Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
18°C

Fawzia Rehejeh, sirianca stabilită la Sibiu, apel umanitar pentru sirienii afectați de cutremure. „Toată familia tatălui meu e acolo. Sunt foarte speriați” 

Fawzia Rehejeh, sirianca stabilită la Sibiu, apel umanitar pentru sirienii afectați de cutremure. „Toată familia tatălui meu e acolo. Sunt foarte speriați” 

Nord - Vestul Siriei a fost lovit de cutremure devastatoare în ultimele zile. Au murit aproape o mie de persoane, alți zeci de mii de oameni sunt răniți, iar pagubele materiale sunt și ele uriașe. Fawzia G. Rehejeh, sirianca stabilită de șapte ani în Sibiu, fondatoare a Centrului Cultural Arab, a inițiat o campanie de sprijin umanitar pentru sirienii afectați în aceste momente de cutremure. 

Tânăra păstrează legătura în permanență cu familia tatălui său care se află în aceste momente în Latakia, oraș natal al acesteia. Au murit deja sute de oameni, iar cei care au mai rămas sunt foarte speriați.

„În orașul meu au murit, conform datelor pe care le aveam până ieri, 383 de persoane și sunt peste 1.000 de răniți. Toată familia tatălui meu, verișori cu care am copilărit, toți sunt acolo. Sunt bine în aceste momente, dar sunt foarte speriați, este sărăcie foarte mare, nu există curent, nu există energie”, a spus tânăra pentru Turnul Sfatului.

Citește și: Sute de morţi şi răniţi în Turcia şi Siria în urma unei serii de seisme. 10 cetăţeni români au cerut sprijin pentru repatriere

Apel umanitar pentru Siria

Centrul Cultural Arab, ONG coordonat de Fawzia, a pornit de ieri o campanie de strânge fonduri pentru sirieni.

„Vă rugăm să vă alăturați nouă în efortul de a-i ajuta pe cei care și-au pierdut membrii familiei, casele și bunurile ca urmare a cutremurelor. Din banii pe care îi vom strânge, vom oferi oamenilor afectați pături, mâncare, haine și alte lucruri de strictă necesitate.

Din 2011, Siria a fost distrusă de un război nemilos. După ce pericolul Statului Islamic a fost (parțial) înlăturat, societatea siriană a suferit ca urmare a sărăciei cronice. Salariul mediu în Siria s-a prăbușit de la 550 de dolari pe lună la începutul războiului (2011) la 23 de dolari pe lună în 2023.  Pentru a veni în ajutorul sinistraților din Siria, vă rugăm să donați 25 de lei (echivalentul a 5 dolari) în contul Centrului Cultural Arab”, a transmis Fawzia pe pagina de Facebook.

„Am rămas impresionată”

La primele ore de la apelul postat de tânără, deja au început să apară și primele donații, pentru care spune că este extrem de recunoscătoare.

„Noi vom ține legătura cu o asociație de acolo și atunci vom avea acces la oameni care au plecat din casele lor care au fost dărâmate și o să le cumpărăm paturi, mâncare, tot ce au ei nevoie. Am rămas impresionată că oamenii au început să doneze imediat după ce am postat, pentru că nu știam cum o să reacționeze”, a concluzionat aceasta.

Datele bancare pentru donații sunt cele de mai jos:

Asociația Centrul Cultural Arab din Sibiu

Cont IBAN în lei: RO09BTRLRONCRT0598227401

Deschis la Banca Transilvania (BT)

Website: https://centrulculturalarab.com/

WhatsApp: 0727.476.279

Medici sirieni din Alep: „Mă gândesc la un tată care și-a pierdut toți cei trei copii și la colegul meu care și-a pierdut familia”

Mai multe mărturii ale medicilor sirieni despre tragedia adusă de valurile seismice din Siria au fost culese de Corriere della Sera, scrie G4 Media.

„Am în urechi sunetul sirenelor. Este o dramă pe care nu ne-o doream. Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război.

Zgomotul este asurzitor. Auzim copii plângând, sirene de ambulanță. Suntem la telefon cu Dirar Al-Hammadi, un medic de 26 de ani care lucrează la spitalul public Al-Razi din Alep. De la ora 2.17 a.m. din această noapte, el se află în camera de urgențe, pansând, cusând și tratând victimele cutremurului cu magnitudinea de 7,9 care a lovit sudul Turciei și nordul Siriei, provocând moartea a peste 1900 de persoane și rănirea a mii de oameni”, scriu jurnaliștii de la Corriere della Sera. 

„Văd tragedii de neconceput. Nu pot să nu mă gândesc la un tată pe care l-am tratat și căruia i-au murit cei trei copii. Și la colegul meu, care și-a pierdut familia” arată o mărturie a medicului Dirar Al-Hammadi lucrează la spitalul public Al-Razi din Alep, Siria.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii din Siria, 570 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 1.403 au fost rănite în regiunile aflate sub control guvernamental în provinciile Alep, Latakia, Hama şi Tartous.

În zonele aflate sub controlul grupărilor rebele din nord-vest, cel puţin 430 de persoane au murit şi peste 1.050 au fost rănite, potrivit echipelor de salvare.

Sursă foto: Centrul Cultural Arab

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Dzsfg

Acum 1 an

azi a mai fost un cutremur de 5.7 magnitudine in aceasi zona...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus