întregului proiect. În același timp este și o etapă plină de provocări, create atât de factori externi, precum situația pe care o avem la graniță, situația legată de costurile în energie, precum și de factori interni. Domeniul tratării apelor uzate este extrem de inovativ, în care lucrurile sunt tot timpul în mișcare. Și atunci, dacă avem oportunitatea aceasta să realizăm niște investiții, atunci trebuie să implementăm soluții dacă nu chiar de ultimă oră, măcar să fie tehnologii absolut actuale, noi, de vârf. Impactul asupra cetățenilor va fi major. Trebuie să încep aici cu lucrurile mai neplăcute, ca să zic așa, nu poate să fie totul bine înainte să fie un pic mai rău. În următorul an o să înceapă lucrări ample de reabilitare a rețelelor majore de apă potabilă din Sibiu. Discutăm de conducte cu diametru de la 400 de milimetri până la 1.000 de milimetri. O mare parte dintre aceste conducte sunt amplasate pe arterele principale ale orașului. Discutăm de străzi ca Șoseaua Alba Iulia, Strada Maramureșului, Calea Rahovei... Toate aceste zone, pe o durată relativ scurtă de timp, vor crea neplăceri și disconfort, atât participanților la trafic cât și locuitorilor din zonă. Dar, pe termen lung, aceste lucrări vor avea beneficii majore”, a detaliat Mihai Banciu, șef UIP.

Cum se vor desfășura lucrările pe străzile aglomerate, dar și de ce sunt ele extrem de importante pentru dezvoltarea Sibiului, aflați din interviul de mai jos:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus