Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
0°C

După ce a studiat bijuteria în Italia, o tânără s-a stabilit la Sibiu și și-a deschis o afacere. Diana Pantea: „Îmi place să îmi imaginez mai mult pentru că mereu se poate mai mult”

După ce a studiat bijuteria în Italia, o tânără s-a stabilit la Sibiu și și-a deschis o afacere. Diana Pantea: „Îmi place să îmi imaginez mai mult pentru că mereu se poate mai mult”

Când este în atelierul ei își lasă imaginația să zboare până în momentul în care ajunge să creeze bijuterii inedite, opuse a tot ceea ce înseamnă bijuterie tradițională. După ce a studiat bijuteria în Italia, pentru Diana Pantea Sibiul a devenit a doua casă, dar și locul în care a reușit să-și deschidă un atelier în care poate aplica tot ce a învățat la facultatea pe care a urmat-o în Florența. Bijuteria nu are granițe, la fel și imaginația tinerei.

Diana are 32 de ani și s-a născut în Târgu-Mureș. Deși a urmat cursurile unui liceu cu profil real, matematică-informatică, drumurile au dus-o pe tânără spre un domeniu cu totul și cu totul diferit. A început Facultatea de Arhitectură din București, dar la puțin timp și-a dat seama că vrea altceva. Acela a fost momentul în care a decis să facă cursuri de bijutier.

„Chiar în această perioadă se fac zece ani de la primul meu curs de bijuterie. După primele cursuri scurte mi-am dat seama că asta vreau să fac și am decis să fac studiile în străinătate. Am început în Florența, bijuterie contemporană de artă se numește departamentul în cadrul căruia am studiat. Acolo am învățat bijuterie clasică, artă și design. O îmbinare între ele, acesta este profilul bijutierului contemporan de artă”, a povestit tânăra.

Bijuteria contemporană îmbină desenul tehnic cu arhitectura, cu designul, dar și cu științele, explică Diana. „Mi-a plăcut de la început zona de desen tehnic, de arhitectură, îmi place și partea de științe, m-a ajutat pentru că și în bijuterie sunt elemente de fizică, chimie, matematică. Când iau o măsură cuiva, când îndoi metalul, când îl bat, sunt tot felul de procese care leagă bijuteria de științe.”

Din Italia, la Sibiu 

După finalizarea studiilor, Diana a decis, împreună cu soțul ei, să se mute la Sibiu. Aveau ca variante Bucureștiul, Clujul, Sibiul și Brașovul, dar ceva le-a spus să rămână la Sibiu, oraș în care locuiesc din anul 2016.

„Având în vedere că finalizasem facultatea, am testat târguri internaționale, expoziții internaționale, expoziții de grup, nu am avut încă o expoziție personală, dar urmează în viitorul apropiat”, a adăugat tânăra.

Ce bijuterii creează

Anul 2018 a fost anul în care Diana a decis să deschidă atelierul și să-și facă cunoscute creațiile printre sibieni. Își pune amprenta și sufletul în fiecare produs în parte pe care îl realizează.

„Pornind de la tehnicile de bază de bijuterie tradițională eu îmi imaginez orice altceva, de exemplu, am pornit piese de la schițe de insecte, am redesenat insectele până am ajuns la o anumită formă. Dintotdeauna mi-au plăcut formele tridimensionale, studiind și arhitectura care m-a ajutat să-mi dezvolt vederea în spațiu, eu îmi imaginez bijuteriile doar tridimensional.”

Proiectează în fiecare lucrare imaginația și spune că încearcă să se îndepărteze de bijuteria tradițională prin detaliile fiecărui produs în parte, indiferent că este vorba de un inel, de cercei sau de coliere.

„Doar anumite comenzi le fac apropiate de stilul tradițional, îmi place să îmi imaginez mai mult pentru că mereu se poate mai mult. Poți să faci lucruri foarte diferite față de bijuteria tradițională dacă îți dorești. Există persoane care au de la mine piese din colecțiile acestea mai îndrăznețe. De cele mai multe ori le poartă la evenimente. Indiferent de ce creez, întotdeauna îmi pun amprenta, nu fac niciodată piese după poze, după modele, dacă vine un client la mine prefer să povestim îndeajuns încât să să înțeleg ce vrea, cum vrea. Am lucrat cu argint, aur, bronz, cupru, aliaje de cupru și argint, îmi place să explorez, am lucrat și cu corn, cu lemn, dar toate integrate în structuri metalice, combinate cu metalul”, a detaliat Diana.

Investiție inițială de aproximativ 10.000 de euro

Diana a investit în atelierul ei aproximativ 10.000 de euro - aparatură pe termen lung, dar și materiale. În viitorul apropiat își dorește să facă o colecție în care să includă coliere, cercei, inele, piese conceptuale pe care să le propună la vânzare clienților.

Diana împarte atelierul său cu Ionuț Ciobota, și el bijutier contemporan. „Este o colaborare între noi, ne ajutăm reciproc și ne bucurăm că putem face aceste lucruri frumoase.”

Își dorește să învețe pe alții bijuterie

Diana a predat la școala în care a făcut primele cursuri de bijuterie, iar apoi, alături de Ionuț, la atelierul ei. De asemenea, împreună cu Asociația Brukenthal von studio a reușit să facă expoziții în care să fie inclusă și bijuteria contemporană.

„Împreună cu Ionuț predăm cursuri de bijuterie și ceramică, dar momentan sunt limitate la jumătate de zi, încă nu ne-am extins la cursuri de durată mai lungă. Asta mi-aș dori, să mă extind pe partea de cursuri, să am colecțiile mele și să le fac cunoscute. În aceste momente avem și o ucenică pe care o învățăm să facă bijuterie, vine când are timp, în afara jobului, îi place foarte mult. Vrem să ne ajutăm între noi să evoluăm”, a concluzionat tânăra.

Toată activitatea Dianei, dar și comenzi, puteți face pe facebook Pantea Jewellery, dar și pe pagina de instagram pantea.jewellery.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sparrow

Acum 1 lună

Eu clar nu am ce cāuta pe planeta asta! Nu-nteleg nimic aabsolut din ce se intâmplā in juru-mi

Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Foarte deosebite bijuteriile. Pare a fi o adevarata artista, nu doar un mester bijutier.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus