Miercuri,
11.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Cum va arăta centrul Mediașului după reabilitare: „Se va ridica la nivelul celor întâlnite în Oradea sau Sibiu”

Cum va arăta centrul Mediașului după reabilitare: „Se va ridica la nivelul celor întâlnite în Oradea sau Sibiu”

Primăria Mediaș caută un investitor care să realizeze proiectarea și lucrările pentru proiectul de reabilitarea și modernizarea centrului istoric al orașului. Este vorba de o investiție estimată de autoritățile locale la aproape 27 de milioane de lei fără TVA.

Astfel, în baza studiilor și analizelor realizate, depuse de administrația din Mediaș pentru obținerea avizelor necesare, se propune amenajarea zonei centrale a municipiului, care include Piața Ferdinand I și străzile adiacente – Stefan Ludwig Roth, I. Gh. Duca, Nicolae Iorga și Sandor Petofy.

Instituția dorește punerea în valoare a ansamblului urban cu valoare istorică și patrimonială din zona centrală a mun. Mediaș și, totodată, creșterea accesibilității spațiilor urbane, optimizarea circulației locale și refacerea infrastructurii edilitare la standardele contemporane. Potrivit avizului favorabil, obținut de la Ministerul Culturii, s-au propus trei variante de amenajare a Pieței Regele Ferdinand I, în urma dezbaterii din cadrul ședințelor Secțiunii de Urbanism și Zonele Protejate propunându-se realizarea unei singure variante:

Licitația urmează să aibă loc pe data de 15 februarie 2023.

Obiectivele investiției:
- modernizarea infrastructurii edilitare – rețele de apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială, realizarea de trasee/canale tehnice pentru cabluri, modernizarea sistemului de iluminat public folosind un sistem performant energetic;
- modernizarea zonelor și traseelor pietonale cu punerea în valoare a perspectivelor valoroase asupra fondului construit
- reorganizarea spațiilor verzi existente şi crearea de noi spații verzi unde zonele permit și dotarea spațiului public cu mobilier urban specific funcțiunii de odihnă și recreere: pavarea străzilor, trotuarelor și a pieței cu îmbrăcăminte realizată din piatră naturală cu evidențierea vestigiilor arheologice prin casete vitrate;
- marcarea elementelor relevante care rememorează evoluția istorică a pieței (traseu pârâu, fântâni istorice etc.)

În caietul de sarcini se menționează că proiectul își propune să furnizeze premisele practice pentru implementarea unor obiective de dezvoltare și să fundamenteze pe termen mediu și lung măsurile de sprijin ale municipiului Mediaș.

„În ultimii ani preocupările pentru a realiza o dezvoltare economică și socială echilibrată pe teritoriul Municipiului Mediaș s-a extins. Această tendință a fost impusă, în primul rând, datorită rolului important pe care dezvoltarea economică la nivel local o are în utilizarea eficientă a resurselor existente. Dezvoltarea infrastructurii pentru circulația pietonala si îmbunătățirea condițiilor de colectare și evacuare a apelor pluviale precum și a serviciilor locale de bază în zonă reprezintă un element esențial în cadrul oricărui efort de a valorifica potențialul de a creștere și de a promova durabilitatea zonei rurale. De fapt, crearea de infrastructură pentru circulația pietonală reprezintă primul pas în cadrul procesului de dezvoltare economică locală, în ideea că accesul la utilități, bunuri și/sau servicii crește atractivitatea zonei, deci acționează ca un „magnet” pentru potențialii investitori”, descriu autoritățile contextul realizării acestei achiziții.

Punctul principal al proiectului îl reprezintă Piața Regele Ferdinand I, care se află pe Lista monumentelor istoric și care în urma proiectului va suferi o schimbare esențială. 

În studiul peisagistic, elaborat de un PFA din Cluj-Napoca, atașat documentației pentru organizarea licitației, este descrisă cum va fi schimbată la față principala piață a Mediașului. Cea mai mare schimbare constă în eliminarea scuarului existent, dar păstrarea în același timp a unei părți importante a vegetației

„Optimizarea infrastructurii verzi a sitului va crea un spațiu deschis optim socializării prin care se va susține turismul și implicit dezvoltarea economiei locale. Imaginea pieței cu noile ei perspectivele deschise, unde elementele de arhitectură de o valoare incontestabilă de care dispune orașul vor putea fi observate cu ușurință, va ridica centrul istoric la nivelul celor întâlnite în Oradea sau Sibiu, unde în urmă cu câțiva ani s-a reușit revitalizarea acestora.

Soluțiile peisagere vor limita impactul zonei construite asupra spațiului, utilizând principiile și elementele infrastructurii verzi ajutând la crearea unui echilibru între partea construită și cea verde, toate aceste intervenții făcând din Piața Regele Ferdinand I o emblemă a orașului Mediaș”, menționează peisagiștii Andreea Pop și Alexandru Moldovan.

În vara anului 2022, primarul orașului, Gheorghe Roman, a anunțat că valoarea proiectului de reabilitare a centrului istoric este de 43.165.614,78 lei și că acesta va fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Totodată, acesta preciza că în paralel cu acest proiect va promova un program de refacere a fațadelor clădirilor din Centrul Istoric care prezintă un grad avansat de degradare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2446

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Gigi

Acum 1 an

Primaria cauta investitor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus