Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Echipa Anii Drumeției a apucat-o pe o altă ”Potecă”: vor să replice exemplul Sibiului și în alte județe

Echipa Anii Drumeției a apucat-o pe o altă ”Potecă”: vor să replice exemplul Sibiului și în alte județe

Cea mai mare parte a echipei care implementat unul dintre cele mai de succes proiecte turistice din Sibiu – Anii Drumeției – a pornit pe un alt drum. ”Poteca” este numele proiectului lor, prin care vor să replice prin România ceea ce s-a întâmplat la Sibiu în ultimii doi ani.

În frunte cu Sergiu Olteanu, cel care a coordonat Anii Drumeției de la început până la finele anului trecut, echipa care intenționează să convingă cât mai multe autorități județene de șansa pe care o reprezintă ecoturismul este completată de Monika Tompos, Lucia Sevestrean și Florin Băraș. Și ei membri ai proiectului Anii Drumeției din 2020 până la finele anului trecut.

”Credem cu tărie că bazele turismului sustenabil se află în modernizarea traseelor de drumeție, în crearea facilităților necesare unui parcurs lin al potecilor și accesibilizarea drumeției ca activitate outdoor preferată pentru cât mai mulți localnici și turiști, de toate vârstele și categoriile de pregătire fizică”, face parte din descrierea ”Poteca”, după cum a fost denumită inițiativa celor patru.

Inițiativă care se adresează autorităților județene din întreaga țară, pe care cei patru sibieni doresc să le convingă să replice ceea ce s-a întâmplat la Sibiu în ultimii doi ani. ”Proiectul «Anii Drumeției» ne-a inspirat să mergem mai departe și să propunem implementarea acestor lucruri și în alte județe. Cum la Sibiu a fost o premieră, ne-am gândit că și în alte părți e nevoie de așa ceva”, spune Sergiu Olteanu.

Citește și Turist în județul tău, la doi pași sau o pedală de casă: cum arată și ce înseamnă ”anii drumeției” | Foto și video

”Oamenii nu știu ce înseamnă ecoturism”

Aproximativ 550 de km de poteci au fost prin munții Făgăraș, Cindrel și în zona colinară a județului Sibiu au fost (re)marcate în cadrul Anilor Drumeției. Au fost organizate o serie de evenimente, sute de drumeții ghidate, târguri de ecoturism, a fost lansată și o aplicație gândită să ajute pe cei mai puțin experimentați în a se ghida prin zonele pitorești ale județului.

Rețeta aceasta se dorește a fi aplicată de cei de la Poteca și în alte părți ale țării. ”Sunt discuții lansate în mai multe județe, interes există. Noi am încercat să oferim pachetul complet, după cum l-am oferit și Sibiului: adică o strategie integrată, care să cuprindă refacerea și extinderea infrastructurii, iar mai apoi exploatarea acesteia, modalități de promovare, de la cea clasică, până la organizarea de evenimente. Evenimente care pot însemna de la drumeții, la târguri de ecoturism, acțiuni de ecologizare, absolut tot ceea ce duce la animarea zonei de ecoturism”, descrie Sergiu Olteanu.

Când vine vorba de ecoturism, arată acesta, încă există în țara noastră un grad scăzut de percepție al acestei industrii la adevărata ei capacitate. ”Cred că nici 10% din potențialul ecoturistic al României nu este exploatat. Oamenilor le este frică, oarecum, să acceseze zona aceasta de ecoturism, deoarece pentru mulți este o necunoscută. Nu știu ceea ce înseamnă, presupunând că este vorba de un turism ecologic. Dar este vorba de dezvoltarea unui turism local, cu o ofertă a mai multor operatori dintr-o anumită zonă, astfel încât să oferi turistului cât mai multe variante de a-și petrece timpul într-o anumită destinație. Practic, să își cheltuie banii și timpul acolo. Ceea ce duce, astfel, la dezvoltarea unor astfel de destinații”, rezumă Olteanu.

Cât costă?

În spatele unor noi ”semne” pe copaci sau indicatoare înfipte în goluri alpine care să ghideze turiștii către zone pitorești, gusturi locale ori oferte de petrecere a timpului liber stau strategii, documentații tehnice ori acțiuni de mentenanță, spre exemplu. Dezvoltarea unui registru digital de trasee, a refugiilor și cabanelor, colaborarea cu operatorii turistici sau dezvoltarea traseelor de cicloturism ca ”viitor al călătoriilor” sunt doar alte câteva elemente pe care Poteca le recomandă celorlalte județe din România. Care pot lua Sibiul pentru evaluarea costurilor.

”Cel mai bun reper pentru costurile pe care le implică un astfel de demers este ceea ce s-a întâmplat la Sibiu, unde am aplicat «formula completă», ca să îi spun așa: a existat și partea de investiții în infrastructură, și cea de specialiști dedicați. Au fost implementate toate instrumentele de promovare pe care noi le considerăm ideale. Pe lângă evenimente, și promovarea programului în sine. Noi am vrut să lăsăm ceva în urmă, de aceea am insistat mai mult pe amenajarea infrastructurii, decât pe partea de promovare clasică”, mai spune Sergiu Olteanu.

În primul an al Anilor Drumeției, bugetul alocat a fost de 1,4 milioane de lei, din care au fost consumați aproximativ 900.000 de lei. În 2022, cele două milioane de lei alocate s-au cheltuit integral.

O nouă echipă

Programul Anii Drumeției a fost gândit, inițial, pe o perioadă de doar doi ani, din 2020 până în 2022. Succesul proiectului a determinat administrația județeană să decidă continuarea acestuia și în 2023, bugetul alocat pentru acest an fiind de 2,5 milioane de lei.

Noul coordonator al Anilor Drumeției este Alexandru Hanea, care urmează să își completeze echipa din care a mai rămas o singură persoană.

Citește și VIDEO Anii Drumeției are aplicație: de la trasee, la evenimente, puncte gastronomice locale ori cazări

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Rostogan

Acum 1 an

Nu zic ca nu au facut si lucruri bune cu proiectul asta, dar utilizarea unor table indicatoare minuscule (ca suprafata nici jumate din cele care se foloseau mai inainte) e un exemplu tipic de "Romania lucrului PROST facut": informatiile de pe ele sunt extrem de sarace.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mo

Acum 1 an

Acum avem scris pe indicatoare destinația, timpul de parcurgere până la destinație, e simbolizat specificil traseului, respectiv drumeție pedestră, cicloturism după caz, avem marcajul aferent traseului şi direcția dublată prin îngroşarea săgeții. Îmi spuneți vă rog de ce alte informații ați mai fi avut nevoie pentru a parcurge traseul în siguranță şi care să fie cu adevărat relevante pentru momentul deplasării în care parcurgeți informaţia de pe acel indicator de direcție?
Raspunde

Matei

Acum 1 an

"timpul de parcurgere până la destinație" imi pare rau, dar nu, NU exista acest timp estimat, trecut pe toate indicatoarele ... macar faceti clebere cu acest text si lipiti-l pe sagetile bolnave! te duci la rosengarten, ai 2 trasee cu fix acelasi marcaj care ajung in cisnadioara si daca nu esti localnic, in caz de vreme nefavorabila o iei la intamplare, nestiind ca au diferente sensibile de timp. inainte de a veni cu modificari la traseele turistice trebuia modificata legea care le reglementeaza, oricand vi se poate reprosa ca ati vandalizat muntele mazgalindu-l cu vopsea gri sau ca ati facut un marcaj ilegal incercuind simbolul cu galben. cat despre sgeti, trebuiau dimensionate fix ca cele ancestrale, scrise si in engleza, eventual cu coordonate gps sau cod qr pentru detalii si fixate cu SURUBURI, pilonul ancorat in beton exact ca in normativ si atunci nu mai existau situatiile in care va plangeti ca vi le-au intors sau vi le-au rupt. si fabricate din lemn erau mai rezistente decat plasticul ala infoliat in aluminiu pe care il indoi cu mana. pentru toate astea trebuia doar sa faceti un brainstorming cu cluburile de turism/salvamont/cabanieri din sibiu si vi se semnalau din start aiurelile, poate insa mai corectati ceva in alte judete, ca in sibiu e trist si varza acest program. spor!
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

Potecile de drumeție nu-s autostradă. Dacă nu vezi, te dai mai aproape de indicator
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Din coasta Daciei și-a Romei in veci s-or naste pui de hoți si mafioți...Anii gunoaielor regenerate...
Raspunde

Mo

Acum 1 an

De ce spuneți asta? La ce gunoaie vă referiți?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Gunoaiele morale.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

La roșii și la hauri, la cine să se refere?
Raspunde

Matei

Acum 1 an

Lasati muntii in pace!!!!! In judetul Sibiu, (cu dilentantismul vostru suprem in domeniu), ati reusit sa va bateti joc de tot ceea ce inseamna marcaj turistic si legislatie montana: semne de marcaj pe fond galben, muntii mazgaliti cu vopsea gri ca sa le acoperiti pe cele vechi, sageti fara timpi de parcurs, mici mici si facute din plastic, prinse cu accesorii de pozat tevi pe perete si rezistenta ioc, etc. etc. Sunteti tristi, foarte tristi si voi si "consultantii" vostri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mo

Acum 1 an

Aş spune pe de altă parte chiar veseli şi plini de speranță, încercând să modernizăm nişte legi şi o infrastructură ce nu a mai fost actualizată din anul 2003. Vremurile se schimbă, la fel şi materialele din care sunt realizate indicatoarele de direcție, dimensiunea lor, iar scrisul este acum printat, nu mai este pictat de mână cu pensula :) Marcajele se realizează şi ele modern, cu procedură şi şablon, toate la fel, frumos, să nu ne doară ochii când ne plimbăm prin pădure. Până acum au rezistat, deci nu sunt ele chiar aşa lucru slab cum insiuați dvs. De ce să nu fim mai deschisi către nou şi către exemplele de bune practici din țările alpine, fără să ne mai agățăm cu nostalgie de pildele anilor 90 :).
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Ca orice program national,judetean sau local , scopul acestor programe nu este altu decat sa sifoneze banii publici si apoi sa ajunga in buzunarul celor care initiaza aceste programe ! Asta e tara lucrului bine facut ,dupa cum se vede!
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Așa zic toți politrucii leneși, care nu-s în stare decât să fie neamul sau amanta cuiva
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus