Luni,
04.12.2023
Parțial Noros
Acum
-2°C

„Regele” Pele a fost condus pe ultimul său drum

„Regele” Pele a fost condus pe ultimul său drum

Trupul neînsufleţit al ''Regelui'' Pele, eternul nr. 10 care a marcat generaţii de iubitori ai fotbalului, a ajuns marţi în locul său de odihnă final, un mausoleu de 200 de metri pătraţi din cimitirul vertical din oraşul brazilian Santos, unde o masă de oameni i-a adus un vibrant omagiu, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Acum, el se va putea odihni", a spus ziariştilor Edinho, unul din cei şase copii ai săi, la intrarea în necropola ecumenică unde ceremonia funerară a avut loc în intimitatea familiei. Acest cimitir, o clădire ultra-modernă de 14 etaje cu faţada imaculată, este cel mai înalt cimitir vertical din lume, conform Cărţii Recordurilor.

La primul etaj, mausoleul unde a fost depus sicriul lui Pele reaminteşte de un stadion de fotbal, cu gazon sintetic şi fotografii ale "Regelui", a confirmat, marţi, un responsabil cu comunicarea al cimitirului.

Înainte de funeralii, un ultim omagiu al poporului brazilian adus triplului campion mondial s-a încheiat cu un emoţionant cortegiu de patru ore pe străzile din Santos, oraş balnear cu cel mai mare port din America de Sud, la 75 km de Sao Paulo.

Sicriul lui Pele a fost expus timp de 24 de ore în centrul stadionului Vila Belmiro al lui Santos FC, unde Pele a strălucit între 1956 şi 1974.

Peste 230.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului, formând o coadă fără încetare, zi şi noapte, de admiratori cu lacrimile în ochi.

Scos apoi de pe stadion într-o maşinuţă electrică, sicriul a fost mutat pe platforma unei maşini de pompieri şi acoperit cu două drapele: cel al Braziliei şi cel al clubului Santos FC.

De-a lungul cortegiului funerar, care a parcurs străzile din oraş, mii de suporteri au format un imens cordon de onoare, auzindu-se cântece de genul: "1.000 de goluri, doar Pele a făcut-o!", aluzie la cele 1.091 din cele 1.283 de goluri ale sale înscrise sub culorile lui Santos.

Cortegiul a trecut şi prin faţa casei mamei lui Pele, Celeste Arantes, în vârstă de 100 de ani, dar suferindă de probleme cognitive, astfel că nu a realizat moartea fiului său.

Sora lui Pele, Maria Lucia (78 ani), a apărut la balconul casei, alături de alţi membri ai familiei. Vizibil emoţionată, ea a salutat suporterii masaţi în faţa casei.

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a venit special din capitala Brasilia pentru a se reculege la căpătâiul lui Pele. Sosit la stadion cu elicopterul, Lula, care şi-a preluat mandatul duminica trecută, şi-a prezentat condoleanţele sale văduvei lui Pele.

Şeful statului a asistat şi la o scurtă ceremonie religioasă, în cursul căreia preotul a evocat un dialog imaginar în Rai între Pele şi Dumnezeu, care i-ar fi spus: "Aici, tu eşti încă Rege, dar eu sunt Domnul".

"El a fost incomparabil, în calitate de fotbalist şi în calitate de om", a declarat Lula într-un mesaj video difuzat de postul Santos TV.

"Niciun omagiu nu este suficient pentru ceea ce a reprezentat, pentru istoria pe care a scris-o. Este un mare sentiment de mândrie şi de gratitudine", a rezumat fiul său Edinho, fost portar şi antrenor la clubul Londrina, din divizia a doua braziliană.

Fostul mare fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă joia trecută la vârsta de 82 de ani. Spitalul Albert Einstein din Sao Paulo a precizat că decesul a survenit în urma ''cedării mai multor organe vitale''.

Singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares (1958, 1962, 1970), Pele era internat încă din 29 noiembrie pentru o reevaluare a tratamentului de chimioterapie contra unui cancer de colon diagnosticat în 2021 şi pentru tratarea unei infecţii respiratorii.

Pe 21 decembrie, echipa de medici a semnalat că tumoarea a avansat şi că Pele a avut nevoie de tratament intensiv din cauza disfuncţiilor la rinichi şi inimă.

Pele a înscris în cariera sa 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri sub culorile clubului brazilian Santos FC (1956-1974), la Cosmos New York (1975-77) şi la naţionala Braziliei (77 de goluri în 92 de selecţii).

Pele, care este considerat o ''comoară naţională'' în Brazilia, va rămâne în memorie ca ''Regele'' (Rey), care a revoluţionat fotbalul, cu legendarul său număr 10 pe spate.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus