Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Locuiesc în centrul Sibiului și am fost anunțat că am încălcat legea când am reparat casa. Ce materiale sunt permise și care sunt interzise?

Locuiesc în centrul Sibiului și am fost anunțat că am încălcat legea când am reparat casa. Ce materiale sunt permise și care sunt interzise?

În această toamnă, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a anunțat că inițiază mai multe controale în zona centrului istoric, șeful instituției atrăgând atenția asupra „kitsch-ului și imposturii care au ajuns în cetate”.

În cadrul controalelor s-a stabilit că unii locuitori, despre care conducătorul DJC Sibiu spune că au efectuat intervenții ilegale la casă - în cele mai multe cazuri fiind vorba despre schimbarea acoperișului -, nu cunosc căror reglementări trebuie să le facă față. Fie din lipsă de interes, fie din slaba comunicare a autorităților. În cadrul controalelor s-a vorbit mult despre „zona de protecție” și „zona construită protejată”, precum și despre materialele de construcție pe care oamenii au dreptul să le utilizeze și care sunt interzise în lucrările de reparații sau recondiționări.

Iată un exemplu de dialog între un locuitor al Sibiului și directorul DJC Sibiu, care a avut loc în luna octombrie pe strada Rotarilor:

- Bună ziua. Sunt directorul Direcției Județene pentru cultură Sibiu și vreau să vă înștiințez că în centrul istoric, și faceți parte din centrul istoric, categoria A, nu este voie placarea cu tablă a acoperișului.
- Da cu ce este voie?
- Țiglă.
- Și acum ce trebuie să facem?
- Eu vă las o somație. Faceți un proiect prin care acoperiți acoperișul cu țiglă.
- Doamne, da de unde legea asta? Nu știu, lăsați informația (...) Da, dar clădirea nu e monument.
- Clădirea în sine, nu, dar ansamblul, tot centrul este sit istoric, cetatea venea până la Teclu. Că dacă era și clădirea monument erați penal.
- Și dacă nu este, atunci cum mă puteți obliga să schimb?
- Nu vă oblig eu, legea (...)

Citește și: Clădirea de pe Mitropoliei 7, cel mai trist monument istoric din Sibiu. În inspecție cu șeful Direcției Cultură: „Fără pari, casa asta nu cred că prinde Crăciunul”

„Zona Construită Protejată”

Până a ajunge la interdicțiile și permisiunile pe care trebuie să le respecte cei care își doresc să-și renoveze clădirile, mai întâi trebuie să pornim de la definirea termenilor.

Conform Legii 350 din 6 iunie 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, „zonă de protecție” reprezintă suprafața delimitată în jurul unor bunuri de patrimoniu construit sau natural, al unor resurse ale subsolului, în jurul sau în lungul unor oglinzi de apă etc. și în care se instituie servituți de utilitate publică și de construire pentru păstrarea și valorificarea acestor resurse și bunuri de patrimoniu și a cadrului natural aferent. Zonele de protecție sunt stabilite prin acte normative specifice, precum și prin documentații de amenajare a teritoriului sau urbanism, în baza unor studii de specialitate.

Totodată, o zonă protejată este descrisă în aceeași lege ca și zonă naturală ori construită, delimitată geografic și/sau topografic, determinată de existența unor valori de patrimoniu natural și/sau cultural a căror protejare prezintă un interes public și declarată ca atare pentru atingerea obiectivelor specifice de conservare și reabilitare a valorilor de patrimoniu. „Statutul de zonă protejată creează asupra imobilelor din interiorul zonei servituți de intervenție legate de desființare, modificare, funcționalitate, distanțe, înălțime, volumetrie, expresie arhitecturală, materiale, finisaje, împrejmuiri, mobilier urban, amenajări și plantații și este stabilit prin documentații de urbanism specifice aprobate”, se mai specifică în document.

Zonele construite protejate sunt delimitate prin PUG Sibiu din 2011, iar reglementările de care trebuie să țină cont cei care locuiesc în astfel de zone sunt specificate în Regulamentul Local de Urbanism, aferent PUG-ului, document care este publicat pe site-ul Primăriei Sibiu, transmite directorul DJC Sibiu.

Care sunt Zonele Construite Protejate în Sibiu?

Potrivit Regulamentului local de Urbanism, în municipiul Sibiu au fost identificate mai multe așa-numite zone construite protejate, în baza concluziilor şi recomandărilor unui studiu de fundamentare pentru „determinarea zonelor protejate cu materializare semnificativă a valorii culturale”. Astfel, statutul de Zonă construită protejată (ZCP) a fost atribuită următoarelor zone:

ZCP Ansamblul spitalicesc

ZCP Cartierul Guşteriţa

ZCP Cartierul Iosefin – Măierimea Porţii Cisnădiei

ZCP Cartierul Turnişor Nord

ZCP Centrul Istoric

ZCP Cibin Centru

ZCP Măierimea Porţii Turnului

ZCP Măierimea Porţii Ocnei

ZCP Muzeul Astra

ZCP Parcelările Zimmermann - Fonn

ZCP Piaţa Unirii

Totodată, prin același document s-a recomandat insituirea statutului de Zonă construită protejată și altor zone, denumite Unități teritoriale de referință (UTR):

UTR Ansamblul locuinţelor CFR

UTR Ansamblul locuinţelor colective – Aleea Şelimbăr

UTR Ansamblul locuinţelor colective – Mihai Viteazu

UTR Ansamblul locuinţelor colective – Strada Ştrandului

UTR Arsenal – Steaua Roşie

UTR Cartierul Turnişor

UTR Lupeni

UTR Parcelarea Drotleff

UTR Parcelarea Mărăşti – Mărăşeşti

UTR Zona adiacentă parcului Sub Arini

UTR Vilele de coastă

Regulamentul mai prevede ca toate ZCP să aibă întocmite Planuri urbanistice zonale, iar până atunci, autorizarea lucrărilor de construcții se va face „conform prezentului regulament” cu avizul Direcției Județene pentru Cultură. La acest capitol se mai spune că „intervenţiile asupra clădirilor cu valoare arhitecturală, istorică, ambientală sau memorială, chiar dacă acestea nu sunt clasate, se vor autoriza numai dacă acestea nu afectează valoarea identificată, după caz” și că „se recomandă ca organizarea, desfăşurarea şi jurizarea concursurilor de soluţii pentru amplasamente situate în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în interiorul zonelor construite protejate să se facă în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu”.

De asemenea, în interiorul Zonelor Construite Protejate propuse sau a zonelor unde există recomandarea de instituire a statutului de Zonă Construită Protejată este interzisă utilizarea finisajelor exterioare de culori stridente. „Se recomandă întocmirea şi aprobarea unui regulament privind cromatica clădirilor şi amenajărilor la nivelul întregului municipiu, pe baza unor paletare stabilite în urma unor studii de specialitate”, se mai arată în documentul aprobat de Primărie în anul 2011. Un astfel de regulament privind cromatica clădirilor nu a mai fost însă aprobat până în prezent.

Aspectul clădirii: intervenții permise

În continuare ne vom referi la ZCP Centrul istoric. În cazul acesteia, care este instituită în jurul unui monument istoric, aceasta cuprinde monumentul, ansamblul sau situl, împreună cu zona de protecţie aferentă.

În ZCP Centrul istoric se permit câteva tipuri de lucrări fără a fi necesară aprobarea prealabilă a PUZ, dar cu obligativitatea obținerii avizului Direcției de Cultură. Este vorba despre lucrări de întreținere curentă a imobilelor (renovări ale anvelopantei, reparații ale instalațiilor interioare sau exterioare care prin scurgerile accidentale provoacă degradări ale fondului construit), lucrări de conservare și punere în valoare a imobilelor (de exemplu, restaurarea conform studiului de fundamentare istoric a corpurilor de clădire și elementelor constructive existente păstrate; asanarea prin demolarea/demontarea corpurilor de clădire sau elemente care scad valoarea culturală a imobilului; mansardarea podului existent, cu condiția de a nu modifica geometria sau volumul șarpantei etc.) sau lucrări de reabilitare a infrastructurii publice.

Referitor la aspectul clădirilor, au fost instituite câteva reguli generale pentru imobilele existente.

  • Se vor folosi tencuieli lise / drişcuite/ cu mortar de var- nisip cu zugrăveli de apă în culori pastelate, tradiţionale.
  • Clădirile cu valoare de monument sau ambientală trebuie să reprimească aspectul şi caracterul original prin suprimarea adăugirilor, mai puţin a celor cu valoare istorică, arheologică sau arhitecturală intrinsecă. În acest ultim caz adăugirile se vor restaura în acelaşi regim cu clădirea.
  • Se vor suprima reţelele şi conductele parazite.
  • Se va respecta compoziţia şi concepţia originală prin revenirea la forma iniţială a decoraţiilor, golurilor şi profilelor tâmplăriei exterioare precum şi a acoperişurilor.
  • Zidăriile din piatră sau elementele de piatră de talie / placaje la socluri sau la elemente de structură, elemente de modenatură: cornişe, bandouri, suvasmente  se vor trata conform situaţiei iniţiale. Dacă aceste elemente au suferit acoperiri cu tencuieli sau zugrăveli ele vor fi degajate de acoperiri şi repuse în starea originală. Pietrele deteriorate vor fi înlocuite prin elemente de aceeasi culoare, profil şi mărime ca cele originale. Se admite utilizarea pietrei artificiale cu condiţia ca pe bază de monstre aceasta să se identifice cu cea naturală.
  • Tencuielile şi zugrăvelile vor fi în tente naturale sau colorate, cu excluderea tencuielilor pe bază de ciment pur. Ele se vor executa din mortar de var şi nisip în tonalităţi inspirate din cele istorice conservate sau din cele restaurate de specialişti. Tencuiala va lăsa aparente elemente de decor arhitectural, ancadramente, care vor trebui restaurate.

Aspectul clădirii: intervenții interzise

În același timp, sunt interzise lucrările de construire de natură publicitară (comercială, electorală sau de altă factură).

Referitor la aspectul exterior al clădirilor, o serie de reguli generale sunt aplicabile la toate categoriile de intervenție, cu obligativitatea obținerii prealabile a avizului Direcției pentru Cultură.

Astfel, nu sunt admise:

- imitarea stilurilor arhitecturale străine regiunii sau folosirea de materiale tradiţionale nespecifice regiunii;

- imitarea materialelor naturale, simulări de paramente cu excepţia celor istorice-artistice;

- decaparea tencuielilor de epocă;

- utilizarea tencuielilor cu ciment, tencuieli rugoase tip strop, calcio-vechio / atât la interior cât şi la exterior;

- placaje cu spărturi de marmură, plăci ceramice, cărămidă aparentă;

- utilizarea neacoperită a unor materiale care trebuie tencuite sau acoperite cu parament;

- paramente sau elemente de beton armat lăsate aparente, buciardate sau brut-decofrate decât dacă cofrajele, granulaţia şi culoarea agregatelor şi cimentului sunt avizate pozitiv în cadrul DJC;

- utilizarea în exterior a materialelor pentru constructii provizorii: azbociment, materiale plastice ş.a. utilizarea de tencuieli tip strop, calcio vechio şi cu conţinut de ciment.

Reguli privind golurile

Pentru lucrări la ziduri, noile goluri în ziduri trebuie să fie dimensionate şi proporţionate în corelare cu golurile existente la aceeaşi clădire sau la clădiri similare.

În ceea ce privește refacerea tâmplăriei, la clădirile cu valoare de monument sau cu valoare ambientală, aceasta se va face identic atunci când există elemente martor; atunci când acestea nu există, refacerea va urmări un model relevat pe o construcţie de acelaşi tip şi din aceeaşi epocă.

Se interzice confecţionarea elementelor de marchetărie din metal cromat sau strălucitor, în special pentru mânere de uşi sau de porţi.

Se interzice amplasarea grilajelor de protecţie fixe sau mobile la exteriorul golurilor cu excepţia celor istorice-artistice.

De asemenea, obloanele exterioare tradiţionale din lemn se vor executa asemănător cu cele originale sau cu modele comparabile.

Se vor folosi uşi exterioare de lemn ale câror compoziţii, proporţii şi desen vor fi compatibile cu specificul clădirii. Lemnul va fi tratat sau vopsit, urmărind caracterul de epocă al edificiului. Nu se recomandă uşi prefabricate în stil rustic sau alte diverse stiluri.

Nu sunt admise utilizarea tâmplăriei metalice, din aluminiu sau materiale plastice, chiar dacă materialul protector imită materialul tradiţional și nici înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tâmplărie de lemn cu dimensiuni, secţiuni, împărţiri şi sens de deschidere nespecifice.

Acoperișuri

Pentru lucrările de schimbare sau reparare a acoperișurilor, în ZCP nu sunt admise următoarele materiale:

- azbociment;

- materiale plastice;

- carton asfaltat;

- tablă.

„Acoperişurile vor trebui să conserve materialele şi forma originală. Pantele vor determina alegerea materialului adecvat, fiind recomandabilă ţigla solzi de forma, culoarea şi dimensiunile celor existente. Coamele se vor realiza cu ţigle speciale prinse cu mortar de var. Lucarnele se vor conserva în forma în care există şi se vor restaura, fara a fi înlocuite cu lucarne nespecifice şi netradiţionale; cele de lemn se vor trata cu insecticide şi fungicide şi se vor vopsi. Părţile metalice ale acoperişurilor şi racordurilor pentru scurgerea apelor pluviale executate din tablă de zinc, se vor lăcui în tente de culoare închisă. Se recomandă folosirea tablei de cupru sau a celei aramite. Nu se admite utilizarea ferestrelor de mansardă tip VELUX, vizibile din domeniul public”, se menționează în Regulamentul local de urbanism.

Coșuri și elemente de ventilație

În ZCP se interzic coşurile de fum din beton aparent, coronamente metalice sau din beton şi diverse sisteme de ventilaţie aparente. Elementele de îmbunătăţire a tirajului se vor amplasa discret, invizibile din domeniul public.

„Coşurile de fum şi de ventilaţie se vor restaura şi se vor realiza dupa modele existente. Coşurile originare din cărămidă aparentă se vor rostui cu mortar, iar cele tencuite vor relua aspectul faţadelor de acelaşi tip. Coronamentele şi capacele se vor realiza în acord cu vechile modele”, se mai arată în regulamentul citat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

19 comentarii

O sibianca

Acum 1 an

Eu nu inteleg cum aceasta ZPC nu include si str. Ocnei unde se afla intrep. Independenta nu spune nimic de felul cum arata aceasta constructie toata darapanata si care cred ca se afla tot in zona A, fiind vecina cu str Rotarilor si nu-i obliga pe proprietari sa o renoveza sau sa o darame, aceasta constructie fiind in centrul Sibiului. De ce ocoliti cei care va ocupati de ZPC si cei din primarie cu urbanismul sa dati o explicatie cu aceasata constructie foarte urata si degradata in centrul sibiului. Va legati de bietul om sa isi schimbe acoperisul in loc sa rezolvati adevaratele probleme de urbanisam si constructii.
Raspunde

F tare

Acum 1 an

Mai bine mai tarziu decat deloc. Rusine directorilor anteriori care in perioada in care s-au reparat imobile au facut figuratie in post in loc sa o ia la picior. Si au vanat alte functii deci nu au deranjat pe nimeni.
Raspunde

Fu Tare

Acum 1 an

Trăiască Nanu! Salvatorul orașului la picior. Sa vedem ce funcție vizează el.
Raspunde

@tache

Acum 1 an

Fiecare cu curiozitatile lui…
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

Cred ca era mai simplu sa spuna care nu sunt zone protejate. Ca din ce am citit asa, pe diagonala, cam tot orasul e zona protejata.
Raspunde

Si surd si orb

Acum 1 an

msi fomnul jurnalist cip cirip, pai nenea "conducatorul" cum il numesti tu, e unul dintre principalii vinovati. angajat cu pile si presiuni politice, acest expert de talie internationala, interstelara si intergalactica, tatal incompetentilor, e tare in gura pana primeste mita. te plateste bine sa elucubrezi elucubratii? se pregateste de alegeri si iti mai da si tie un oscior?
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Casa din poza a fost daramata si sapat 2 nivele in jos. Oare este corect fata de alti?
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Cum adica daca este corect?
Raspunde

Gigel Topor

Acum 1 an

Pai nu o stii pe aia cu "unii mai egali ca altii" ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigel Topor

Acum 1 an

Mai bine de jumatate din centru istoric ( PUTRIGAI ) trebuie DEMOLAT !
Raspunde

Luminita

Acum 1 an

daramati tot orasul si faceti parcari, prazarilor
Raspunde

Nicu

Acum 1 an

Din punct de vedere urbanistic orasul arata vai de el.La fel stau lucrurile si in ce priveste reparatia fatadelor la cladirile vechi.Daca cineva face ceva in sensul bun este sanctionat. Daca la nivel local aveti profesionisti faceti un plan cum vreti sa arate foarte frumos orasul si comunicati-l in fiecare zona a orasului si la asociatiile de locatari unde cetatenii din zona sa vada despre ce este vorba.
Raspunde

Lucian

Acum 1 an

"Faceți un proiect"... decat "copipaste" la "decaparea tencuielilor" (ce este aia?) mai bine o lista cu firmele AUTORIZATE care "Fac... un proiect"
Raspunde

VL

Acum 1 an

Tabla in Sibiu!?
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

E simplu sa mergi si sa le spui oamenilor ca trebuie proiect, ca numai tigla, ca numai mortar nu stiu de care...etc. Omul cand se gandeste la proiect ...renunta. Orice faci ca documentatie pentru autorizare, dureaza de le 2 luni in sus cu riscul major de-a nu se aproba. Nu ar strica un articol despre faptul ca la urbanism mai sunt 3 persoane din cauza ca toti fug mancand pamantul de arhitecta sefa, madam Urdea, care este de-o prostie iesita din tipare. Aceasta individa nu-si asuma nimic. Uitati-va numai cate procese sunt pe rol cu primaria. Ca sa ceri trebuie sa dai un exemplu, sa pregatesti populatia, etc. Nu strica un ghid pentru cei din zona istorica ca sa stie ce au de facut. Dar cine sa-l faca? Se vede ca au pierdut controlul la nivel de infrastructura si acum se agata de faza cu conservarea centrului istoric cu orice pret.
Raspunde

Ilea Pavel Tiberiu

Acum 1 an

Stimate domnule director al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu știați că în DEX nu există cuvântul "măierime"? ( Sau poate trebuie să vă explic ce înseamnă DEX!)
Raspunde

Voma

Acum 1 an

Asa-i cand te bagi ca musca undeva. Pe la voi ii spune p..ime.
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Absurdul nu mai are limite. Pe zi ce trece suntem tot mai încorsetați. Problema e ca unora le place așa, cât mai multe reguli, legi peste legi peste ordonanțe....Cum renunțăm noi tot mai mult la libertate și ne și place...
Raspunde

.mik

Acum 1 an

Omul nu numai că era slab informat, dat din câte se pare, este și arogant și nesimțiț. Poate o amendă de câteva sute de mii de lei noi, iar scoate nesimțirea de genul:" cum mă obligați voi să schimb tabla și să pun țiglă?". O asemenea lege, l-ar face pe olteanul meltean, să stea dracului la el în Oltenia și în țigănia lui și să își pună și papură sau chirpici in loc de țiglă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus