În comuna Păuca din județul Sibiu s-au investit în ultimii ani peste 25 de milioane de euro, cu toate că veniturile proprii ale primăriei nu depășesc 200.000 de euro. Panouri solare, stații pentru încărcare mașini electrice, un cabinet stomatologic dotat la ultimele standarde, un serviciu social de îngrijire bătrâni, un cămin cultural renovat, cu o bucătărie ca în marile restaurante și o școală cum nu vezi în multe orașe sunt doar unele dintre aceste investiții. Primarul Niculae Dancu spune că nu este ușor, dar odată ce-ți asumi, lucrurile se mișcă.
Comuna Păuca se află la 56 de kilometri de Sibiu, undeva la limita cu județul Alba, pe cursul râului Secaș. Numără 1.900 de suflete și este formată din satele Bogatu Român, Broșteni, Păuca (reședința) și Presaca. În ultimii ani primarul Niculae Dancu care este și unul dintre cei mai longevivi primari din județ a reușit să atragă fonduri prin diferite proiecte atât europene, cât și guvernamentale, cu ajutorul cărora a ridicat comuna din multe puncte de vedere.
Sediul primăriei Păuca (sursa foto: arhiva primăriei)
În curtea primăriei, de exemplu, există un complex cu 40 de panouri fotovoltaice, un autoturism electric ce aparține instituției și două stații de încărcare a mașinilor electrice. Este o investiție totală de 50.000 de euro, din care 27.000 este finanțarea proiectului și restul cofinanțarea beneficiarului.
Păuca face parte dintr-un Grup de Acțiune Locală (GAL) care este format din comune din Sibiu și din Alba. Este vorba de Grupul de Acțiune Locală „Țara Secașelor”. Prin acest grup s-a reușit obținerea proiectului, iar lucrarea actuală produce energie electrică pentru sediul primăriei, mai ales vara, când panourile se încarcă la potențialul lor maxim.
„Acest sistem face o economie incredibilă. A mai rămas aproximativ 30% din consumul inițial. În ceea ce privește stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, acestea pot fi folosite gratuit. Deja sunt introduse în toate aplicațiile de PlugShare și sunt destul de folosite. Poarta este tot timpul deschisă și am pus și semne de orientare astfel încât posesorii de mașini electrice să știe unde să ajungă. Anul trecut Păuca a găzduit două evenimente ale posesorilor de mașini electrice. Una în luna mai când au venit toate mărcile de mașini și ulterior a fost marea unire Tesla”, spune Dan Lungu, responsabil de comunicare în cadrul Primăriei din Păuca.
Tot el este cel care dezvăluie faptul că și clădirea primăriei a fost o investiție interesantă, fiind o clădire construită într-o zonă mlăștinoasă. A fost ridicată pe piloni care sunt băgați la câțiva metri adâncime și care susțin fundația.
Tot în curtea primăriei este și zona de parcare a utilajelor care aparțin instituției. Un fel de mini bază. Comuna Păuca are propriile utilaje pe care le folosește la mici reparații de drumuri, pentru deszăpezire și alte treburi gospodărești.
Stomatologie ca în oraș și seviciu social de îngrijire bătrâni
Proiectele au continuat în comună. Toate drumurile principale au fost modernizate și asfaltate, iar în satul Păuca se lucrează la reabilitarea unei clădiri cu etaj care, în trecut, era folosită pentru găzduirea inginerilor care veneau din alte orașe și erau repartizați aici.
Despre transformarea clădirii vorbește viceprimarul Ioan Vezan.
„În acest moment este depus un proiect de modernizare al clădirii care se va transforma și va deveni un complex de servicii. În momentul de față aici funcționează un cabinet stomatologic dotat la ultimele standarde, cabinetul medicului de familie și Serviciul Social de Îngrijire Bătrâni la Domiciliu. După renovarea completă etajul va fi dat gratuit în folosință unei asociații pentru a face un azil de bătrâni, iar la parter se va face prima farmacie a comunei”, spune viceprimarul.
Dan Lungu alături de asistentul social Andreea Daisa
Serviciul Social de Îngrijire Bătrâni la Domiciliu este un proiect prin fonduri europene care se derulează deja din anul 2009. Sunt două asistente sociale de la Asociația As 2001 care se ocupă de cazurile sociale din comună. În momentul de față sunt 60 de beneficiari care se bucură gratuit de aceste servicii care înseamnă parte medicală prin care li se monitorizează starea de sănătate, li se achiziționează medicamente, rețete de la medicul de familie, parte socială prin ajutor cu ce este nevoie în gospodărie, inclusiv cumpărarea de alimente necesare și partea de menaj, prin care li se spală lenjeria sau hainele dacă au nevoie.
De asemenea, în cadrul proiectului, bătrânii pot veni în centru și pot petrece timp împreună pentru a socializa. Viceprimarul spune că au fost astfel de întâlniri.
„Cazurile sunt identificate în mod special la primărie pentru că acolo se cunoaște cel mai bine situația. Sunt mulți bătrâni care nu au aparținători, care au pensii foarte mici și au nevoie de sprijin. Așa a fost gândit proiectul. Se ține legătura și cu rudele plecate departe. Este de ajutor pentru că nevoi sunt. La început au fost reticenți pentru că oamenii nu știau la ce să se aștepte, dar cu timpul au fost foarte bucuroși să facă parte din proiect”, mai spune Ioan Vezan.
Cele două asistente sociale sunt Andreea Daisa, care face naveta din Alba și Ana Barb care este localnică. Ele spun că există un program prestabilit cu ajutorul căruia se ajunge la bătrâni, dar dacă este nevoie se merge și mai des. Vârsta celor care fac parte din proiect este de minim 65 de ani, dar media este de 80 de ani și până la peste 90 de ani.
În aceeași clădire, chiar lângă centrul de îngrijire se află cabinetul stomatologic. Este al doilea cabinet al comunei. Un altul, chiar puțin mai mare, se află în satul Bogatu Român.
„Totul este amenajat de primărie și au fost puse la dispoziția unui medic stomatolog care are un program stabilit pentru comună. Cabinetele sunt dotate la standard maxim. Se pot face aici de la plombe la implanturi dentare. Spre exemplu, aici, în cabinetul din Păuca este un aparat de sterilizare care este cel mai modern de pe piață în momentul de față”, spune Dan Lungu.
Medicul stomatolog vine o dată pe săptămână la Păuca pentru a rezolva problemele stomatologice ale oamenilor și o dată la cabinetul din Bogatu Român.
Lista proiectelor în comuna Păuca continuă. La momentul realizării acestui material primarul Nicola Dancu era în drum spre Alba pentru a finaliza o serie de detalii în proiectele pe care le depune pe PNRR. Sunt șapte proiecte în care speră să obțină fonduri.
„Este greu, dar îți asumi. Dacă nu ar fi fost să obținem aceste finanțări am fi fost terminați. Este muncă multă, dar merită”, a spus în treacăt primarul.
Sursa foto: Turnul Sfatului
Aparatul de sterilizare din cabinetul stomatologic din Păuca
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: stații încarcare electrica , primar pauca , Ioan Vezan , pauca sibiu , Panouri fotovoltaice , Comuna Păuca , Valea Secașelor , Dan Lungu , Niculae Dancu , Județul Alba
Vizualizari: 11421
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Unsibian
Acum 2 ore
Florin alexandru
Acum 2 ore
Tata
Acum 2 ore
Nobody