Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
12°C

Muzeul Brukenthal vrea să acopere curtea interioară a palatului din Piața Mare

Muzeul Brukenthal vrea să acopere curtea interioară a palatului din Piața Mare

Alexandru Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, a vorbit în cadrul unei conferințe în care a prezentat bilanțul anului 2022 și planurile instituției pentru anul în curs, despre proiectul de restaurare al Palatului Brukenthal.

„Există un dialog cu Biserica Evanghelică și s-a depus un proiect pentru începerea lucrărilor de restaurare la Palatul Brukenthal. Vom vedea când se va întâmpla lucrul acesta, eu am spus doar un singur lucru, dacă se dorește restaurarea palatului, va trebui făcută o restaurare bună. În principiu, eu am lucrat cu un arhitect din București, le-am propus celor de la Biserica Evanghelică, pentru că ei sunt proprietari, să facem o restaurare pe un termen lung de timp”, a spus acesta.

Managerul instituției a prezentat, de asemenea, o schiță, realizată în colaborare cu un arhitect din București, care prezintă cum ar putea arăta curtea palatului după restaurare.

„Nu se poate o restaurare a palatului dacă nu vom avea în vedere și acoperirea grădinii Palatului Brukenthal, să-i amplificăm sensul curții și posibilitatea de organizare a unor evenimente în curtea palatului. Așa cum domnul Klaus Iohannis a făcut la primărie. Toată lumea spunea pe vremea aceea, uite ce s-a întâmplat la primărie, s-a acoperit o curte interioară, eu pun acum întrebarea, dacă curtea aceea nu era acoperită, aveam o problemă în organizarea summit-ului la Sibiu, însă pun și o întrebare poate puerilă pentru unii, oare dacă curtea palatului era acoperită, summit-ul se mai ținea în holul primăriei sau în curtea palatului Brukenthal?”

Acesta a vorbit, de asemenea, și despre posibilitatea juridică de finanțare a proiectului de restaurare.

„Există două posibilități în sensul acesta. Biserica, fiind proprietar, să preia întreaga restaurare și noi, cu specialiștii, să venim cu câteva direcții de idei, de reamenajare a expozițiilor, sau există o a doua posibilitate, parohia să cedeze printr-un contract clădirea palatului Ministerului Culturii, pe un anumit timp de ani agreat juridic, 30, 50, 70. Și atunci Ministerul Culturii să preia investiția. Astfel nu se poate realiza restaurarea Palatului”, a concluzionat acesta.

Foto: simulare arh. Silvana Porojnicu, Alexandru Chituță

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Un sibian vero

Acum 1 an

NU aveti pe ce cheltuii banii?sau sunt cu dedicatie pt cineva(ca vin alegerile anul viitor si sunt nevoie de fonduri pt campanie)?acea curte interioara cu micul parculet cu ce va incurca? sau credeti ca saracul Brukenthal nu isi permitea sa o acopere daca voia? sau i-ar fi placut o curte anosta si pietruita ca piata mare din Sibiu? Daca nu ma credeti verificati arhiva si planurile palatelor(si cel din Sibiu si cel de la Avrig si cel de la Sambata)toate sunt inconjurate de parcuri, gradini de flori, plante aromatice etc !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Siluana Vidrighin

Acum 1 an

Nu ne mai facem bine ca popor! Cheltuim miliarde pe cladirile asupritorilor construite cu pretul sangelui strabunilor nostri de la Avram Iancu incoace care au fost tinuti in iobagie si sclavie! In loc sa daramam aceste cladiri care nu sunt in stil romanesc brancovenesc ortodox si sa facem manastiri si altare ale sufletului romanesc care nu va muri niciodata!
Raspunde

Altcineva

Acum 1 an

esti delirant!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horea

Acum 1 an

sa-l acopere dar mai ales, sa mute statuia inchizitorului de iobagi romani - Sami Brukenthal in curtea muzeului. Locul inchizitorului nu e in p-ta Mare!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Neluțu Sângătineanu

Acum 1 an

In piata mare a orasului romanesc Sibiu sa fie statuia lui Tudor Vladimirescu sau Mircea cel Batran, voievozi romani ai poporului nostru, nu ucigas de romani! Sa fie rase toate cladirile si facute cladiri romanesti!
Raspunde

Intreb

Acum 1 an

Nu sunt in chirie? Corect ar fi proprietarul vrea sa acopere. N-am citit tot, ca nu-i originala ideea. Copiaza curtea interioara a Primariei.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Cred că majoritatea cititorilor nu se prind de faptul că unele comentariii de pe acest site (și poate și de pe altele) cum sunt primele 4 (Un sibian vero, Siluana Vidrighin, Horea și Neluțu Sângătineanu) sunt scrise, aparent satiric pentru cunoscători, ÎN BĂTAIE DE JOC de UNA ȘI ACEEAȘI PERSOANĂ care joacă rolul DE PROST GUST al unui xenofob, naționalist extremist și al unui creștin nedemn de acest nume, indiferent de confesiune. ÎN REALITATE, urmărește creeze o FALSĂ imagine a unui popor român și a bisericii ortodoxe. Oricare ar fi motivele, e evident că SIMPLA manifestare a identității naționale și religioase, oricare ar fie ea, îi crează o repulsie. În schimb, pseudoidentități cum ar fi cea minorității homosexuale, sunt demne de exhibat. Asta nu înseamnă că extremismele, ORICARE AR FI ELE, nu trebuie condamnate, dar atunci când e cazul.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 an

imi pare rau sa te dezamagesc detinatorule de adevaruri absolute.....!!eu am scris o singura data si sunt doar un cetatean! unde aj citit in mesajul meu ca ma leg de FALSĂ imagine a unui popor român și a bisericii ortodoxe?dar noroc cu Constituția României care teoretic garanteaza libera exprimare pt toata lumea, inclusiv pt contopisti deastia ca tine!
Raspunde

Horea @Un sibian

Acum 1 an

In parte ai dreptate cu Siluana si alte aliasuri. Dar Horea nu e Siluana. Acum zi-mi tu mie ce popor a acel popor care nu-si cunoaste istoria?? Sami Brukenthal a facut tot ce a putut sa țină cizma pe grumazul iobagilor romani. Nu zic eu, zic istoricii. A facut cam ceea ce a incercat sa facă DWS-ul in Sibiu in anii 2000, anume un cartel care sa interzica migratia fortei de muncă de la o companie germana la alta companie germana pentru a nu se concura in salarii si a tine angajatii la un nivel de salarizare cat mai jos. Cat despre numarul de iobagi primiti in audiențe de Brukenthal , e cam același cu nr de audiențe ce l-a acordat urmașul lui - cel ce-si tine catedra de fizica blocată din 1997. https://www.vice.com/ro/article/pkb58v/cine-a-fost-brukenthal-istorie-romania
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Eu zic ca se limiteaza putin acoperind doar gradina palatului, ar trebui sa acopere intreaga piata, ba chiar intreg centrul istoric. Astfel, ar putea sa amplifice sensul intregului centru istoric si sa faca diferite evenimete si summit-uri, ba chiar si localurile ar beneficia de aceasta prelata pentru ca n-ar mai avea nevoie de terase inchise care sa obscureze cladirile. Si acuma pun o intrebare poate puerila pentru unii, oare daca intreg centru istoric ar fi acoperit, ar mai fi fost nevoie nevoie sa se acopere curtea primariei si acuma gradina palatului Brukenthal? Si raspunsul este evident "nu", deci haideti sa facem lucrurile bine de la inceput!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus