Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Pentru cine să fie pus lacăt la porțile cetății?

Pentru cine să fie pus lacăt la porțile cetății?

În 2006, când Sibiul repeta lepădarea de nuanțele gri ale unui provincialism tern pentru a deveni fluturele capitalei culturale europene, în Piața Mare a orașului a fost organizată prima ediție a ARTmania, cu sprijin financiar din partea orașului și a județului. O primă ediție în care cap de afiș a fost HIM, o trupă finlandeză la mare căutare inclusiv în rândurile melomanilor mai puțin obișnuiți cu ritmurile rock.

„Domnilor, dar voi știți de la ce vine HIM? De la His Infernal Majesty! Adică, dracul, domnilor! Diavolul! Pentru asta dăm noi banii orașului și îi lăsăm și în Piața Mare?”, a fost una din răbufnirile unui consilier local în momentul în care se discuta alocarea financiară. Atitudinea lui a fost una care n-a fost luată în considerare, iar din 2007 Sibiul a devenit scena a fel și fel de evenimente, alăturate celor care aveau deja tradiție ori și-o construiau.

La 17 ani de la naiv-inepta revoltă a reprezentantului sibienilor, un alt consilier local și-a folosit poziția pentru a se declara împotriva unui eveniment public. Într-una din puținele alocuțiuni rostite în Consiliul local Sibiu, Monica Munteanu (cea care până în martie a fost și inspector școlar general) a arătat de ce nu consideră că Red Bull Romaniacs ar mai trebui să aibă proologul pe bulevardul Corneliu Coposu din marginea centrului istoric. De remarcat că în cap de listă a fost pus faptul că încurcă traficul prin închiderea unei artere importante, încurcătură pe care a trăit-o și reprezentanta sibienilor. Apoi a urmat grija pentru pacienții spitalelor din apropiere.

Primarul Astrid Fodor a preluat discursul incluzând și Raliul Sibiului Bilstein în lista evenimentelor care sunt supuse unei analize care ar urma să ducă la limitarea accesului sporturilor cu motor în centrul ori apropierea centrului istoric al orașului. Și a temperat tentația de a include în analiză și evenimente din alte domenii, arătând că cele culturale își vor găsi în continuare scenă în Piața Mare.

Este o discuție care a luat amploare având vedere faptul că a fost deschisă tocmai în perioada în care Red Bull Romaniacs era în derulare. Competiția are parte de o adversitate în creștere, prin faptul că este pusă în contextul impotenței autorităților (de fapt, prea puțin îi interesează pe aleși situația, după cum o demonstrează dezastrul de la Bâlea Lac) în a stăpâni hoardele de motoriști care nu respectă traseele turistice și rezervațiile naturale, hălăduind fără limite. În Sibiu este o afacere ghidajul turiștilor motorizați, tot mai mulți străini, de multe ori și pe trasee turistice, după cum arată localnicii.

Deciziile, în aparență simple, au de luat în calcul interesele mai multor persoane. În cazul Romaniacs, este de ajuns să fie adus în discuție faptul că la Sibiu vin timp de o săptămână aproape 700 de enduriști, care plătesc câte 2.000 de euro pentru participare, iar alături de echipe și familii umplu capacitățile de cazare ale Sibiului (bine, asta în paralel cu ARTmania, care a adus alte multe mii de turiști în oraș, timp de trei zile). Nu totul se reduce la consum și la bani, evident, sau la diversitate, dar pentru mulți ar fi surprinzător de aflat că Red Bull Romaniacs face parte din lista evenimentelor care ajută industria locală HoReCa să crească. Prin urmare, în spatele celor de la Romaniacs și al altor organizatori de evenimente de acest gen vor fi, de exemplu, și furnizorii de servicii care beneficiază direct de avantajele pe care le implică găzduirea lor la Sibiu și nu în altă parte.

Discuția însă trebuie să existe, cât mai transparent, deoarece interesează mulți sibieni. Iar analiza anunțată de primarul Astrid Fodor va trebui să îi implice, evident, și pe organizatorii acestui tip de evenimente. Deocamdată, ei nu au arătat că ar ști ceva despre faptul că sunt supuși unor evaluări. 

Discuția va include și argumentul că centrul Sibiului este singurul care oferă expunerea și infrastructura necesară unui eveniment de anvergură. Orașul nu are, deocamdată, o alternativă probată pentru marile evenimente. Și nici nu se întrevede un viitor apropiat în care Sibiul de nici 200.000 de locuitori, cu tot cu cei din zona periurbană, își va amenaja o infrastructură alternativă. Pentru noul stadion există interes exprimat deschis de anul viitor, în cel mai bun caz, iar până atunci atractivitatea unei astfel de alternative rămâne sub semnul întrebării. 

Într-un final probabil, un compromis în numele diversității va fi rezultatul unor strângeri de mâini oneste între toți cei interesați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Claudiu

Acum 1 an

Asta e un fel de "sa salvam macar Artmania", domnule Deleanu ? Pentru ca din punctul meu de vedere, pana la discutia despre oportunitatea de a pune lacat cetatii ( de ce, pentru cine, cand si in ce fel) de bun simt mi se pare ca cei care decid, aproba (sau, dupa caz, nu) intregul calendar al evenimentelor anuale sa porneasca intotdeauna analiza cu cetatea si interesele celor care o populeaza. Ca un eveniment sau altul are ori nu destula expunere, ca TVR ul agreeaza sa filmeze in Piata Mare si nu in alta parte spectacolul anual de folclor, ca rock ul sau Romaniacs ul trebuie mutat sau nu, toate astea ar fi cazul sa nu mai primeze ca pana acum. Cum a luat nastere un eveniment sau altu, ce castiga sau pierde Horeca, ce ii place au ba unei consiliere sau primarului... toate astea sunt petarde si perdele de fum Cetatenii acestui oras, toti platitorii de taxe si impozite, toti truditorii zilnici pentru mai binele familiilor lor si a intregului oras ( egal ca lucreaza in primarie, Horeca sau Soma sau avand ghinionul sa fie internati in spitalul judetean) merita respect si trebuie tratati cu respect ! In Piata mare, in piata mica, pe Coposu, pe Cetatii, pe Balcescu exista cetateni care traiesc acolo viata de zi cu zi. Si pe care nimeni nu ii intreaba cum se simt cu terasa, toneta de inghetata sub ferestre sau cu strazile unde trebuie sa ajunga la munca ori acasa cu trafic inchis sau deviat. Piata mare o tine intr-o paranghelie continua Coposu se inchide cu repetitie sau isi desfasoara traficul cotidian impartind benzile cu diverse evenimente. Podul de la Atlasib a fost inchis aproape un an. Si tot ce se ofera in schimb sunt niste scuze anemice, niste motivatii mai mult sau mai putin partizane sau nici macar atat. Va place sau nu sa recunoasteti, senzatia generala este ca , din ce in ce mai mult si mai des, cetatenii acestui oras nu mai conteaza in calculul mercantil si in rezultatul diverselor licitatii pe multe milioane de euro Asta trebuie discutat in primul rand. Ce si cu ce au gresit cei care traiesc in acest oras de au ajuns sa aiba din ce in ce mai des impresia ca traiesc intr-o cetate cotropita periodic a carei conducatori ii ignora in totalitate ? Noi nu suntem aici in vizita. Nu venim din cand in cand pentru enduro, un concert, un festival si apoi sa plecam Sibienii trebuie sa reinceapa sa traiasca in Sibiu ca in orasul lor . Nu ca in orasul in care altii vin si pleaca in timp ce locuitorii de drept raman sa faca curat sau sa stranga oalele sparte.
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 an

Bine punctat la final. Judecat la cald nu este bine . Sa stea la o cafea toti cei implicati si atunci se va lua o decizie corecta. Ca locatar in centrul istoric si pe mine ma mai deranjeaza muzica, zgomotul dar.... dar si eu am masina , imi place si mie AC/DC , asa ca trebuie discutat si luat o decizie care sa multumeasca pe toata lumea. Adaugati si locatarii la discutii fiindca si ei, vor nu vor, sunt parte implicata !
Raspunde

Pop

Acum 1 an

Interesant cum TS s-a pozitionat de partea acestui eveniment tipic tarilor “bananiere”. Nu, dle Deleanu, nu avem nevoie de 700 enduristi care sa ne faca praf natura.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Vă înțeleg dezamăgirea. D-nul Delenu lăsase IMPRESIA, prin subiectele articolelor sale (pistele de biciclete, Via Transilvanica, spațiile verzi din Sbiu etc.), că înțelege PROFUND lucrurile negative aduse de gălăgia, deranjul, poluarea și distrugerile aduse de motoarele cu patru sau două roți, de traficul auto, de ineficiența sistemului de colectare selectivă a gunoiului .... Obiectivitatea jurnalistului nu trebuie fie afectată de pasiunile pentru un gen de muzică sau alte interese personale.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 an

Cum nu este infrastructura...cand in urmatorul articol se vb despre cursele ilegale de mașini și a drifturi-lor care se practică în zona prelungirea Mihai Viteazu, Dedeman, Avantgarden? aia acolo cum pot sa se organizeze ad-hoc si cu costuri zero sau minimale? si primaria in buricul burgului cu toate fondurile care le pun la dispozitie nu pot?!
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Faptul ca avea consiliera (chiar, ce relevanta are ca a fost inspector?) a ridicat problema doar cand a deranjat-o personal nu inseamna ca problema nu exista, ci doar ca alesii nostri sunt de toata jena, ferindu-se sa deschida un subiect controversat. Si aici o mare bila neagra pentru USR, care au deschis gura abia dupa ce problrma a fost deja ridicata. Nu mai zic nimic de Ecologisti, era clar ca ei sunt ecologisti doar cu numele. 2. Argumentul ca au platit 2000 de euro e penibil. Nu au platit Sibiului/sibienilor, ci au platit unor persoane private. Care ar fi putut sa tina concursul pe mosia lor, la Arena Platos... dar ce sa vezi, nu au vrut, oare de ce? 3. Iar cel mai aiurea argument e ca un eveniment de 4-5 zile ajuta HORECA sa CREASCA .... pai atunci lui Chiriac, cu al lui FITS de 8 zile, ar trebui sa ii facem o stra pe aleea Celebritatilor :-)
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Intrebarea din titlul articolului isi gaseste simplu si in mod evident raspunsul tot aici, pe T.S.. In subsolul paginii avem "Needitat. Pasionații motorsportului s-au strâns în Piața Mare, la startul festiv al Raliului Sibiului" Pana ce autoritatile nu ne explica ce beneficii aduce respectivul CIRC PE 4 ROTI, SUPER POLUANT, Sibiului si sibienilor si de ce un raliu auto trebuie sa ocupe principala strada exclusiv pietonala (doar cand nu considera cei din primarie altfel!) , in primul rand Balcescu trebuie sa ramana libera de noxe ,zgomote s imotoare ambalate indiferent de natura evenimentului in desfasurare si interesele care il sustin. De ce nu puteau urca pe sub Podul Minciunilor si sa se opreasca intr-o parte a pietei mici sau dinspre gara, pe Avram Iancu pentru a ajunge in Piata Mare (cretin aleasa ca loc de "sa ne ambalam motoarele cu aprobare de la primarie in timp ce un idiot rage la microfon ) ? Doar pentru ca in 2019 cand cu summitul UE tot traseul asta s-a folosit si daca pentru niste sefi de state si de guverne se poate, de ce nu s-ar putea si pentru niste piloti de raliu ?
Raspunde

Barosanu

Acum 1 an

Cum îți dai seama că interlocutorul a rămas în pană de argumente? Păi, îl vezi că apelează la artificii silogistice de tipul omul de paie și reducerea la absurd, cum face dl. Deleanu mai sus. Domnia sa preferă să ridiculizeze părerea ușor patetică exprimată de un consilier local acum 17 ani în loc să răspundă opiniilor argumentate emise în prezent de tot mai mulți sibieni, unii dintre ei chiar în comentariile de pe TS. Nu am văzut niciun argument valabil în favoarea tezei că Artmania sau Romaniacs sau raliul Sibiului ar muri dacă ar fi strămutate din buricul târgului în zone mai potrivite pentru astfel de evenimente. Văd în schimb argumente patetice ca „doare mult”, „lacăt la porțile cetății”, „fără Artmania, Sibiul s-ar întoarce în evul mediu” etc. Dacă vorbim de „lacăt la porțile cetății”, apoi acesta s-a pus zile la rând pentru sibienii și turiștii nevoiți să admire Piața Mare din spatele gratiilor și pentru șoferii și pasagerii nevoiți să ocolească o arteră esențială ca Bd. Coposu ca să poată enduriștii să polueze în voie.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Am niste observatii...nu vreau sa critic dar ma intreb: citind articolul si salba de articole din ultimile zile pe subiectul asta mi am amintit ca tot prin presa s au tot vehiculat in trecut articole de...indignare relatindu se ca din Evul Mediu pina acum vreo 100 de ani la lasarea serii ii dadeau afara din cetate pe romani ca pe ciini si 8ncuiau portile pt a avea liniste in cetate. Toti se ararau indignati ca...uite cum se comportau cu romanii. Apoi...tot din presa am aflat de un oarecare ...scandal sau...ceva neclar oricum legat de retrocedarile catre ...urmasii Grupului Etnic German. Tinind cont ca o parte din retrocedari au ca obiect tocmai zona centrala si tinind cont ca indignarea din atricolele din ultimele zile referitoare la ...interzicere zgomotului xa urmare a unor evenimente in zona centrala nu pot sa nu ma intreb...oare nu se vrea revenirea la practicile de ev mediu??? Stiu unii o sa ma injure ...mai ales cei care sint folosti cu sau fara voia lor sa critice evenimentele din centru dar sincer e doar o intrebare total nevinovata! Sa nu ma faceti postac...etc ..chiar nu e cazul!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Enduristi care contribuie? Eu cred ca autorul glumește. Nu numai ca ar trebui sa nu aibă loc asemenea evenimente, ar trebui interzise total motoarele enduro în oraș și oriunde altundeva (cu excepția proprietății lor private) . Fără nici o mila. Sunt niște jeguri ale căror singure contribuții sunt poluarea fonica și distrugerea solului și potecilor prin păduri. Prin extensie, dacă s-ar interzice și ATV-urile, tot nu ar avea nimeni nimic de pierdut.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Bine că luptăm cu toate mijloacele și forțele pentru protejarea mediului !!! Iar ce poluare, atât a aerului , cât și fonică, fac acești motocicliști nu contează! Bravo primărie, consilieri locali, jurnaliști și nu în ultimul rând bravo sibienilor că permiteți asta. Și pentru ce ? Să-și umfle unii buzunarele pe sănătatea noastră.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus