Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Actualizare: Copiii ucraineni înscriși la o creșă de stat din Sibiu au stârnit revolta celorlalți părinți. Autoritățile: n-au luat locul copiilor români

Actualizare: Copiii ucraineni înscriși la o creșă de stat din Sibiu au stârnit revolta celorlalți părinți. Autoritățile: n-au luat locul copiilor români

Actualizare: Prof. Maria Cheslărean, directoarea Grădiniței Nr.15 din Sibiu face o serie de precizări cu privire la cei trei copilați veniți cu familiile din zonă de conflict și care apar trecuți la această creșă.

Aceasta spune că a primit trei decizii. Este vorba despre un copil în anul școlar 2021-2022, transferat la Grădiniță cu p.p. nr.43, un copil în anul școlar 2022-2023,  cu prezență 0 ( zero) și un copil în anul 2022-2023 cu două prezențe. ( o zi în ianuarie și o zi în februarie).

„Copilașii repartizați nu au ocupat paturile, ei frecventează creșa 1-3 ore/zi. Pe platformă sunt înscriși doi copii. Nu sunt pe locuri suplimentare, nu stau la program prelungit”, spune directoarea. 

Știre inițială: O sesizare ajunsă pe adresa de e-mail a Turnul Sfatului acuză faptul că trei copii au fost înscriși la creșa Grădiniței Nr. 15 din Sibiu în condițiile în care părinții din Sibiu se află pe liste de așteptare pentru a primi un loc în această creșă. IȘJ confirmă înscrierea acestor copii, dar explică faptul că ei au statut de refugiați, fiind audienți la grupă, pe locuri suplimentare care nu au nimic de-a face cu locurile copiilor din Sibiu. De asemenea, Lu Knobloch, director pe programe pentru integrarea refugiaților spune că acești copii beneficiază de protecție temporară pe teritoriul țării noastre și că au dreptul la educație la fel ca toți ceilalți copii, indiferent de proveniență.

Reporterii Turnul Sfatului au primit pe adresa de e-mail o sesizare cu privire la faptul la creșa grădiniței Nr. 15 din Sibiu au fost primiți trei copii din Ucraina. Sibianca care a trimis sesizarea consideră acest lucru nedrept în condițiile în care precizează că familii din Sibiu sunt trecute pe liste de așteptare pentru a avea șansa de a prinde un loc în creșele din Sibiu.

„Am aflat din surse sigure cum că la grădinița Nr. 15 din Sibiu (de stat) în grupa de creșă au fost primiți acum recent trei copii (ucraineni). Da, exact! Trist pentru noi românii, în condițiile în care lista de așteptare la această creșă era de cel puțin 150 de copiii (români). Vi se pare normal? Noi românii trebuie să așteptăm chiar dacă avem vârsta potrivită pentru creșă, locuim și muncim în orașul Sibiu. Facem ceva în acest sens sau rămânem proștii statelor unite ale Europei”, scrie sibianca în e-mailul transmis la redacție.

Autoritățile sibiene reacționează și fac apel la informare corectă

Inspector prof. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, confirmă faptul că trei micuți veniți la Sibiu dintr-o zonă de război din Ucraina sunt înscriși la creșa Grădiniței Nr. 15, dar explică faptul că acești copii nu au luat locului nimănui, fiind înscriși pe locuri suplimentare, conform statutului lor de auduienți.

„Acești copii au statut de audienți la activitățile grupei de creșă și primesc decizie către ce grădiniță sau creșă să meargă în funcție de zona în care stau. Acești trei copii locuiesc în gazdă, în zona Grădiniței 15. Este o procedură venită de la minister care nu afectează cu nimic locurile pentru copiii sibieni. Este peste numărul de locuri. Este foarte important ca oamenii să se informeze corect și din surse sigure înainte de a trage anumite concluzii. Copiii aceștia vin dintr-o zonă de conflict armat și au statut de refugiat”, spune inspectorul.   

Lu Knobloch este director în cadrul asociației „SUS INIMA” pe programe pentru integrarea refugiaților (Director SIPRI). Este persoana care se află în mijlocul acestor oameni care au plecat din calea războiului și care încearcă să se integreze departe de ceea ce a însemnat viața lor.

„Cred că ultimii ani au fost dificili pentru noi toți, pornind de la contextul alienării cauzat de Covid-19 și până la acest context beligerant, aflat atât de aproape de noi, și care continuă de aproape un an de zile. Departamentul SIPRI, din cadrul asociației SUS INIMA, lucrează în strânsă legătură cu autoritățile publice și vă putem confirma faptul că, locurile pe care sunt înscriși copiii refugiați, care beneficiază de protecție temporară pe teritoriul României, nu sunt locuri luate de la copiii români. Aceste locuri sunt create suplimentar pentru a putea permite o integrare, non-traumatică a copiilor în orașul nostru, în care noi, cu toții locuim împreună: sași, români, unguri, arabi, indieni, italieni și acum și ucraineni. Sper să nu uităm că suntem cu toții oameni și că acești copii, indiferent de limba și cultura lor de proveniență, sunt totuși, copii. Merită protecție, iubire și înțelegere”, spune Lu Knobloch.

În momentul de față, în unitățile de învățământ din județul Sibiu au fost integrați 85 de copii din Ucraina (6 în creșă, 46 în grădinițe, 26 ciclu primar, 5 ciclul gimnazial, 2 ciclul liceal). Dintre aceștia 53 sunt în municipiul Sibiu (6 creșă, 43 grădiniță, 3 ciclul primar și 1 ciclul gimnazial)

Cadru legal creat de autoritățile naționale pentru acești copii

Pe pagina Guvernului României se explică drepturile acestor copii refugiați.

Q: Copiii refugiați din Ucraina pot să meargă la școală/grădiniță/creșă?

A: Da. Toți copiii din Ucraina aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție potrivit Legii azilului, au acces la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții pe care le au elevii români. În România vor avea asigurate cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale. De asemenea, au dreptul la o evaluare a stării de sănătate în unităţile de învăţământ, iar în situația în care nu sunt vaccinați pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății din România.

Procedura de înscriere ca audienţi la cursurile unităţilor de învăţământ a minorilor aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intraţi pe teritoriul României, din 10.03.2022 - Parte integrantă din Ordin 3363/2022.

În vederea asigurării dreptului la educaţie a minorilor menţionaţi la art. 1, părintele/reprezentantul legal al minorului sau elevul major, respectiv reprezentantul autorităţii competente/coordonatorul Grupului operativ pentru minori neînsoţiţi, pentru minorul neînsoţit, se adresează Comisiei de coordonare a activităţii de repartizare a preşcolarilor/elevilor la unităţile de învăţământ în care pot desfăşura activităţi educaţionale, precum şi în instituţiile în care vor beneficia de asistenţă psihopedagogică şi consiliere, denumită în continuare Comisia de repartizare, care se constituie şi funcţionează la nivelul inspectoratului şcolar.

Comisia de repartizare constituită la nivelul inspectoratului şcolar aduce la cunoştinţa părintelui/reprezentantului legal/autorităţii competente/coordonatorului Grupului operativ pentru minori neînsoţiţi/elevului major unitatea de învăţământ preuniversitar la care a fost repartizat preşcolarul/elevul pentru care au fost depusă cererea.

Comisia de repartizare constituită la nivelul inspectoratului şcolar transmite solicitările de înscriere ca audient unităţilor de învăţământ desemnate de aceasta.

Art. 3. - (1) Minorilor menţionaţi la art. 1 li se asigură dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ în aceleaşi condiţii ca şi pentru cetăţenii români.

(2) În vederea intrării în colectivitate în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar, minorii vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ, conform legislaţiei în vigoare, şi li se va elibera un document medical pentru înscrierea în colectivitate.

(3) În vederea asigurării dreptului la educaţie, minorii sunt integraţi în formaţiuni de studiu/grupe/clase, indiferent de numărul de elevi cuprins în acestea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

18 comentarii

Emil

Acum 1 an

Te pui cu tiranul de barbar roman...si banii, si viata, si glia daca se poate.
Raspunde

Toto

Acum 1 an

Unde e mult laudata ospitalitate românească, oare chiar stim noi sa fim ospitalieri sau doar interesați de câștig ?
Raspunde

SIM

Acum 1 an

Cand eu ca parinte ma chinui sa platesc 2.000 de lei pe luna gradinita privata pentru ca nu am prins loc la gradinita de stat, dar vin copii din alte state si au locuri suplimentare pai nu cred ca mai este vorba de ospitalitate.
Raspunde

SIM

Acum 1 an

Corect, ii economisesc. Dar o sa ajunga cu gandirea ca si a ta, si nu vreau acest lucru
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 1 an

Cine vă obligă să plătiți 2000 de lei ca să-l țineți la gradiniță privată? De ce nu îl țineți un an acasă, până prinde loc la grădi, la bunici sau la sport?
Raspunde

Nemer Nick

Acum 1 an

Atunci cand nu cauti/gasesti solutii pentru a integra in crese proprii cetateni dar pentru altii, indiferent cine sunt ei, faci gesturi de integrare, chiar daca sunt numai 3 copii, eu zic ca este pura ospitalitate. Sigur ca sunt aceleasi probleme cu copii in crese de multi ani. Cu toate astea cei trei copii au fost integrati. Eu zic ca reactia doamnei nu este musai impotriva copiilor ucrainieni ci mai degraba impotriva neinplicarii autoritatilor pentru crearea de locuri in crese
Raspunde

Jan Sibian

Acum 1 an

Da, cunosc bine aceasta "ospitalitate" sibiana din orasul Sibiu: daca ceri o cana de apa vei fi refuzat fiindca "se invarte apometrul" !
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Eu cred că sibianca este revoltată pe faptul de ce pt copii ucraineni se crează locuri suplimentare iar pt cei români ( 150 pe lista de așteptare) ...ciuciu. Poate la anul...Evident că autoritățile nu țin cont și de realitate,dacă ceea ce vor ei și să dea și bine chiar se poate face. Iar explicația d-nei Knochbloch este de marketing Coca-Cola. By the way...a uitat o etnie destul de numeroasă in descriere.
Raspunde

Aristide

Acum 1 an

SE poate compara? 150 locuri cu 3 ? Peersoane venite din zona de conflict cu eprsoane din zona linistita? Chiar asa am ajuns?
Raspunde

John

Acum 1 an

E ok sa ajutam copii refugiati, dar ar trebui sa aiba aceleasi drepturi/obligatii cu cei locali, sa aplice pentru locuri unde sunt disponibile. In cazul de fata e tratament preferential, pentru cei de pe lista de asteptare, care au domiciliul in zona nu s-au putut suplimenta grupele sau sa fie inscrisi ca si "audienţi"
Raspunde

Zzz

Acum 1 an

ce mesaj de aurista feroce, "copiii *romani*", "statele unite ale europei". faptul ca infrastructura este depasita in oras este un lucru evident si trist (pe alocuri revoltator). dar daca tu "romanca" stai in loc de cei 3 copii ucrainieni care, deja la 1-2 ani, au trecut prin traume si pierderi mai multe decat ai trecut tu in toata viata ta arata ca esti doar o cornuta romanca, nu neaparat un om care gandeste. din 150 de "copii romani" la coada ar fi putut fi 149 inaintea copilului tau si tot nu ti s-ar fi rezolvat problema si atunci veneai cu texte "astia sunt olteni/valceni/tigani/din strand/din turnisor" spre deosebire de tine, care te tii "romanca, posibil sibianca, adevarata".
Raspunde

Linda

Acum 1 an

Bine punctat! In loc sa faca plingere in fiecare zi la Primarie, sa se creeze locuri in plus la crese, gradinite, dau cu bota in oamenii astia nenorociti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 1 an

Pentru straini MUMA pentru romani CIUMA. Asa este ideologia progresista. Sub falsa umbrela a "umanitatii" si a "ajutorarii" se promoveaza aceasta ideologie anti-nationala. Niciodata nu ii veti vedea pe progresisti ajutand un roman. Sunt mai rai chiar decat comunistii. Statul progresist este cel mai mare dusman al populatiei. Statul ateu, dupa ce i-a omorat pe romani cu vaccinuri acum ii saraceste sistematic si se pregateste sa ii bage in razboi.
Raspunde

Nume

Acum 1 an

Bine Andrei, acum ia-ti medicamentele si mergi si te culca, puiule de DAC :)) asta era problema in romania, progresismul .. PSD si PNL ati votat ca chiorii, ne-au furat si batjocorit o viata dar hei .. erau d-ai nostri, nu ?
Raspunde

ID

Acum 1 an

Am senzația că o mare parte a presei este formata din "mămicile de pe Facebook" care au nenumărate surse "sigure". Ocupati-va timpul cu activități productive, nu mai înghițiți toate mizeriile din rețelele de socializare sau de la TV ! Sunt mămici deranjate că se învârte un avion sau că se trage cu pușca în poligon, sau că li se pare că aerul este de calitate inferioară, ori că e prea frig in autobuz... TS : înainte să faceți bici din orice rahat, va rog să analizați conținutul problemei fiecărui cetățean, pentru că nu sunt toate subiecte de știri. Îmi plac mult reportajele și documentarele cu un conținut real, nu frustrările personale ale veneticilor ori ale justițiarilor.
Raspunde

Eddy

Acum 1 an

doamna directoare de la gradinita nr 15, are antecedente referitoare la inscrierile de la gradinita , spun asta din experienta , am depus un dosar ficei mele s-au afisat listele unde scria ca este respins dosarul , iar ulterior cand am incercat dupa 3 luni la alta gradinita sa constat ca nu pot inscrie copila intrucat figureaza deja inscrisa la gradinita nr 15, contactand-o pe doamna directoare mi sa spus ca este o gresala desi nu vorbim de inversarea a 2 litere in nume , este vorba de confirmarea unui loc de catre unul dintre parinti care se pare ca a facut-o doamna din pix, prelucrare de date cu caracter personal dupa cele 30 de zile de la depunerea dosarului ,plus ca institutia incaseaza de la stat in functie de numarul de copiii, asa doar la prima vedere 3 fapte ca nu le pot numi gresel, se tin locuri ocpuate pentru pile relati pe care se incaseaza niste banuti frumosi ...inspectoratul doarme in astfel de situati .
Raspunde

Ionica

Acum 1 an

Întrebare de 1000 de puncte : din cei care cazați Ucrainieni : câți din voi a-ți impărții patul & blidul pe gratis ? Am citit pe aici prin comentarii ceva legat de umanitate și toleranță. Răspunsul este nimeni.
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Este revoltator ceea ce se intampla .In raspunsul autoritatilor legat de acest articol se spune ca acesti copii au aceleasi drepturi ca si copii romani,dar lor li se suplimenteaza locurile la cresa si eu incerc din septembie sa gasesc un loc la o cresa de stat din Sibiu si nu este posibil fiindca toate locurile sunt ocupate.Unde sunt acele drepturi egale ?Nu toti avem posibilitatea sa-i ducem la cresa privata s-au sa-i lasam cu parintii ori bunicii...si atunci ce e de facut?Stam cu 2 crese noi,dotate cu tot ce trebuie....dar ghinion ..nu sunt deschise ....pt ca de 6 luni nu se face nimic in acest sens.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus