În 2006, când Sibiul repeta lepădarea de nuanțele gri ale unui provincialism tern pentru a deveni fluturele capitalei culturale europene, în Piața Mare a orașului a fost organizată prima ediție a ARTmania, cu sprijin financiar din partea orașului și a județului. O primă ediție în care cap de afiș a fost HIM, o trupă finlandeză la mare căutare inclusiv în rândurile melomanilor mai puțin obișnuiți cu ritmurile rock.
„Domnilor, dar voi știți de la ce vine HIM? De la His Infernal Majesty! Adică, dracul, domnilor! Diavolul! Pentru asta dăm noi banii orașului și îi lăsăm și în Piața Mare?”, a fost una din răbufnirile unui consilier local în momentul în care se discuta alocarea financiară. Atitudinea lui a fost una care n-a fost luată în considerare, iar din 2007 Sibiul a devenit scena a fel și fel de evenimente, alăturate celor care aveau deja tradiție ori și-o construiau.
La 17 ani de la naiv-inepta revoltă a reprezentantului sibienilor, un alt consilier local și-a folosit poziția pentru a se declara împotriva unui eveniment public. Într-una din puținele alocuțiuni rostite în Consiliul local Sibiu, Monica Munteanu (cea care până în martie a fost și inspector școlar general) a arătat de ce nu consideră că Red Bull Romaniacs ar mai trebui să aibă proologul pe bulevardul Corneliu Coposu din marginea centrului istoric. De remarcat că în cap de listă a fost pus faptul că încurcă traficul prin închiderea unei artere importante, încurcătură pe care a trăit-o și reprezentanta sibienilor. Apoi a urmat grija pentru pacienții spitalelor din apropiere.
Primarul Astrid Fodor a preluat discursul incluzând și Raliul Sibiului Bilstein în lista evenimentelor care sunt supuse unei analize care ar urma să ducă la limitarea accesului sporturilor cu motor în centrul ori apropierea centrului istoric al orașului. Și a temperat tentația de a include în analiză și evenimente din alte domenii, arătând că cele culturale își vor găsi în continuare scenă în Piața Mare.
Este o discuție care a luat amploare având vedere faptul că a fost deschisă tocmai în perioada în care Red Bull Romaniacs era în derulare. Competiția are parte de o adversitate în creștere, prin faptul că este pusă în contextul impotenței autorităților (de fapt, prea puțin îi interesează pe aleși situația, după cum o demonstrează dezastrul de la Bâlea Lac) în a stăpâni hoardele de motoriști care nu respectă traseele turistice și rezervațiile naturale, hălăduind fără limite. În Sibiu este o afacere ghidajul turiștilor motorizați, tot mai mulți străini, de multe ori și pe trasee turistice, după cum arată localnicii.
Deciziile, în aparență simple, au de luat în calcul interesele mai multor persoane. În cazul Romaniacs, este de ajuns să fie adus în discuție faptul că la Sibiu vin timp de o săptămână aproape 700 de enduriști, care plătesc câte 2.000 de euro pentru participare, iar alături de echipe și familii umplu capacitățile de cazare ale Sibiului (bine, asta în paralel cu ARTmania, care a adus alte multe mii de turiști în oraș, timp de trei zile). Nu totul se reduce la consum și la bani, evident, sau la diversitate, dar pentru mulți ar fi surprinzător de aflat că Red Bull Romaniacs face parte din lista evenimentelor care ajută industria locală HoReCa să crească. Prin urmare, în spatele celor de la Romaniacs și al altor organizatori de evenimente de acest gen vor fi, de exemplu, și furnizorii de servicii care beneficiază direct de avantajele pe care le implică găzduirea lor la Sibiu și nu în altă parte.
Discuția însă trebuie să existe, cât mai transparent, deoarece interesează mulți sibieni. Iar analiza anunțată de primarul Astrid Fodor va trebui să îi implice, evident, și pe organizatorii acestui tip de evenimente. Deocamdată, ei nu au arătat că ar ști ceva despre faptul că sunt supuși unor evaluări.
Discuția va include și argumentul că centrul Sibiului este singurul care oferă expunerea și infrastructura necesară unui eveniment de anvergură. Orașul nu are, deocamdată, o alternativă probată pentru marile evenimente. Și nici nu se întrevede un viitor apropiat în care Sibiul de nici 200.000 de locuitori, cu tot cu cei din zona periurbană, își va amenaja o infrastructură alternativă. Pentru noul stadion există interes exprimat deschis de anul viitor, în cel mai bun caz, iar până atunci atractivitatea unei astfel de alternative rămâne sub semnul întrebării.
Într-un final probabil, un compromis în numele diversității va fi rezultatul unor strângeri de mâini oneste între toți cei interesați.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: masini centrul istoric , Monica Munteanu , Astrid Fodor , Red Bull Romaniacs , Raliul Sibiului
Vizualizari: 5952
Ultimele comentarii
Acum 33 minute
Cartea ne face bine..
Acum 41 minute
Gelu
Acum 52 minute
Punk
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Oligofrenul