Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Proiect de lege. Inspectorii școlari nu mai pot deține funcții politice de conducere. Inspector Munteanu: „deocamdată este încă în discuții”

Proiect de lege. Inspectorii școlari nu mai pot deține funcții politice de conducere. Inspector Munteanu: „deocamdată este încă în discuții”

Proiectul de Lege a învățământului preuniversitar prevede ca directorii de școli și inspectorii școlari să nu aibă în același timp funcții politice de conducere sau să fie consilieri locali sau județeni, scrie Edupedu. Noutatea vine doar în ceea ce privește inspectorii școlari pentru că, actuala Lege a Educației, interzice directorilor de școli să dețină funcții politice. Dacă legea ar fi promulgată în această variantă, în Sibiu, prof. Monica Munteanu se află în această situație fiind, în același timp, consilier local și inspector școlar general adjunct.

Funcția de director de școală și cea de inspector școlar nu sunt compatibile cu cele politice, precum: funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, funcția de primar, consilier local, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean, consilier județean se arată în proiectul de Lege care ar putea deveni noua Lege a Educației.

Art. 163 – „(9) Funcţiile de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt incompatibile cu funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, precum şi cu funcţiile de primar, viceprimar, consilier local, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, consilier judeţean.”

La articolul 189, alin. (2) stabilește că funcţiile didactice de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt:

„a) funcţiile de conducere de la nivelul DJIP/DMBIP (Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București – n.red): director general, director general adjunct;

  1. b) funcţiile de conducere de la nivelul birourilor teritoriale ale ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar – n.red) şi CCD: directori al biroului teritorial ARACIIP şi director al CCD (Centrele pentru Cariera Didactică – n.red);
  2. c) funcţiile de îndrumare şi control de la nivelul DJIP/DMBIP şi al birourilor teritoriale ale ARACIIP: inspector şcolar;
  3. d) funcţiile de conducere de la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar/unităţi de educaţie extraşcolară: director şi director adjunct.”

În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, directorii de școli nu puteau avea funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional și nici funcție de conducere în structuri sindicale. De menționat este că, în proiectul de lege Cîmpeanu, nu există vreo precizare despre incompatibilitatea între funcția de inspector școlar și funcția politică.

Dacă noua lege a educației ar fi promulgată în această formă, Monica Munteanu s-ar afla în incompatibilitate

Dacă Legea Educației ar intra în vigoare în această formă, prof. Monica Munteanu, actualul inspector general adjunct, s-ar afla în incompatibilitate pentru că deține și funcția de consilier local. Spune că nu a reușit să studieze încă, în profunzime, proiectul de lege și nu poate formula o declarație concretă.   

„Eu nu am reușit încă să-l văd (n.r. proiectul de Lege). Abia aseară am primit un draft de lucru, dar n-am apucat să-l studiez, să-l văd. Cu siguranță vom avea discuții la nivel de comisii și în momentul în care se vor discuta aceste lucruri probabil se va vedea și în ce condiții vor rămâne aceste precizări. Am înțeles totuși că deocamdată este încă în discuții ca atunci când va intra în Parlament să intre cu toate punctele de vedere din partea tuturor. Eu personal, n-am văzut acest aspect, dar repet, nu am avut timp să-l studiez, doar mi-am aruncat ochii peste draft. Nu mă pot exprima”, spune prof Monica Munteanu.

Dacă ar fi totuși ca noua lege să o pună în incompatibilitate inspectorul spune că ar alege învățământul.

„Bineînțeles că aș alege învățământul pentru că am 42 de ani de învățământ. Eu am fost și rămân dedicată învățământului și interesului educațional al copilului. Nici nu se pune problema că nu m-aș gândi la ce înseamnă cariera mea didactică. Sigur că prioritățile se stabilesc, gândiți-vă că este vorba despre serviciul meu. Dar nu se știe, pentru că trebuie văzut în ce condiții posturile sunt ocupate prin concurs, prin detașare. Trebuie văzut și analizat, dar dacă așa va trece în parlament, în ideea de a nu mai avea o funcție politică, așa cum o am eu pe cea de consilier local, sigur că o să mă gândesc profund, dar îmi place să cred, la data de astăzi, că m-aș gândi la ce înseamnă învățământul sibian pentru că asta mi-e credința”, mai spune Monica Munteanu.

Viceprimarul Dumbravă este suspendat din funcția de director

Un alt cadru didactic care are o funcție politică este viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă. Acesta a obținut prin concurs, în anul 2021, funcția de director al Școlii din Roșia. Viceprimarul spune că și actuala Lege a Educației interzice directorilor de școli să dețină o funcție politică, așa că, funcția sa de director de școală este suspendată pe perioada exercitării funcției de viceprimar. Acesta subliniază faptul că, dacă proiectul noii legi se referă și la inspectorii școlari, atunci aceasta ar fi noutatea.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Un cititor

Acum 1 an

Asta ca să vă faceți o idee despre cei pe care i-ați votat pe liste. Și apoi vă mirați cum de-a ajuns țara asta în ruină.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus