În primul rând, îmi cer scuze de la cititorii creștin-ortodocși ai Turnul Sfatului pentru faptul că trebuie să citească, dar mai ales să vadă aceste poze pline cu carne în plin post al Crăciunului.
Veneam într-o duminică seară dinspre Alba Iulia și știam că trebuie să scriu cronica. Știam din timp și faptul că pentru aceasta voi trece pe la vestitul restaurant Băile Miercurea, de la marginea județului, acolo unde colegii mei au fost ultima dată acum 10 ani.
Eu am intrat prima oară în acest local (colegii au fost pe aici cu 10 ani în urmă). Prima impresie a fost de cantină, dar după ce ocupi loc la o masă și primești meniul, te obișnuiești cu locul – e destul de îngrijit și curat, chiar aerisit, deși înăuntru era destul de cald – caloriferele frigeau. Sunt trei încăperi mari, cu mese și scaune de lemn și cu o sobă ca decor. Cu muzică pe fundal la volum destul de discret, astfel ca să poți schimba două vorbe cu cel de la masă.
Știam că restaurantul e vestit pentru ciolanul cu iahnie de fasole, lucru confirmat și de ospătar: „Ciolanul e specialitatea casei la noi”, după care a enumerat câteva mâncăruri care se gătesc pe loc, printre care șnițele și tot ce e la grătar. Ciolanul, tochitura și alte mâncăruri populare sunt pregătite din timp.
Recunosc, în astfel de localuri nu se vine în grabă, dar eu am încălcat puțin această regulă de aur. Nu aveam mult timp la dispoziție, așa că am ales o porție de șnițel de porc, iar specialitatea casei am comandat-o la pachet pentru a doua zi.
Mâncarea a venit destul de repede – maxim 5 minute cred că au trecut. Farfuria conținea trei bucăți de șnițele aproape gemene, iar restul spațiului era umplut cu cartofi prăjiți. La gust carnea a fost minunată: moale, gustoasă și crusta șnițelului ținea loc și de pâine, și de cartofi. Cartofii erau în plus pentru mine, chiar dacă ospătarul m-a asigurat că nu au fost congelați.
Desigur că n-am rezistat și am ridicat capacul caserolei cu ciolan, care stătea în fața mea. Am înfulecat două-trei furculițe din ciolan: mi s-a părut gustos, carnea moale. E o porție imensă de care m-am bucurat a doua zi.
Și să nu uit cel mai important – la șnițel am cerut o porție de salată de murături. Afirm sus și tare și cu mâna pe inimă: au fost cele mai gustoase murături de când mănânc în localurile din Sibiu: murături ca la bunica, ca la mama, sărățele și chiar un pic picante. După vreo beție știu unde pot să trag o fugă să mă dreg...
Nota de plată a arătat astfel: Șnițel de porc – 29 lei; salată din murături asortate – 6 lei; ciolan cu fasole – 34,50 lei; caserola – 6,5 lei; un ceai – 3 lei; o apă – 5 lei. Total – 84 lei.
Cârciumaru care face Băi la Miercurea
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: baile miercurea , cronica de restaurant
Vizualizari: 9280
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
MB
Acum 5 ore
Claudiu
Acum 5 ore
Liberal autentic
Acum 5 ore
Neli Oproiu
Acum 5 ore
Bobo