Instrumentiştii sindicalişti ai Filarmonicii de Stat din Sibiu au anunţat, joi, că vor concerta cu banderole albe, în semn de protest faţă de conducerea instituţiei. La rândul ei, aceasta a calificat acuzaţiile sindicaliştilor drept "speculaţii la limita legii şi a bunului simţ," scrie Agerpres.
"Sindicaliştii continuă acţiunea cu banderole albe! Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) continuă acţiunile pentru a atrage atenţia autorităţilor şi a opiniei publice, ca urmare a lipsei totale de disponibilitate arătată de către conducerea instituţiei pentru rezolvarea problemelor existente. Începute în urmă cu 10 zile, acţiunile artiştilor din cadrul SAIFS continuă şi în perioada următoare, din cauza refuzului constant al conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu de a remedia problemele semnalate de către sindicalişti. Astfel, membrii de sindicat vor purta banderole albe la braţ şi la concertul din această săptămână, pentru a atrage atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra situaţiei create în cadrul instituţiei, fără a afecta în niciun fel actul artistic prezentat spectatorilor din sală. Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu a debutat acţiunea în 23 februarie 2023 pentru creşterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituţiei conform Transparenţei Instituţionale şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie şi în susţinerea trompetistului Dumitru Trocin, căruia conducerea a decis să nu îi prelungească contractul prin încadrarea pe perioadă nederminată într-un post vacant pe care tânărul muzician îl câştigase prin concurs public acum 3 ani în data de 27.01.2020", a transmis, joi, sindicatul instrumentiştilor din Filarmonica sibiană, printr-un comunicat de presă.
Acuzele aduse joi au mai fost prezentate mass-media, zilele trecute. La aceste acuze, conducerea Filarmonicii sibiene a răspuns tot printr-un comunicat de presă, în care managerul Cristian Lupeş califică informaţiile prezentate de sindicalişti drept "speculaţii la limita legii şi a bunului simţ".
"Anul 2022 a fost unul deosebit de bun pentru Filarmonica de Stat Sibiu, cu semnificative creşteri la toţi indicatorii, fie că vorbim despre numărul de evenimente culturale organizate, spectatori, încasări sau investiţii. În urma finalizării evaluării managementului Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru anul 2022, comisia de evaluare stabilită prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu nr. 16/2023 a acordat nota 10. Comisia de evaluare a acordat nota maximă în urma unei analize foarte complexe asupra activităţii instituţionale din anul 2022. Consider că rezultatul evaluării reflectă în mod obiectiv munca noastră. Am reuşit să îndeplinim ţintele stabilite, să răspundem tuturor provocărilor şi chiar să facem paşi importanţi în misiunea noastră de a oferi un model de funcţionare european. Iniţiativa artistică este dublată de un efort semnificativ al echipei administrative, pe care o coordonez împreună cu cei doi directori, doamna Mariana Preda şi domnul Remus Rus, iar toate proiectele noastre sunt posibile datorită sprijinului constant şi consistent de care ne bucurăm din partea Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sibiu, tuturor partenerilor instituţionali, comerciali, culturali şi media, cărora le mulţumim", se arată în comunicatul conducerii Filarmonicii sibiene.
Managerul Cristian Lupeş a mai mai precizat referitor la trompetistul apărat de sindicat că "a participat şi a câştigat concursul de angajare din ianuarie 2020 pentru un post de artist instrumentist pe durată nedeterminată.
"După anunţarea rezultatului concursului, Filarmonica a înregistrat cererea acestuia de a i se încheia un contract pe durată determinată, muzicianul motivând nevoia de a beneficia la cerere de subvenţia legală pentru cazare. Conducerea a aprobat cererea, a emis conform legii decizia de angajare pe durată determinată, atacabilă în termen de 20 de zile la Tribunalul Sibiu. Conform legii, contractele pe durată determinată pot avea o durată maximă de 36 de luni (3 ani). La încheierea acestei perioade, respectiv din anul 2023, conform legii, angajatul poate beneficia cu acordul părţilor de un nou contract individual de muncă pe durată determinată pentru o perioadă de maxim 3 ani. Urmând procedurile legale, după consultarea şi avizul pozitiv al Consiliului Administrativ, i s-a oferit angajatului un nou contract individual de muncă pe durată determinată. Angajatul a refuzat să îl semneze, dar noi încă păstrăm deschisă această opţiune şi aşteptăm revenirea colegului nostru la sediu, ca membru al orchestrei. Legea nu permite transformarea unui contract individual de muncă pe durată determinată în contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Pentru că ne dorim să colaborăm mai departe cu colegul nostru, Filarmonica i-a oferit, în această săptămână, un contract de colaborare în orchestră pe care acesta l-a acceptat. Însă cerinţa sindicatului de a transforma un contract individual de muncă pe perioadă determinată în contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată depăşeşte prevederile legale", a afimat managerul filarmonicii sibiene, potrivit sursei citate.
Acesta a adăugat că în legătură cu transparenţa instituţională, organismele de consultare pe care, legal, instituţia le are la dispoziţie sunt Consiliul Administrativ - cu rol deliberativ - şi Consiliul Artistic - cu rol consultativ.
"Şi în această speţă, cele două organisme au fost consultate şi am aplicat întocmai avizul pe care l-am primit. Biroul meu este deschis pentru toţi cei care doresc să comunicăm şi să căutăm soluţii într-un cadru civilizat şi elevat. De asemenea, sunt deseori prezent pe scenă printre colegi, primesc sugestii şi feedback-uri şi pe toate acestea încercăm să le armonizăm cu legislaţia pe care o avem la dispoziţie. Depunem un efort susţinut pentru a aduce la un numitor comun poziţiile contrare care apar firesc în orice colectiv. Uneori ne este tuturor greu să trecem peste unele reacţii surprinzătoare ale unor colegi, dar sperăm că la un moment dat să găsim ţinta comună. Aplicarea riguroasă a legii implică parcurgerea unor proceduri obligatorii care prelungesc procesul de adoptare a deciziilor, dar cu înţelegere şi înţelepciune sunt convins că în final ne putem atinge cu toţii scopurile, dacă acestea respectă toate reglementările", a mai transmis managerul Cristian Lupeş.
foto Filarmonica Sibiu/facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sindicatul instrumentiştilor d , Dumitru Trocin , sindicalisti filarmonica sibiu , conflict filamonica sibiu , Filarmonica de Stat Sibiu , Cristian Lupeş
Vizualizari: 1517
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Costea
Acum 5 ore
Idgf
Acum 6 ore
Cititor