Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

O carte în limba engleză despre „Ziarul Orizontal” al lui Perjovschi va fi lansată la Sibiu

O carte în limba engleză despre „Ziarul Orizontal” al lui Perjovschi va fi lansată la Sibiu

„Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” este titlul unui volum dedicat „Ziarului Orizontal” de pe zidul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, îngrijit de câțiva ani de artistul Dan Perjovschi. Cartea va fi lansată pe data de 16 decembrie, ora 18:00, la Centrul Cultural Habitus.

Volumul este semnat de Gloria Luca, o artistă multimedia care activează în Madrid și Iași. În cadrul evenimentului vor vorbi Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al TNRS, artistul Dan Perjovschi, poetul Radu Vancu și Camelia Proca din partea Asociației ALEG, iar autoarea Gloria Luca va avea o intervenție înregistrată.

Accesul publicului în Centrul Cultural Habitus din Piața Mică nr. 4 este liber în limita locurilor disponibile, precizează organizatorii.

Gloria Luca a urmat cursul de post-master „Imagini Critice” de la Institutul Regal de Artă din Stockholm și deține, totodată, un masterat în fotografie și artă video și o licență în istoria și teoria artei de la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași. A expus lucrări în cadrul expozițiilor: Biennale Jeune Création Européenne, Montrouge, Franța (2019); KulturKontakt Austria, Viena (2018); Fundația Art Encounters, Timişoara (2018); ANTICAMERA&Guests: Dan Perjovschi și Eduard Constantin, VOID. Whiskey. Tango. Foxtrot, Galeria apARTe, Iaşi (2017); Ringturm Exhibition Centre, Viena (2015); National Gallery – Trade Fair Palace, Praga (2015).

„Ziarul Orizontal” este, cel mai probabil, cea mai longevivă intervenție artistică în spațiul public din România și cu siguranță, un experiment artistic unic la nivel mondial. „Ziarul” se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de metri lungime și 4 înălțime.

Teatrul Național „Radu Stanca” i-a oferit platforma atât de necesară pentru acest tip de intervenție culturală artistului Dan Perjovschi în momentul când Teatrul Național din București a renunțat la instalația „La Zid” a acestuia. 

Volumul „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” de Gloria Luca are 296 de pagini, este disponibil pe www.curteaveche.ro și în librăriile din țară și costă 104 lei. Aici pot fi răsfoite câteva pagini.

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spații contemporane din lume. Dan Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale și a avut un rol important în cultura românească, fiind ilustrator și autor de articole pentru Revista 22 din București. A avut expoziții în mai multe țări: Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Coreea de Sud, China etc. În prezent, locuiește și lucrează în București și Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1750

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus