Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
20°C

Stan și Bran în Consiliul Local Sibiu. ”Nu pot să-l mușc” a izbucnit președintele de ședință către microfon

Stan și Bran în Consiliul Local Sibiu. ”Nu pot să-l mușc” a izbucnit președintele de ședință către microfon

Cea mai lungă ședință a Consiliului local Sibiu din ultimii cel puțin 15 ani a pus la încercare nervii unora dintre aleși, mai ales a președintelui de ședință, al cărui microfon nu transmitea uneori semnal și către ceilalți consilieri locali.

Conform obiceiurilor păstrate din pandemie, ședințele extraordinare ale Consiliului local Sibiu (precum și cele ale CJ Sibiu, de exemplu) sunt organizate în sistem de teleconferință. Consilierii locali se conectează la sistemul Primăriei de la birou sau acasă și votează prin ridicarea mâinii la vedere, în fața camerei (în mai multe cazuri, cum au fost și astăzi, consilierii locali participă la ședințe prin telefon din mașină, chiar și când se află la volan). Singurul consilier care participă la ședință din sala Consiliului local din sediul Primăriei este președintele de ședință.

Însă la ședința extraordinară de miercuri, pe lângă tensiunile create de subiectele avute pe ordinea de zi (vezi Război între Fodor și Câmpean: ”Este penibil”. Previziunile unui eșec de 22 de milioane de euro, fluturate peste deșeurile sibienilor) s-au adăugat și defecțiunile tehnice. Pe lângă primarul Astrid Fodor, a cărei conexiune audio s-a întrerupt chiar în timpul unei argumentații, cel mai afectat a fost președintele ales pentru respectiva ședință, Zeno Pinter.

Președintele de ședință este cel care conduce plenul Consiliului local, supune la vot și dă cuvântul, prin urmare erorile conexiunii lui afectau buna desfășurare a lucrurilor. 

”Mă aude cineva?”

Punctul culminant a fost atins către final, când – după mai bine de o oră de contre între liberali și primarul Astrid Fodor – lucrurile s-au îndreptat către un vot de toți agreat pentru achiziția a 2,7 ha de teren pe Calea Dumbrăvii. 

”În calitate și de profesor ULBS și în numele grupului FDGR îmi exprim satisfacția că, în sfârșit, am ajuns să votăm acest subiect. Este extrem de important pentru învățământul universitar sibian, pentru investițiile...”, a apucat să spună Zeno Pinter, înainte de a fi atenționat de alți consilieri că iarăși ”nu se aude” (în transmisiunea live a ședinței, rămasă înregistrată, se aud microfoanele tuturor – n.r.).

”Nu pot să-l mușc... microfonul ăsta”, n-a mai rezistat consilierul local. A gesticulat nervos și a reluat din nou microfonul. ”Bine, dacă nu ne mai putem înțelege... nu știu dacă mă aude cineva?”.

A intervenit și primarul Astrid Fodor care și-a cerut scuze pentru situație. ”Nu este normal ca președintele de ședință să nu poată... efectiv nu se aude, domnule Pinter. O să discut cu Serviciul de informatică să vedem la toată dotarea pe care o avem, de ultimă generație, de ce nu funcționează. Nu este normal și o să vedem ce se întâmplă. E ceva legat de sală, sunt interferențe, nu știu ce se întâmplă, ce să spun altceva...”, a adăugat  Astrid Fodor, după care și discursul ei a început să-i fie bruiat de bârâit și zgomote specifice microfoniei.

După alte două minute în care comunicarea între aleși nu s-a restabilit, Astrid Fodor a intervenit cu o nouă luare de poziție despre importanța susținerii în continuare a investițiilor private în Sibiu. 

”Spuneți repede, acuma...”

Primarul a propus la un moment dat închiderea ședinței, dar acest lucru nu se putea face deoarece ordinea de zi suplimentară (cu proiectele referitoare la achiziția terenului de pe Dumbrăvii și consorțiul pentru învățământul dual) nu fusese supusă votului.

Cinci minute mai târziu, președintele de ședință era iarăși auzit de consilierii locali. „Vă auzim, vă auzim”, au transmis câțiva. ”Spuneți repede, acuma”, a glumit premonitoriu consilierul Ionuț Ghișe. Premonitoriu pentru că situația s-a repetat. ”Gata, repede. Renunț la discursul meu, era vorba doar de ULBS căreia îi aparțin cu trup și suflet și mi-am exprimat doar satisfacția...”, a mai apucat să spună Zeno Pinter înainte să-și audă colegii că iarăși nu-i mai merge microfonul.

A bătut cu palmele în masă și s-a ridicat iritat. ”Ce pot să fac? Dacă nu supun la vot n-are nicio legătură”, a apucat să spună Zeno Pinter, pentru ca mai apoi să afle că din nou se făcea auzit printre colegii amuzați de situație.

”Deci numai când vorbesc despre ULBS nu mă aud... o ședință lungă și complicată. Am vrut doar să subliniez ca profesor la ULBS, nu doar ca și consilier, satisfacția pentru deschiderea acestui proiect de o importanță covârșitoare pentru învățământul superior sibian și pentru investitorii care vin în Sibiu. O să supun la vot, atâta timp cât mă auziți”, a continuat Zeno Piunter.

Conform informațiilor Turnul Sfatului, după ședință s-a identificat problema tehnică a microfonului președintelui de ședință.

Înregistrarea ședinței extraordinare a CL Sibiu încă poate fi vizionată pe site-ul Primăriei Sibiu urmând acest link, scenele descrise mai sus fiind de găsit începând cu minutul 1:12:30. Înregistrarea va rămâne disponibilă publicului până la următoarea ședință de Consiliu local.

Foto: captură a înregistrării ședinței

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Porfir Radauteanu

Acum 5 luni

Si iarasi Traianut, acest adevarat cazac al tastaturilor, ne imbie sa dam click pe un articol total inutil, facut de nevoie, prezentand un titlu bombastic, demn de orice tabloid care nu isi respecta cititorii. Multumim, domnule ziarist, ca jurnalist este mult prea mult spus...

Raspunde

Ion

Acum 5 luni

De ce se mai desfășoară on-line ședințele CL ? Din comoditate ? Din dezinteres ? Cu totul altfel se discuta față în față.

Raspunde

Emil

Acum 5 luni

Murdariti arta cu gunoaiele astea.

Raspunde

Claudiu

Acum 5 luni

Ca exista vreun spor de "telemunca" Ca trebuie sa manance si gura celor care asigura suportul audio-video si live-urile pe Facebook daca nu-i lauda altcineva. Ca trebuie sa aibe un sens si abonamentul de internet platit. Nu ?

Raspunde

Claudiu

Acum 5 luni

Si ca sa nu le deranjezi turnurile de fildes si feng-shui-urile personale cetatene .Fiecare cu treaba lui, la casa lui. Si tot de la "casa lui" poti participa ca cetatean, daca te intereseaza; fara sa mai dai buzna prin sali de sedinta sa ii obligi sa isi amestece fiintele cu cei de rand si care conteaza doar cand e vorba de votat. Lasa-i sa fie in lacrimi, frumos, ca manelistii, pentru live-uri, fara sa-i deranjezi

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus