Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Dr. Bogdan Cociaș: „Pacientă de 71 ani, cu nodul palpabil de 8 luni. Ce să mai întrebi? De ce a așteptat 8 luni?”

Dr. Bogdan Cociaș: „Pacientă de 71 ani, cu nodul palpabil de 8 luni. Ce să mai întrebi? De ce a așteptat 8 luni?”

7.500 de femei din România sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, iar din totalul femeilor avute în evidență cu acest diagnostic, 3.500 mor în decursul unui an. În evidența Direcției de Sănătate Publică Sibiu sunt 1.943 de cazuri dintre care 110 sunt femei diagnosticate cu cancer mamar în anul 2022. 53 de femei din Sibiu au murit în primele nouă luni ale acestui an având acest diagnostic. Potrivit medicilor, în România, peste 80% din cancerele de sân sunt descoperite tardiv, în stadiile 2, 3 și 4, din cauza lipsei de informație și a neprezentării la medic. Este o realitate neagră care se află sub ochii noștri. 

Săptămâna trecută, medicul Bogdan Cociaș a atras atenția printr-o postare pe pagina sa de socializare asupra unor aspecte care nu ar trebui ignorate. Acesta a atașat două imagini obținute în urma unor mamografii. În dreptul uneia a scris: „Pacientă de 71 ani, cu nodul palpabil de 8 luni. Ce să mai întrebi? De ce a așteptat 8 luni?”, iar la cealaltă a scris: „Cazul tipic de pacientă în România, care nu merge la controale deoarece nu mă doare, nu mă duc să mă caut la doctor. 56 de ani, asimptomatică, trimisă de medicul de familie la prima mamografie de rutină din viața ei.”

Dr. Bogdan Cociaș este medic primar radiologie-imagistică medicală cu o experiență de 10 ani, având competențe în CT, RMN și imagistica sânului. Din noiembrie 2017 și până în prezent practică exclusiv imagistica sânului și în acest interval de timp a lucrat doi ani și 8 luni într-un spital din Suedia. Astăzi, consultă la clinica Polisano Medlife, în sediul de pe strada Mihai Viteazu. A fost de acord să vorbească într-un interviu pentru ziarul Turnul Sfatului despre cât de periculos este acest tip ce cancer, despre cât de zădărnicită este România de un program de screening pentru depistarea lui și despre cât de importante sunt controalele periodice.

D-le doctor, ce ne puteți spune despre cancerul mamar? 

În primul rând este cel mai întâlnit tip de cancer la femei. Aproximativ 1 din 8 femei dezvoltă leziuni pe parcursul vieții și trei din patru femei cu cancer de sân nu au istoric familial. Această patologie are implicații atât fizice cât și emoționale, pacientele necesitând ajutor de specialitate multidisciplinar.

Câte femei omoară cancerul de sân, anual, în România?

Statistica națională menționează aproximativ 7.500 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România. Rata mortalității calculată din totalul de cazuri avut în evidență este de 3.500 pe an. Vorbesc aici și despre femeile diagnosticate în anii anteriori. 

Sunt îngrijorătoare aceste cifre?

Ce vă pot spune este că rata deceselor ar putea fi mult mai mică dacă am avea un program de screening național fortuit. Practic, avem multe decese din cauza neprezentării sau prezentării tardive a pacientelor la medicii specialiști în diagnosticarea și tratarea acestei patologii. Odată diagnosticată această leziune, pacientele întâmpină unele deficiențe ale sistemului medical. În alte state din UE, există o legislație clară și protocoale care impun ca de la momentul prezentării pacientei la primul cabinet medical și până la începerea tratamentului, să nu treacă mai mult de 4 săptămâni.

La ce vârstă ar trebui să-și facă o femeie prima investigație la sân și cât de des trebuie să o repete? 

Recomandările Societății Române de Imagistică a sânului sunt ecografie anual începând cu vârsta de 30 de ani, apoi după implinirea vârstei de 40 de ani, mamografie de screening la fiecare doi ani și ecografie mamară anual. Evident că toate metodele imagistice trebuie folosite indiferent de vârsta pacientelor, dacă acestea se prezintă cu simptomatologie.

mamografie

Pacientă de 56 de ani, fără simptome, care a ajuns pentru prima dată la mamografie

Din punct de vedere imagistic care este diferența dintre ecografie și mamografie?

Diferentele sunt mari, începând de la principiul de funcționare, ecografia funcționând pe principiul ultrasunetelor iar mamografia pe baza radiațiilor X. Mamografia este „gold standard” pentru screening, dar și pentru pacientele simptomatice și are rezoluția spațială cea mai mare dintre toate investigațiile imagistice, incluzând CT și RMN. Ecografia este utilă în studiul pacientelor < 40 de ani, în investigarea axilei, în ghidajul biopsiilor lezionale, intraducerea de markere sau fire metalice de reperaj sau în reperarea unor leziuni pe examinarea RMN mamar și care necesită reevaluare și puncții biopsie.

Care este vârsta la care o femeie trebuie să-și facă prima mamografie? 

Consider că prima mamografie ar trebui efectuată la împlinirea vârstei de 40 de ani.

Ce trebuie să știm despre această investigație? Este dureroasă? Necesită o pregătire preliminară? 

Doar un procent foarte mic de paciente menționează discomfort sau dureri în urma mamografiei. Chiar și așa, beneficiile mamografiei sunt mult mai mari comparativ cu disconfortul pasager menționat de unele paciente. Mamografia nu necesită pregătire specială ci doar rugăm pacientele să nu folosească deodorant antiperspirant în ziua investigației, deoarece acesta contine particule minuscule de Aluminiu, iar acesta poate fi confundat cu microcalcificări pe imaginea mamografică, astfel punându-ne în dificultate când elaborăm rezultatul.

Când această investigație este urmată și de biopsie? 

Biopsia ghidată ecografic sau mamografic se face în momentul în care descoperim o leziune cu caractere suspecte, sau pentru a exclude o suspiciune de cancer mamar. Personal prefer biopsia leziunilor neclare în locul controalelor la 6 luni sau mai repede, deoarece este în avantajul pacientei să știm diagnosticul. Spun asta pentru că există mai multe tipuri histologice de carcinom mamar, efectuăm biopsia leziunii și atunci când suntem 100% siguri că este malignă, pentru că trebuie să aflăm ce tip de leziune este, cât de rapid crește și la ce tip de tratament va răspunde.

Cât de importantă este prevenția în cazul cancerului mamar? Care este rata de supraviețuire în cazul unui diagnostic precoce?

În cancer nu putem discuta despre prevenție, deoarece aceasta este imposibilă. În schimb, putem înlătura factori de risc cum ar fi fumatul, obezitatea, cosumul de alcool și zahăr în exces și putem efectua examinări periodice și surprinde o leziune la debut și astfel să o tratăm înainte de a se extinde. Speranța de viață la 5 ani este de peste 90% la pacientele la care se descoperă precoce cancerul mamar. Din păcate, în România, peste 80% din cancerele de sân sunt descoperite tardiv, în stadiile 2, 3 și 4, din cauza lipsei de informație și a neprezentării la medic.

Care este tipologia pacientei întâlnite pană acum în Sibiu?

Nu este foarte diferită de tipologia pacientei din România și este una extrem de conservatoare, care se prezintă greu la medic, de obicei când are simptome sau este speriată de anumite cazuri din familie sau din cunoștințele apropiate. Consider că doar presiunea populației și a asociațiilor de pacienți ar putea schimba viitorul screening-ului mamar național care, momentan, este impotmolit în birocrație și subfinanțat.

Pacientă de 71 de ani cre a venit la control abia după 8 luni de la primele semne

De ce credeți că investigațiile regulate care duc la descoperirea din timp a nodulilor nu sunt la nivelul așteptat la noi? 

În prezent se fac eforturi pentru promovarea controalelor mamare. În primul rând a existat o întârziere a inițiativei grupului medical, supraspecialitatea senologie (n.r. specialitate medicală care studiază afecțiunile sânului) apărând mai târziu comparativ cu alte ramuri ale radiologiei, într-un context politic dificil și un sistem medical subfinanțat. Încă sunt puțini medici specializați în senologie și chiar dacă rata de detecție ar fi una foarte mare, sistemul nu este complet și încă are carențe în tratamentul ulterior detecției și urmărirea pacientei în anii ulteriori operației.

Aveți un caz pe care să-l fi întâlnit și care să vă fi impresionat în mod deosebit?

Avem multe cazuri și majoritatea ne impresionează, fiecare pacientă având povestea ei, o familie și planuri de viitor. Cel mai grav caz întâlnit de mine în Sibiu a fost cazul unei fetițe în vârstă de 12 ani care a simțit un nodul în sânul drept și s-a prezentat la ecografie. Ulterior ea a ajuns în Germania unde estre tratată în prezent, cazul fiind foarte rar și fiind prezentat ca exemplu în diverse clinici. Îmi doresc să îl prezint și eu colegilor la următoarea întâlnire de specialitate.

Care este mesajul dumneavoastră pentru femeile din Sibiu? 

Urmați sfaturile medicilor de specialitate și nu întârziați la controalele de rutină. Odată descoperit un nodul la palpare, nu întârziați să veniti la mamografie, nu vă căutați scuze de tipul „știu eu ca m-am lovit” sau „mai stau puțin poate dispare” și nu urmați sfaturi neavizate din mediul online sau din alte surse neoficiale. 

Potrivit reprezentanților DSP Sibiu în evidențe este înregistrat un număr de 1.943 de cazuri de cancer mamar la nivelul județului. Dintre acestea, 110 sunt cazuri noi, descoperite anul acesta. Tot în 2022 au fost înregistrate 53 de decese în urma acestui diagnostic. Din păcate, la nivelul județului, există doar un singur mamograf la care pot fi făcute investigații decontate de Casa de Asigurări de Sănătate și acesta se află la Spitalul Clinic Județean Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Dr Who Han :)

Acum 1 an

Domnule doctor, inca sunteti tanar si poate cu putina experienta adevarata in empatizarea cu pacientul. Sunteti in postura preotului care isi cearta enoriasii duminica de duminica si apoi se mira ca vin din ce in ce mai rar la biserica. Doar colegial va dau niste motive pentru care se amana prezentarea la medic pentru tumorile mamare ( unele motive sunt specifice, altele generale) : persoanele in varsta inca sunt cu mentalitatea veche, indusa de multi factori, in general rusinea e pregnanta; accesul la medic, chiar cel de familie, e dificil, trebuie sa te programezi cu o luna inainte, sa iti faci loc printre racelile de sezon, bolile diareice acute de sezon, zilele de vaccinare pentru copii, retetele de cronici, intr-un program fix si un numar fix de consultatii decontate medicilor de familie; o mare parte din chisturi nu sunt maligne, din fericire, ci fibroadenoame, o mare parte din femei stiu acest lucru si uneori se "amagesc" cand descopera un nodul mai "diferit"; accesul gratuit si rapid la mamografie este facil doar pe hartie, in realitate nu reusesti sa beneficiezi de el decat daca ai "drumul netezit" sau o faci contra-cost, intr-un spital de genul in care lucrati dumneavoastra. Teoria e buna, scopul nobil, insa abordarea nu e chiar aplecata spre latura umana, de apropiere. Apropo, sper ca la varsta de 40 de ani va veti face plin de entuziasm prima colonoscopie pentru preventia cancerului colorectal, urmata ( la 2 saptamani, bineinteles, pentru a evita rezultate fals pozitive) de un PSA si un tuseu rectal pentru preventia cancerului de prostata. Bineinteles sunteti nefumator, faceti sport, nu consumati vreodata grasimi saturate sau trans-, aveti o viata lipsita de poluanti si stres etc.... Promit sa nu va cert in vreun fel daca veti ajunge vreodata la mine
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Touché, Doc! :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan

Acum 1 an

Buna ziua! Mesajul a fost inteles gresit, deoarece eu nu cert pe nimeni, ci atrag atentia asupra statisticii. Articolele acestea, mai inspirate sau mai putin inspirate si-au atins scopul deoarece ni se adreseaza tot mai multe paciente si descoperim patologii diferite pe care le si rezolvam. Avem posibilitati tehnice si experienta necesara sa diagnosticam patologia sanului. Pana de curand pacientele faceau naveta la Cluj pentru diverse manopere. Cat despre colonoscopia mea . .. . . .. . .diferenta este ca eu stiu ce presupune si daca nu o voi face, o sa fie pe riscul propriu, informat. Pacientele noastre in schimb nici macar nu stiu care e diferenta intre mamografie si ecografie, de ce e bine sa le faca si ce se poate intampla daca nu. Din pacate observ ca o mare parte din corpul medical trimite pacientele peste 40 de ani intai la ecografie si apoi "daca se vede ceva", urmeaza mamografia, lucru total gresit, mamografia fiind "gold standard" in senologie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan

Acum 1 an

Sper doar ca cititorii articolului sa nu concluzioneze ca varsta medicului este un dezavantaj, ci din contra, cu energia specifica varstei si cursurile potrivite se ajunge departe. Daca nu era nevoie de servicii in sectorul privat, acesta dadea de mult faliment. O zi buna tuturor si sunt la dispozitia oricui doreste sa afle mai mult despre investigatiile mamare, ce e bine si ce nu si chiar "chestionarea" experientei mele profesionale :)).
Raspunde

CA

Acum 1 an

Dle dr... se vede ca nu aveti experienta in sistemul de stat... unde sunt 90% din pacientii oncologici... unde preventia e la pamant... interesul medicilor e zero.... ca medic radiolog, contactul cu pacientul e MINIM spre INEXISTENT... si asta se resimte in tot ce spuneti... sper totusi acest comment sa fie publicat, nu vad ce ar fi de cenzurat...

Raspunde

BOGDAN

Acum 1 an

Sa stiti ca am experienta in toate sistemele, atat la stat unde am lucrat intre 2007-2017(Spitalul Floreasca Bucuresti, Spitalul de Urgenta Targu Mures, Spitalul Municipal Medias) dar si la privat. Eu nu pot sa vorbesc decat in numele meu si sa fac recomandari. Discutia nu este despre ce sa nu facem, ci despre ce dorim sa schimbam. Pe acest principiu au aparut clinicile private, pentru ca pacientul sa aiba variante. Daca nu este multumit in clinica x, poate merge la clinica y. Concurenta va creste calitatea. Personal am lucrat la fel in toate clinicile cu care am colaborat si nu am facut diferente intre stat si privat si pacientii mei din clinicile mentionate sunt dovada. In specialitatea mea, contactul cu pacientul este obligatoriu, personal facand anamneza, ecografia, redactez rezultatul si concluziile, apoi recomandari in scris si verbal. Pacientii mei primesc acest tip de rezultat inca de cand lucram la stat pe salariu de 1300 ron/ luna(2013) si acest lucru nu se va schimba, indiferent unde voi activa in viitor.

Raspunde

CA

Acum 1 an

Ca si concluzie, practic, sunteti un inger.... stiti cum e cu lauda de sine.... pe halat scrie clar de ce parte a baricadei sunteti cu adevarat. Toti am inceput cu salarii de mizerie... si eu aveam salariu 1100 ron, din care 600 ron chiria. Oricum, felicitari ca sutneti singurul medic din Romania care se comporta exact la fel la stat si la privat.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Raluca Saracuta mai are de invatat multe.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Poate a asteptat fiindca medicii de la clinicile particulare nu se tin de programari (vezi Tiblea @ Polisano) si te reprogramezi de cateva ori degeaba pana te decizi sa treci la altul cu bun simt ?

Raspunde

BOGDAN

Acum 1 an

Doamna in cauza era la prima prezentare, adusa de nepoate. Legat de nemultumirile referitoare la unele programari, ne dorim ca ele sa fie extrem de rare si cel mai probabil ca au fost motivate si pacietul in cauza, fie nu a putut fi contactat, fie a fost o eroare in call center. Personal verific sa nu apara inadvertente in programarile mele si daca totusi apar, fie mi le asum si vin inainte de program sau raman extra la final, fie sunam pacientii si verificam personal sa nu apara neantelegeri.

Raspunde

Pacienta investigata de acest individ

Acum 1 an

Cel mai lipsit de profesionalism medic pe care l-am intalnit. nu as sfatui pe cineva sa aiba de-a face cu un asemenea specimen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus