În luna februarie a acestui an în Turnul Sfatului era publicat un material despre Alemănuța Toader, profesorul care aducea tehnologia în clase cu sobe înconjurate de garduri de sârmă. Însă, dedicarea și strădania profesorului de geografie intra în contrast cu aspectul claselor cu podea veche și sobe îngrădite de garduri de sârmă ca să protejeze, cumva copiii. Ei bine, astăzi situația stă cu totul altfel. Aceeași profesoară predă acum cu ajutorul Sistemului Geografic Internațional de Cartografiere Digitală (GIS) într-o școală care are centrală și în clase care au calorifere.
Directorul școlii spune că în anii trecuți s-au făcut nenumărate solicitări către primărie pentru a se schimba condițiile din școală, dar până anul acesta nu au existat fonduri suficiente în bugetul primăriei care ar fi putut fi alocate școlii. Cu banii alocați au fost făcute lucrări în alte structuri mai mici.
Sobele care erau în clase la începutul anului
„Noi am tot făcut solicitări scrise către primărie în ultimii ani și acum, conducerea actuală a primăriei, a alocat fonduri pentru reabilitarea termică a școlii din Hosman. Au fost schimbate geamurile vechi cu unele termopan, s-a instalat o centrală termică și au fost înlocuite sobele cu calorifere. Acum nu este totul gata, mai sunt lucrări de reparații care trebuie făcute în urma acestor schimbări, dar cu siguranță acestea vor fi finalizate”, spune directorul prof. Ionela - Luiza Corobană.
Cum arată clasa acum
Povestește că acest fapt este o mare schimbare în bine pentru școală și pentru toți cei care îi trec pragul.
„Faptul că au schimbat geamurile, acest lucru a dus la reducerea cheltuielilor alocate pentru plata gazului, pentru că înainte, clădirea nefiind izolată și geamurile vechi erau pierderi foarte mari. Curățenia și întreținerea claselor se face foarte ușor, fără tot praful și mizeria de dinainte. Confortul este sporit acum și pentru profesori și pentru copii. Este cald și avem condiții omenești. Putem spune că acum, la școală este ca acasă. Astfel a crescut starea de bine în școală. Toată lumea se simte bine”, mai spune directorul.
Condițiile bune din școală combat absenteismul
Directorul Școlii Gimnaziale din Nocrich, unitate de care aparține și structura din Hosman spune că în ultimul timp numai lucruri bune s-au întâmplat pentru școală. Acum fac parte din programul Național „Masa caldă”, prin intermediul căruia copiii primesc un sanviș și un fruct. Asta, cumulat cu condițiile actuale îi face să nu mai lipsească de la școală pentru că mulți dintre ei au condiții precare acasă.
„A crescut numărul copiilor care vin la școală și sunt foarte încântați de sanvișul pe care îl primesc. Ei vin și cer acest sandviș încă de la prima oră, întreabă dacă a venit. Este un sanviș bun, de calitate bună și să știți că este solicitat. Sperăm ca prin acordarea lui să se reducă absenteismul pentru că nu toți au acasă condiții grozave. Știm cu toții că este o zonă defavorizată și atunci copiii vin la școală pentru că au ce mânca, au căldură. Unii dintre ei nu au acasă așa ceva. În timp o să vedem cu siguranță o îmbunătățire. Se va combate absenteismul și abandonul”, mai spune Ionela - Luiza Corobană.
Primarul a promis în campanie că avea grijă de școală
Contactat telefonic, primarul Adrian Moșoaie, aflat la primul său mandat, spune că a promis în campania electorală că va avea grijă și de școală și s-a ținut de cuvânt.
„Înainte de a începe campania electorală am fost la toate școlile din Comuna Nocrich, și am constatat ca școlile din Hosman erau într-o stare critică. La locuitorii din sat le-am promis ca dacă o sa câștig alegerile electorale o să reabilitez ambele scoli. Câștigând alegerile din 2020 am decis să am ca prioritate școlile din Hosman după ce m-am consultat cu doamna director și Consiliul Local am fost de acord sa reabilităm școlile din acesta localitate. În noiembrie 2020, imediat după instalarea mea în funcția de primar al comunei, am demarat lucrările de renovare, respectiv demolat pardoseala, turnat plăci în cele 4 clase, montat parchet, pe hol am montat gresie, pe pereți s-a tras plasa și ținci, au fost recondiționate geamurile și zugrăvit. Toată investiția s-a ridicat la suma de 100.000 lei”, spune primarul.
Apoi lucrările au continuat. În anul 2021, la Școală Mare Hosman s-au înlocuit geamurile și ușile cu termopan. Totodată, s-a reparat în jurul geamurilor și a ușilor. Și această investiția care s-a ridicat la suma de 110.000 lei.
În anul 2022, tot la Școala Mare Hosman s-au montat centrala termică pe gaz și instalația de încălzire cu țevi și calorifere. Investiție care s-a ridicat la suma de 140.000 lei.
Suma investită în Școlile din localitatea Hosman s-a ridicat la un total de 350.000 lei, totul din bugetul local al comunei.
Primarul spune că nu se va opri aici.
„Avem în derulare implementarea unui proiect în vederea reabilitării totale a Scolii Gimnaziale cu clasele I-VIII din localitatea Nocrich. Împreună cu factorii de răspundere din cadrul scolii, consiliul local și primărie, avem în vedere sa implementam proiecte pentru a reabilita toate școlile din Comuna Nocrich. În prezent suntem incluși pe lista de sinteza a Companiei Naționale de Investii cu un proiect care presupune construirea unei săli de sport de 102 locuri, tot în localitatea Hosman”, încheie edilul.
Contractele de finanțare pentru toate aceste lucrări a fost încheiat prin PNRAS 2022.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: primar nocrich , nocrich sibiu , hosman sibiu , scoala din hosman , alemanuta toader , Adrian Moșoaie
Vizualizari: 2211
Ultimele comentarii
Acum 42 minute
Nic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cornel
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florian Marius